Site Rengi

HABER ÖZETİ
Amerika yine kahpeliğini yaptı!. Filistin’in BM üyeliğini veto ettiler!.
Tanju Özcan’ın eşi Bolu Belediyesi’ni basıp protesto gösterisi yaptı!.
AK Parti’de Istakoz ve Maldivler skandalından sonra şimdi de Rolex krizi patlak verdi!.
CHP’li başkanın kızı Çankaya Belediyesi’ne başkan yardımcısı oldu!.
Ve beklenen oldu!. Kuduz Köpek İsrail İran’a saldırdı!.
Askeri üniforma ile servis yapan soysuz it tutuklandı!.
Tokat depremi sonrası uzman isimden dikkat çeken açıklama!.
Google İsrail’i eleştiren 28 çalışanını kapı önüne koydu!.
Seçimler bitti, zam yağmuru başladı!. Kırmızı ete yüzde 25 zam!.
Tokat’ta korkutan deprem!.
400 bin vergi kaçakçısına kaymaklı devlet kıyağı!.
Denizbank’ta yeni bir Seçil Erzan skandalı!.
Metin Akpınar-Duygu Nebioğlu skandalında ortalık toz duman oldu!.
Ticaret Bakanlığı’ndan komedi gibi ceza açıklaması!.
Aracını yanlış yere park eden AK Partili vekili şikayet eden vatandaşa hapis cezası!.
Selahattin Demirtaş’ın tahliye talebine ret!.
Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı!.
Vatandaşların linç ettiği Uzman Çavuş cinsel tacizden tutuklandı!.
Ticaret Bakanı Bolat’tan fahiş fiyat açıklaması!.
Erdoğan’ın kıdemli yancısı Gezi Teröristlerine af çağrısı!.
Kahpe ABD’nin ikiyüzlülüğü!. “Gazze’de Soykırım” kelimesi yasaklandı!.
Hastane randevularında yeni döneme giriliyor…
Seçimler bitince açıklamalar netleşti!. Asgari ücrete ara zam yok!.
Hem Metin Akpınar’dan hem Uğur Dündar’dan çocuk yapan skandal kadın!.
Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu görevi bırakıyor…
Dünya Bankası Türkiye’ye 18 milyar doları ne karşılığı vereceğini açıkladı!.
Vatandaşa atılacak yeni kazığı böyle savundu!.
Geçen yıl 820 milyar zarar eden Merkez Bankası’nın hedefi enflasyonu düzeltmekmiş!.
İran-İsrail arasındaki gerilim Avrupa’da doğalgaz fiyatlarını uçurdu!.
Lokanta ve kafelerde KDV’ye zam geliyor!.
DOLAR 32,5991
EURO 34,7588
ALTIN 2.499,68
BIST 9.524,59

Almanya’da kara gün… Thomas Kemmerich, Nazilerin desteğiyle başbakan oldu!.

Almanya’da kara gün… Thomas Kemmerich, Nazilerin desteğiyle başbakan oldu!.
06.02.2020
A+
A-

Almanya’nın Thüringen Eyalet Meclisinde dün, 5 milletvekiline sahip FDP’den Kemmerich, 90 milletvekilinin 45’inin oyunu alarak başbakan seçilmişti. Thomas Kemmerich’e destek veren kitlenin büyük çoğunluğu Naziler’den oluşuyor. Almanya Başbakanı Merkel, bu seçimi, ‘demokrasi adına kara bir gün’ diyerek eleştirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Güney Afrika Cumhuriyeti ziyaretinde yaptığı açıklamada, Thüringen’de Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve aşırı sağcı AfD desteğiyle başbakan seçilen Hür Demokrat Parti (FDP) adayı Thomas Kemmerich’in seçilme şeklini eleştirerek ”Bu affedilemez bir süreç” ifadesini kullandı.

2561527_810x458

MERKEL SEÇİMİN YENİLENMESİNİ İSTİYOR

Seçim sonucunun tersine çevrilmesi gerektiğini belirten Merkel, seçimin yenilenmesi taleplerinin arkasında olduğunu vurguladı.

Merkel, Almanya demokrasisi için kötü bir gün olduğunu, CDU’nun kendi değer ve inançlarını yıktığını sözlerine ekledi:

“Hem benim şahsi hem de CDU’nun temel değerleni sarsan bir durum. AfD’nin yardımıyla siyasi bir çoğunluğun oluşmaması konusunda alınan bir prensip kararımız var. Thüringen’de yaşanan olayın bir an önce iptal edilmesi gerekiyor. Demokrasi adına kara bir gün yaşadık.”

645x344-germanys-far-right-sweeps-new-state-premier-into-office-1580979176270
Thüringen Eyalet Meclisindeki seçimle başbakan olan Thomas Kemmerich

KOALİSYON ORTAKLARI MERKEL’DEN KUVVETLİ TEPKİ BEKLİYOR

Merkel, Cumartesi günü Berlin’e döndükten sonra Federal Hükümeti oluşturan sosyal demokrat SPD, Hristiyan Sosyal Birlik CSU ve kendi partisi CDU‘nun liderlerinin katılımıyla bir kriz toplantısı düzenleyeceğini ve atılabilecek adımları konuşacağını duyurdu. SPD Eş Genel Başkanı Saskia Esken, dünkü seçim sonrasında Merkel’in Thüringen’de yaşananlara yeterli tepki vermemesi durumunda, hükümetin geleceğinin tartışmaya açılacağını söylemişti.

