Site Rengi

HABER ÖZETİ
Fatih Erbakan AK Parti’ye İstanbul adayını geri çekmek için şartlarını açıkladı!.
Seçim öncesi Sinan Oğan’dan AK Parti’ye destek açıklaması..
Seçim öncesi doğalgaz ve elektriğe “Zam Yok” açıklaması…
Emeklilere promosyon ödemelerine özel bankalarda dahil oldu..
Eylem Tok’un ehliyetsiz züppe oğluna defalarca hız cezası kesilmiş, okula arabasıyla gidiyormuş!.
Seçim günü oy kullanmaya gitmeyenlere uygulancak cezai işlem açıklandı!.
Seks skandalı sonrası Karabük Üniversitesi’nden yabancı öğrencilere sağlık raporu şartı!.
Yeniden Refah Partisi Ankara İl Teşkilatı topluca istifa edip AK Parti’ye katıldı!.
76 bin deprem ve afet konutu hak sahiplerine teslim edildi..
Emeklilere promosyon ödemeleri yarından itibaren başlıyor..
Ali Koç’tan kongreye çağrı: Gelin 2 Nisan’da Fenerbahçe’yi ligden çekelim!.
CHP’deki Kemalciler “SENİ SIRTINDAN HANÇERLEYENE OY YOK” pankartı ile İmamoğlu’na isyan bayrağı açtı!.
CHP’deki para kulelerinin gizemi ortaya çıktı!. Eko Başkan Bay Kemal’i devirmek için balya baya rüşvet dağıtmış!.
CHP’deki para kuleleri skandalında ses kayıtları ifşa oldu!.
Gazze’deki ateşkes çıkmaz girdi!. Kahpe İsrail heyeti Doha’dan ayrıldı!.
Kahpe İsrail şimdi de çadırlara sığınan Filistinlileri bombalıyor!.
Belçika’daki PKK’lı köpeklerin Türklere neden saldırdıkları belli oldu…
Pandemi uyarısı!. Yeniden kapanma olacak mı?.
Çiftçiler Brüksel’i savaş alanına çevirdiler!.
Hazırlık maçında Avusturya’dan 6 gol yedik!.
Kuveyt Dinarı değerli para birimi seçildi.. TL’nin tam 100 katı!.
Karabük Üniversitesi’ndeki fuhuş skandalı büyümeye devam ediyor!. Fuhuş şebekesi kurulduğu ortaya çıktı!.
MHP’li vekilden zam haberi bekleyen emeklilere ek iş tavsiyesi!. HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYİN!.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan veda gibi açıklama.. SENEYE BİZ YOKUZ…
Gökhan Zan 3 milyon dolar avanta istedi mi?. Ses kayıtları ile ilgili uzman raporu yayındandı!.
Rusya kanlı saldırının arkasında Amerika, İngiltere ve Ukrayna’nın olduğunu açıkladı!.
Kurum’dan İmamoğlu’na mal beyanı tepkisi: MİLYON DOLARLIK VİLLARINI NEDEN SAKLIYORSUN?.
MHP’li Başkan Adayından AK Partili rakibi hakkında alçak ifadeler!.
Emekliye maaş promosyonunda başvurular patlama yaptı!.
İflasın eşiğindeki CHP’li belediyeler SGK borçlarını ödeyemiyor!.
DOLAR 32,3346
EURO 35,0867
ALTIN 2.308,85
BIST 9.079,97

Ekrem İmamoğlu’nun Hidiv Kasrı skandalının ardından Bakanlık devreye girdi!.

Ekrem İmamoğlu’nun Hidiv Kasrı skandalının ardından Bakanlık devreye girdi!.
16.09.2020
A+
A-

Hidiv Kasrı’nın altını oyan CHP’li Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hakkında suç duyurusunda bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi binanın orijinal haline getirilmesini istedi.

Sözde akıl ve bilimi önemseyen CHP, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde (İBB) skandal işlere imza atıyor. 1907 yılında İtalyan mimar Delfo Seminati tarafından Çubuklu sırtlarında inşa edilen ve mülkiyeti İBB’de olan Hidiv Kasrı’nda, Koruma Bölge Kurulu’ndan izin alınmadan tepki çeken bir çalışma başlatıldı. İBB Fen İşleri Daire Başkanlığı, kimseye duyurmadan tarihi binada kazı yaptı, binanın altını oydu.

