Site Rengi

HABER ÖZETİ
Ticaret Bakanlığı’ndan komedi gibi ceza açıklaması!.
Aracını yanlış yere park eden AK Partili vekili şikayet eden vatandaşa hapis cezası!.
Selahattin Demirtaş’ın tahliye talebine ret!.
Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı!.
Vatandaşların linç ettiği Uzman Çavuş cinsel tacizden tutuklandı!.
Ticaret Bakanı Bolat’tan fahiş fiyat açıklaması!.
Erdoğan’ın kıdemli yancısı Gezi Teröristlerine af çağrısı!.
Kahpe ABD’nin ikiyüzlülüğü!. “Gazze’de Soykırım” kelimesi yasaklandı!.
Hastane randevularında yeni döneme giriliyor…
Seçimler bitince açıklamalar netleşti!. Asgari ücrete ara zam yok!.
Hem Metin Akpınar’dan hem Uğur Dündar’dan çocuk yapan skandal kadın!.
Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu görevi bırakıyor…
Dünya Bankası Türkiye’ye 18 milyar doları ne karşılığı vereceğini açıkladı!.
Vatandaşa atılacak yeni kazığı böyle savundu!.
Geçen yıl 820 milyar zarar eden Merkez Bankası’nın hedefi enflasyonu düzeltmekmiş!.
İran-İsrail arasındaki gerilim Avrupa’da doğalgaz fiyatlarını uçurdu!.
Lokanta ve kafelerde KDV’ye zam geliyor!.
Selektörle uyarı yapanlara kesilen cezalar iptal edildi!.
CHP’li Belediyeler Suriyelilere resmen savaş açtı!.
Arap ülkeleri resmen İsrail’in köpeği olmuşlar!.
İsmailağa Cemaati imamı suçüstü yapan polisi İstanbul’dan sürgün ettirdi!.
İsrail tüm hazırlıklarını tamamladı!. İran’a saldırması an meselesi!.
Özgür Özel’in yeni imajı…
Dikkat!. Afrika sıcakları başlıyor!.
Yabancı VAR hakemlerine dudak uçuklatan maaş!.
Süt ve süt ürünlerine yine kazık gibi zam geliyor!.
İsrail Savaş Kabinesi İran saldırısına karşılık verme kararı aldı
Bayramda 11.2 milyon araç tatil trafiğine çıktı..
Kredi faizleri çıldırdı!. 3 milyonluk evin geri ödemesi 11 milyon!.
Apple zirveyi rakibi Samsung’a kaptırdı…
DOLAR 32,5060
EURO 34,8201
ALTIN 2.490,34
BIST 9.549,24

Kuyruğu sıkışan İsrail köpeği Firavun Sisi’den Türkiye’ye teklif…

Kuyruğu sıkışan İsrail köpeği Firavun Sisi’den Türkiye’ye teklif…
17.05.2020
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde Ankara’nın Doğu Akdeniz politikaları nedeniyle Türkiye karşıtı bir bildiriye imza atan Mısır’dan samimiyetsiz bir çıkış geldi. Darbeci Sisi yönetimine bağlı devlet kanalından Türkiye ile normalleşme çağrısı yapıldı.

Mısır Devleti’ne bağlı Al Ahram Gazetesi’nin Genel Müdürü Mohamed Sabreen, ilişkilerin normalleşmesi halinde Türkiye ve Mısır’ın teröre karşı ortak mücadele verebileceğini, Doğu Akdeniz gazının çıkarılması konusunda, iki ülkenin birbirine yardımcı olabileceğini kaydetti.

Doğu Akdeniz’de sıcak gelişmeler yaşanırken, Kahire’den Ankara’ya görüşme çağrısı geldi.

 

Foto - Sabreen makalesinde, Türkiye ve Mısır arasındaki gerginliğin “iki ülkedeki pek çok insanı endişelendirdiğini” belirtirken, karşılıklı çıkarların “anlaşmayı” gerektirdiğini ifade ediyor.

Mısır devletine bağlı Al Ahram Gazetesi’nin Genel Müdürü Mohamed Sabreen, United World International (Uwidata) adlı uluslararası haber sitesinde kaleme aldığı “Türkiye-Mısır ilişkilerinde normalleşme önerileri” başlıklı makalede Ankara ve Kahire arasında “İlişkilerin normalleşmesinin zamanı geldi” ifadelerini kullandı. Makalede, Türkiye ve Mısır arasında ilişkilerin normalleşmesi için yol haritası sunulurken, normalleşme halinde olası karşılıklı kazanımlar sıralandı.

Sabreen, PKK ve FETÖ’yü terör örgütü olarak tanımlarken, ilişkilerin normalleşmesi halinde Türk ve Mısırlı yetkililerin PKK’ya karşı beraber hareket edebileceğini yazdı.

Makalede, Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlıklara da değinilirken şu ifadeler kullanıldı: “Doğu Akdeniz gazının çıkarılması konusunda, Kahire ve Ankara karşılıklı çıkarlarını en üst düzeye çıkarmak ve haklarını korumak için birbirlerine yardımcı olabilirler. Mısır’dan Türkiye’ye ve oradan Avrupa’ya gaz transferi için dev bir gaz boru hattı projesi müzakere edilebilir.”

Türkiye ve Mısır ilişkileri, 3 Temmuz 2013 tarihinde Mısır ordusunun askeri müdahalede bulunup ülke yönetimine el koyması ile gerginleşti. Mısır’da seçimle başa gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mürsi, darbeci Sisi tarafından idam cezasına çarptırılmıştı.

