Site Rengi

HABER ÖZETİ
Ticaret Bakanlığı’ndan komedi gibi ceza açıklaması!.
Aracını yanlış yere park eden AK Partili vekili şikayet eden vatandaşa hapis cezası!.
Selahattin Demirtaş’ın tahliye talebine ret!.
Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı!.
Vatandaşların linç ettiği Uzman Çavuş cinsel tacizden tutuklandı!.
Ticaret Bakanı Bolat’tan fahiş fiyat açıklaması!.
Erdoğan’ın kıdemli yancısı Gezi Teröristlerine af çağrısı!.
Kahpe ABD’nin ikiyüzlülüğü!. “Gazze’de Soykırım” kelimesi yasaklandı!.
Hastane randevularında yeni döneme giriliyor…
Seçimler bitince açıklamalar netleşti!. Asgari ücrete ara zam yok!.
Hem Metin Akpınar’dan hem Uğur Dündar’dan çocuk yapan skandal kadın!.
Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu görevi bırakıyor…
Dünya Bankası Türkiye’ye 18 milyar doları ne karşılığı vereceğini açıkladı!.
Vatandaşa atılacak yeni kazığı böyle savundu!.
Geçen yıl 820 milyar zarar eden Merkez Bankası’nın hedefi enflasyonu düzeltmekmiş!.
İran-İsrail arasındaki gerilim Avrupa’da doğalgaz fiyatlarını uçurdu!.
Lokanta ve kafelerde KDV’ye zam geliyor!.
Selektörle uyarı yapanlara kesilen cezalar iptal edildi!.
CHP’li Belediyeler Suriyelilere resmen savaş açtı!.
Arap ülkeleri resmen İsrail’in köpeği olmuşlar!.
İsmailağa Cemaati imamı suçüstü yapan polisi İstanbul’dan sürgün ettirdi!.
İsrail tüm hazırlıklarını tamamladı!. İran’a saldırması an meselesi!.
Özgür Özel’in yeni imajı…
Dikkat!. Afrika sıcakları başlıyor!.
Yabancı VAR hakemlerine dudak uçuklatan maaş!.
Süt ve süt ürünlerine yine kazık gibi zam geliyor!.
İsrail Savaş Kabinesi İran saldırısına karşılık verme kararı aldı
Bayramda 11.2 milyon araç tatil trafiğine çıktı..
Kredi faizleri çıldırdı!. 3 milyonluk evin geri ödemesi 11 milyon!.
Apple zirveyi rakibi Samsung’a kaptırdı…
DOLAR 32,5298
EURO 34,8547
ALTIN 2.483,93
BIST 9.546,52

Klonlama yöntemi ile bir yapraktan binlerce ağaç üretiliyor

Yeditepe Üniversitesi, Türkiye’de stratejik öneme sahip bitkiler ‘bitki-doku kültürü’ teknikleri kullanılarak kitlesel olarak üretme çalışmalarını hızlandırdı

Klonlama yöntemi ile bir yapraktan binlerce ağaç üretiliyor
27.07.2019
A+
A-

Yeditepe Üniversitesi, Türkiye’de stratejik öneme sahip bitkiler ‘bitki-doku kültürü’ teknikleri kullanılarak kitlesel olarak üretme çalışmalarını hızlandırdı

Türkiye’nin stratejik öneme sahip konularından biri olan bitki biyoteknolojisi ve endüstriyel biyoteknoloji alanında yapılan araştırma ve çalışmaları bir merkezde toplayabilmek amacıyla, Ataşehir Ferhatpaşa’da Bitki Biyoteknolojisi ve Endüstriyel Biyoteknoloji Laboratuvarları kuruldu.

Dr. Öğr. Üyesi Bahar Soğutmaz Özdemir, “Bitkileri hem hastalıksız şekilde üretiyoruz hem de bir yapraktan binlerce bitki elde edebiliyoruz” dedi.

Bu yöntemle hastalıksız bir şekilde bir yapraktan binlerce bitki elde edebildiklerini dile getiren veren Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bahar Soğutmaz Özdemir,  laboratuvar çalışmaları ile ilgili bilgi vererek bitki doku kültürü ile klonal üretim yöntemini anlattı.

“TÜRKİYE’DEKİ FINDIK VE ÇAY BİTKİLERİ ÇOK YAŞLI”

Türkiye’deki fındık ve çay bahçelerindeki bitkilerin yaşlı olması nedeniyle verimlerinin düşük olduğunu, bu nedenle yenilenmeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Özdemir, fındık ağaçlarının ve çay bitkilerinin yenilenmesinin en iyi yolunun bitki doku kültürü ile klonlanarak üretilmesi olduğunu söyledi.

Bu nedenle ağırlıklı olarak fındık ve çay gibi Türkiye için stratejik öneme sahip bitkiler üzerinde çalıştıklarını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Özdemir, “Klasik üretimde bir tohumdan bir bitki elde ederken bitki doku kültürü ile klonal üretimde bitkinin farklı bölümlerinden, örneğin bir yapraktan binlerce bitki elde edebiliyoruz” dedi.

İLK AŞAMA HASTALIKLARDAN ARINDIRMA

Klonlanması için getirilen bitkiyi virüs, bakteri ve mantar gibi hastalıklardan arındırmak için laboratuvar ortamında çalıştıklarını ve moleküler yöntemlerle de tanımlama yaptıklarını belirten Özdemir, “Türkiye’de fındıkta kontaminasyon (bulaşma) çok fazla. O nedenle de, steril hale getirme çalışmalarımız zaman alıyor. Bitki anaçlarının Türkiye’de temin edilememesi doku kültüründe önemli bir sorun oluşturuyor ve bir yandan temiz anaçlar elde etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Bitkilerin hastalıklardan arındırılmasının ardından, klonlama işlemine geçtiklerini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Özdemir, üretim süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Doku kültürü teknikleri kullanarak ürettiğimiz bitkileri önce bitki büyütme odalarında yetiştiriyoruz. Orada, kök dâhil tüm bitkinin oluşumunu gözlemledikten sonra, bitkileri ayırıp adaptasyon seralarına alıyoruz. Sonrasında ise üretim seralarına geçiriyoruz. Burada belli bir büyüklüğe ulaşan bitkiler ticari olarak satışa sunulacak hale geliyor. Belli bir boyuta geldikten sonra fidanlıklarda (örtü altı sera) bekletebiliyoruz ya da yerine götürülüp dikilebiliyor. Sonuçta klasik üretim yöntemlerine göre çok daha fazla sayıda ve verimi yüksek ürünler elde edebiliyoruz. Klasik üretimde senede bir kere ürün elde edilebilirken bu yöntemle üç-dört kez ürün elde edilebiliyor.”

FINDIK VE ÇAY ZORLU BİTKİLER

Süs bitkileri ve meyve ağaçları üzerinde yaptıkları çalışmalarda üretim aşamasına geldiklerini ancak fındık ve çayın zorlu bitkiler olması nedeniyle çalışmaların uzun sürdüğünü dile getiren Bahar Soğutmaz Özdemir, şu anda fındık için Türkiye’de kullanılan en iyi 7-8 çeşidi çalıştıklarını kaydetti.

Bitkilerin diğer bölgelere uyumu için bitki seçiminde biyoteknolojik yöntemler kullandıklarını da belirten Dr. Öğr. Üyesi Özdemir, “Fındıkta son noktaya gelmedik ama üretim aşamasına geldiğimiz bitkiler var. Biz bu bitkileri Türkiye’nin farklı yerlerinde ektik. Şimdi birçok bölgede çiçek açmış ağaçlarımız var” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.