Site Rengi

HABER ÖZETİ
TFF’den çok konuşulacak karar!. Hakemler Özelleştiriliyor!.
Fahiş fiyat vurgununa son!. Ambalajlara fiyat etiketi zorunluluğu geliyor!.
CHP’li Başkan Cumhurbaşkanı danışmanı Oktay Saral’ı rezil rüsva etti!.
Süresiz Nafaka zulmünü bitirecek emsal karar!.
Ukala CEO’nun sattığı küflü çikolatalar gerçek Patiswiss değilmiş!.
WhatsApp’ın Gazze’de İsrail’e muhbirlik yaptığı ortaya çıktı!.
İstanbul Valiliğinden Taksim ile ilgili 1 Mayıs kararı..
İBB’nin işlettiği Samandıra-Üsküdar metro hattı 27 saattir bozuk!.
AK Parti’den milletvekillerine “Görgüsüzlük” uyarısı!.
Sözcü Gazetesi’nden kin ve öfke dolu manşet!.
Altın fiyatlarında rüzgâr tersine döndü!.
Kahpe İsrail Gazze’yi ikiye bölmek için operasyon başlattı!.
İsmail Saymaz Adalet Bakanlığı sözcüsünü rezil rüsva etti!.
Türkiye-Irak arasında 20 milyar dolarlık anlaşma..
Son 3 ayda Kamu araçları için ödenen kira 880 milyon 765 bin TL!.
MHP Lideri Bahçeli’den çok sert DEM Parti çıkışı!. Kapatmak Namus Borcudur!.
Müşterisini tehdit eden ukala satıcıya tepkiler çığ gibi!.
Emekliler için 9 maddelik refah düzenlemesinin detayları belli oldu..
TBMM’nin bu haftaki gündemi Fahiş Fiyatlara yaptırım!.
İyi Parti’de istifa depremi devam ediyor!.
Erdoğan-HAMAS zirvesi dünya basınında..
DEM Parti’de yeni bir bayrak krizi daha patlak verdi!.
Kayyum yönetiminin Van Büyükşehir Belediyesi’ne bıraktığı borç dudak uçuklattı!.
Cumhuriyet Başsavcılığı AK Partili Alinur Aktaş’a dava açmaya cesaret edemedi!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl aranın ardından Irak’a gidiyor…
CHP’nin yönettiği İstanbul, İzmir ve Ankara’nın toplam borcu 300 milyar TL!.
Savaşların bitmesini istemeyen ABD’den İsrail ve Ukrayna’ya milyarlarca dolar hibe!.
ABD’den TikTok yasağına onay!.
CHP AK Parti’den devraldığı belediyelerin toplam 100 milyar borçları açıkladı!.
Uğur Dündar hakkında çıkan babalık haberleri ile ilgili yayın yasağı aldırdı!.
DOLAR 32,5555
EURO 34,8483
ALTIN 2.431,16
BIST 9.722,09

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni ekonomi modelini anlattı! “Düşük faizle, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz!.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni ekonomi modelini anlattı! “Düşük faizle, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz!.”
01.12.2021
A+
A-

Gelen son dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan ekonomiye ilişkin yaptığı açıklamada, “Büyümeyi istikrarsız hale getirmelerine müsaade etmeyeceğiz ve biz bu sarmaldan çıkacağız.” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Yeni ekonomi modeliyle, yüksek faiz verecek sıcak para çekme politikasını elimizin tersiyle itiyoruz. Düşük faizle, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz.’ dedi. Erdoğan yıl sonu büyüme rakamlarına dair, “Beklentimiz, 10’u bulacağız. Bizim tahminimiz asgari 10 ama üzerine de çıkabilir.” bilgisini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından önemli satır başları özetle şöyle:

BÜYÜME RAKAMLARI

Şu küresel salgın döneminde, Türkiye 3 çeyrekte de çok farklı bir ayrışma ortaya koydu. Sadece biz değil OECD de söylüyor. 3. çeyrekte görünümünü hamd olsun korudu. Türkiye pozitif ayrışmayı devam ettirecek. Bu beklentileri de aşarak gelmiş olması aç kurtlar gibi bekleyenleri de şaşırttı. Faizi düşürmek sureti ile, istihdam, yatırım, üretim bize büyümeyi getirecek. (Yıl sonu büyüme) Beklentimiz, 10’u bulacağız. Bizim tahminimiz asgari 10 ama üzerine de çıkabilir.Faiz sebep, enflasyon neticedir. Faizi düşürüyoruz, enflasyonun da düştüğünü göreceğiz.

