Site Rengi

HABER ÖZETİ
Lokanta ve kafelerde KDV’ye zam geliyor!.
Selektörle uyarı yapanlara kesilen cezalar iptal edildi!.
CHP’li Belediyeler Suriyelilere resmen savaş açtı!.
Arap ülkeleri resmen İsrail’in köpeği olmuşlar!.
İsmailağa Cemaati imamı suçüstü yapan polisi İstanbul’dan sürgün ettirdi!.
İsrail tüm hazırlıklarını tamamladı!. İran’a saldırması an meselesi!.
Özgür Özel’in yeni imajı…
Dikkat!. Afrika sıcakları başlıyor!.
Yabancı VAR hakemlerine dudak uçuklatan maaş!.
Süt ve süt ürünlerine yine kazık gibi zam geliyor!.
İsrail Savaş Kabinesi İran saldırısına karşılık verme kararı aldı
Bayramda 11.2 milyon araç tatil trafiğine çıktı..
Kredi faizleri çıldırdı!. 3 milyonluk evin geri ödemesi 11 milyon!.
Apple zirveyi rakibi Samsung’a kaptırdı…
Seçimlerin ardından ilk kabine yarın toplanıyor…
Tatilcilere hakaret eden define kaçakçısı AK Partili Başkan!.
Kur Korumalı Mevduat savsatasının hazineye verdiği zarar 818 milyar TL!.
Savunma Sanayii Başkanlığı: BAYKAR’A VERİLEN DESTEK, TEŞVİK VEYA HİBE YOK!.
Eski Müdürden Şok İtiraf!. Emniyetteki üst rütbelilerin 5’de 1’i Süleymancılardan oluşuyor!.
Selçuk Bayraktar’a “Defol Kürdistandan” diye saldıran kahpe bakım kimmiş!.
AK Partili vekilin ilginç ıstakoz savunması!. Özrü kabahatinden de beter!.
Denizlerde av yasağı resmen başladı…
“Alevilerin Neden Bir PKK’sı Olmalıydı” diyen provakotöre sahip çıktılar!.
Kaymak Tabaka beylerimizin 45 günlük keyifli tatili nihayet bitti!.
Teleferik faciasında Belediye Başkanı dahil 5 kişi tutuklandı!.
AK Partili vekil gelen tepkilerin ardından özür diledi!.
CIA MİT’e İsrail-İran gerilimi için arabuluculuk ricasında bulundu!.
Seçimde rezil rüsva olan AK Partili vekil kendisini Maldivler tatili ile ödüllendirdi!.
İran’ın İsrail’e yolladığı füzeler elektrik tellerine takılıp asılı kaldı!.
İran, İsrail operasyonunu başarıyla tamamladığını duyurdu!.
DOLAR 32,5014
EURO 34,5863
ALTIN 2.499,85
BIST 9.548,09

ABD Başkanı Trump Türkiye’ye yaptırım kararını veto etti!.

ABD Başkanı Trump Türkiye’ye yaptırım kararını veto etti!.
24.12.2020
A+
A-

Beyaz Saray’daki son günlerini yaşayan ABD Başkanı Donald Trump, daha önce “veto edeceğini” açıkladığı, savunma bütçesine 740 milyar dolar ayıran Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı’nı veto etti.. Trump’ın veto ettiği savunma bütçesi tasarısında, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören bir bölüm de yer aldı!.

ABD Başkanı Donald Trump, Kongreye gönderdiği notta, Senato ve Temsilciler Meclisinde kabul edildikten sonra onayına sunulan NDAA’yı veto ettiğini bildirdi.

Başkan Trump, “Ne yazık ki, bu tasarı, kritik ulusal güvenlik konularını kapsamaktan yoksundur ve benim, Amerika’yı öncelediğim ulusal güvenlik ve dış politika eylemlerim ile çelişmektedir. Bu yasa tasarısı, Çin ve Rusya’ya bir hediyedir.” ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi ve Senatodan 3’te 2’den büyük oy çokluğuyla geçen tasarı, tekrar Kongreye dönecek ve aynı çoğunluğu yakalarsa Trump’ın vetosu geçersiz kılınabilecek..

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD yaptırımlarına ilişkin ilk kez konuştu: Egemenlik haklarımıza saldırıdır!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Niğde-Ankara Otoyolu 2. Kesim Açılış Töreni’ne video konferansla katıldı. ABD’nin yaptırım kararı hakkında ilk kez açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, CAATSA konusunda hiçbir ülkeye, Türkiye’den başka, bu yaptırım uygulanmamıştır. İlk defa bir NATO üyesi olarak ülkemize uygulanmaktadır.’

Bu kararın, ülkemizin egemenlik haklarına yönelik aleni bir saldır olduğunun altını çizen Erdoğan, ‘Savunma Sanayi Başkanı’mız İsmail Demir’e ve ekibine daha çok sahip çıkacağız.’ dedi.

Konuşmasını ise, ‘Elbette sıkıntılar olacak. Her sıkıntı bize beraberinde bir çözüm olarak kapıyı aralayacaktır. Bir kez daha ‘sen Türkiye’sin büyük düşün’ diyoruz.’ sözleriyle bitirdi.

Tasarıda neler var

Tasarının nihai halinde, Savunma Bakanlığı (Pentagon) için 635,5 milyar doları temel bütçe, 69 milyar doları savaş fonu olarak bilinen “Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar Fonu”, 8,9 milyar doları ise tasarının yetki alanları dışındaki savunmaya ilişkin harcamalar olmak üzere 713,4 milyar dolar bütçe ayrılıyor.