Foto - Sabreen, makalesinin sonunda ise Ankara ve Kahire arasındaki ilişkilerin düzelmesi için bir yol haritası sunarken, normalleşme halinde ortak kazanımları da şu ifadelerle özetliyor:

Doğu Akdeniz’de Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Avrupa Birliği ve İsrail’le beraber hareket eden Mısır, Libya’da ise Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı hareket eden General Hafter kuvvetlerini desteklemişti. Sabreen’in makalesi ise Ankara’nın Müslüman Kardeşler karşıtı adımlar atması halinde, Mısır’ın Türkiye’yle ilişkileri normalleştirmek istediği mesajını veriyor.

Sabreen makalesinde, Türkiye ve Mısır arasındaki gerginliğin “iki ülkedeki pek çok insanı endişelendirdiğini” belirtirken, karşılıklı çıkarların “anlaşmayı” gerektirdiğini ifade ediyor.

Foto - Öncelikle karşılıklı bir diyalog platformu kurulmalı ve karşılıklı medya savaşı sonlandırılmalı. Karşılıklı olarak içişlerine müdahaleden vazgeçilmeli.

Makalede, eski Başbakan Binali Yıldırım’ın 2016’da yaptığı; “Biz, Mısır’la ilişkileri geliştirmekten yanayız. Mısır, kültürümüz, değerlerimiz yakın olan bir ülkedir. Yönetimde yaşanan anlaşmazlıklar halklarımıza mağduriyet olarak yansıtılmamalıdır” açıklamasına yer verilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yapan Yasin Aktay’ın da, Mısır’la ilişkileri normalleştirme çağrısı yaptığına dikkat çekiliyor.

Makalede, CIA destekli RAND Cooperation’un Pentagon için hazırladığı “Türkiye’nin Milliyetçi Rotası: ABD-Türkiye Stratejik İlişkileri ve ABD Ordusu Açısından Sonuçları” başlıklı rapor ve CIA’nin Türkiye’de istasyon şefliğini yapmış olan Graham Fuller’in “Türkiye’yi kim kaybetti?” başlıklı yazısından örnekler verilerek Türkiye ve ABD arasındaki anlaşmazlık da ele alınıyor.

Foto - Türkiye ve Mısır terörle mücadelede nasıl bir iş birliği yapabilir? Mısır, Türkiye’ye PKK’ya karşı sürdürdüğü mücadelede nasıl yardımcı olabilir? Libya, Suriye ve Irak konularında ortak bir işbirliği mekanizması kurulabilir.

Sabreen’in, CIA ajanı Graham Fuller’den “FETÖ’nün maddi ve manevi babası” ifadeleriyle bahsetmesi ise dikkat çekiyor.

Sabreen, makalesinin sonunda ise Ankara ve Kahire arasındaki ilişkilerin düzelmesi için bir yol haritası sunarken, normalleşme halinde ortak kazanımları da şu ifadelerle özetliyor:

Öncelikle karşılıklı bir diyalog platformu kurulmalı ve karşılıklı medya savaşı sonlandırılmalı. Karşılıklı olarak içişlerine müdahaleden vazgeçilmeli.

Foto - Doğu Akdeniz gazının çıkarılması konusunda, Kahire ve Ankara karşılıklı çıkarlarını en üst düzeye çıkarmak ve haklarını korumak için birbirlerine yardımcı olabilirler. Mısır’dan Türkiye’ye ve oradan Avrupa’ya gaz transferi için dev bir gaz boru hattı projesi müzakere edilebilir.

Bu adımlar hızlı ve doğru bir biçimde ele alınırsa, iki ülke arasında en önemli konu olan Müslüman Kardeşler sorununu ele alabiliriz (…) Türkiye, bu grubun liderlerinin Mısır karşıtı açıklama ve şiddet içeren eylemlerinin önüne nasıl geçebilir?.

Türkiye ve Mısır terörle mücadelede nasıl bir iş birliği yapabilir? Mısır, Türkiye’ye PKK’ya karşı sürdürdüğü mücadelede nasıl yardımcı olabilir? Libya, Suriye ve Irak konularında ortak bir işbirliği mekanizması kurulabilir.

Doğu Akdeniz gazının çıkarılması konusunda, Kahire ve Ankara karşılıklı çıkarlarını en üst düzeye çıkarmak ve haklarını korumak için birbirlerine yardımcı olabilirler. Mısır’dan Türkiye’ye ve oradan Avrupa’ya gaz transferi için dev bir gaz boru hattı projesi müzakere edilebilir.

Foto - Son olarak tüm anlaşmazlıklar çözüldüğünde, Mısır, Türkiye, Körfez ülkeleri, Suriye, Irak, Ürdün, Cezayir ve Fas arasında ekonomik, siyasi ve güvenlik alanlarında işbirliği adımları atılabilir. Mısırlılar ve Türkler kendilerine güvenmeliler. Geleceğimize başkaları değil bizler karar verebiliriz. Batı, ilişki kurmamızı istemiyor oysa kaderimiz ortak. (Aydınlık)

Ekonomi, iki ülke ilişkilerinde en önemli konu başlıklarından biri. İlişkiler düzeldikten sonra, Türkiye, Mısır’da inşası devam eden yeni başkent ve Süveyş Kanalı’nın geliştirilmesi konusunda rol oynayabilir.

Son olarak tüm anlaşmazlıklar çözüldüğünde, Mısır, Türkiye, Körfez ülkeleri, Suriye, Irak, Ürdün, Cezayir ve Fas arasında ekonomik, siyasi ve güvenlik alanlarında işbirliği adımları atılabilir. Mısırlılar ve Türkler kendilerine güvenmeliler. Geleceğimize başkaları değil bizler karar verebiliriz. Batı, ilişki kurmamızı istemiyor oysa kaderimiz ortak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.