 

Son dakika: Erdoğan yeni ekonomi modelini tek tek anlattı: Düşük faizle, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz

 

“İKİ DESTEK PAKETİ HAZIRLADIK”

İki önemli destek paketi hazırladık. Bunlardan biri İmalata dayalı destek paketi. Hiç kimseyi yalnız bırakmadık, bırakmayacağız. Biz bu millet ile iktidar olduk. Biz AK Parti milletin partisidir dedik. 50 kişinin altında çalışanı olan firmalarımıza yeni istihdam için 100 bin liraya kadar krediye erişim sağlıyoruz. Amacımız 50 bin yeni istihdamın önünü açmak. Bir de imalata yönelik paketimiz var. Üretime dayalı yatırımları destekliyoruz ve destekleyeceğiz.  11 bin firmamızın krediden faydalanmasnı sağlayacağız.

3, 4, 5 ve 6. teşvik bölgelerinde yer alan 58 ilde yatırım yaparak istihdam oluşturacak girişimcilere 7 puana kadar faiz desteği vereceğiz.

 

Son dakika: Erdoğan yeni ekonomi modelini tek tek anlattı: Düşük faizle, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz

 

YENİ EKONOMİ MODELİ

Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar. Türkiye ne zaman yüksek faiz için adım atsa, döviz kuru üzerinden bir manipülatif baskı ile karşı karşıya kalmıştır. Biz buna müsade etmeyeceğiz. Kur-faiz spekülasyonu ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla bu spekülasyonu ancak biz engelleriz. Sürekli tekrarlanan bu süreç, ekonomiyi bağımlı hale getiren bir kısır döngüdür. Biz yatırımı üretimi engellenmelerine müsade etmeyeceğiz. Bu kur – faiz – enflasyon sarmaldan çıkacağız. Bizi kur manipülasyonu ile yeniden bu oyuna çekmeyece çalışıyorlar. Bu kez bunu başaramayacaklar. Bizim ekonomik verilerimiz zayıf değil, iyi durumda. Salgın sonrası yeni ekonomi de bu süreci hızlandırdı. Birileri zayıf göstermeye çalışıyor. Yabancı yatırımcılar için uzun vadeli yatırımların zamanıdır. Türkiye’ye uzun vadeli yatırım yapanlar her zaman kazanmıştır, bundan sonra da kazanacaktır.

“FAİZ YERLİ ÜRETİMİ YOK EDİYOR”

Bizim derdimiz yatırım yapacak güçlü yatırımcıları bulmak. Yeter ki bize güven veren yatırımcı olsun. Yeni ekonomi modeliyle, yüksek faiz verecek sıcak para çekme politikasını elimizin tersiyle itiyoruz. Düşük faizle, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz.

İhracatta çok iyi konumdayız. Şu anda 215-220 milyar dolarlara çıktık, yıl sonuna kadar bu 220’nin üzerine çıkacak. Bunlar Türkiye’nin ihracattaki rekoru. Ödünç döviz çekerek değil, ihracat, turizm ve diğer hizmet gelirleri ile döviz kazanarak çözüm olabilir. Bize dayatılan yüksek faiz yeni bir olay değil. Yapısal enflasyonu kalıcı hale getiren bir modeldir. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 90’lara ulaştı. Turizmde de hızla toparlanma sürecindeyiz. Kurda kalıcı istikrar ihracat ile döviz kazanarak olur. Faiz yerli üretimi yok ediyor. Aylık olarak cari işlemler fazlası vermeye başladık. Önümüzdeki sene cari fazla vereceğimize inanıyorum.