Bakanlık, Hidiv Kasrı’nda incelemede bulundu ve İBB tarafından yapılan izinsiz çalışmaların, binanın ana karakterini olumsuz etkilediği tespit edildi ve yapıyı statik açıdan tehlikeye sokmuş olabileceği bildirildi.

Bakanlıktan suç duyurusu!

İstanbul’un birinci grup tescilli yapılarından Hıdiv Kasrı’ndaki tünel kazısına ilişkin İBB hakkında Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunan Bakanlık, CHP’li Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB’den Koruma Kurulu kararına uyarak tarihi binanın orijinal haline getirilmesini istedi.

Birinci grup tescilli yapılarda bütün uygulamaların Kültür ve Turizm Bakanlığından onaylı restorasyon projesine göre yapılacağı hükmü kapsamında Bakanlık, Hıdiv Kasrı için hazırlanan restorasyon projesini 2018 senesinde onayladı.

Bakanlığın, CHP yönetimindeki İBB’nin tarihi binada izinsiz kazı yaptığı yönünde ihbar alması üzerine, İstanbul 6. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, gerçekleştirilen uygulamaları inceledi.

İncelemelerde CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesinin tarihi binanın bodrum katında izinsiz inşaat faaliyetlerini yaptığı, kazılan tünelin Bakanlığın 2018 senesinde onayladığı restorasyon projesinde bulunmadığı, Koruma Kurulu uzmanları tarafından tespit edildi.

Yapılan incelemeler sonucu, inşaat faaliyetinde tünel kazıldığı, kasrın altından toprak çıkarıldığı ve anıtsal eser olan yapının beden duvarının kapı boyu kadar kesildiği belirlendi.

3 Eylül tarihinde Koruma Bölge Kurulu, İBB’ye bir yazı gönderdi ve Hidiv Kasrı’ndaki çalışmaların bir an önce durdurulmasını, yapılan çalışmalara ilişkin bilgi ve belgelerin kendilerine ulaştırılmasını istedi. Kurul kararında, İBB bünyesindeki birinci grup tescilli ve korunması gerekli kültür varlığı olan Hıdiv Kasrı’ndaki izinsiz çalışmaların ivedilikle durdurulması gerektiği bildirildi.

Fakat ikazlara rağmen 8 Eylül’de çalışmaların devam ettiği belirlendi. İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 10 Eylül tarihinde konuya ilişkin suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi ve uygulamaların onaylı projeye uygun hale getirilmesini istedi.

2863 sayılı Kanun çerçevesinde onaylı projede bulunmadığı ve Koruma Kurulundan izinsiz yapıldığı, durdurma kararına rağmen çalışmaların sürdüğü gerekçesi ile Kurul, dün Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığına konuyla ilgili suç duyurusu yaptı.

Yargı süreci bekleniyor

Koruma Kurulu tarafından hazırlanan raporda, yapılan bu kazı ile beraber Hidiv Kulesi’ndeki tamirat ve bahçedeki personel yemekhanesinin büyütülme işleminin de durdurulması gerektiği bildirildi.

Ayrıca Bakanlık, İBB’den Hidiv Kasrı’nda süren kazının yargıya taşınması sonrası, tarihi binanın orijinal haline getirilmesini istedi. İzinsiz çalışmalar sonucunda ortaya çıkan zararın mümkün olduğunca telafi edilmesi ve binanın orijinal haline getirilmesi de talep edildi.

Beltur tarafından işletiliyor

İstanbul’un Beykoz ilçesinde Çubuklu sırtlarında bir yapı olan Hidiv Kasrı, 1907 senesinde Mısır’ın son hidivi Abbas Hilmi Paşa tarafından İtalyan mimar Delfo Seminati’ye inşa ettirildi.

Dönemin mimari modasına uygun şekilde art nouveau tarzında yapılan ve uzun süre bakımsız kalan Hidiv Kasrı, 1984 yılında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu adına Çelik Gülersoy tarafından restore ettirildi ardından bir süre otel olarak kullanıldı.

1994-1996 seneleri arasında tekrar restore edilen tarihi binanın işletmeciliği, 1996 senesinde İBB’nin iştiraki olan Beltur’a geçti.

Şu anda sosyal tesis ve lokanta olarak kullanılan kasrın bir yüzündeki İstanbul’un en büyük gül bahçelerinden olan dış mekanı ve tarihi iç mekanında düğün gibi organizasyonlar da yapılıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.