Site Rengi

HABER ÖZETİ
Mustafa Varank’tan Deniz Zeyrek’e Hodri Meydan!. 2 GÜN GEÇTİ, HAYSİYETİN VARSA AÇIKLA!.
Muhalefeti şaşırtan anket!.
Mehmet Ali Yılmaz’ın ölüm nedeni belli oldu…
Tavuk eti fiyatları son 5 ayda yüzde 200 zamlandı!.
Afrika’dan gelen çöl tozu tüm ülkeyi etkisi altına aldı!.
Meral Akşener’i evine gönderecek kurultay için zaman yaklaşıyor!.
ABD Başkanı Biden TikTok’u resmen yasaklayan imzayı attı!.
TFF’den çok konuşulacak karar!. Hakemler Özelleştiriliyor!.
Fahiş fiyat vurgununa son!. Ambalajlara fiyat etiketi zorunluluğu geliyor!.
CHP’li Başkan Cumhurbaşkanı danışmanı Oktay Saral’ı rezil rüsva etti!.
Süresiz Nafaka zulmünü bitirecek emsal karar!.
Ukala CEO’nun sattığı küflü çikolatalar gerçek Patiswiss değilmiş!.
WhatsApp’ın Gazze’de İsrail’e muhbirlik yaptığı ortaya çıktı!.
İstanbul Valiliğinden Taksim ile ilgili 1 Mayıs kararı..
İBB’nin işlettiği Samandıra-Üsküdar metro hattı 27 saattir bozuk!.
AK Parti’den milletvekillerine “Görgüsüzlük” uyarısı!.
Sözcü Gazetesi’nden kin ve öfke dolu manşet!.
Altın fiyatlarında rüzgâr tersine döndü!.
Kahpe İsrail Gazze’yi ikiye bölmek için operasyon başlattı!.
İsmail Saymaz Adalet Bakanlığı sözcüsünü rezil rüsva etti!.
Türkiye-Irak arasında 20 milyar dolarlık anlaşma..
Son 3 ayda Kamu araçları için ödenen kira 880 milyon 765 bin TL!.
MHP Lideri Bahçeli’den çok sert DEM Parti çıkışı!. Kapatmak Namus Borcudur!.
Müşterisini tehdit eden ukala satıcıya tepkiler çığ gibi!.
Emekliler için 9 maddelik refah düzenlemesinin detayları belli oldu..
TBMM’nin bu haftaki gündemi Fahiş Fiyatlara yaptırım!.
İyi Parti’de istifa depremi devam ediyor!.
Erdoğan-HAMAS zirvesi dünya basınında..
DEM Parti’de yeni bir bayrak krizi daha patlak verdi!.
Kayyum yönetiminin Van Büyükşehir Belediyesi’ne bıraktığı borç dudak uçuklattı!.
DOLAR 32,5459
EURO 35,0080
ALTIN 2.427,35
BIST 9.722,09

Amerika, İsrail ve İran’ın savaşı sadece sahada değil…

Amerika, İsrail ve İran’ın savaşı sadece sahada değil…
03.01.2020
A+
A-

Suudi gemilerine yapılan saldırılar, Husi milislerinin Suudi Aramco şirketine saldırısı, ABD’nin casus uçağının vurulması, Suriye’deki İran üslerinin İsrail tarafından vurulmaya devam etmesi, koalisyon güçlerine İran destekli militanların saldırması, ardından Ketaib Hizbullah hedeflerinin vurulması ve son olarak Kasım Süleymani’nin öldürülmesi… İran, ABD, İsrail ve müttefik taraflar arasında gerilimi had safhaya çıkaran tüm gelişmelerin yanı sıra, savaş sadece sahada değil..

ABD, İran, İsrail arasında 2019 yılında devam eden ve 2020’ye şiddetli bir şekilde sıçrayan gerilimler sadece mücadelenin sahada görünen yüzü. Alman yayın kuruluşu n-tv’nin derlediği raporlara göre, ABD ve İsrail İran’a karşı gizli bir savaş yürütüyor. Gölgelerde süren bu savaşta ABD, İran’a karşı hamlelerini yaparken bir yandan da İsrail istihbaratıyla birlikte gizli çalışmalar yürütüyor.