Son dakika: Erdoğan yeni ekonomi modelini tek tek anlattı: Düşük faizle, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz

 

MGK’DA EKONOMİ GÜNDEMİ

Döviz kurunda gördüğümüz son hareketlerin ekonomik temeli olmadığı çok açık. Ekonomi güvenliği, ulusal güvenliğin parçasıdır. Milli Güvenlik Kurulu bu konuların görüşüldüğü yer olamazmış. Ana muhalefetin başındaki kişi söylüyor. Sen zaten SSK’yı batırdın. MGK’da görüşmeyeceğiz de nerede görüşeceğiz?

‘MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZ DEĞİL’ İDDİALARI

Faiz, zengini daha zengin fakiri daha fakir yapar. Şu an benim normal vatandaşım faiz sarmalı altında inim inim inler. Ana muhalefetin başındaki zat ne diyor? İndirin 1’e biz destekleriz. Merkez Bankası bağımsız değil de, sen bağımsız olmayan Merkez Bankası ile görüştün, Erdoğan bunu engelledi mi? İşin ahlaki boyuta da yok. İnsan böyle ziyareti yapıp, dışarıda tam aksi, MB’yi yıpratacak konuşmalar yapar mı? Yanındaki sözcü olan zat da iyi bir faizcidir, kendisi ise bu işlerden zaten anlamaz.

Biz seçim öncesine kadar faizin ciddi olarak düştüğünü, faizin düşüşü ile kurda da olumlu iyileşmenin olduğunu göreceğiz. Muhalefetin itirazları bizim doğru olduğumuzun teyidi.

 

Son dakika: Erdoğan yeni ekonomi modelini tek tek anlattı: Düşük faizle, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz

 

Tüm dünyada enflasyon yükseldi. G20 ülkelerinde baktığımızda 7,4 olarak Türkiye’nin büyüme oranı gözüküyor. İngiltere, ABD, Rusya ve Çin’e baktığımızda hepsinden iyi durumda ayrışmış durumdayız.

Vatandaşlar, bu işi biliyoruz diyenlerden çok daha iyi biliyor. Yüksek faiz, bir defa maaliyetleri artırır mı? Düşür mü? Artırır. Bu faizin dayattığı yer maliyetlerdir. Bunu alan esnaf, sattığı ürüne ilava edecektir. Bunun faturasını vatandaş ödeyecek. Esnaf bu faizin bedelini kendisi ödemez. Maliyet enflasyonu dediğimiz olay da böyle doğuyor. Bizim bunu tersine çevirmemiz lazım. Düşük faiz ile halkımızı rahat çıkarmaktır. Esnafımızı rahata çıkarmaktır.

STOKÇULARA CEZA GÜNDEMDE Mİ?

Stokçuluğun cezasının artması gerekiyor. Stokçuluk aslında bizim dinimizde de yeri olmayan bir konudur. Stokçuluk bir nevi hırsızlıktır. Fahiş fiyatlarla mücadelede ilgili bakanlıklarımızla görüştük. Denetim yetmez. Yasal düzenlemeye gitmek gerekiyor. Piyasayı bozucu faaliyet gösterenlere ve fiyatlama davranışlarını bozanlara kesinlikle göz açtırmayacağız.

ENFSLASYON İLE MÜCADELE

ABD’de son 31 yılın en yüksek seviyesinde Avrupa Birliği’nde son 13 yılın en yüksek enflasyonu gerçekleşti. Bazı gelişmiş ülkelerde bırakın enflasyonu birçok ürün artık bulunamıyor. Türkiye’nin de küresel fiyat artışından etkilenmemesi mümkün değil. Rakamların böyle yükselmesi işi bitirmiyor. Bir de malı temin edemiyorsunuz. Demir cevheri öyle ya da böyle bizde var. Ama istediğimiz oranda yok. Doğal olarak ithalata giriyorsun.

