Site Rengi

HABER ÖZETİ
Aşırı kazık fiyatlar sonrası restoran ve kafelerde boykot dönemi başlıyor!.
Diyarbakır’da belediye meclisinde toplantısında Türk Bayrağı krizi!.
Çin’den sosyal medya ahlaksızlığına darbe!
CHP’li Belediyelerde makamlar eşe dosta peşkeş çekiliyor!.
Erdoğan’ı kızdıran “Kent Lokantaları” çıkışı!.
Doğalgaz ve elektriğe Mayıs ayında zam yok!.
Merkez Bankası yıl sonu dolar ve enflasyon tahminini açıkladı..
Amerika yine kahpeliğini yaptı!. Filistin’in BM üyeliğini veto ettiler!.
Tanju Özcan’ın eşi Bolu Belediyesi’ni basıp protesto gösterisi yaptı!.
AK Parti’de Istakoz ve Maldivler skandalından sonra şimdi de Rolex krizi patlak verdi!.
CHP’li başkanın kızı Çankaya Belediyesi’ne başkan yardımcısı oldu!.
Ve beklenen oldu!. Kuduz Köpek İsrail İran’a saldırdı!.
Askeri üniforma ile servis yapan soysuz it tutuklandı!.
Tokat depremi sonrası uzman isimden dikkat çeken açıklama!.
Google İsrail’i eleştiren 28 çalışanını kapı önüne koydu!.
Seçimler bitti, zam yağmuru başladı!. Kırmızı ete yüzde 25 zam!.
Tokat’ta korkutan deprem!.
400 bin vergi kaçakçısına kaymaklı devlet kıyağı!.
Denizbank’ta yeni bir Seçil Erzan skandalı!.
Metin Akpınar-Duygu Nebioğlu skandalında ortalık toz duman oldu!.
Ticaret Bakanlığı’ndan komedi gibi ceza açıklaması!.
Aracını yanlış yere park eden AK Partili vekili şikayet eden vatandaşa hapis cezası!.
Selahattin Demirtaş’ın tahliye talebine ret!.
Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı!.
Vatandaşların linç ettiği Uzman Çavuş cinsel tacizden tutuklandı!.
Ticaret Bakanı Bolat’tan fahiş fiyat açıklaması!.
Erdoğan’ın kıdemli yancısı Gezi Teröristlerine af çağrısı!.
Kahpe ABD’nin ikiyüzlülüğü!. “Gazze’de Soykırım” kelimesi yasaklandı!.
Hastane randevularında yeni döneme giriliyor…
Seçimler bitince açıklamalar netleşti!. Asgari ücrete ara zam yok!.
DOLAR 32,5874
EURO 34,7793
ALTIN 2.506,64
BIST 9.693,46

Diyabetin neden olduğu 7 hastalık..

Diyabetin neden olduğu 7 hastalık..
29.09.2021
A+
A-
Özellikle dolaşıma verdiği zararlarla birçok farklı hastalığı tetikleyebilen şeker hastalığı, kontrol edilmediğinde ani ölümle sonuçlanabilen sorunlara neden olabiliyor.

Yüksek kan şekeri sonucunda insanlar, diyabetin ötesinde farklı birçok komplikasyon yaşayabiliyor. Özellikle tip 2 diyabet vakalarında, hasta genellikle teşhis edilmeden ve dolayısıyla tedavi edilmeden uzun süre yaşadığı için daha ileri veya daha ciddi komplikasyonlar yaşayabiliyor.

Şeker hastalığının organlar üzerindeki yansımaları kısa vadede ortaya çıkabilir, ancak genellikle yıllar içinde kendini gösterir.

Tip 2 diyabetin neden olduğu komplikasyonların türü temel olarak dolaşımdan kaynaklanır. Bu nedenle, kilo vermek ve dolaşım sistemini iyileştirmek için egzersiz yapmak hayati önem taşır. Buna ek olarak, sigaradan uzak durulması da hayati önem taşır, çünkü diğer birçok sorunun yanı sıra damarları daraltır. Diyabetin en klasik komplikasyonları retinopati, nefropati ve nöropatidir.

İşte diyabetin neden olduğu hastalıklar:

Diyabetin neden olduğu 7 hastalık #1

KALP HASTALIKLARI

Diyabetli kişilerin ölümlerinin yaklaşık yüzde 80’inin kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili olduğu tahmin edilmektedir.

Kan şekeri seviyeleri uzun süre yüksek kalırsa, kan damarları daralır. Bu nedenle, vücudun birçok bölgesinde kan akışı azalır. İlk önce küçük kan damarları tarafından beslenen bölgeler etkilenir, çünkü şekerler damar duvarlarına yapışır ve kan dolaşımını zorlaştırır.

Aynı şekilde, hiperglisemi veya yetersiz şeker kontrolü, ateroskleroza, yani kan akışını da engelleyen damar duvarlarında kolesterol, yağ ve diğer maddelerin birikmesine yol açabilir. Bu birikintiler damar içinde plaklar oluşturarak kalp krizine veya dokunun ölümüne neden olabilir.

