Site Rengi

HABER ÖZETİ
ABD Başkanı Biden ile görüşmenin bedeli 500 bin dolar…
CHP’deki Kule Paralar skandalı Eko Başkanı fena köşeye sıkıştırdı!.
İnce’den Özel’e salvador!. SENİN DEMLENDİĞİNİ O ZAMANLARDAN BELLİYDİ!.
Seçim günü hava nasıl olacak?.
İYİ Parti lideri Akşener’den İmamoğlu ve Yavaş’a hainlik suçlaması!.
Altın fiyatları tüm zamanların rekorunu kırarak 2 bin 300 lirayı geçti..
Fatih Erbakan AK Parti’ye İstanbul adayını geri çekmek için şartlarını açıkladı!.
Seçim öncesi Sinan Oğan’dan AK Parti’ye destek açıklaması..
Seçim öncesi doğalgaz ve elektriğe “Zam Yok” açıklaması…
Emeklilere promosyon ödemelerine özel bankalarda dahil oldu..
Eylem Tok’un ehliyetsiz züppe oğluna defalarca hız cezası kesilmiş, okula arabasıyla gidiyormuş!.
Seçim günü oy kullanmaya gitmeyenlere uygulancak cezai işlem açıklandı!.
Seks skandalı sonrası Karabük Üniversitesi’nden yabancı öğrencilere sağlık raporu şartı!.
Yeniden Refah Partisi Ankara İl Teşkilatı topluca istifa edip AK Parti’ye katıldı!.
76 bin deprem ve afet konutu hak sahiplerine teslim edildi..
Emeklilere promosyon ödemeleri yarından itibaren başlıyor..
Ali Koç’tan kongreye çağrı: Gelin 2 Nisan’da Fenerbahçe’yi ligden çekelim!.
CHP’deki Kemalciler “SENİ SIRTINDAN HANÇERLEYENE OY YOK” pankartı ile İmamoğlu’na isyan bayrağı açtı!.
CHP’deki para kulelerinin gizemi ortaya çıktı!. Eko Başkan Bay Kemal’i devirmek için balya baya rüşvet dağıtmış!.
CHP’deki para kuleleri skandalında ses kayıtları ifşa oldu!.
Gazze’deki ateşkes çıkmaz girdi!. Kahpe İsrail heyeti Doha’dan ayrıldı!.
Kahpe İsrail şimdi de çadırlara sığınan Filistinlileri bombalıyor!.
Belçika’daki PKK’lı köpeklerin Türklere neden saldırdıkları belli oldu…
Pandemi uyarısı!. Yeniden kapanma olacak mı?.
Çiftçiler Brüksel’i savaş alanına çevirdiler!.
Hazırlık maçında Avusturya’dan 6 gol yedik!.
Kuveyt Dinarı değerli para birimi seçildi.. TL’nin tam 100 katı!.
Karabük Üniversitesi’ndeki fuhuş skandalı büyümeye devam ediyor!. Fuhuş şebekesi kurulduğu ortaya çıktı!.
MHP’li vekilden zam haberi bekleyen emeklilere ek iş tavsiyesi!. HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYİN!.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan veda gibi açıklama.. SENEYE BİZ YOKUZ…
DOLAR 32,3684
EURO 34,9598
ALTIN 2.325,27
BIST 9.079,97

Çileleri Türk yardımlarıyla bitiyor! “Her seferinde Türkiye’ye dua ediyorum!.”

Çileleri Türk yardımlarıyla bitiyor! “Her seferinde Türkiye’ye dua ediyorum!.”
19.12.2020
A+
A-

Lübnan’ın kronikleşen altyapı sorunlarından elektrik kesintileri nedeniyle günün çoğunu karanlıkta geçirmek zorunda kalan Filistinli mültecilerin elektrik sıkıntısına çözüm getirmek için harekete geçen Türk sivil toplum kuruluşları (STK), başkent Beyrut’taki Burc el-Baracine ve Sabra-Şatilla mülteci kamplarında bataryalı aydınlatma projesini hayata geçirdi.

Beyrut’ta günde ortalama 10 saat elektriğin verildiği bazı mültecilerin evlerine kurulan aydınlatma bataryası, 3 saatte şarj olduktan sonra evi yaklaşık 10 saat aydınlatabiliyor.

Bataryalı aydınlatma projesinden yararlanan Filistinli mülteciler, maliyeti düşük ancak kendileri için büyük bir nimet olan bu imkanı evlerine getiren Türk hayırseverlere teşekkür ediyor.

AA muhabirine konuşan Filistinli mülteciler, yaşadıkları sıkıntıları, karanlık çilesini ve Türkiye’nin uzattığı yardım elinden duydukları memnuniyeti anlattı.