Maaliyet artışını vatandaşımıza yansıtmamak için gerekeni yapıyoruz. Bizim ülkemiz Avrupa ile mukayese edilemeyecek kadar ucuz. Biz hanelere doğal gazı 4’te 1, elektriği ise yarı fiyatına veriyoruz. Bu kadar açık ve net. Ama sen ne dersen ne buna inanmak istemiyorlar. Rakamlar ortada.

 

Son dakika: Erdoğan yeni ekonomi modelini tek tek anlattı: Düşük faizle, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz

 

ASGARİ ÜCRET

Şimdi açıklarsak, yarınki müzakerelerin ciddiyetini kaybetmiş oluruz. Asgari ücret 3’lü yapı içindeki komisyon içinde belli oluyor. Bizler, bakanımızla ve ilgili arkadaşlarımızla müzakerelerimizi yaptık. 2002 yılından itibaren önemli kazanımlar elde edildi. İşçilerimizin satın alma güçlerini yükseltmeyi sürdüreceğiz.  İşçimizi enflasyondan koruyacağız. 2002 yılından bu yana olduğu gibi alt gelir grupları başta olmak üzere, toplumun tüm kesimlerini korumaya devam edeceğiz. Çalışma arkadaşlarımızla geniş bir istişare ile çok fazla uzatmadan kararımızı vereceğiz.

3600 EK GÖSTERGE 

Emekliler her zaman için bizim önceliğimiz içinde yer aldı. Onlara da önemli iyileştirmeler yapıldı, yapılmaya da devam edecek. Emekliler için eziyet olan fiş toplama mecburiyeti vardı. Vergi iadesi yerine, emekli aylıklarına yüzde 4-5 ilave yaptık. Emeklilere yılda 2 bin 200 kira bayram ikramiyesi veriyoruz.

Ülkemizde 2002 yılında emekli sayımız 6,5 milyondu 2021 ekim itibarıyla 13,5 milyona emeklilerimizin sayısı ulaştı. 6. Dönem Toplu Sözleşmede 3600 ek göstergenin 2022 sonuna kadar tamamlanmasını kararlaştırdık. Bu konuda kararlılığımız var. Bu kararlılığımızla emeklilerimiz çok huzurlu bir ortama kavuşacak.

TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ KEŞİFLERİ 

Gemiler konusu çok önemli. Biz iktidara geldiğimizde kiralama yöntemi ile çalışma yapıyorduk. Diyorduk ki bulursanız, yüzde 50 yüzde 50 paylaşırız. Daha sonra kendimiz bu adımı attık ve Berat Bey’in bakan olduğu dönemde 2 tane sismik araştırma gemisi ve ardından sondaj gemisi aldık. Aldığımız gemilerin sayısı 5’e çıktı. Şimdi 6. gemimize kavuştuk. Bu 6. gemi sıfır. Birkaç ay içinde teslimi yapılacak. 2023 yılı ocak ayı itibarıyla Sakarya Gaz Sahası’nda ilk gaz üretimine geçmeyi hedefliyoruz. Şu anda yol haritamız bu.

AFET BÖLGELERİNDE ÇALIŞMALAR

Dün fırtına sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Azerbaycan’daki helikopter kazasında 14 Azeri kardeşimiz şehit oldu. Aliyev kardeşimize baş sağlığında bulundum. Allah’tan şehitlerimize rahmet diliyorum.

Depremlerde de canımız çok yandı. Gecikmeden hemen konutların yapımına başladık. Söz verdiğimiz gibi vatandaşlarımızın yanında olduk. Gerek genel başkan vekillerim, gerek tüm bakan arkadaşlar, gerek AFAD, Kızılay hep birlikte, İçişleri Bakanımızın koordinesi ile çalışmalarını sürdürdüler. Deprem bölgelerinde 35 bin 28 konut inşa ediyoruz. 1 yılı geçmeden konutları teslim etmeye başladık. Vatandaşlarımızın mutluluğu bizi de mutlu ediyor. Cidde manada dikey mimari değil, orta mimari.

