Site Rengi

HABER ÖZETİ
Seçim günü hava nasıl olacak?.
İYİ Parti lideri Akşener’den İmamoğlu ve Yavaş’a hainlik suçlaması!.
Altın fiyatları tüm zamanların rekorunu kırarak 2 bin 300 lirayı geçti..
Fatih Erbakan AK Parti’ye İstanbul adayını geri çekmek için şartlarını açıkladı!.
Seçim öncesi Sinan Oğan’dan AK Parti’ye destek açıklaması..
Seçim öncesi doğalgaz ve elektriğe “Zam Yok” açıklaması…
Emeklilere promosyon ödemelerine özel bankalarda dahil oldu..
Eylem Tok’un ehliyetsiz züppe oğluna defalarca hız cezası kesilmiş, okula arabasıyla gidiyormuş!.
Seçim günü oy kullanmaya gitmeyenlere uygulancak cezai işlem açıklandı!.
Seks skandalı sonrası Karabük Üniversitesi’nden yabancı öğrencilere sağlık raporu şartı!.
Yeniden Refah Partisi Ankara İl Teşkilatı topluca istifa edip AK Parti’ye katıldı!.
76 bin deprem ve afet konutu hak sahiplerine teslim edildi..
Emeklilere promosyon ödemeleri yarından itibaren başlıyor..
Ali Koç’tan kongreye çağrı: Gelin 2 Nisan’da Fenerbahçe’yi ligden çekelim!.
CHP’deki Kemalciler “SENİ SIRTINDAN HANÇERLEYENE OY YOK” pankartı ile İmamoğlu’na isyan bayrağı açtı!.
CHP’deki para kulelerinin gizemi ortaya çıktı!. Eko Başkan Bay Kemal’i devirmek için balya baya rüşvet dağıtmış!.
CHP’deki para kuleleri skandalında ses kayıtları ifşa oldu!.
Gazze’deki ateşkes çıkmaz girdi!. Kahpe İsrail heyeti Doha’dan ayrıldı!.
Kahpe İsrail şimdi de çadırlara sığınan Filistinlileri bombalıyor!.
Belçika’daki PKK’lı köpeklerin Türklere neden saldırdıkları belli oldu…
Pandemi uyarısı!. Yeniden kapanma olacak mı?.
Çiftçiler Brüksel’i savaş alanına çevirdiler!.
Hazırlık maçında Avusturya’dan 6 gol yedik!.
Kuveyt Dinarı değerli para birimi seçildi.. TL’nin tam 100 katı!.
Karabük Üniversitesi’ndeki fuhuş skandalı büyümeye devam ediyor!. Fuhuş şebekesi kurulduğu ortaya çıktı!.
MHP’li vekilden zam haberi bekleyen emeklilere ek iş tavsiyesi!. HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYİN!.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan veda gibi açıklama.. SENEYE BİZ YOKUZ…
Gökhan Zan 3 milyon dolar avanta istedi mi?. Ses kayıtları ile ilgili uzman raporu yayındandı!.
Rusya kanlı saldırının arkasında Amerika, İngiltere ve Ukrayna’nın olduğunu açıkladı!.
Kurum’dan İmamoğlu’na mal beyanı tepkisi: MİLYON DOLARLIK VİLLARINI NEDEN SAKLIYORSUN?.
DOLAR 32,3656
EURO 35,1270
ALTIN 2.324,44
BIST 9.079,97

17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 21 yıl geçti!.

17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 21 yıl geçti!.
17.08.2020
A+
A-

“Son yüzyılın en büyük depremlerinden biri” olarak tanımlanan 17 Ağustos Marmara Depremi’nden etkilenen kentler, aradan geçen 21 yılda yapılan çalışmalarla facianın acı izlerinden uzak bir görüntü ortaya koyuyor..

Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan ve “son yüzyılın en büyük depremlerinden biri” olarak tanımlanan Marmara Depremi’nin ardından geçen 21 yılda yapılan çalışmalarla yaralar sarılırken, facianın izleri silindi.

17 Ağustos 1999’da saat 03.02’de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi, Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Düzce ve Yalova ile civar il ve ilçelerde yıkıma yol açtı.Marmara Depremi'nin 16. Yılı

TBMM Deprem Ri̇ski̇ni̇n Araştırılarak Deprem Yöneti̇mi̇nde Alınması Gereken Önlemleri̇n Beli̇rlenmesi̇ Amacıyla Kurulan Mecli̇s Araştırması Komi̇syonunun Temmuz 2010 tarihli raporuna göre, depremde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı..

Marmara Depremi'nin 16. Yılı

Yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı depremde, 16 milyona yakın insan değişik düzeylerde etkilendi, 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 iş yerinde hasar tespit edildi.

Marmara Depremi'nin üzerinden 18 yıl geçti

İSTANBUL’DA EN FAZLA HASAR AVCILAR’DAYDI

Marmara Depremi’nde, İstanbul’da 454 kişi yaşamını yitirdi. Yalova, Düzce ve Gölcük’ten getirilen yaralılardan hayatını kaybedenlerle bu sayı 981’e çıktı..

Marmara Depremi'nin 16. Yılı

İstanbul’da bin 880 kişinin de yaralandığı depremde, toplam 41 bine yakın konut ve iş yerinde hasar oluştu, 18 bin 162 konut orta ve ağır şiddetteki hasardan oturulamaz hale geldi.