Bunun yanı sıra Enerji Bakanlığı bütçesi altında, nükleer kapasiteye ilişkin savunma harcamaları için 26,6 milyar dolar bütçe belirleniyor.

NDAA tasarısında, Çin’e karşı “Pasifik Caydırıcılık İnisiyatifi”nin kurulması öngörülürken, ABD’nin Pasifik bölgesindeki askeri gücünü tahkim etmek, bölgedeki ortak ve müttefiklere destek vermek üzere bu inisiyatif için Hint-Pasifik Kuvvetleri Komutanlığının bütçesine ek 2,2 milyar dolar fon ayrılıyor..

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, farklı zamanlarda yaptığı S-400 açıklamaları kafa karıştırdı. CHP lideri 2019 yılında katıldığı bir canlı yayında, ‘Kim bize saldıracak?’ çıkışını yapmış, ardından bunun bir siyasi karar olduğunu ve Türkiye’nin dünyanın en pahalı hurdasına sahip olduğunu belirtmişti. Dün de CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Kılıçdaroğlu’nun, ‘Bu coğrafyada hava savunma sistemimizdeki açıklar kabul edilemez. Sistemin güçlendirilmesi ve bu kapsamda s-400’lerin alınması gereklidir.’ açıklamasını hatırlatarak, ‘Genel Başkanımızın da benim de S-400’lerle ilgili söylediklerimiz son derece açıktır ve partimizin remi görüşünü yansıtır.’ ifadelerini kullandı..

Rusya ile askeri ilişki sınırlamalarını artırıyor

Tasarıda, ABD ordusunun Rus ordusu ile ilişkilerine yönelik kısıtlamalarının artırılması ve Rusya’nın Kırım’daki egemenliğini tanıyacak fiil ve faaliyetlerin yasaklanmasına ilişkin maddeler dikkati çekti.

Rusya’ya yönelik faaliyetler kapsamında, tasarı, Ukrayna’ya 75 milyonu silah olmak üzere 250 milyon dolarlık savunma yardımı yapılmasını da şart koştu.

Tasarıda, Avrupa Caydırıcılık İnisiyatifi için önceki bütçe yasalarında belirlenen 3,7 milyar dolarlık fonun tamamının, bu bütçe kapsamında da sağlanması istendi.

Almanya ve Kore’de asker sayısının azaltılmasını yasaklıyor

ABD Başkanı Trump’ın, Almanya ve Güney Kore’den asker çekme planına ilişkin ise tasarıda, gerekli şartlar teyit edilmediği sürece Güney Kore’deki asker sayısının 28 bin 500’ün altına, Almanya’daki asker sayısının ise değerlendirme süreci tamamlanmadan 34 bin 500’ün altına düşürülmesi yasaklanıyor.

Tasarıdaki, “ABD özel kuvvetlerinin ABD ortaklarına gayrinizami harp için destek yetkisini artırmasına” ilişkin bir madde de dikkati çekti. ABD, hibrit savaş ve gayrinizami harbe ilişkin strateji belgesini daha önce yayımlamıştı.

ABD askerlerinin, Finlandiya’daki Avrupa Hibrit Tehditlerle Mücadele İçin Eğitim Merkezinin eğitimlerine katılmasını şart koşan tasarıda, İsrail, Tayvan, Baltık ülkeleri, Hindistan, Vietnam ve Japonya’ya yapılan askeri yardımların sürdürülmesi talep edildi.

ABD Hava Kuvvetlerinin, gücünün ortalama 386 filo veya 3 bin 850 savaş uçağına ulaştırılmasını öngören tasarı, birçok savaş uçağının yanı sıra 93 F-35 uçağının alınması için yetki veriyor.

Tasarıda, Türkiye’nin aldığı 6 F-35 uçağının da ABD Hava Kuvvetlerince kullanılması için gerekli yetkilendirme yapılıyor.

Askeri üslerdeki generallerin isimlerinin kaldırılmasını öngörüyor

ABD vatandaşı siyahi George Floyd’un öldürülmesinden sonra yaşanan olaylarda gündeme gelen Konfederasyoncu generallerin isim ve heykellerinin kaldırılması da tasarıda yer aldı.

Tasarının ilgili maddelerinde, Konfederasyoncu generallerin isimlerinin üslerden kaldırılması için bir komisyon kurulması ve bu komisyonun 3 yılda gerekli tavsiyeleri içeren rapor hazırlaması şartı konuldu.

Tasarıda Türkiye detayı

Savunma bütçesi tasarısında, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören bir bölüm de yer aldı.

Tasarıda, Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında, Rusya ile önemli bir işlem olarak kabul edildiği ve NDAA’nın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edildi.

Tasarıda, başkanın CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5’ini uygulaması, yaptırımların “ithal edilen malları” kapsamaması istendi.

Bu mallar da “doğal ya da insan eliyle yapılmış maddeler, imal edilmiş erzak ve bunlara ilişkin denetim ekipmanı” şeklinde sıralandı.

Yaptırımların kaldırılmasının şartları ise şu şekilde belirtildi:

“Başkan, yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongrenin gerekli komitelerine, Türkiye’nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400’leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400’leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra Türkiye’den, Türk hükümetinin veya hükümet adına başka bir tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA’nın 231. bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir.”

Tasarının 159. bölümünde ise yasalaşmasından sonra 15 günde Türk şirketlerinin yerine F-35 için parça üretecek ortakların tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin başlatılması istendi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.