Site Rengi

HABER ÖZETİ
Seçim günü hava nasıl olacak?.
İYİ Parti lideri Akşener’den İmamoğlu ve Yavaş’a hainlik suçlaması!.
Altın fiyatları tüm zamanların rekorunu kırarak 2 bin 300 lirayı geçti..
Fatih Erbakan AK Parti’ye İstanbul adayını geri çekmek için şartlarını açıkladı!.
Seçim öncesi Sinan Oğan’dan AK Parti’ye destek açıklaması..
Seçim öncesi doğalgaz ve elektriğe “Zam Yok” açıklaması…
Emeklilere promosyon ödemelerine özel bankalarda dahil oldu..
Eylem Tok’un ehliyetsiz züppe oğluna defalarca hız cezası kesilmiş, okula arabasıyla gidiyormuş!.
Seçim günü oy kullanmaya gitmeyenlere uygulancak cezai işlem açıklandı!.
Seks skandalı sonrası Karabük Üniversitesi’nden yabancı öğrencilere sağlık raporu şartı!.
Yeniden Refah Partisi Ankara İl Teşkilatı topluca istifa edip AK Parti’ye katıldı!.
76 bin deprem ve afet konutu hak sahiplerine teslim edildi..
Emeklilere promosyon ödemeleri yarından itibaren başlıyor..
Ali Koç’tan kongreye çağrı: Gelin 2 Nisan’da Fenerbahçe’yi ligden çekelim!.
CHP’deki Kemalciler “SENİ SIRTINDAN HANÇERLEYENE OY YOK” pankartı ile İmamoğlu’na isyan bayrağı açtı!.
CHP’deki para kulelerinin gizemi ortaya çıktı!. Eko Başkan Bay Kemal’i devirmek için balya baya rüşvet dağıtmış!.
CHP’deki para kuleleri skandalında ses kayıtları ifşa oldu!.
Gazze’deki ateşkes çıkmaz girdi!. Kahpe İsrail heyeti Doha’dan ayrıldı!.
Kahpe İsrail şimdi de çadırlara sığınan Filistinlileri bombalıyor!.
Belçika’daki PKK’lı köpeklerin Türklere neden saldırdıkları belli oldu…
Pandemi uyarısı!. Yeniden kapanma olacak mı?.
Çiftçiler Brüksel’i savaş alanına çevirdiler!.
Hazırlık maçında Avusturya’dan 6 gol yedik!.
Kuveyt Dinarı değerli para birimi seçildi.. TL’nin tam 100 katı!.
Karabük Üniversitesi’ndeki fuhuş skandalı büyümeye devam ediyor!. Fuhuş şebekesi kurulduğu ortaya çıktı!.
MHP’li vekilden zam haberi bekleyen emeklilere ek iş tavsiyesi!. HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYİN!.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan veda gibi açıklama.. SENEYE BİZ YOKUZ…
Gökhan Zan 3 milyon dolar avanta istedi mi?. Ses kayıtları ile ilgili uzman raporu yayındandı!.
Rusya kanlı saldırının arkasında Amerika, İngiltere ve Ukrayna’nın olduğunu açıkladı!.
Kurum’dan İmamoğlu’na mal beyanı tepkisi: MİLYON DOLARLIK VİLLARINI NEDEN SAKLIYORSUN?.
DOLAR 32,3594
EURO 34,9694
ALTIN 2.324,95
BIST 9.079,97

Araştırmacı-yazar Jonathan Rohey, The National Interest’e yazdı: “İran, zafer için doğru yolda…” (çeviri haber)

Araştırmacı-yazar Jonathan Rohey, The National Interest’e yazdı: “İran, zafer için doğru yolda…” (çeviri haber)
21.01.2020
A+
A-

Araştırmacı-yazar Jonathan Rohey tarafından Amerikan dergisi The National Interest’da, İran’ın askeri yetenekleri ile ilgili kaleme aldığı makalede, ‘Orta Doğu’da büyük çatışma gözüküyor ve İran zafer için doğru yolda’ denildi.

Araştırmacı-yazar Jonathan Rohey tarafından Amerikan dergisi The National Interest’da, İran’ın askeri yetenekleri ile ilgili kaleme aldığı makalede, İran’ın, Orta Doğu’daki bir sonraki savaşa hazır olduğunu öne sürdü.

