Site Rengi

HABER ÖZETİ
Fatih Erbakan AK Parti’ye İstanbul adayını geri çekmek için şartlarını açıkladı!.
Seçim öncesi Sinan Oğan’dan AK Parti’ye destek açıklaması..
Seçim öncesi doğalgaz ve elektriğe “Zam Yok” açıklaması…
Emeklilere promosyon ödemelerine özel bankalarda dahil oldu..
Eylem Tok’un ehliyetsiz züppe oğluna defalarca hız cezası kesilmiş, okula arabasıyla gidiyormuş!.
Seçim günü oy kullanmaya gitmeyenlere uygulancak cezai işlem açıklandı!.
Seks skandalı sonrası Karabük Üniversitesi’nden yabancı öğrencilere sağlık raporu şartı!.
Yeniden Refah Partisi Ankara İl Teşkilatı topluca istifa edip AK Parti’ye katıldı!.
76 bin deprem ve afet konutu hak sahiplerine teslim edildi..
Emeklilere promosyon ödemeleri yarından itibaren başlıyor..
Ali Koç’tan kongreye çağrı: Gelin 2 Nisan’da Fenerbahçe’yi ligden çekelim!.
CHP’deki Kemalciler “SENİ SIRTINDAN HANÇERLEYENE OY YOK” pankartı ile İmamoğlu’na isyan bayrağı açtı!.
CHP’deki para kulelerinin gizemi ortaya çıktı!. Eko Başkan Bay Kemal’i devirmek için balya baya rüşvet dağıtmış!.
CHP’deki para kuleleri skandalında ses kayıtları ifşa oldu!.
Gazze’deki ateşkes çıkmaz girdi!. Kahpe İsrail heyeti Doha’dan ayrıldı!.
Kahpe İsrail şimdi de çadırlara sığınan Filistinlileri bombalıyor!.
Belçika’daki PKK’lı köpeklerin Türklere neden saldırdıkları belli oldu…
Pandemi uyarısı!. Yeniden kapanma olacak mı?.
Çiftçiler Brüksel’i savaş alanına çevirdiler!.
Hazırlık maçında Avusturya’dan 6 gol yedik!.
Kuveyt Dinarı değerli para birimi seçildi.. TL’nin tam 100 katı!.
Karabük Üniversitesi’ndeki fuhuş skandalı büyümeye devam ediyor!. Fuhuş şebekesi kurulduğu ortaya çıktı!.
MHP’li vekilden zam haberi bekleyen emeklilere ek iş tavsiyesi!. HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYİN!.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan veda gibi açıklama.. SENEYE BİZ YOKUZ…
Gökhan Zan 3 milyon dolar avanta istedi mi?. Ses kayıtları ile ilgili uzman raporu yayındandı!.
Rusya kanlı saldırının arkasında Amerika, İngiltere ve Ukrayna’nın olduğunu açıkladı!.
Kurum’dan İmamoğlu’na mal beyanı tepkisi: MİLYON DOLARLIK VİLLARINI NEDEN SAKLIYORSUN?.
MHP’li Başkan Adayından AK Partili rakibi hakkında alçak ifadeler!.
Emekliye maaş promosyonunda başvurular patlama yaptı!.
İflasın eşiğindeki CHP’li belediyeler SGK borçlarını ödeyemiyor!.
DOLAR 32,3228
EURO 35,0703
ALTIN 2.306,75
BIST 9.079,97

Gelmiş geçmiş en beceriksiz Maliye Bakanının 1 yıllık karnesi!.

Gelmiş geçmiş en beceriksiz Maliye Bakanının 1 yıllık karnesi!.

Lütfi Elvan’nın istifasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Dr. Nureddin Nebati, Başkan Erdoğan’ın yeni ekonomi modelini duyurmasından bir gün sonra göreve başladı!. Açıklamaları, benzetmeleri, kullandığı kavramlar ve ekonomiye yönelik değerlendirmeleri ile adeta varandaşın aklı ile alay eden Nebati’nin bir yıllık karnesi hiç iç açıcı değil!.