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

Söyleyecek bir sözleri yok diye herhalde bununla oyalanıyorlar. Bahçeli’nin de ifade ettiği gibi, bunların alışmalarını ve riayet etmelerini tavsiye ediyorum. Millete hayrı olmayanlar, gündemi seçimle meşgul ederek, siyaset yaptıklarını sanıyorlar. Döviz hareketini bahane ederek seçim diyenler son olarak halkı sokağa davet ettiler. Ben milletine verdiği sözü tutan bir siyasetçiyim. Cumhur İttifakı sözünün erlerinin kurduğu bir ittifaktır. Vatandaşlar Haziran 2023’te sandık başına gidecek ve tercihini Cumhur İttifakı’ndan yana kullanacaktır.

KILIÇDAROĞLU’NUN HELALLEŞME SÖYLEMİ

Ülkenin vatandaşlarına AK Parti’ye oy verdiler diye kullanılan oylarda gayri milli ifadesini kullanmak aymazlıktır, gafilliktir. Bu ülkenin yüzde 52’sine gayri milli diyeceksin, sonra helalleşmeye gideceksin. Helalleşsin tabi ama o dosya o kadar kabarık ki. Tehdit ettikleri ile mağdur ettikleri ile başlasa ömürleri yetmez. Her darbenin, antidemokratik hareketin arkasında duran CHP, helallik almak için çok geç kaldı. Her seçim öncesi böyle muhafazakar kesime sempatik gözükmek için takla atarlar ama bu sefer biraz erken oldu sanki. Bay Kemal seçimler Haziran 2023’te daha çok vakit var.

BATI’NIN TERÖR ÖRGÜTLERİNE DESTEĞİ

Suriye’deki terör sorununun nedeni dış desteklerdir. Çok açık net ortada. Suriye halkını, milli güvenliğimizi tehdit eden terör tehlikesidir. PKK-YPG’nin terörist kimliği başka isimler verilecek desteklenemez ve DEAŞ ile mücadele ediyor diyerek meşru gösterilemez. Lafarge’ın DEAŞ bağlantısı Fransız yargısınca ortaya konmuştur. Fransız Cumhurbaşkanı hiç bilgisi yokmuş gibi davranıyor. Macron’a bu konudaki rahatsızlığımı ilettim.

Hamd olsun bizim Mehmetçiğimiz oralarda verdiği mücadele ile bunları gömdü. Şehitlerimizin mekanları cennet olsun. Yakınlarına Allah’tan rahmet diliyorum.

BAE’NİN TÜRKİYE ZİYARETİ

CHP’nın lider kadrolarının yalandan başka sermayeleri yok. Önce Katar ile başladılar. Biz Katar’a BMC’yi satmadık, Katar ortak oldu. Yüzde 49 onlar, 51 biz olarak. Ürettiklerimizin pazar olarak satılmasında onların da olumlu gayretleri ile oldu.

Abu Dabi ile attığımız adım, tarihi bir adım. 11 milyar dolarlık bir ön anlaşma yapıldı. Atılmış adımlar var. Yaptığımız ikili görüşmede de Şubat ayında bir iade-i ziyaret olacak. Bu arada Dışişleri Bakanımın da ziyaretleri olacak. Dargın küskün olunca oradan bir sermaye çıkarmaya çalışıyor CHP. Görüşünce oradan bir sermaya çıkarmaya çalışıyor. Çatlasanız da patlasanız da biz ilişklerimizi çok daha iyi bir konuma getireceğiz. Şubat’ın ilk yarısında oradayım. Bizim Körfez ülkeleri ile aramızda çok ciddi iş birliği potansiyelimiz mevcut. Suud ile münasebetleri daha iyi konuma getirme gayretinde olacağız. Mısır ile bakanlar seviyesinde devam ediyor, orada da çok farklı gelişmeler olabilir.

Bu hafta İzmir’deydik. Oradan Menemen’e geçtik. Caddenin sağında solunda apartmanlardan karanfiller bize atılıyor. Bu karanfillerle beraber meydana girdik ama birkaç kilometre gittik. Baktık meydan tıklım tıklım dolu. Coşku ve heyecan çok başkaydı.

Biz milletimize aşığız. Rahmetli Ertaş’ın dedidği gibi “Aşkınan çalışan yorulmaz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.