Kahramanmaraş merkezli depremle ilgili birçok asılsız iddia ortaya çıktı.

Gündemde dolaşan “depremzede çocuklar cemaate verildi” kapsamındaki asılsız haberlerin aslı ortaya çıkarıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından asılsız haberlerle ilgili yapılan açıklamada, söz konusu hanede kalan refakatsiz bir çocuğun bulunmadığı belirtildi.

Herhangi bir istismar söz konusu değil

Hanede kalanların Suriye’deki savaşta eşlerini kaybeden yabancı uyruklu kadınlar ve çocuklarının olduğu ve herhangi bir istismarın söz konusu olmadığı tespit edildi.

Bakanlık, basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Bazı basın yayın organları ve sosyal medya hesaplarında yer alan ‘Depremzede çocuklar cemaatlere verildi iddiası’ başlıklı haber-paylaşımlara ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur. Haberde bahsi geçen konu ile ilgili olarak 10.02.2023 tarihinde belirtilen adrese kolluk ve Beykoz Sosyal Hizmetler Merkezi (SHM) ekiplerimizle hane ziyareti gerçekleştirilmiştir. Yapılan tespit neticesinde hanede kalan refakatsiz konumda olan herhangi bir çocuğa rastlanılmamış olup hanede kalanların Suriye’deki savaşta eşlerini kaybeden yabancı uyruklu kadınlar ile çocuklarının olduğu, çocuklar açısından herhangi bir ihmal ve istismar bulgusunun bulunmadığı tespit edilmiştir. Hane ziyareti sonrasında ailelere Bakanlığımız hizmetleri ve bu hizmetlere ihtiyaç duymaları halinde temas kurabilecekleri iletişim kanalları ile ilgili gerekli bilgilendirme de yapılmıştır.

Depremzede çocuklar cemaate verildi iddiaları asılsız çıktı

İHH’dan açıklama

Bir diğer yandan asılsız haberlerin hedefi olan İHH İnsanı Yardım Vakfı da konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

İHH, vakfın bünyesinde çocuklar için herhangi bir ev bulunmadığını, depremzede çocukları evlere yerleştirme gibi bir çalışmalarının olmadığını açıkladı.

“Hukuki işlemler yapılarak haklar korunacaktır”

Söz konusu açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Hepimizi üzen depremlerde kimsesiz kalan çocukların Antakya’dan İstanbul’a getirilerek İHH’nın evlerine yerleştirildiği şeklinde asılsız ve art niyetli iddialar bazı medya ve sosyal medya hesaplarında gündeme getirilmiştir. Vakfımızın çocuklar için herhangi bir evi olmadığı gibi, deprem bölgesinden çocuk getirip evlere yerleştirme çalışması da yoktur. Vakfımız depremin ilk saatlerinden itibaren deprem bölgelerinde arama kurtarma ve insanı yardım çalışmalarına AFAD koordinasyonunda aralıksız devam etmektedir.

Asılsız iddialar içeren ilgili haberin yayınlanmasının ardından haberi yapan kurumla iletişime geçilmiş ve düzeltme yapmaları talep edilmiştir fakat bir düzeltme yapılmamıştır. Basın etiğine ve meslek ilkelerine uygun şekilde davranmayarak haberi yayınlamadan önce görüşümüzü almayan, bu açıklamamızı yayınlamayan ve bahsedilen asılsız haberi yayınlayan kişiler ve kurumlar hakkında gerekli hukuki işlemler yapılarak vakfımızın, bağcılarımızın, gönüllülerimizin ve ihtiyaç sahiplerinin hakları korunacaktır.

Depremzede çocuklar cemaate verildi iddiaları asılsız çıktı