Site Rengi

HABER ÖZETİ
Dilan ve Engin Polat çiftinin aylık gelirleri sadece 200 bin liracıkmış!.
Paşinyan’dan ezber bozan Ermeni Soykırımı çıkışı!.
Merkez Bankası faizi yüzde 50’de sabit bıraktı…
Atı alan Üsküdar’ı geçti, devlet daha yeni fiyat denetimine başladı!.
Mustafa Varank’tan Deniz Zeyrek’e Hodri Meydan!. 2 GÜN GEÇTİ, HAYSİYETİN VARSA AÇIKLA!.
Muhalefeti şaşırtan anket!.
Mehmet Ali Yılmaz’ın ölüm nedeni belli oldu…
Tavuk eti fiyatları son 5 ayda yüzde 200 zamlandı!.
Afrika’dan gelen çöl tozu tüm ülkeyi etkisi altına aldı!.
Meral Akşener’i evine gönderecek kurultay için zaman yaklaşıyor!.
ABD Başkanı Biden TikTok’u resmen yasaklayan imzayı attı!.
TFF’den çok konuşulacak karar!. Hakemler Özelleştiriliyor!.
Fahiş fiyat vurgununa son!. Ambalajlara fiyat etiketi zorunluluğu geliyor!.
CHP’li Başkan Cumhurbaşkanı danışmanı Oktay Saral’ı rezil rüsva etti!.
Süresiz Nafaka zulmünü bitirecek emsal karar!.
Ukala CEO’nun sattığı küflü çikolatalar gerçek Patiswiss değilmiş!.
WhatsApp’ın Gazze’de İsrail’e muhbirlik yaptığı ortaya çıktı!.
İstanbul Valiliğinden Taksim ile ilgili 1 Mayıs kararı..
İBB’nin işlettiği Samandıra-Üsküdar metro hattı 27 saattir bozuk!.
AK Parti’den milletvekillerine “Görgüsüzlük” uyarısı!.
Sözcü Gazetesi’nden kin ve öfke dolu manşet!.
Altın fiyatlarında rüzgâr tersine döndü!.
Kahpe İsrail Gazze’yi ikiye bölmek için operasyon başlattı!.
İsmail Saymaz Adalet Bakanlığı sözcüsünü rezil rüsva etti!.
Türkiye-Irak arasında 20 milyar dolarlık anlaşma..
Son 3 ayda Kamu araçları için ödenen kira 880 milyon 765 bin TL!.
MHP Lideri Bahçeli’den çok sert DEM Parti çıkışı!. Kapatmak Namus Borcudur!.
Müşterisini tehdit eden ukala satıcıya tepkiler çığ gibi!.
Emekliler için 9 maddelik refah düzenlemesinin detayları belli oldu..
TBMM’nin bu haftaki gündemi Fahiş Fiyatlara yaptırım!.
DOLAR 32,4979
EURO 34,9774
ALTIN 2.431,80
BIST 9.716,77

Berlin’de ki Ateşkes Zirvesinin sonuç bildirgesi açıklandı!.

Berlin’de ki Ateşkes Zirvesinin sonuç bildirgesi açıklandı!.
19.01.2020
A+
A-

Libya’da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla düzenlenen konferans sona erdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel; ”Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık” açıklamasında bulundu. Başkan Erdoğan, Berlin’de Libya Konferansı’nın yapıldığı otelden ayrıldı, havalimanına geçiyor.

Berlin yeni yılın ilk ayında bir günde ilk kez bu kadar çok sayıda devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirdi. Libya’daki çatışmalı süreçte kalıcı bir ateşkes sağlanması için çok sayıda ülkenin lideri bugün Almanya’nın başkeni Berlin’de bir araya geldi. Libya’da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Berlin’de düzenlenen uluslararası konferans 4 saat sürdü.

LİBYA ZİRVESİ SONA ERDİ: TARAFLARDAN ATEŞKESİ DESTEKLEME TAAHHÜDÜ

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve BM Genel Sekreteri Guterresi konferans sonu açıklama yaptı.

Almanya Başbakanı Merkel’in açıklamalarından öne çıkanlar:

– Libya Konferansı BM’nin Libya’daki barış çabalarına katkı sundu. Konferansın bütün tarafları elini taşın altına koydu. Katılan tüm ülkeler politik sürecin gerekli olduğunu söyledi. Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık. Libya’daki siyasi süreci yeniden canlandırdık.

– Ateşkes ve silah ambargosuna saygı duyulacak. Ancak bu şekilde bölgede çatışma son bulabilir. Ateşkesin sürdürülmesini sağlayacağız.

– 5+5 kişilik askeri bir komitenin oluşması için isimler verildi.

– Kalıcı ateşkes gerçekleştiğinde bir sonraki adıma geçebiliriz.

– Bugün elde ettiğimiz en önemli husus bu toplantıya katılan herkesin gerilimi tırmandırmayacağına yönelik verdiği taahhüttü.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in açıklamalarından öne çıkanlar:

– Bütün taraflar silahlı çatışmaya müdahale etmeme ve Libya’nın iç işlerine karışmama taahhüdünü verdi. Silahlar susmalı, askeri çatışmalar son bulmalı. Tüm aktörlerden bunları bekliyoruz.

– Libya krizinin barışçıl bir şekilde sonlanmasını istiyoruz.

– Ekonomik düzenin tesis edilmesi için yol haritası çizilecek.

– Önümüzdeki günlerde askeri komiteyi Cenevre’de toplayacak duruma geldik.

