Site Rengi

HABER ÖZETİ
Meteoroloji’den 45 il için Sarı Kodlu uyarı geldi!.
Aşırı kazık fiyatlar sonrası restoran ve kafelerde boykot dönemi başlıyor!.
Diyarbakır’da belediye meclisinde toplantısında Türk Bayrağı krizi!.
Çin’den sosyal medya ahlaksızlığına darbe!
CHP’li Belediyelerde makamlar eşe dosta peşkeş çekiliyor!.
Erdoğan’ı kızdıran “Kent Lokantaları” çıkışı!.
Doğalgaz ve elektriğe Mayıs ayında zam yok!.
Merkez Bankası yıl sonu dolar ve enflasyon tahminini açıkladı..
Amerika yine kahpeliğini yaptı!. Filistin’in BM üyeliğini veto ettiler!.
Tanju Özcan’ın eşi Bolu Belediyesi’ni basıp protesto gösterisi yaptı!.
AK Parti’de Istakoz ve Maldivler skandalından sonra şimdi de Rolex krizi patlak verdi!.
CHP’li başkanın kızı Çankaya Belediyesi’ne başkan yardımcısı oldu!.
Ve beklenen oldu!. Kuduz Köpek İsrail İran’a saldırdı!.
Askeri üniforma ile servis yapan soysuz it tutuklandı!.
Tokat depremi sonrası uzman isimden dikkat çeken açıklama!.
Google İsrail’i eleştiren 28 çalışanını kapı önüne koydu!.
Seçimler bitti, zam yağmuru başladı!. Kırmızı ete yüzde 25 zam!.
Tokat’ta korkutan deprem!.
400 bin vergi kaçakçısına kaymaklı devlet kıyağı!.
Denizbank’ta yeni bir Seçil Erzan skandalı!.
Metin Akpınar-Duygu Nebioğlu skandalında ortalık toz duman oldu!.
Ticaret Bakanlığı’ndan komedi gibi ceza açıklaması!.
Aracını yanlış yere park eden AK Partili vekili şikayet eden vatandaşa hapis cezası!.
Selahattin Demirtaş’ın tahliye talebine ret!.
Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı!.
Vatandaşların linç ettiği Uzman Çavuş cinsel tacizden tutuklandı!.
Ticaret Bakanı Bolat’tan fahiş fiyat açıklaması!.
Erdoğan’ın kıdemli yancısı Gezi Teröristlerine af çağrısı!.
Kahpe ABD’nin ikiyüzlülüğü!. “Gazze’de Soykırım” kelimesi yasaklandı!.
Hastane randevularında yeni döneme giriliyor…
DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46

Basın İlan Kurumu, Fahrettin Altun hakkında ki asılsız iddiaları haberleştiren Cumhuriyet’e cezayı bastı!.

Basın İlan Kurumu, Fahrettin Altun hakkında ki asılsız iddiaları haberleştiren Cumhuriyet’e cezayı bastı!.
22.05.2020
A+
A-

Basın İlan Kurumu, İletişim Başkanı Fahrettin Altun hakkındaki asılsız haberleriyle Basın Ahlak Esaslarını ihlal eden Cumhuriyet gazetesinin resmi ilan ve reklamlarının 35 gün süreyle kesilmesine karar verdi.

Kararda, yalan haberle Fahrettin Altun hakkında kasıtlı şekilde olumsuz bir algı oluşturmaya çalışan Cumhuriyet gazetesinin başlıktan içeriğe kadar gerçeğe aykırı ifadelere yer verdiği, özel hayatın gizliliğini ve mahremiyeti ihlal ettiği vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un avukatı Sezgin Tunç, Cumhuriyet gazetesinde 14 Nisan 2020 tarihinde yayımlanan “Boğaz’da kaçak var” başlıklı haberle Basın Ahlak Esaslarının ilgili maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle Basın İlan Kurumu’na şikayette bulundu.

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu, şikayet üzerine yaptığı incelemede, söz konusu haberin Basın Ahlak Esasları Hakkında 129 sayılı Genel Kurul kararının 1’nci maddesi ile bu maddenin (c), (ı) ve (i) bentlerini ihlal ettiği kanaatine vararak, Cumhuriyet gazetesinin resmi ilan ve reklamlarının 35 gün süre ile kesilmesine karar verdi.

Kararda, 129 sayılı Basın Ahlak Esasları Hakkında Genel Kurul kararı esas alınarak incelenen haberdeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.

Cumhuriyet gazetesinin, basının haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığı belirtilen kararda, gazetenin bu haberi gereğince araştırma yapmadan yayınladığı ve bu konuda şikayetçi hakkında da haksız isnatlarda bulunduğu kaydedildi.

Cumhuriyet’e basın ahlakı dersi

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu kararında, “Haberlerde ve olayların yorumunda gerçeklerden saptırma, çarpıtma veya kısaltma yoluyla amaçlı olarak ayrılınamaz. Doğruluğu kuşku uyandırabilen ve araştırılması gazetecilik imkânları içinde bulunan haberler, araştırılıp doğruluğuna emin olunmadan yayınlanamaz” ve “Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan … iftira ve haksız isnat yapılamaz” şeklindeki Basın Ahlak Esaslarının ihlal edildiği kanaatine varıldığı belirtildi.

Gazetelerin, haberlerinde üçüncü bir kişiye ait sözleri tırnak içinde vermiş olsa dahi bu sözlerin doğruluğunu araştırmak durumunda olduklarının altı çizilen kararda, söz konusu haberde başlıktan içeriğe kadar gerçeğe aykırı ifadelere yer verildiği bildirildi.

Kararda, ayrıca Boğaz bölgesinde izin ve ruhsat almadan “kaçak inşaat” yapıldığı şeklinde bir yalanla Fahrettin Altun hakkında kasıtlı şekilde olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışılan haberin, “Hiç kimse, suçlu olduğu kesin yargı kararıyla belirtilmedikçe suçlu olarak ilan edilemez” şeklindeki Basın Ahlak Esasları ilkesini de ihlal ettiği vurgulandı.

Cumhuriyet, mahremiyeti çiğneyerek hukuk ve ahlak tanımadı

İletişim Başkanı Altun’un evinin adresinin ve evin fotoğrafının kullanılarak özel hayatın gizliliğinin de ihlal edildiğine hükmedilen kararda, gerçeği yansıtmayan haberin bu içeriklerle yayımlanmasında kamu yararı bulunmadığını kaydedildi.

Kararda ayrıca, şikayet konusu bu haber ile ilgili olarak “Haberler hukuka aykırı yollardan elde edilemez ve yayınlanamaz”, “Ahlaka aykırı yayın yapılamaz”, “Haber başlıklarında, haberin içeriği saptırılamaz ve çelişki yaratılamaz” şeklindeki Basın Ahlak Esasları ilkelerinin de çiğnendiğine hükmedildi.

Cumhuriyet’in ilk ihlali ve ilk cezası değil

Sürekli olarak Basın Ahlak Esaslarını ihlal eden Cumhuriyet gazetesi hakkında Eylül 2019’dan bu yana son ceza ile birlikte 6 ayrı şikayet üzerine toplam 69 gün resmi ilan ve reklam kesme müeyyidesi uygulandı.

Cumhuriyet’in Fahrettin Altun’a yönelik yalan haberlerle itibar suikastı yapmasının altında da İletişim Başkanlığına bağlı olan Basın İlan Kurumu tarafından gazetenin Basın Ahlak Esaslarını ihlal etmesi nedeniyle kesilen bu cezalar yatıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.