Diyabetin neden olduğu 7 hastalık #2

DAMAR HASTALIKLARI

Diyabet, kalbi besleyen damarları etkiler ve uzun vadede anjina pektorise, kalp krizine, kalp yetmezliğine, aritmilere ve hatta ani ölüme neden olabilir. Beyin damarlarını etkilemesi durumunda diyabet, felce (beyne giden kan akışının azalması), bunamaya (ilerleyici hasara neden olan küçük olayların sonucu) veya geçici iskemik ataklara (kısa süreli felç) yol açabilir.

Diyabetin neden olduğu 7 hastalık #3

NÖROLOJİK HASAR

Uzun süreli hiperglisemi, sinirlere oksijen taşıyan kan damarlarına zarar vererek düzgün çalışmamalarına neden olabilir. Bu hasarlar, etkilenen sinirlerin sayısına bağlı olarak diyabetik nöropati veya diyabetik polinöropatiye dönüşebilir. Bu hastalarda duyarlılık, kalıcı karıncalanma veya ağrının yanı sıra uzuv zayıflığı ile görülebilir.

Diyabetin neden olduğu 7 hastalık #4

OBEZİTE VE FAZLA KİLO

Fazla kilolu olmanın ve obezitenin tip 2 diyabete yakalanma riskini artırdığı göz önüne alındığında, zaten bu hastalığı olan kişilerde kilo almak kandaki şeker seviyesini kontrol etmede daha büyük bir zorluk anlamına gelir. Obez hastalarda diyet, kandaki yüksek glikoz seviyeleri nedeniyle halihazırda meydana gelen birikimle birleşerek, atardamarlarda plak oluşumunu tetkiler.

Çok önemli iki faktör vardır. Biri diyabet eğitimidir, hastalara yiyeceklerde hangi karbonhidratların bulunduğunu, hangilerinin kısıtlandığını ve hangilerini tüketmeleri gerektiğini açıklar. Bir diğeri, aynı derecede temel olan, kilo vermek için egzersiz yapılmasıdır.

Diyabetin neden olduğu 7 hastalık #5

ENFEKSİYONLAR

Aynı şekilde diyabet, vaskülit, anjit veya arterite yani atardamarların iltihaplanmasına, sinir hassasiyetinin kaybolmasına ve ayaklardaki yaraların iyileşmesinin güçleşmesine neden olarak, ayak parmaklarının veya bir kısmının kesilmesiyle sonuçlanabilen bir duruma neden olabilir.

Diyabetin neden olduğu nörolojik hasar, hastanın damar tıkanıklığından etkilenen uzuvlarında ağrı hissetmemesine neden olabilir. Yani bir yaranın teşhisi, deriden ortaya çıkana kadar mümkün olmaz.

Vücudun enfeksiyonla savaşma yeteneği diyabetten etkilenebileceğinden, ayaklarda gelişen herhangi bir yara, ülser veya lezyon enfeksiyona karşı savunmasızdır. Ek olarak, nöropati ayrıca ciddi bir enfeksiyonun tanısını zorlaştırır, bu da kangrene ve ardından etkilenen bölgenin kesilmesine yol açabilir.

Bu nedenle hem tip 1 hem de tip 2 diyabetli kişilerde ayak bakımı çok önemlidir. Kapalı ve uygun tipte bir ayakkabı giyerek ayakları yaralanmalardan korumak, nasırları önlemek için cildi daima nemli tutmak son derece önem taşır. Ayak tırnaklarını doğru bir şekilde kesmek ve çıplak ayakla yürümemek de önemlidir.

Diyabetin neden olduğu 7 hastalık #6

GÖZ SORUNLARI

Diyabetik retinopati, diyabetin başka bir komplikasyonudur. Diyabet, retinayı besleyen kan damarlarını etkiler ve gözlerdeki kan damarlarındaki yaralanmalar körlüğe neden olabilir. Lazer cerrahisi gibi bazı tedaviler, retinadaki hasarı azaltarak kalıcı yaralanmayı önleyebilir. Bu nedenle, bu tür yaralanmalardan kaçınmak veya erken teşhis etmek için yıllık muayeneden geçmek çok önemlidir.

Diyabetin neden olduğu 7 hastalık #7

BÖBREK HASTALIKLARI

Şeker hastalığından etkilenen organlardan bir diğeri de böbreklerdir. Bir kronik böbrek hastalığı diyaliz veya transplantasyon gerektirebilir. En yaygın tespit şekli idrar tahlilidir. İdrarda, yüksek seviyelerde olduğunda bu rahatsızlığın erken bir belirtisi olan albümin konsantrasyonu ölçülür. Böbreklerde şeker hastalığının hasar verdiği şey temel olarak, daha az sıvı almalarıdır, bu da işlevlerini etkiler.

Bu nedenle, hem iyi beslenme hem de egzersiz gibi yaşam tarzı alışkanlıklarının değiştirilmesi, diyabetin vücutta yaratabileceği riskleri ve etkilerini en aza indirmek için çok önemlidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.