Site Rengi

HABER ÖZETİ
Emeklilere promosyon ödemelerine özel bankalarda dahil oldu..
Eylem Tok’un ehliyetsiz züppe oğluna defalarca hız cezası kesilmiş, okula arabasıyla gidiyormuş!.
Seçim günü oy kullanmaya gitmeyenlere uygulancak cezai işlem açıklandı!.
Seks skandalı sonrası Karabük Üniversitesi’nden yabancı öğrencilere sağlık raporu şartı!.
Yeniden Refah Partisi Ankara İl Teşkilatı topluca istifa edip AK Parti’ye katıldı!.
76 bin deprem ve afet konutu hak sahiplerine teslim edildi..
Emeklilere promosyon ödemeleri yarından itibaren başlıyor..
Ali Koç’tan kongreye çağrı: Gelin 2 Nisan’da Fenerbahçe’yi ligden çekelim!.
CHP’deki Kemalciler “SENİ SIRTINDAN HANÇERLEYENE OY YOK” pankartı ile İmamoğlu’na isyan bayrağı açtı!.
CHP’deki para kulelerinin gizemi ortaya çıktı!. Eko Başkan Bay Kemal’i devirmek için balya baya rüşvet dağıtmış!.
CHP’deki para kuleleri skandalında ses kayıtları ifşa oldu!.
Gazze’deki ateşkes çıkmaz girdi!. Kahpe İsrail heyeti Doha’dan ayrıldı!.
Kahpe İsrail şimdi de çadırlara sığınan Filistinlileri bombalıyor!.
Belçika’daki PKK’lı köpeklerin Türklere neden saldırdıkları belli oldu…
Pandemi uyarısı!. Yeniden kapanma olacak mı?.
Çiftçiler Brüksel’i savaş alanına çevirdiler!.
Hazırlık maçında Avusturya’dan 6 gol yedik!.
Kuveyt Dinarı değerli para birimi seçildi.. TL’nin tam 100 katı!.
Karabük Üniversitesi’ndeki fuhuş skandalı büyümeye devam ediyor!. Fuhuş şebekesi kurulduğu ortaya çıktı!.
MHP’li vekilden zam haberi bekleyen emeklilere ek iş tavsiyesi!. HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYİN!.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan veda gibi açıklama.. SENEYE BİZ YOKUZ…
Gökhan Zan 3 milyon dolar avanta istedi mi?. Ses kayıtları ile ilgili uzman raporu yayındandı!.
Rusya kanlı saldırının arkasında Amerika, İngiltere ve Ukrayna’nın olduğunu açıkladı!.
Kurum’dan İmamoğlu’na mal beyanı tepkisi: MİLYON DOLARLIK VİLLARINI NEDEN SAKLIYORSUN?.
MHP’li Başkan Adayından AK Partili rakibi hakkında alçak ifadeler!.
Emekliye maaş promosyonunda başvurular patlama yaptı!.
İflasın eşiğindeki CHP’li belediyeler SGK borçlarını ödeyemiyor!.
Muharrem İnce’den Özgür Özel’e seçim gecesi cevabı!. HDP BARAJI GEÇİNCE SEVİNÇTEN HAVALARA UÇAN SEN DEĞİL MİYDİN?.
Facebook ve İnstagram’a seçim tedbiri!.
İBB adayı Murat Kurum’dan İmamoğlu’nun ipliğini pazara çıkaran seçim klibi!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

NATO güçleri Rus sınırına ilerliyor! Amerika askeri sevkiyata başladı!.

NATO güçleri Rus sınırına ilerliyor! Amerika askeri sevkiyata başladı!.
25.12.2019
A+
A-

Rusya ile ABD arasındaki stratejik silah yarışını sınırlandıran INF anlaşmasının hükümlerinin yürürlükten kalkmasını ardında, gözler bir diğer anlaşma olan START’a çevrildi. Öte yandan ABD öncülüğündeki NATO güçleri, askeri varlığını Rus sınırına yakın noktalarda daha fazla hissetirmeye başladı. Alman gazetesi Junge Welt, ‘Europe Defender-2020’ adıyla bilinen NATO tatbikatlarında, ABD kuvvetlerinin son 25 yıl içinde Avrupa kıtasına en büyük askeri transferin yaşanacağını bildirdi. Gazetedeki makalede, tatbikatların Rusya ile olası bir savaş durumunda bir saldırı provası olarak niteledi. Geçtiğimiz günlerde Baltıklar ve Karadeniz’de ABD liderliğinde artan NATO askeri tatbikatlarını değerlendiren Rusya Genelkurmay başkanı General Valery Gerasimov, ‘ittifakın büyük bir askeri çatışmaya hazırlandığını’ ileri sürdü.

