Site Rengi

HABER ÖZETİ
Atı alan Üsküdar’ı geçti, devlet daha yeni fiyat denetimine başladı!.
Mustafa Varank’tan Deniz Zeyrek’e Hodri Meydan!. 2 GÜN GEÇTİ, HAYSİYETİN VARSA AÇIKLA!.
Muhalefeti şaşırtan anket!.
Mehmet Ali Yılmaz’ın ölüm nedeni belli oldu…
Tavuk eti fiyatları son 5 ayda yüzde 200 zamlandı!.
Afrika’dan gelen çöl tozu tüm ülkeyi etkisi altına aldı!.
Meral Akşener’i evine gönderecek kurultay için zaman yaklaşıyor!.
ABD Başkanı Biden TikTok’u resmen yasaklayan imzayı attı!.
TFF’den çok konuşulacak karar!. Hakemler Özelleştiriliyor!.
Fahiş fiyat vurgununa son!. Ambalajlara fiyat etiketi zorunluluğu geliyor!.
CHP’li Başkan Cumhurbaşkanı danışmanı Oktay Saral’ı rezil rüsva etti!.
Süresiz Nafaka zulmünü bitirecek emsal karar!.
Ukala CEO’nun sattığı küflü çikolatalar gerçek Patiswiss değilmiş!.
WhatsApp’ın Gazze’de İsrail’e muhbirlik yaptığı ortaya çıktı!.
İstanbul Valiliğinden Taksim ile ilgili 1 Mayıs kararı..
İBB’nin işlettiği Samandıra-Üsküdar metro hattı 27 saattir bozuk!.
AK Parti’den milletvekillerine “Görgüsüzlük” uyarısı!.
Sözcü Gazetesi’nden kin ve öfke dolu manşet!.
Altın fiyatlarında rüzgâr tersine döndü!.
Kahpe İsrail Gazze’yi ikiye bölmek için operasyon başlattı!.
İsmail Saymaz Adalet Bakanlığı sözcüsünü rezil rüsva etti!.
Türkiye-Irak arasında 20 milyar dolarlık anlaşma..
Son 3 ayda Kamu araçları için ödenen kira 880 milyon 765 bin TL!.
MHP Lideri Bahçeli’den çok sert DEM Parti çıkışı!. Kapatmak Namus Borcudur!.
Müşterisini tehdit eden ukala satıcıya tepkiler çığ gibi!.
Emekliler için 9 maddelik refah düzenlemesinin detayları belli oldu..
TBMM’nin bu haftaki gündemi Fahiş Fiyatlara yaptırım!.
İyi Parti’de istifa depremi devam ediyor!.
Erdoğan-HAMAS zirvesi dünya basınında..
DEM Parti’de yeni bir bayrak krizi daha patlak verdi!.
DOLAR 32,5093
EURO 34,9403
ALTIN 2.433,27
BIST 9.781,31

KOÇ’un çevre katliamına sözde çevrecilerden üç maymun taklidi!.

KOÇ’un çevre katliamına sözde çevrecilerden üç maymun taklidi!.
21.05.2021
A+
A-

Koç Holding şirketlerinden birisi olan Demir Export’un Sivas’ın Kangal ilçesinde Bakırtepe, Pınargözü ve Naldöken mevkilerindeki altın madenciliği çalışmalarında Pınargözü köyüne ismini veren su pınarını kuruttuğu öğrenildi!.

Gezi kalkışmasında eylemcilere Divan Oteli’ni açan, finansörü olduğu TEMA Vakfı üzerinden çevreci maskesi takan Koç Holding’in, Sivas’ın Kangal ilçesinde köylülere ve hukuka rağmen yürüttüğü altın faaliyetlerinde siyanürle yetinmediği, bölgenin tertemiz sularına arsenik zehrini bulaştırdığı, köylülere madenlere seslerini çıkarmamaları karşılığında villa teklif ettiği ortaya çıktı.

Koç Holding şirketlerinden Demir Export’un Sivas’ın Kangal ilçesinde Bakırtepe, Pınargözü ve Naldöken mevkilerindeki altın madenciliği çalışmalarında Pınargözü köyüne ismini veren su pınarını kuruttuğu öğrenildi. Bakırtepe’nin ismini aldığı ve yöre halkının kutsal sayarak adak kurbanları kestiği noktanın da maden sahasına ‘kurban’ edildiği kaydedildi. Arsenik skandalı nedeniyle Demir Export idarecilerinin Sivas Ağır Ceza Mahkemesi’de yargılandığı belirlendi. Koç-Demir Export’un zehirlediği köylülerle bir araya gelip ‘sus payı’ olarak villa teklif ettiği saptandı.