LİDERLER BERLİN’DEN AYRILDI

Liderler konferansın yapıldığı otelden ayrılmaya başladı. İlk olarak İngiltere Başbakanı Boris Johnson otelden ayrıldı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan da otelden ayrılarak havalimanına doğru hareket etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ise otelden ayrılıp ayrılmadığıyla ilgili herhangi bir bilginin bulunmadığı öğrenildi.

Yaklaşık 4 saattir devam eden konferansın bildirisinin yayımlanması bekleniyor.

LİBYA’DA TARAFLARIN TALEPLERİ

UMH cephesi; silah desteğinin durdurulması, Libya’nın meşru hükümetinin tanınması, Libya’nın enerji kaynaklarının yabancı ülkelere verilmemesi ve Hafter milislerinin meşru hükümete karşı illegal bir savaşın neticesinde ele geçirilen topraklardan çekilmesini istiyor.

Hafter tarafının talepleri ise UMH kontrolündeki Libya Merkez Bankasının yönetimine Hafter güçlerinin dahil edilmesi, ateşkes anlaşması durumunda UMH’ye bağlı milislerin silahsızlandırılması, Hafter’e bağlı silahlı milislerin Trablus’da konuşlandırılması ve muhtemel bir siyasi çözüm sonucunda Hafter’in silah gücüyle sağladığı toprak kazanımları ile direkt orantılı olarak siyasi güç elde etmesi olarak sıralanıyor.

Başkan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz Mustafa es-Serrac ile basına kapalı olarak görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra zirveye katıldı.

BM’DEN ASKER TALEBİ

Konferans öncesi bir açıklama yapan Libya ulusal hükümet Başbakanı el Serac, BM himayesinde Uluslar arası asker gücü gönderilmesini istedi. El Serac “Eğer Halife Hafter saldırılarını durdurmazsa, Uluslar arası toplumun harekete geçmesi, Libya sivil halkını korumak için Uluslar arası askeri bir güç göndermesi gerekir. Böyle bir askeri güç BM himayesi altında olmalı. Kimin askeri güce katılacağına uzmanlar istişare ederek, karar vermeli” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, konferans öncesi yaptığı açıklamada Libya’ya silah sevkiyatının durdurulmasını istedi. Maas şöyle dedi: “Libya’da çatışan taraflara destek veren ülkeler artık asker ve silah sevkiyatını durdurmalı. Bunu durdurmalıyız ki, Libya bir Suriye olmasın. Berlin Konferansı Libya’da barış için bir adım olabilir” dedi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell de, AB’nin Libya’ya gerekirse asker göndermesini talep etti. Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp Karrenbauer, kalıcı bir ateşkes sağlanırsa, asker gönderme işini görüşebileceklerini söyledi.

AB’NİN MÜLTECİ GÖÇÜ KORKUSU
2011 yılında Kaddafi’nin devrilmesiyle Libya bir iç savaşa sürüklendi. Libya AB’nin en önemli petrol ihracatçı ülkeleri arasında. AB aynı zamanda iç savaş nedeniyle Akdeniz üzerinden yeni bir mülteci akını yaşamaktan korkuyor ve Akdeniz’in güney sahilinde istikrarın sağlanmasını istiyor.

Başkent Trablus’ta BM’nin de tanıdığı ulusal hükümetin Başbakanı el Serac ülkenin küçük bir bölümünü kontrol altında tutuyor. Ülkede zengin petrol yataklarının olduğu geniş bölüm ise el Serac’a karşı savaşan Hafter’in kontrolü altında. Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri Hafter’i destekliyor. Türkiye ise BM’nin de tanıdığı el Serac’ın yanında.

AB Berlin Konferansı’yla Libya krizinde lider rolünü eline almak istiyor.

BAŞKAN ERDOĞAN İLE PUTİN BİR ARAYA GELDİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Berlin’deki Libya Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya geldi.

Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Değerli dostum, samimi diyaloğumuza ve karşılıklı anlayışa dayalı çok boyutlu iş birliğimiz ortak coğrafyamızdaki sorunların çözümü bakımından önemli katkılar sağlamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, 2019 yılını ikili ilişkiler açısından gayet iyi değerlendirdiklerini belirterek, “S-400 gibi uluslararası alanda ses getiren projeleri karşı karşıya kaldığımız baskılara rağmen milli çıkarlarımızdan taviz vermeden kararlılıkla tamamladık. TürkAkım gibi enerji alanındaki diğer büyük ortak girişimimiz olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaası da stratejik bir niteliğe haizdir. İlk reaktörünün 2023 yılında işletmeye alınması hedefimizde sapma olmaması önem arz ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin Libya Özel Temsilcisi ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in davetine icabetle Libya konusunda gerçekleştirilen zirve için bulunduğu Berlin’de resmi temaslarını sürdüren Erdoğan, Fayiz es-Serrac ile görüştü.

Erdoğan’ın konakladığı The Ritz-Carlton Hotel’deki görüşme, basına kapalı gerçekleşti.

Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirilen Libya konulu konferansa davetli Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ,İngiltere Başbakanı Boris Johnson, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel içinde yer aldığı davetliler aile fotoğrafı çektirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya konusunda gerçekleştirilen zirve için bulunduğu Berlin’de, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile de sohbet etti.

Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ev sahipliğinde Libya konusunda gerçekleştirilen zirve başladı. Zirveye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.

KİMLER KATILDI?

Birleşmiş Milletler’in himayesinde yapılan barış zirvesine şu isimler katıldı: Putin, Britanya Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Tebbun, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, BM’nin Libya Temsilcisi Ghassan Salame, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Dışişleri Çalışma Komitesi Ofisi Başkanı Yang Cieçı, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilcileri. Es-Serrac ile Hafter de Berlin’de bulunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.