Site Rengi

HABER ÖZETİ
Dilan ve Engin Polat çiftinin aylık gelirleri sadece 200 bin liracıkmış!.
Paşinyan’dan ezber bozan Ermeni Soykırımı çıkışı!.
Merkez Bankası faizi yüzde 50’de sabit bıraktı…
Atı alan Üsküdar’ı geçti, devlet daha yeni fiyat denetimine başladı!.
Mustafa Varank’tan Deniz Zeyrek’e Hodri Meydan!. 2 GÜN GEÇTİ, HAYSİYETİN VARSA AÇIKLA!.
Muhalefeti şaşırtan anket!.
Mehmet Ali Yılmaz’ın ölüm nedeni belli oldu…
Tavuk eti fiyatları son 5 ayda yüzde 200 zamlandı!.
Afrika’dan gelen çöl tozu tüm ülkeyi etkisi altına aldı!.
Meral Akşener’i evine gönderecek kurultay için zaman yaklaşıyor!.
ABD Başkanı Biden TikTok’u resmen yasaklayan imzayı attı!.
TFF’den çok konuşulacak karar!. Hakemler Özelleştiriliyor!.
Fahiş fiyat vurgununa son!. Ambalajlara fiyat etiketi zorunluluğu geliyor!.
CHP’li Başkan Cumhurbaşkanı danışmanı Oktay Saral’ı rezil rüsva etti!.
Süresiz Nafaka zulmünü bitirecek emsal karar!.
Ukala CEO’nun sattığı küflü çikolatalar gerçek Patiswiss değilmiş!.
WhatsApp’ın Gazze’de İsrail’e muhbirlik yaptığı ortaya çıktı!.
İstanbul Valiliğinden Taksim ile ilgili 1 Mayıs kararı..
İBB’nin işlettiği Samandıra-Üsküdar metro hattı 27 saattir bozuk!.
AK Parti’den milletvekillerine “Görgüsüzlük” uyarısı!.
Sözcü Gazetesi’nden kin ve öfke dolu manşet!.
Altın fiyatlarında rüzgâr tersine döndü!.
Kahpe İsrail Gazze’yi ikiye bölmek için operasyon başlattı!.
İsmail Saymaz Adalet Bakanlığı sözcüsünü rezil rüsva etti!.
Türkiye-Irak arasında 20 milyar dolarlık anlaşma..
Son 3 ayda Kamu araçları için ödenen kira 880 milyon 765 bin TL!.
MHP Lideri Bahçeli’den çok sert DEM Parti çıkışı!. Kapatmak Namus Borcudur!.
Müşterisini tehdit eden ukala satıcıya tepkiler çığ gibi!.
Emekliler için 9 maddelik refah düzenlemesinin detayları belli oldu..
TBMM’nin bu haftaki gündemi Fahiş Fiyatlara yaptırım!.
DOLAR 32,5130
EURO 34,9419
ALTIN 2.434,97
BIST 9.716,77

Koronavirüs Vaka Haritası’nı değerlendiren uzmanlardan uyarı!. “Sakın ha…”

Koronavirüs Vaka Haritası’nı değerlendiren uzmanlardan uyarı!. “Sakın ha…”
09.04.2020
A+
A-

Bilim Kurulu üyesi iki profesör, koronavirüs vakalarında kontrollü gidiş olduğunu belirterek uyardı: “Rehavete kapılıp dışarı çıkarsak her şeyi sileriz.” ifadelerine yer verdi..

İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi İç Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı Türkiye’nin Koronavirüs Vaka Haritası’nı AKŞAM’a yorumladı. İstanbul ve İzmir’in yüz ölçümlerine göre nufusunun çok yoğun olduğu için vatandaşların kurallara ekstra önem göstermesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Erk “İnsanların bitişik yaşadığı Bağcılar gibi ilçelerde vaka sayısı çok fazla, seyrek nüfuslu olan Çatalca gibi ilçelerde ise az. Ancak Çatalca halkı ‘Nasıl olsa bizde oran az dışarı çıkalım’ derse haritanın her yerinde tablo aynı olur. En sakin bölgede yaşayalar da tüm önlemlere uymalı” dedi.

İSTANBUL SIKIŞIK NÜFUSLU

Prof. Dr. Osman Erk vakaların illere göre dağılımı ile ilgili şu tespitler ve uyarılarda bulundu: “İstanbul nüfus olarak Türkiye’nin en kalabalık ili. Yüzölçümü olarak da Türkiye’nin 64’ncü ilidir, yani sıkışık bir nüfusa sahiptir. Bu nüfuslar da belirli yerlerde toplanmışlardır. Bağcılar, Esenler ve Bayrampaşa’da vaka sayısının çok olmasının nedeni de bu. İnsanlar bir birine bitişik yaşıyorlar. İstanbul’da riskli olan yoğun nüfuslu ilçeleri bazı mahallelerinde 1 kilometreye 17 bin insan düşüyor. Bu bölgelerde insanların dışarıya çıkması halinde virüsün yayılması kaçınılmaz oluyor.”