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine 2 Aralık 2021 günü atanan Nureddin Nebati aradan geçen bir yılda ‘performansıyla’ adından söz ettirdi. Nebati’nin faiz kararlarından, borsadaki düşüşe, döviz alıp zarar eden küçük yatırımcıdan içeriden bilgi sızdırıp büyük kâr eden yabancılara kadar bir çok başlıkta yaptığı açıklamalar çok tartışıldı. Canlı yayın performansları, kullandığı kavramlar, verileri ele alış biçimiyle ilgi çeken Nureddin Nebati’nin bir yıllık performansında öne çıkan başlıklar şöyle:

FAİZ KARARININ ÖNCEDEN DUYURDU

Yapısı gereği bağımsız olan Merkez Bankası’nın faiz kararlarını Para Politikası Kurulu alıyor. Ancak Nureddin Nebati, basına ilk demecinde faiz kararından önce dikkat çeken mesajlar verdi. Habertürk’ten Sevilay Yılman’a konuşan Nebati, “Çok hızlı bir şekilde düzelecek ekonomi. Yeter ki bize güvenilsin. Faiz artırmayacağız. Bu işi faiz artırmadan da yapabildiğimizi göreceksiniz” dedi.

‘EN FAZLA NEYİNİ KAYBEDERSİN MAAŞINI’

Nebati, Sevilay Yılman’a ekonomiyle ilgili yaptığı değerlendirmede “Bitersek hep beraber biteceğiz. Kazanırsak hep beraber. Karamsar tablo çizenler var. Hiçbir şekilde bize inanmayanlar. Onlara diyorum ki; “Sen maaş alıyorsun. En fazla neyini kaybedersin? Enflasyonun altında ezilirsin. Ama ben bütün varlığımı kaybederim bu iş düzelmezse eğer. 1000 çalışanımız var. 1000 kişiyle beraber bütün varlığımı kaybederim. Ben babadan görme bir insanım. Babamın bana bıraktıklarını kaybederim.” demişti.

‘İÇERİDEN BİLGİ ALDILAR’ DEDİ

21 Aralık 2021 günü TRT yayınına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sunucunun borsadaki sert düşüşleri hatırlatması üzerine, “Christmas yaklaşıyor, yurt dışı çıkışlar oluyor. İki gün sonra paralarını alıyorlar. Alınan kararlarla ilgili biz toplantılar yaptık, herhalde haberlerini aldılar. Yarın da belki bir şey olabilir ondan sonrasında bir sıkıntı yok. Yabancı ilgisi artar” dedi. Nebati’nin bu açıklamaları piyasa oyuncuları tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

BORSA DÜŞECEK İMASI

Nebati, Türk Lirası’nın bir gece yüzde 30 değer kazanmasını sağlayan kararlar öncesinde yapılan toplantılardan dışarıya bilgi sızdığını ve birilerinin bundan fayda elde ettiğini itiraf etmiş oldu. ‘Insider trading’ olarak da bilinen içeriden öğrenenlerin ticareti veya bilgi suiistimali yasa dışı bir uygulama ve cezası bulunuyor.
Bakan ayrıca, bir sonraki gün de Borsa İstanbul’un düşeceğini televizyon ekranlarından ima etti.

GÖZLERİME BAKAR MISINIZ?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 21 Aralık 2021 günü TRT Haber’in konuğu oldu. Nureddin Nebati’ye taleplerin ne kadar miktara ulaştığı soruldu. Rakam veremeyeceğini söylen Nebati, “Rakamlar çok çok iyi Gülçin Hanım. Gözlerime bakar mısınız? Ne görüyorsunuz? Ne görüyorsunuz gözlerimde?” dedi. Gülçin Can’ın, “Orada o sevinci görüyorum ama rakamları da duymayı isterim şimdi ekomomi işi rakam işi.” sözlerine Maliye Bakanı Nebati şu ifadelerle cevap verdi:
“Ekonomi rakam işi, ekonomi temenni işi, ekonomi güven işi, ekonomi istikrar işi , ekonomi beklenti işi, ekonomi gözlerdeki ışıltıdır. Benim gözlerimdeki ışıltıyı arkadaşlarım görüyor” dedi. Nebati’nin bu açıklamaları uzun süre konuşuldu.