İlde o dönemdeki 3 bin 171 okuldan 820’si hasar gördü. Bunlardan 689’unda hafif, 118’inde orta, 13’ünde ağır hasar belirlendi. İstanbul’daki 10 bine yakın kamu binasının bin 137’sinde az, 387’sinde orta, 37’sinde ise ağır hasar oluştu.

Marmara Depremi'nin 16. Yılı

Depremden İstanbul’da en çok Avcılar zarar görürken, ilçede toplam 270 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı. Avcılar’da bin 823 konut ve 326 iş yeri yıkılırken ya da ağır hasar görürken, 5 bin 106 konut ve 872 iş yeri orta hasara, 3 bin 685 konut ve 461 iş yeri de hafif hasara uğradı..

Marmara Depremi'nin 16. Yılı

EN FAZLA EKONOMİK KAYIP OLUŞTURAN 6.DEPREM

Uluslararası Afet Veri Tabanı EM-DAT sitesinde yer alan bilgiye göre, 17 Ağustos depremi, dünyada 1900-2009 yıllarında meydana gelen depremler arasında 20 milyar dolar ile en fazla ekonomik kayıp oluşturan 6. büyük deprem olarak belirlendi.

Bakanlıklarla TOKİ ve diğer kurumların iş birliğinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla depremin yaraları büyük oranda sarıldı.

Marmara depreminde yıkımın yaşandığı kentlerde, TOKİ, belediye ve özel sektör tarafından deprem yönetmeliğine uygun binlerce yeni konut inşa edildi. Başta okullar ve hastaneler gibi kamu binaları olmak üzere hafif hasarlı binalar depreme karşı güçlendirildi.

Bazı illerde depremzedeler, kalıcı konutların yapım sürecinde kurulan prefabrike evlerde hayatını sürdürdü.

KOCAELİ VE SAKARYA YENİDEN DOĞDU

17 Ağustos 1999’daki depremde binlerce insanın yaşamını yitirdiği, çok sayıda insanın yaralandığı Kocaeli ve Sakarya  21 yılın ardından facianın acı izlerinden uzak bir görüntü ortaya koyuyor.

Bu kentlerdeki vatandaşlar, aradan geçen 21 yılda deprem yönetmeliğine uygun binlerce konuta kavuşmanın yanı sıra kentin dönüşümüne ve teknolojik gelişimine de tanıklık etti.

Yaklaşık 12 bin 500 bağımsız mesken ve 3 bin civarında iş yeri yıkıldı, yolların yüzde 80’i, su şebekesinin yüzde 50’si, stadyumun tamamı tahrip oldu, Kavaklı Mahallesi’nde bulunan sahil 2,5 metre çöktü.Zaman içinde yapılan yatırımlarla depremin izlerinin silindiği ilçe, Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen insanların yaşam alanı oldu.

Şu ana kadar Kocaeli’de kentsel dönüşüm kapsamında, 6 milyon 551 bin metrekarelik alan kamulaştırıldı, bu çalışma dahilinde 2 bin 77 bina yıkıldı.

Kocaeli’de TOKİ iş birliğinde 21 bin konut, Büyükşehir Belediyesince ise 10 bin konut yapıldı, 715 milyon 868 bin lira ödeme gerçekleştirildi. Yıkımlar esnasında, kendi evlerine taşınıncaya kadar vatandaşlara kira yardımında bulunuldu.

Yeşil alan oranının 11 kat artırıldığı kentte ayrıca vadesi dolmuş olan SEKA Kağıt Fabrikası alanında Türkiye’nin en büyük endüstriyel dönüşümlerinden biri gerçekleştirilerek Seka Park kuruldu..İzmit Seka Park - YouTube

SAKARYA EKONOMİSİNİ 10’A KATLADI

Marmara Depremi’nde büyük yıkım yaşanan Sakarya da bu süreçte hem kentsel dönüşüm hem de sanayideki hamleleriyle başarılara imza attı.

Afet sonrası başlatılan çalışmalarla yeni yerleşim alanları oluşturulurken, sanayici ve yatırımcılara sağlanan teşviklerle iş dünyası adeta ayağa kaldırıldı.

Depremin ardından geçen 21 yıllık süreçte kentsel dönüşümünün yanı sıra sanayideki atılımlarla da dikkati çeken Sakarya, yerli otomobil için de konumu, otomotiv sektöründeki tecrübeli ve nitelikli istihdamı, nüfus için hazırlığı ve özellikle lojistikteki ayrıcalıklı özelliğiyle en avantajlı il konumuna geldi.

Kentte 1999 yılında 3 olan organize sanayi bölgesi sayısı bu süre zarfında 10’a ulaştı. Depremin yaralarını saran kent, 21  yılda ekonomisini 10’a katladı.

Sakarya’da oluşturulan ve “yeni yerleşim bölgesi” olarak nitelendirilen Camili, Korucuk ve Karaman mahallelerindeki konutlar, deprem yönetmeliğine uygun inşa edildi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, kent merkezine göre daha sağlam zemine sahip yeni yerleşim bölgesini cazibe bölgesi haline getirmek için Yenikent Park, Yenikent Kültür Merkezi ve Korucuk Park gibi sosyal donatılar oluşturdu.

Sakarya Valiliği ve resmi kurumları barındıran kampüs de yeni yerleşim bölgesine inşa edildi. Belediye tarafından alınan kararla da şehirde çok katlı binalara ruhsat verilmeyerek, yaşanabilecek depremleri daha az kayıpla atlatabilmek amacıyla yatay kentleşme modeli yürütülüyor..

Sakarya Millet Bahçesi açıldı - Net Gaste

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.