Haberde İsrail ve ABD’nin Tahran ve müttefiklerine karşı on yıldan fazla bir süredir siber savaşlar yürüttüğü belirtiliyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın bu yaz Washington ve müttefiklerinin İran’ı suçladıkları saldırılar gerekçesiyle, İran füze sistemini ve istihbarat teşkilatlarının bilgisayarlarına saldırma emri verdiği belirtiliyor.

İddiaya göre siber saldırılar, sadece istihbarat amaçlı değil, aynı zamanda fiziksel etki amacıyla da yapıldı. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı ve İsrail’in ‘Birim 8200’ünün, İran’ın Natanz kentindeki uranyum zenginleştirme tesisinde yüzlerce santrifüjün devre dışı bıraktığı ileri sürülüyor.

8200 Birimi istihbarat memuru Roy Barzilay konuya ilişkin açıklamasında, ‘Bu, olağan savaş kurallarına uymuyor ve geniş kapsamlı etkileri olabilir. Hava saldırısı bir savaş ilanı olarak görülmesine rağmen, bir bilgisayar solucanı, virüsü veya Truva atından gelen bir siber saldırı gerçek bir fiziksel savaşın bahanesi olmadan önemli zararlar verebiliyor.’ diyor.

İsrail’in gelişmiş saldırı ve savunma araçlarıyla İsrail’in, siber savaşta dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu belirten Barzilay, ABD ve Rusya da dahil olmak üzere büyük güçlerin siber savaş becerilerini büyük ölçüde geliştirdiğini ve saldırılarının birçok sistemi felç edebileceğini belirtti. Barzilay, siber saldırıların nadir olmadığını ve dijital araçlarla savaşın yaşadığımız dünyanın bir parçası olduğunu söyledi.

İSRAİL’İN SİBER GÜCÜ

İsrail’in ‘Birim 8200’ü’ 1952 yılında kuruldu ve o zamandan beri gelişen teknolojilerle değişimler geçirdi. Albay Omri Hoffmann’a göre, ekipler diğerlerinin görevlerini bilmemek için birkaç bölüme ve üsse ayrıldı.

N-tv’ye göre Birim 8200, düşman devletleri ve teröristleri gözetliyor. Bu gözetleme “pasif siber saldırı” olarak kabul ediliyor. 2017’de bu birimin topladığı bilgilerin, Avustralya’daki bir havaalanına saldırı yapılmasını önlemeye yardımcı olduğu ileri sürülüyor.
Ancak, Fransız Uluslararası Stratejik İşler Enstitüsü IRIS’ten François-Bernard Huyghe’a göre siber savaş, İsrail’in hayati sivil ve askeri altyapısı için de ciddi bir tehdit haline geldi.İRAN’IN SİBER GÜCÜ

İran’ın ‘önde gelen siber savaş ülkelerinden biri’ olarak ifade eden Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, Tahran’ın İsrail siber çabalarına misilleme yaptığı söyleniyor.

İstihbarat uzmanı Jossi Melman, Tahran’ın enerji için son derece dijitalleştirilmiş tedarik ağlarındab bahsederek, “Tahran hem sivil nüfusa hem de askeri veya istihbarat teşkilatlarına ait İsrail bilgisayarlarına gece gündüz saldırmaya çalışıyor” dedi.

Melman, İran’ın hem savunma hem de saldırgan siber yeteneklere sahip iyi gelişmiş bir altyapıya sahip olduğunu ve sadece İsrail’i değil, Suudi Arabistan ve ABD’yi de hedeflediğini söyledi.

Melman’a göre İran, Lübnan Hizbullah gibi müttefiklerine teknoloji ve bilgi konusunda da yardım ediyor. Ancak İsrail de bu alanda son derece gelişmiş bir ülke. Birim 8200 birimi, Gazze veya Suriye gibi çoğu operasyonda raporlarıyla taktik, stratejik destek sağlıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.