Site Rengi

HABER ÖZETİ
Atı alan Üsküdar’ı geçti, devlet daha yeni fiyat denetimine başladı!.
Mustafa Varank’tan Deniz Zeyrek’e Hodri Meydan!. 2 GÜN GEÇTİ, HAYSİYETİN VARSA AÇIKLA!.
Muhalefeti şaşırtan anket!.
Mehmet Ali Yılmaz’ın ölüm nedeni belli oldu…
Tavuk eti fiyatları son 5 ayda yüzde 200 zamlandı!.
Afrika’dan gelen çöl tozu tüm ülkeyi etkisi altına aldı!.
Meral Akşener’i evine gönderecek kurultay için zaman yaklaşıyor!.
ABD Başkanı Biden TikTok’u resmen yasaklayan imzayı attı!.
TFF’den çok konuşulacak karar!. Hakemler Özelleştiriliyor!.
Fahiş fiyat vurgununa son!. Ambalajlara fiyat etiketi zorunluluğu geliyor!.
CHP’li Başkan Cumhurbaşkanı danışmanı Oktay Saral’ı rezil rüsva etti!.
Süresiz Nafaka zulmünü bitirecek emsal karar!.
Ukala CEO’nun sattığı küflü çikolatalar gerçek Patiswiss değilmiş!.
WhatsApp’ın Gazze’de İsrail’e muhbirlik yaptığı ortaya çıktı!.
İstanbul Valiliğinden Taksim ile ilgili 1 Mayıs kararı..
İBB’nin işlettiği Samandıra-Üsküdar metro hattı 27 saattir bozuk!.
AK Parti’den milletvekillerine “Görgüsüzlük” uyarısı!.
Sözcü Gazetesi’nden kin ve öfke dolu manşet!.
Altın fiyatlarında rüzgâr tersine döndü!.
Kahpe İsrail Gazze’yi ikiye bölmek için operasyon başlattı!.
İsmail Saymaz Adalet Bakanlığı sözcüsünü rezil rüsva etti!.
Türkiye-Irak arasında 20 milyar dolarlık anlaşma..
Son 3 ayda Kamu araçları için ödenen kira 880 milyon 765 bin TL!.
MHP Lideri Bahçeli’den çok sert DEM Parti çıkışı!. Kapatmak Namus Borcudur!.
Müşterisini tehdit eden ukala satıcıya tepkiler çığ gibi!.
Emekliler için 9 maddelik refah düzenlemesinin detayları belli oldu..
TBMM’nin bu haftaki gündemi Fahiş Fiyatlara yaptırım!.
İyi Parti’de istifa depremi devam ediyor!.
Erdoğan-HAMAS zirvesi dünya basınında..
DEM Parti’de yeni bir bayrak krizi daha patlak verdi!.
DOLAR 32,5119
EURO 34,9417
ALTIN 2.434,71
BIST 9.795,47

Kapatılma korkusu yaşayan HDP’liler gizlice ABD’li heyetle görüştü!.

Kapatılma korkusu yaşayan HDP’liler gizlice ABD’li heyetle görüştü!.
08.07.2021
A+
A-

Meral Danış Beştaş, Garo Paylan ve Hişyar Özsoy’dan oluşan heyetle ABD’yi ziyaret eden HDP’lilerin Joe Biden yönetiminden yetkililerle gizlice görüştükleri belirlendi.

HDP heyetinin ABD’yi ziyaret ederek, Biden yönetiminden yetkililerle gizlice görüştükleri belirlendi. HDP’lilerin, partinin kapatılmaması için Biden yönetiminden destek istedikleri bildirildi.

Edinilen bilgilere göre, HDP Grup Başkanvekili Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Milletvekilleri Garo Paylan ve Hişyar Özsoy geçen günlerde Amerika’ya giderek Washington’da temaslarda bulundular. Washington’daKuzey Irak Bölgesel Yönetimi Temsilcisi Sami Rahman’ı da ziyaret ettiler. Bu ziyaretle ilgili fotoğraflar yayınlanırken, HDP heyetinin diğer temasları tamamen gizli tutuldu.

Ziyaretle ilgili HDP’nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Grup Başkanvekilimiz Meral Danış Beştaş, Eş Genel Başkan Yardımcımız Garo Paylan, Dışilişkiler Komisyonu Eşsözcümüz Hişyar Özsoy, 28 Haziran-2 Temmuz arasında Washington’da temaslarda bulundu. Görüşmelerde Türkiye ve Ortadoğu’daki gelişmelerle Türkiye-ABD ilişkileri ele alındı” denildi.

Aydınlık’ın Washington’da ulaştığı kaynaklar, davetin ABD’nin isteği üzerine gerçekleşip gerçekleşmediği konusunda bilgi verilmediğini, ancak heyetin Biden yönetiminden alt düzeyde de olsa bazı görüşmeler yaptıklarının öğrenildiğini bildirdiler. Kaynaklar, “Edindiğimiz bilgilere göre HDP heyeti bazı Temsilciler Meclisi üyeleriyle ve senatörlerle de görüştürülmüş. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Washington Temsilciliği çevrelerinde bunlar konuşuluyor. Bu ziyaret bir ön ziyaret gibi. Eylül ayında yapılacak geniş çaplı ABD ziyaretinin ön hazırlıkları için gelindiği anlaşılıyor” bilgisini verdiler.