NATO’nun Rus sınırına yakın noktalarda artan tatbikatları, dünya kamuoyu tarafından endişe ile takip ediliyor.
Alman gazetesi Junge Welt, NATO’nun “Europe Defender-2020” kapsamında Amerikan birliklerinin önce Atlantik yoluyla Batı Avrupa’ya taşınacağını ve buradan Polonya ve Baltık ülkelerine transfer edilmesini planladığını ileri sürdü.
Makaleye göre nihayetinde planlara göre ABD’nin en büyük askeri sevkiyatına sahne olacak tatbikatlarda ABD askeri, Rusya’nın yanı başında olacak.
İlk birliklerin manevraları tatil sezonu bittikten sonra Şubat ayında, Almanya da dahil olmak üzere 18’den fazla NATO üyesinin katılımıyla başlayacak.
Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) anlaşmasının 2 Ağustos’ta geçersiz hale gelmesinin ardından, NATO kuvvetleri Belçika ve Almanya’da “Steadfast Noon” adlı bir tatbikat gerçekleştirmişti. Tatbikatın NATO üyelerinin hava kuvvetlerinin birlikte hareket edebilirliğini geliştirme amaçlı olduğunu belirten NATO yetkilileri, tatbikata ilişkin detayların “gizli” olduğunu söylemişti.
Alman gazetesi Kronen Zeitung ise, tatbikatlarda askeri personelin bir nükleer silahlarla donatılmış savaş uçaklarını kullanıldığını ileri sürmüştü.
RUSYA: BUNLAR BÜYÜK BİR SAVAŞIN HAZIRLIĞI
Geçtiğimiz hafta tatbikatlarla ilgili açıklamalarda bulunan Rusya Genelkurmay başkanı General Valery Gerasimov, Baltıklar ve Karadeniz’de ABD liderliğinde artan NATO askeri tatbikatlarını ‘ittifakın büyük bir askeri çatışmaya hazırlığı’ olarak niteledi.
Gerasimov açıklamasında, ”Tatbikatlar, NATO’nun birliklerini büyük bir askeri çatışmaya girmesi için bilinçli bir şekilde eğittiğini gösteriyor.” dedi.
Rus komutan, ABD’nin askeri gücünü Rus sınırlarına doğru genişletmenin yanı sıra, Moskova’nın ulusal güvenliğine tehdit eden balistik füze rampalarını Avrupa’da yaymaya devam ettiğini belirtti.
‘HER ŞEY BİR GECEDE DEĞİŞEBİLİR”
2050 yılına kadar büyük bir savaşın patlayabileceğine inanıp inanmadığı sorulduğunda Gerasimov, bağımsız aktörlere siyasi, ekonomik ve bilgi baskısı nedeniyle durumun “istikrarsız” olmasına rağmen, bir savaş için acil bir koşulun olmadığını söyledi.
Gerasimov açıklamasının devamına, ”Ancak, dünyadaki mevcut belirsizlik göz önüne alındığında, bu bir gecede değişebilir. Bu koşulların kontrolden çıkıp büyük ölçekli bir çatışmaya dönüşebilecek krizleri ortaya çıkarabileceğini göz ardı edemeyiz” sözlerini de ekledi.
Bu durumu göz önünde bulundurarak, Batı ile Rusya arasında gerginliği yatıştırmanın önemine değinen Gerasimov, ”Böylece düşmanca tehlikeli askeri olayların önüne geçebiliriz.” dedi.
KALİNİNGARD MESELESİ
Bu yılın başlarında, ABD’nin Avrupa ve Afrika’daki Hava Kuvvetleri Komutanı General Jeffrey Lee Harrigian, Pentagon’un, Rusya’nın saldırganlığı durumunda Kaliningrad Bölgesi’ndeki hava savunma sistemini devre dışı bırakmak için bir plan tasarladıklarını ifade etmişti.
Geçtiğimiz günlerde Avrupa’daki bazı yayın organları ve düşünce kuruluşları, Rusya’nın eksklav toprağı Kaliningard’a yönelik bir saldırının senaryolarını konuşmaya başladı.
