Soylu’nun açıklamaları şöyle:

Kamu düzenini bozan hiçbir asayiş olayı olmadı. Tüm güvenlik görevlilerimize, kolluk kuvvetlerimize asayişi temin ettikleri, vatandaşımızın el birliği içinde asayişin oluşmasında katkısı olduğu için teşekkür ederim:

BANKALAR GECE 12’YE KADAR AÇIK

Hem yıkılan binalar, hem bizim yıktıklarımızla ilgili ödemeler başlayacak demiştik. Dün itibariyle ödemeleri başlattık, bankalar gece 12’ye kadar açık.

OKULLAR ELAZIĞ’IN TAMAMINDA VE MALATYA’NIN BAZI İLÇELERİNDE 10 ŞUBAT’TA AÇILACAK

Önemli bir bilgi daha; 3 Şubat’ta okullar açılıyor idi. Dün akşam arkadaşlarımızla istişare ettik. Sahanın durumunu da görüyoruz. Çünkü bir tarafta evlerine giremeyen vatandaşlarımız var. çocuklarımız depremden en çok etkilenenler. Psikososyal destekler de gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bunun için hem öğretmenlerin gelişi, hem de deprem sebebiyle Elazığ ve Malatya’yı terk edip, başka yerlerde konaklayan vatandaşlarımız var. dışardan gelecek öğretmenlerimiz var. ortaya koyduğumuz sonuç, Sayın Milli Eğitim Bakanımız ile de değerlendirdik, Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz ettik.

3 Şubat’ta Elazığ’ın tamamında açılacak okulların 10 Şubat’a, aynı zamanda Malatya’da 3 Şubat’ta açılacak okulların Doğanyol, Pötürge, Kale ve Battalgazi ilçelerinde 10 Şubat’ta açılması konusunda kamuoyuna duyuru yapma zarureti ortaya çıkmıştır. Üniversiteler de 17 Şubat’ta açılacak.200 civarı okuldan 10 okul hasarlı ve yıkılacak.

“BAĞIŞLAR İTİNAYLA, HAKKANİYET ÖLÇÜSÜNDE DAĞITILIYOR”

Bütün milletimiz rahat olsun. Buraya gelen bütün yardımlar ve bağışlar itinayla, hakkaniyet ölçüsü içerisinde dağıtılmaktadır. Yani geçmiş alışkanlıklardan kalan “Acaba ne olacak” sorusu Elazığ ve Malatya üzerinde speküle edilmesi bizi üzer. Burada yüce bir gönüllü ordusu var, Elazığlılar, Malatyalılar bu konuda çok güçlü bir iradeye sahipler.

AFAD’A GELEN BAĞIŞ TOPLAM BAĞIŞ 72 MİLYON

Kızılay’a gelen bağış toplamı şu ana kadar 27.5 milyon lira. Yine AFAD’a gelen bağış toplamı SMS toplamı; biliyorsunuz TV8’de 22,5 milyonluk SMS toplanmıştı. Toplam SMS 27 milyon 652 bin şu saat itibariyle, şu saat itibariyle 72 milyon. Kızılay’da 27.5 milyon, AFAD’a da 72 milyon. 100 milyon civarında vatandaşımıza nakit desteği söz konusu oldu.

“KULLANILMIŞ GİYSİ GÖNDERİLMESİ BİZİ ZORLUYOR”

Dün anons ettim bir kez daha söylemek istiyorum. ısıtıcı, gıda kolisi ve battaniyenin dışında; özellikle belki mont olabilir, kaşkol gibi… Onun dışında vatandaşımızdan veya ilgili kuruluşlardan bir talebimizin olmadığını ifade etmek istiyorum. Ben vatandaşımızın hassasiyetini anlıyorum. Yaş sebze ve meyve geliyor ama yaş sebze ve meyveyi alabilmek ve tüketebilmek konusunda sıkıntımız zaman açısından var. Tüplü ısıtıcı konusunda sıkıntı vardı. Dün akşam iki depodan 10 bin ısıtıcıyı yola çıkardık bugün öğleden sonra elimizde olacak.

Yine bunun yanı sıra özellikle bir şeyi daha ifade edeyim. İkinci el, kullanılmış giysinin gönderilmesi hususu da bizi zorluyor.

Özellikle Elazığ ve Malatya’da şu ana kadar 23 bin 286 çadır dağıtıldı. 52 bin 658 battaniye dağıtıldı. 19 bin 565 adet yatak dağıtıldı. Bugün akşama kadar tüm çadırlar ve kalınacak yerler tekrar taranıyor. Eksik ne varsa; ısıtıcı, yatak ne varsa her birine teker teker verilecek. En uzak yerler köyler. Jandarmamıza teşekkür ediyorum. Her gün her köy evi iki kez ziyaret ediliyor. Özellikle günde 30 bin sıcak aş çıkarılıyor. Yaklaşık 65 bin günlük kumanya dağıtılıyor. Burada sıcak aş ve beslenme mekanizmamızı Kızılay yönetiyor. Özellikle geçici konaklama konusundaki tespitlerimizi yaptık, sabah itibariyle çalışmamız başladı.

BAKAN KOCA’NIN AÇIKLAMALARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise şu açıklamalarda bulundu:

Başvuru sayısından taburcu ettiğimiz hasta sayısı bin 543 oldu. Bu dönemde hastanelerimizde yatarak tedavi edilen 7’si yoğun bakım olmak üzere 64 yaralımızı servislerimizde takip ediyoruz.

Çadır ve konteyner bölgelerinde ısıtmak için kullanılan yakıtlara ve karbonmonoksit yakıtlarına karşı dikkatli olmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.