Makalenin özetlenmiş hali şöyle:
Orta Doğu’da büyük çatışma gözüküyor ve İran zafer için doğru yolda. Eylül ayında Abqaiq’deki Suudi petrol tesisine yaptığı sürpriz saldırı ve açık bir yanıtın olmaması, Tahran’ın, ABD ve müttefikleri üzerinde nasıl stratejik üstünlük kazanmakla meşgul olduğunun bir ölçüsüdür.

Yeni ve uzun menzilli hassas füzeler kullanan İran ve destekçileri, artık bölgedeki hayati stratejik hedeflere karşı yıkıcı saldırılarla tehdit edebilir.

İran’ın, konvansiyonel askeri güçlere, nükleer silahlara sahip olmamasına ve yaptırımlara rağmen bu etkiyi nasıl geliştirdiği şaşırtıcı. Bunun yerine, balistik füze ve dronların üretimini artırarak net saldırı avantajları oluşturuyor. İran ayrıca geliştirilmiş manevra kabiliyeti yüksek balistik füzeler üretiyor.

İran, Abqaiq petrol tesislerini yok etmek için kullandığı kara tabanlı seyir füzelerine sahip ve bazıları Orta Doğu bölgesinin tamamını kapsayabilir. Tahran, kara mobil bataryalardan fırlatılabilen uzun menzilli füzeler (ASCM) üretiyor. İran ayrıca denizaltı gemisinden atılan seyir füzeleri de geliştiriyor.

Dronlar, İran güç üçlüsünün üçüncü bölümünü oluşturuyor. Bunlara genellikle “fakir adam mühimmatı” deniyor; ancak İran ve müttefikleri onları kamikaze (intihar) operasyonları için kullanıyor. Daha yakın zamanlarda İran, ele geçirdiği Batılı modellerle bu silahların vurucu etkisini geliştirdi. Bu gelişmeler sayesinde İran dronları ve füzeleri birlikte kullanıldıklarında, “çatışma ve hatta ileri savunma” olarak “kolektif etkili silahlar” haline geldi.

Tahran, bu silahları bölgeye ihraç ediyor. Lübnan’daki Hizbullah ve Yemen’deki Husiler, kısa ve uzun menzilli füzeler ve İran tarafından sağlanan insansız hava araçlarından oluşan yüksek hassasiyetli silah cephaneliklerine sahip. İran ayrıca Irak ve Suriye’deki işbirlikçilerine kısa menzilli füzeler ve dronlar sağlıyor.

İran Körfez ülkelerini, Irak ve Yemen’den vurmak giderek daha mümkün hale geldi. İsrail, Lübnan, Suriye, Irak ve hatta Yemen’den saldırılar beklemeli ve Amerikan kuvvetleri İran sahilinden vurulabilir. Bu kordon, İran’ın uzun mesafelerde bile rakiplerine karşı kullanabileceği genel (sınırsız) gücü güçlendiriyor. Buna ek olarak, Tahran, 360 derecelik bir koruma yeteneği ile düşman hedeflerine karşı birkaç yönden aynı anda saldırılar başlatabilir. Bu çok yönlü tehdit, İran’ın düşmanlarını karşı önlemlerini daha acil bir şekilde almaya zorluyor.

İran’ın stratejik derinliğinin güçlendirilmesi, rakiplerini daha da korkutuyor. Yeni silahlar ve bölgesel genişleme ile Tahran, bu kilit hedefleri rehin tutarak önemli stratejik nüfuz kazanıyor.

Şu anda Orta Doğu’da konuşlanmış yaklaşık altmış bin Amerikan askeri var; ancak Irak’ta büyük noktalarda, Basra Körfezi’ndeki bazı hava ve deniz üslerinde ve savaş gemilerinde yoğunlaşıyorlar. Amerika’nın bölgesel müttefikleri de bir avuç hava ve deniz üssünden geçiyor.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail, ekonomik olarak hayatta kalabilmek için sadece iki limana, dev tankerlere ve yavaş hareket eden konteyner gemilerine bağımlı. Enerji santralleri, kimyasal ve su arıtma tesisleri de oldukça az; bu nedenle Suudi Arabistan’daki ana tuzdan arındırma alanına saldırmak, ülkedeki su kaynaklarının bir yıllık kesintiye yol açabilir. Körfez’deki gökdelenler ve havaalanları gibi büyük projeler de hedef alanlarından birkaçı.

Husiler, Suudi hükümet binalarına, askeri üslere, havaalanlarına, boru hatlarına ve akaryakıt istasyonlarına ve ticaret gemilerine, petrol tankerlerine, ABD Donanmalarına ve Bab al-Mandab Boğazı çevresindeki müttefik deniz kuvvetlerine karşı hassas füzeler ve insansız hava araçları kullanarak bu boşlukları titizlikle vurdular.