SUYA ‘ZEHİR’ BULAŞTIRDILAR!

Akit’e konuşan Bakırtepe Çevre Platformu Aktivisti Hüsnü Koçyıldız, Kangal’ı zehirleyen Demir Export’un kirli faaliyetlerini şu sözlerle anlattı: “Bize 6 ay arsenikli su içirdiler. Artık musluklarımızdan akan içme suyunu içemiyoruz. 350 senedir tertemiz olan sularımız, içilebilen sularımız artık arsenikli. Savcılık el koydu ve bunları mahkemeye verdi. 2 Haziran’da Sivas’ta ağır ceza mahkemesinde yargılanacak bunlar. Biz arsenik skandalından böyle haberdar olduk. Köy Hizmetleri; 1996’da bize gelerek Pınargözü, Davudoğlu mezrası ve Taşgeçit Köyü’ne bir gözenin altına pompa koyarak su deposu yaptılar ve köylerimize içme suyu verdiler. Şimdi bu firma yöneticileri ‘sizin suyunuz zaten arsenikliydi’ diyor. Bizim suyumuz arsenikli olsa 350 senedir zehirlenmez miydik?

SEMBOL GÖZEYİ KURUTTULAR

“Bunlar, köyümüz Pınargözü’ne ismini veren pınarı kuruttular. Aynı zamanda ‘süt pınarı’ dediğimiz su gözesi, Demir Export’un maden çalışmalarıyla 2012 yılından bu yana kurumuş durumda. Tepkilerimiz üzerine 5 ay maden çalışması yapılmazken bu su tekrar yerine geldi. Çalışmalara tekrar başlayınca su tekrar başka kanala geçip gitti. Bakırtepe’nin tepesinde de bölgede kutsal kabul edilen bir oyuk nokta vardı. O oyukta birkaç kova su var gibi görünüyordu ancak suyu çektikçe su geliyordu ve bitmiyordu. Kurban adaklarımızı orada kesiyorduk. Orası bölgemiz için çok önemliydi. Bakırtepe ismini oradan alıyordu. Şimdi çalışmalar nedeniyle oraya da ulaşamıyoruz, akıbetinin ne olduğunu bilmiyoruz.

DİNLERİ, İMANLARI PARA OLMUŞ

Yıllardır buradalar ama bu bölgenin lehine tek çivi bile çakmadılar. Köy okulumuzu kendi aramızda topladığımız paralarla yaptırdık. Yolumuz topraktı. Onu da devlet yaptı, yapıyor. İlk toplantılarda bizim köyün okulundaki toplantıda bize villa teklif etmişlerdi. İstemezseniz vereceğimiz parayla gidin şehirden ev alın demişlerdi. Biz gidelim de mezarları nereye götürelim? Tüm köylü olarak tepki gösterdik. Her şey para değil ki. İnsan biraz Allah’tan korkar. Bunlar Allah’tan korkmuyor. Dinleri imanları para olmuş. Biz doğduğumuz yerde ölmek, anne-babalarımızın gömüldükleri yere yani köyümüze gömülmek istiyoruz.

KÖYLÜYÜ TEHDİT EDİYORLAR

Şimdi bize yazı göndermişler. Zorla arazilerimizi, tarlalarımızı istiyorlar. Metrekaresi 1 TL’den, dönümü bin liradan teklif yapıyorlar. Vermezsek zorla kamulaştırmakla tehdit ediyorlar. Bu ne vicdansızlıktır? Ben 2015 yılında Ömer Koç ile Ali Koç’a mektup yazdım. Koç ailesinin buradan haberi yoktur, işletmeciler acımasız davranıyordur diye derdimi bu insanlara bildirdim. Ömer Koç’a yolladığım taahhütlü mektubun alındı belgesini hala saklıyorum. Mektupta, ‘Bilgi almak için tarafsız, bilgi almak için bir adamı buraya gönderin araştırma yapsın. Elini vicdanına koysun ve araştırmasının bilgisini size versin. İnanıyorum ki siz buradaki işletmeden vazgeçersiniz’ yazdım. Mektubu okuyup okumadılar mı bilmiyorum ama netice alamadık. Gezi eylemlerine otelini açan insan, TEMA diye halkı kandıranlar burada bizi yok ediyor. Bu nasıl bir çelişki?”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.