Muhalefetin birleştirilmesi

Biden yönetiminin seçim öncesi ve sonrası Türkiye’de muhalefetin desteklenmesi ve iktidara getirilmesi politikasını açıkça dile getirdiğini vurgulayan kaynaklar, HDP heyetinin Washington ziyareti ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundular:

“Biden Yönetimi Türkiye çalışmasını yoğunlaştırdı. NATO zirvesi ve Erdoğan-Biden görüşmesi sonrası çalışmalarını daha da hızlandırdılar. Amerika’da ‘Türkiye Demokrasi Projesi’ gibi bir örgütlenmeye gidildi. Eş zamanlı olarak Türkiye’de de hareketlenmeler başladı. Aralarında Zülfü Livaneli’nin de bulunduğu ‘Demokrasi Kürsüsü’ de bunun bir benzeri. Şimdi iş muhalefetin birleştirilmesi. Bazı zorluklar var. Amerika bunları çözmek için harekete geçmiş durumda. Olası bir erken seçim için yol haritası üzerinde çalışırken HDP ile görüşmeleri önemli. Diğer muhalefet partilerine de ‘HDP benim vazgeçilmezim’ mesajı. İttifaklar konusunda da en iyi sonucu nasıl alacaklarsa ona göre yol alacaklar. Amerikalılar bunları açıkça tartışıyor.”

Kapatma davası

Adının açıklanmasını istemeyen bir HDP’li de Amerika ziyareti ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“HDP hakkında kapatma davası açıldı. Konu Anayasa Mahkemesi’nde. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın açıklamalarına bakılırsa karar süreci uzayacak. Yani daha karar için epeyce zaman var. HDP kapatılırsa parti içinde bölünmeler yaşanabilir. HDP bu konuda ABD’den destek istiyor. Ankara’da yapılan görüşmeler vardı. Ama doğrudan Washington’da konunun ele alınması önemli. Sanırım konu giden heyetle Amerikalılar arasında ele alınmıştır. Eylül ayında yapılacak ziyaretin de ana konusu olacağı kesin. HDP kapatma davası konusunda ABD’den destek isteyecek. HDP’de yaşanacak bir bölünme Amerikalıların çıkarına da aykırı. Bu nedenle kapatma davasında destek vermeleri normaldir.”

HDP yöneticileri her kritik dönemde ABD’yi ziyaret etmiş ve izleyecekleri politikaları ABD ile birlikte belirlemişlerdi. Zaman zaman da görüşme sonrası yaptıkları açıklamalarda, “Amerika’dan rol talep ettik” demişlerdi. HDP’nin eylül ayında Amerika’ya yapacağı geniş çaplı çıkarma sonrasında izleyecekleri yol haritası ile ilgili açıklama yapmaları bekleniyor.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada HDP’nin kapatılması istemli davaya ilişkin, “Bu kapatma davası da diğer davalarda olduğu gibi siyasi bir davadır, hukuki değildir kesinlikle. Tehdit ve şantaja dayalı bir kampanya sonucunda açılmıştır bu dava. Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek’in başlattığı kampanyayı iktidar ortakları büyük bir heyecanla devam ettirmiştir” dedi.

‘Rutin ziyaret’ diyerek geçiştirdi

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, tahliye edilen Gergerlioğlu’nun vekilliğe iade edilmesini istedi. Beştaş burada ABD ziyaretine ilişkin de konuştu. “Konu nedir diye soracaksınız; bizim rutin bir ziyaretimiz” diyen Beştaş, “Washington’da temsilciliğimiz var. Parti olarak Dış İlişkiler Komisyonumuzun organizasyonunda zaman zaman bu ziyaretleri yaparız. Washington’da hem resmi görüşmelerimiz oldu hem de orada bulunan birçok düşünce kuruluşuyla görüş alışverişinde bulunduk” ifadelerini kullandı.

Beştaş, ABD temasları hakkında çıkan haberlere işaret ederek, “Biz bir partiyiz, siyaset yapıyoruz. Tabii ki Türkiye’nin iç sorunlarının dışa yansıması, dış dünyada nasıl görüldüğü, buna dair görüş alışve-rişlerimiz de doğal olarak olabilir. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, dışarıda HDP’nin çoğulcu anlayışı, demokrasi, insan hakları ve adalet mücadelesi büyük bir saygınlıkla, saygıyla, sempatiyle karşılanıyor” dedi.

Beştaş kendilerinden önce Ak Parti, MHP, CHP ve İyi Parti’nin de Washington’a gittiğini belirterek “Dışişleri Komisyonu adına gidileceğini bize söylemediler” diye konuştu.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.