Son zamanlarda Suudi havaalanlarındaki pistleri ve terminalleri hedeflediler. Gerçekten de İran’ın uzun menzilli füze ve insansız hava aracı arayışı, artık sadece şehirler veya genişleyen üsler gibi bölgesel hedefleri tehdit etmekle kalmayıp, daha da önemlisi askeri komuta merkezleri, uçak hangarları ve kaldırımlar gibi hayati altyapı hedeflerini vurabileceği anlamına geliyor. Otoyol kavşakları, soğutma kuleleri, saraylar ve elçilikler de vurulacak hedefler listesinde…

Bu daha geniş bağlamda, Abqaiq saldırısının önemi petrolü aşıyor. Sadece 17 dakika içinde, alçaktan uçan pistlerde kuzeydoğudan 400 mil ilerleyen 18 dron ve yedi yolcu füzesi, dünyanın en büyük petrol işleme tesisinde birden fazla binaya ciddi hasar verdi. Bu arada Yemen’in güneybatısında Suudi savunmaları ile karşılaştı. İran’ın Abqaiq’i seçmeden önce bir ABD limanına, havaalanına veya askeri üsüne saldırmayı düşündüğü bildiriliyor.

Belki de en önemli şey, Riyad’ın buna yanıt olarak hiçbir şey yapmadığı; Washington’ın da sadece yeni yaptırımlar sunduğudur. Bu, İran’ın gelişiminin boyutunu ve gerçek stratejik avantajlara dönüşen doğru uzun menzilli mermilerin çoğalmasını vurgulamaktadır.

Abqaiq saldırısından kısa bir süre önce Birleşik Arap Emirlikleri, Tahran ve Husuilerle, ülkesine yönelik askeri operasyonlar yapılmaması konusunda bir yakınlaşma sağlamıştı. BAE ayrıca, İran kuvvetlerinin Basra Körfezi’nde ticaret gemilerine saldırdığını görürken bile İran ile deniz güvenliğini konuşmaya başladı. Abqaiq’ten bu yana, Riyad sessizce BAE’nin ilerlemesini takip etmeye başladı (İran ile iletişimde), ABD ise ekonomik önlemlerin ötesine (İran’a karşı) tırmanma konusunda bir isteksizlik gösteriyor.

İsrail, İran’a karşı daha dinamik ve proaktif. Bununla birlikte Hizbullah, İsrail’in hareket özgürlüğünü kısıtlayan bir güç. Hizbullah, İran’a karşı düzenlenecek bir İsrail eylemine karşı büyük bir misilleme tehdidinde de bulunuyor.

Şimdiye kadar, hem İran hem de İsrail en büyük saldırılarını geri çekti. Ancak Tahran ve müttefikleri, Abqaiq saldırısından çok daha fazla hasar verebilir.

Amerikan’ın İran’a karşı “maksimum baskı” politikasının stratejisi ve yaptırımları, İran’ı caydıracak ve öncelikle hassas bombardıman uçaklarının kullanımını ve yaygınlaşmasını azaltacaktır.

Trump’ın yakın zamanda Körfez balistik füze savunmasını güçlendirmesi yeterli değil. Yakındaki silah sistemleri dahil olmak üzere kruvazör füze savunmaları İran cephanelerini daha iyi keşfedebilir ve yenebilir. Zorluğa rağmen, ABD ve bölgesel müttefiklerinin füze savunma ağlarını koordine etmeleri gerekiyor.

Bu biraz zaman alıyor. ABD ve diğerleri, Tahran’ın silah transferini önleyerek BM’nin İran ve Yemen üzerindeki silah ambargosunu derhal uygulamaya başlayabilirler. ABD ayrıca İsrail’in İran’ın yayılmasının önlenmesine yönelik platformlara ve mühimmata sahip olmasını sağlamalıdır.

Amerikalı yetkililer haklı olarak, İran’a karşı caydırıcılığın yeniden sağlanması gereğini vurguluyor. Buna ulaşmak, ABD’nin zaten Orta Doğu’da stratejik üstünlük kazanan bir rakibe karşı acil olarak baskı yapmasını gerektiriyor.

* Jonathan Rohey, Gemunder Savunma ve Strateji Merkezi’ndeki Yahudi Ulusal Güvenlik Enstitüsü’nde dış politika direktörüdür.
*İçerik özetlenerek verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler yazarına ait.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.