6 AY SONRA UYANSAM

Nureddin Nebati göreve geldikten kısa bir süre sonra “Hani şöyle hayal edersiniz ya ‘Bir uyusam da altı ay sonra uyansam’ diye… Bir uyuyun altı ay sonra uyanın Türkiye’de… Çok farklı noktalarda olacağız.” dedi. Yeni ekonomi modeli ile birlikte vaat edilenin tam tersi bir tablo ortaya çıktı. Dolar, enflasyon, kredi faizleri ve cari açık hızla yükseldi.

TÜRK LİRASI EN DÜŞÜK DURUMDA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, mart 2022’de dolar 14,84 iken “Türk Lirası en düşük durumda, daha ineceği bir yer yok, vatandaş rahat olsun” demişti… Bugün dolar 18.60’ı aşarken Nebati’nin borsa konusundaki öngörüleri de tutmadı. Nebati geçtiğimiz eylül ayında ‘borsa her geçen gün cazip hale geliyor’ derken, BİST 100 endeksi yüzde 4, bankacılık endeksi yüzde 18’den fazla değer kaybetti. Cazip hale geldiği söylenen borsanın manipülasyon ile yükseldiği ortaya çıktı ve bu işlemi gerçekleştirenler tutuklandı.

TÜRKİYE EKONOMİSİNİ KURTARDIK

Nebati 19 Mart 2022’de yaptığı değerlendirmede ise “Milli para birimimize lütfen güvenin. Bitti… Türkiye ekonomik modeliyle bundan sonra risklerin bertaraf edildiği, ilk başta yaşanmış olan risklerin artık iyileştirildiği, geleceğe güvenle bakan bir Türkiye’de olduğumuzu lütfen unutmayın. Faiz ve kur odağında sığ bir alan içerisinde sıkışan Türkiye ekonomisini kurtardık elhamdülillah.” dedi.

BÜROKRASİYİ ALAŞAĞI EDERİZ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Mart 2022’de yabancı yatırımcılara “Bir problem mi yaşadınız? Rahat olun. Bize hemen ulaşırsınız. Bürokrasiyi alaşağı ederiz, arkamızda Cumhurbaşkanımız var rahat olun. Mevzuatı da değiştiririz” demesi de büyük tepki topladı.

EPİSTEMOLOJİK KOPUŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin himayesinde ve Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu’nun denetiminde geçtiğimiz yılın sonundan itibaren uygulanmaya başlanan yeni ekonomi modelinin en dikkat çeken değerlindermesi de Nebati’den geldi. Modeli, eylül ayında “Neoklasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşım” olarak tanımlayan Nebati’nin bu sözleri hem sokakta hem de akademik dünyada konuşuldu.

NÖROLOGLARA GİTSİNLER

Nebati, eleştirilere, “Ülkenin 20 yılda nereden nereye geldiğini, sağladığımızı çok iyi bir şekilde ifade etmeyi beceririz ama hem alaylı hem de mektepli olarak bir üniversite hocasıyla da oturup konuşurken hangi dili nasıl ifade edeceğimizi de çok iyi biliriz. Siz manipülatif, spekülatif, yalan dolan, hezeyanlarla sözlerinizi devam ettirin. Siz havuzunuzda çırpınmaya devam edin” şeklinde cevap verdi ve daha sonra “Bu nöro iktisat ile ilgili dalga geçmişler. Nörologlara gitsinler o zaman ne yapayım” diye ekledi.

HER TÜRLÜ POZİSYONA HAZIRIM

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, haziran ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ek bütçeyle ilgili eleştirileri yanıtlarken ilginç açıklamalarda bulundu ve “Ben çiftçiyim, iş adamıyım, ekonomistim, siz ne derseniz deyin. Her türlü pozisyona hazır birisiyim” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.