– TÜRKİYE BİZİ YALNIZ BIRAKMADI

Beyrut’ta 30 bin civarındaki Filistinliye ev sahipliği yapan Burc el-Baracne Mülteci Kampı sakinlerinden Muhammed Mustafa, zorluklarla dolu bir ömür geçirdiğini ve yaşının ilerlemesiyle baş gösteren hastalıklara rağmen tek başına hayat mücadelesini sürdürdüğünü söyledi.

Kamptaki binlerce aile gibi insani yardımlara muhtaç olduklarını belirten 63 yaşındaki mülteci Mustafa, kampta uzun yıllar işlettiği küçük bakkaldan sonra bir süre seyyar tezgahta meyve sebze satarak ekmeğini kazanmaya çalıştığını aktardı.

Şu an göz rahatsızlığının yanı sıra şeker, tansiyon, prostat hastalıkları ve bacaklarında varis ağrıları çektiğini söyleyen Mustafa, kızlarının evlenerek kendisinden ayrıldığını ve erkek evladı olmadığını dile getirdi.

Çocukların annesi olan eşinin erken vefat ettiğini, ikinci eşinin ise kendisinin işsiz kalmasının ardından ayrıldığını anlatan Mustafa, “Aslında ben, cami cemaati ve komşulardan gelen yemeklerle yaşamaya başladıktan sonra eşimin ailesine gitmesini kendim istedim.” dedi.

Filistinli yaşlı adam, kamplardaki hayatın çok zor olduğuna ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından sonra şartların daha da kötüleştiğine dikkati çekerken, Türkiye’nin her zaman olduğu gibi bu dönemde de kendilerini yalnız bırakmadığını ifade etti.

Yaşlı ve tek başına haliyle elektrik kesintileri sonucu saatlerce karanlıkta kaldığına işaret eden Mustafa, gündüz saatlerinde bile elektrik kesintilerinin ardından evde karanlıkta yaşadığını ve Kur’an-ı Kerim’i mum ışığında okumaya çalıştığını söyledi.

Türk STK’ların yaklaşık 10 gün önce evine kurdukları sistem sayesinde karanlık günleri geride bırakma sevinci yaşadığını aktaran Filistinli mülteci, kendilerini unutmayan Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek, “Işıkları her açtığımda Türkiye’ye dua ediyorum.” diye konuştu.

Filistinli Mustafa, Türk halkını yardımsever ve Allah’tan korkan bir halk olarak bildiklerini dile getirerek, kendilerinin de çok gurur duydukları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muzaffer olmasına duacı olduklarını yineledi.

– “YILLARDIR 3 ENGELLİ ÇOCUKLA YAŞADIĞIM KARANLIK ÇİLESİ BİTTİ”

Burc el-Baracine Mülteci kampında engelli çocuklarıyla yoksulluk içinde yaşayan Muhammed Yasin de Türk STK’ların bataryalı aydınlatma projesinden yararlanma sevinci yaşadı.

Türk hayır kuruluşlarının kendisini ve çocuklarını sürekli olarak yardımlarıyla sevindirdiğini söyleyen Yasin, Türk hayırseverlerin kendilerine sağladığı imkân sayesinde elektrik kesintisinden etkilenmediklerini anlattı.

“Yıllardır 3 engelli çocukla yaşadığım karanlık çilesi bitti.” diyen Yasin, kendisine ve Filistinli diğer ailelere bu imkânları sağlayan Türk hayır kuruluşlarına teşekkür etti.

– “ELEKTRİK AKIMI BAZI GÜNLERDE SADECE 2 SAAT OLUYOR”

Filistinli mültecilerden Zehra Muhammed el-Aşvah ise “Benim 4 çocuğum var; biri evli, diğer 3’ü ise sinir hastası. Eşimin vefat ettiği 3 yıldan beri geçimimizi tamamen hayırseverlerin yardımlarıyla sağlıyoruz.” dedi.

Küçük evlerinin hayırseverler tarafından parça parça onarıldığını ve kendisi ile çocuklarının sürekli ilaç kullandığını söyleyen Aşvah, kampın tümünde olduğu gibi kendilerinin de günün büyük bölümünü karanlıkta geçirdiklerini hatırlattı.

“Elektrik akımı bazı günlerde sadece 2 saat oluyor.” diyen mülteci anne Aşvah, Türk hayır kuruluşlarının yaptıkları yardımlardan dolayı müteşekkir olduklarını ve bataryalı aydınlatma projesi kapsamında kendilerine yardım yapılması çağrısında bulundu.

Lübnan’ın farklı bölgelerinde yer alan El-Biddavi, Burc el-Baracne, Sabra ve Şatilla, Ayn el-Hilve, Nehru’l-Barid, Raşidiyye, Burc eş-Şemali, El-Bas, Vifel, Miye Miye, Dbaye ve Mar İlyas isimli 12 kampta yaşayan Filistinli mülteciler, hayatlarını oldukça zor şartlar altında sürdürüyor.

Ülkede 600 bine yakın Filistinli mültecinin yaşadığı belirtiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.