Konuya cevap veren Rus uzmanlar, olası bir saldırının Kaliningard’la sınırlı kalacağını düşünmenin hata olacağını, nükleer kıyamete yol açacak bir savaşın patlak vereceğini ifade etti.
INF BİTTİ GÖZLER START ANLAŞMASINDA 
ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov tarafından 1987 yılında imzalanan anlaşma Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması, ABD’nin Rusya’ya yönelik ”anlaşmayı ihlal ediyorlar” gerekçesiyle sona erdi.
2 Şubat 2019’da Trump Rusya’nın ihlalleri ve Çin’in nükleer silahlarından duyulan endişelere atıfta bulunarak INF anlaşmasını askıya aldığını ve 6 ay içerisinde tamamen çıkılacağını açıkladı. Bundan kısa bir süre sonra da Putin de anlaşmadaki yükümlülüklerini askıya aldıklarını duyurdu.
6 aylık sürenin dolmasıyla 2 Ağustos 2019 tarihinde INF anlaşması resmen sona erdi.
Anlaşma, kara tabanlı ve 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında orta menzilli nükleer kapasiteli balistik füzelerin yasaklanmasını öngörüyordu.
INF Anlaşması, nükleer silahlı füzeleri 30 yılı aşkın süredir Avrupa topraklarından uzak tutuyordu. Anlaşmanın ana amacı, Doğu ve Batı Almanya’daki kamplaşma döneminde Avrupa’da nükleer savaş riskini azaltmaya yönelikti. Nükleer savaş tehdidini ortadan kaldırmayı hedefleyen anlaşma kapsamında, 4 yılda yaklaşık 2 bin 700 füze imha edilmişti.
ABD ilk olarak 2014 yılında Rusya’nın anlaşmayı ihlal ettiğini ileri sürdü ve takip eden yıllarda hazırlanan raporlarda bu ihlallerin sürdüğünü belirtti. Rusya ise bu iddiaları reddetti.
INF’in sona ermesinden sonra gözler iki süper güç arasındaki silahlanma yarışını dizginleyen bir diğer anlaşma ‘START’a çevrildi.
YENİ STRATEJİK SİLAHLARIN AZALTILMASI SÖZLEŞMESİ (The New Strategic Arms Reduction Treaty – START)
Waasshington ile Moskova arasında Soğuk Savaş döneminde görüşülen START uygulamaya sokulamadı. Varşova Paktı’nın dağılmasından 6 ay sonra Sovyetler Birliği lideri Gorbaçov döneminde 31 Temmuz 1991 tarihinde anlaşma imzalanarak yürürlüğe girdi.
Anlaşma ile iki taraf kıtalararası balistik füze (ICBM), denizaltı platformuna konuşlu balistik füze (SLBM) ve ağır bombardımanların sayısının 1.600’e çekilmesini hedefledi. Bu hedeflerin yerine getirilmesi için de iki tarafın birbirlerini denetlemesi kuralı getirildi.
Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin ile ABD Başkanı George Bush, nükleer silahlarının üçte ikisinin kullanım dışı bırakılması hedefiyle START-2’yi imzaladı. ABD Senatosu START-2’yi 1996’da onayladı. Ancak Rus Duması, 1993 yılında imzalanan anlaşmayı onaylamadı. 2001 yılında Rusya ve ABD, START I anlaşmasının gereklerini yerine getirdiklerini duyurdu.
Prag’da ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev 8 Nisan 2010’da Prag’da START II anlaşmasını imzaladı. 5 Şubat 2011’de yürürlüğe girdi. 10 yıl geçerli olan anlaşma 2009 yılı aralık ayında sona eren 1991 START 1 anlaşmasının yerine geçti.
Son imzalanan START anlaşması 2021 başında sona eriyor ve dünyanın gözü ABD’nin bu konuda atacağı adımda.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.