İZMİR VE ANKARA DA RİSKLİ

“İzmir’de İstanbul’a benzer bir tablo var. İzmir yüzölçümü olarak Türkiye’nin 23’ncü ilidir. Nüfus olarak da Ankara’dan sonra Türkiye’nin üçüncü büyük ili ve Ankara’ya göre daha sıkışık. Dolayısıyla virüsün Ankara’ya göre hızlı ilerlemesinin nedeni bu. “

TEDBİR OLMAZSA RİSK ARTAR

Prof. Dr. Osman Erk şunları söyledi: “Virüsle ilgili önlemler almasak vaka sayısının az olduğu ilçelerde de çok olduğu ilçelerde de risk oranı aynıdır. Haritalara baktığımızda vaka sayılarının az olduğu ilçeler genelde nüfusun az olan ilçeler. İnsanlar bir birine uzak oldukları için burada yayılma çok az oluyor.”

İZOLASYONA DEVAM EDELİM: ÖNLEMLER ETKİSİNİ GÖSTERMEYE BAŞLADI

Son iki haftadır alınan tedbirlerle stabil bir durum oluşmaya başladığını belirten uzmanlar, “Salgın henüz pik yapmadı. Rehavete kapılmayalım” dedi.

Koranavirüsle mücadelede alınan önlemler etkisini göstermeye başladı. Türkiye’de vaka ve ölüm olaylarında son birkaç günün verilerindeki stabil durumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Akın Kaya yorumladı. “Kontrollü bir gidişat var. Bu tamamen alınan önlemler alakalı. Ancak salgın henüz pik yapmış değil. Rakamlara bakıp rehavete kapılıp dışarıya çıkarsak her şeyi silmiş oluruz” diyen Kaya’nın açıklamaları şöyle:

SICAKLARA ALDANMAYALIM

“Bu şekilde götürebilirsek esas o zaman başarıya ulaşabiliriz. Havalar ısınmaya başlıyor. Şimdi daha dikkatli olmalıyız. Sakın rehavete kapılarak dışarı çıkmayalım. Hava sıcaklığının virüs üzerinde etkili olup olmayacağını zaten henüz bilmiyoruz. Bunu sıcaklık artınca göreceğiz. Şimdi il il pandemi kurulları oluşturuldu. Ankara kontrollü gidiyor. Ancak İzmir için aynı şeyi söyleyemiyoruz. İstanbul’da daha çok işimiz var. Hala hastaneye gelen hastaların yaş aralığı sadece 20-65 değil.” Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise rakamların umut verici olduğunu belirterek şunları söyledi: “65 üstü vatandaşların sokağa çıkma engelinin etkisini hemen gördük. Diğer tedbirlerin işe yarayıp yaramadığını ise bir hafta sonra göreceğiz. Vakalara göre ölüm sayımız düşük seyrediyor en önemlisi bu. Almanya’dan neredeyse bir tık yukarı sevideyiz. Ama kontrollü başladık ve kontrolü kaybetmedik. Sedyede, sokakta, yatan vatandaşlarımız yok. Bir İtalya, İspanya değiliz. Her hastamız kontrolümüz altında. Bunu da sağlık çalışanlarının ve tedavi sürecinin başarısına bağlıyorum.”

SABREDELİM, ÜÇ AYDA KONTROL ALTINA ALALIM

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, koronavirüs salgınıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yamanel, ‘kritik eşik’ diye adlandırılan önümüzdeki süreçle ilgili “Eğer biz kurallara uyarsak 2-3 haftada o kritik eşiğe gelir, kırılmayı sağlayabilirsek, yani o yükselmeden sonraki o platoya dönme eşiğini yakalayabilirsek o zaman biz ülkece başarmış olacağız. Ve böylece de 2-3 ay içerisinde de virüsü kontrol altına alma ihtimalimiz olacak. Yani işi olmayanın mutlaka evde kalması lazım ki izole olsun ve virüsten uzak kalsın” dedi.“Eğer konuşurken siz 10-15 dakika 1 metreden fazla yanaşıyorsanız karşıya bulaştırabiliyorsunuz” diyen Yamanel, “Çok şiddetli bir hapşırmayla mesela damlacığın 8 metre yayıldığını biliyoruz” diye konuştu. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise, virüs yoğunluğunun hastalığının bulaşma etkisini artırdığını söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.