EQEa3AAW4AAwF7I
Hür Demokrat Parti (FDP) adayı Thomas Kemmerich’i (sağda) Thüringen eyalet hükümetine liderlik etmesi için destekleyen Almanya için Alternatif (AfD) Partisi’nin Thüringen lideri Björn Höcke (solda) Kemmerich’i tebrik etti 

GİZLİ PAZARLIKLAR

Amerika’nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Bu arada Kemmerich’in seçilmesinde FDP Genel Başkanı Christian Lindner’in bilgisi dahilinde kapalı kapılar ardında yapılan gizli pazarlıkların da etkili olduğu ortaya çıktı. Irkçı ve aşırı sağcı söylemleriyle tanınan AfD örgütünün başkanı Björn Höcke‘nin, Kemmerich ve CDU Thüringen örgütü şefi Mike Mohring’e geçen hafta bir mektup yazarak, seçilmesine destek sağlayacaklarını ifade ettiği, FDP lideri Lindner’in ise geçen Pazartesi akşamı aşırı sağcı Höcke’nin önerisine onay verdiği belirlendi.

EQEa3AeUYAACPdY
Aşırı sağcı AfD’li Björn Höcke’nin Nazilerin lideri Adolf Hitler’e benzetildiği fotoğraf sosyal medyada sıklıkla paylaşıldı. Fotoğrafta Adolf Hitler’in (solda) kendisini Başbakanlığa atamasının ardından dönemin cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg’ün elini sıktığı görülüyor.

DÜN GERÇEKLEŞEN SEÇİMLER 

Thüringen Eyalet Meclisinde dün, 5 milletvekiline sahip FDP’den Kemmerich, 90 milletvekilinin 45’inin oyunu alarak başbakan seçilmişti.  Yeşiller ve Sosyal Demokrat Partinin (SPD) desteğini alan diğer aday Sol Partili Bodo Ramelow 44 oy alırken, bir milletvekili de çekimser kalmıştı. AfD’nin adayı Christoph Kindervater’e ise oy çıkmayan seçimde, CDU ve AfD milletvekilleri Kemmerich’i desteklemişti. Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin temsilcileri eyalette erken seçime gidilmesini istiyor.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN BERİ BİR İLK

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez Almanya’da bir eyalet başbakanı aşırı sağcı bir partinin oylarıyla seçilmiş oldu. Eyalette 2014 yılından bu yana Başbakan Bodo Ramelow’un üyesi olduğu Sol Partinin mecliste 29 milletvekili bulunuyor.

ALMANYA’DA BİR TABU MU YIKILIYOR?

FDP’nin adayının, CDU’lu ve FDP’li milletvekilleriyle birlikte, AfD’nin en radikal kanadının bulunduğu Thüringen’deki vekilleri tarafından seçilmiş olması, “Almanya’da bir tabunun yıkılması” şeklinde niteleniyor. 2013 yılında kurulan, o zamandan bu yana tüm eyalet meclislerine ve Federal Meclis’e oylarını sürekli artırarak girmeyi başaran AfD, şimdiye dek diğer partiler tarafından siyasi olarak izole ediliyordu. CDU, CSU, SPD, Yeşiller, Sol Parti ve FDP hem federal hem de eyaletler düzeyinde AfD’yle ortak çalışmama ve doğrudan ya da dolaylı koalisyona gitmeme kararı almışlardı. Thüringen’de yaşananlar ve liberal parti adayının aşırı sağcı partinin desteğiyle seçilmesi bu konudaki genel görüş birliğinin sonu anlamına geliyor.

NAZİLERİN DESTEKLEDİĞİ AŞIRI SAĞCI AFD GİDEREK BÜYÜYOR

Siyasi yorumcular AfD’nin giderek büyüdüğünü ve her geçen gün Almanya’daki demokrasiyi ve çok kültürlü yaşamı tehdit eden bir güç haline dönüştüğünü savunuyor. AfD‘nin siyasete yön vermesinin doğallaşması ve diğer eyaletlere ve federal düzeydeki politikalara sıçraması beklenirken, Alman Yahudiler Konseyi ve Almanya Türk Toplumu gibi çatı örgütleri de gidişattan çok tedirgin oldukları yönünde açıklamalar yaptılar.

Thüringen’de Ekim 2019’da yapılan eyalet seçimlerinde Sol Parti birinci güç olmuş, onu AfD izlemiş, Merkel’in partisi CDU ve koalisyon ortağı SPD hezimete uğramıştı. Beş yıldır eyaleti yöneten Sol Partili Bodo Ramelow, sosyal demokrat SPD ve Yeşiller’in desteğiyle azınlık hükümeti oluşturmak için başbakanlığa yeniden aday olduğunu açıkladı. 90 milletvekilinin bulunduğu eyalet parlamentosunda Ramelow’un yanısıra, FDP’li Thomas Kemmerich ve AfD’nin aday gösterdiği Christop Kindervater hükümet başkanlığı için aday oldu. Hristiyan Birlik Partisi (CDU) ise aday göstermedi.

Yeniden başbakan olmasına kesin gözüyle bakılan Ramelow ve diğer adaylar ilk iki turda salt çoğunluğa ulaşamadı. Bunun üzerine, bazı yorumcular tarafından Adolf Hitler’in yardımcısı Josef Goebels’e benzetilen AfD şefi Höcke’nin planı devreye girdi. Üçüncü turda yapılan seçimde Höcke’nin taktiğine uyan AfD milletvekilleri kendi adayı yerine FDP’li Kemmerich’e oy verdi ve Alman siyasetinde depreme yol açtı. Berlin’de çok sayıda siyasetçi FDP’li Kemmerich’in istifa etmesini ve Thüringen’deki eyalet seçimlerinin yenilenmesini öneriyor. AfD uzmanları ve Höcke’yi yakından izleyen uzmanlar, böyle bir kararın ırkçı partinin daha da büyümesine ve Thüringen’de en güçlü parti haline dönüşmesine yol açacağını savunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.