Site Rengi

HABER ÖZETİ
Aracını yanlış yere park eden AK Partili vekili şikayet eden vatandaşa hapis cezası!.
Selahattin Demirtaş’ın tahliye talebine ret!.
Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı!.
Vatandaşların linç ettiği Uzman Çavuş cinsel tacizden tutuklandı!.
Ticaret Bakanı Bolat’tan fahiş fiyat açıklaması!.
Erdoğan’ın kıdemli yancısı Gezi Teröristlerine af çağrısı!.
Kahpe ABD’nin ikiyüzlülüğü!. “Gazze’de Soykırım” kelimesi yasaklandı!.
Hastane randevularında yeni döneme giriliyor…
Seçimler bitince açıklamalar netleşti!. Asgari ücrete ara zam yok!.
Hem Metin Akpınar’dan hem Uğur Dündar’dan çocuk yapan skandal kadın!.
Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu görevi bırakıyor…
Dünya Bankası Türkiye’ye 18 milyar doları ne karşılığı vereceğini açıkladı!.
Vatandaşa atılacak yeni kazığı böyle savundu!.
Geçen yıl 820 milyar zarar eden Merkez Bankası’nın hedefi enflasyonu düzeltmekmiş!.
İran-İsrail arasındaki gerilim Avrupa’da doğalgaz fiyatlarını uçurdu!.
Lokanta ve kafelerde KDV’ye zam geliyor!.
Selektörle uyarı yapanlara kesilen cezalar iptal edildi!.
CHP’li Belediyeler Suriyelilere resmen savaş açtı!.
Arap ülkeleri resmen İsrail’in köpeği olmuşlar!.
İsmailağa Cemaati imamı suçüstü yapan polisi İstanbul’dan sürgün ettirdi!.
İsrail tüm hazırlıklarını tamamladı!. İran’a saldırması an meselesi!.
Özgür Özel’in yeni imajı…
Dikkat!. Afrika sıcakları başlıyor!.
Yabancı VAR hakemlerine dudak uçuklatan maaş!.
Süt ve süt ürünlerine yine kazık gibi zam geliyor!.
İsrail Savaş Kabinesi İran saldırısına karşılık verme kararı aldı
Bayramda 11.2 milyon araç tatil trafiğine çıktı..
Kredi faizleri çıldırdı!. 3 milyonluk evin geri ödemesi 11 milyon!.
Apple zirveyi rakibi Samsung’a kaptırdı…
Seçimlerin ardından ilk kabine yarın toplanıyor…
DOLAR 32,4583
EURO 34,7624
ALTIN 2.476,08
BIST 9.530,47

Sel bölgesinde bilanço ağırlaşıyor! AFAD son durumu açıkladı!.

Sel bölgesinde bilanço ağırlaşıyor! AFAD son durumu açıkladı!.
14.08.2021
A+
A-

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), sel nedeniyle Kastamonu’da 36, Sinop’ta 7, Bartın’da 1 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

AFAD’dan Batı Karadeniz’deki sele ilişkin yapılan açıklamada, tüm kurumların, personel ve araç desteğiyle tahliye, arama kurtarma ve müdahale çalışmalarına devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, “Sel nedeniyle Kastamonu’da 36, Sinop’ta 7 ve Bartın’da 1 vatandaşımız hayatını kaybetti. 9 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilmekte. Bartın’daki arama kurtarma çalışmaları neticesinde kaybolan 1 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşıldı” bilgisine yer verildi.

BARTIN’DA SEL SULARINA KAPILAN YAŞLI KADININ CENAZESİ BULUNDU

Bartın’ın Ulus ilçesinde sel sularına kapılan Arife Ünal’ın cenazesi, evinden yaklaşık 600 kilometre uzaklıkta dere yatağının taşlık bölgesinde bulundu.

Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Sualtı Jandarma Arama Kurtarma, Sahil Güvenlik Komutanlığı, AFAD ve askeri personel, Kumluca beldesi Akörensöküler köyünde 11 Ağustos’ta sel nedeniyle evi yıkılan ve bu sırada sulara kapılan Arife Ünal’ın (85) bulunması için yaklaşık 4 gündür yoğun çaba harcadı.

Sabah saatlerinde yeniden arama çalışmalarını başlatan ekipler, yaşlı kadının cenazesini, evine yaklaşık 600 kilometre uzaklıkta dere yatağının taşlık bölgesinde buldu.

Cenaze ambulansla Ulus Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Büyük üzüntü yaşayan Ünal’ın yakınlarını bölgede görevli ekipler teselli etti.

“300 CESET” İDDİASINA YALANLAMA

Kastamonu Valiliği sel felaketinin yaşandığı bölgede, “250-300 ceset çıkarıldığı ve kimliklerinin tespit edilemediği” yönünde yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını bildirildi.

Valiliğin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Maalesef bugün bazı şahıslarca, 250-300 ceset toplandığı ve kimliklerinin tespit edilemediği şeklinde, gerçek dışı açıklamalarda bulunulmuştur. İlimizde şu ana kadar hayatını kaybeden 32 vatandaşımız bulunmaktadır. Sel felaketi ile mücadelemizi zaafa uğratmaya dönük, bu açıklamayı kınıyoruz.”

SEL FELAKETİNİN YAŞANDIĞI BOZKURT’TA ENKAZ KALDIRMA VE TEMİZLİK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde etkili olan selin ardından, ev ve iş yerlerinin içine dolan çamur ve enkazın kaldırılması için çalışmalar sürüyor.

Ezine Çayı’nın taşması sonucu ilçe merkezine sürüklenen toprak, kum, ağaç ve kaya parçalarının kaldırılması için ekipler yoğun bir çalışma yürütüyor.

Çalışmalar, Kastamonu’nun yanı sıra çevre illerden gönderilen iş makineleri yardımıyla sürüyor.

Caddede biriken ve iş yerlerine dolan çamur ve enkazın kaldırılması için çaba gösteren ekiplere, Kastamonu Jandarma Komando Eğitim Alay Komutanlığında görev yapan askerler ile bazı iş yeri sahipleri de destek veriyor.

BOZKURT’TAKİ ÇALIŞMALARA ARAMA KURTARMA KÖPEKLERİ DE KATILIYOR

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde meydana gelen sel felaketinin ardından bölgedeki çalışmalarda arama kurtarma ve kadavra köpekleri kullanılıyor.

Şiddetli yağışın ardından 11 Ağustos’ta Ezine Çayı’nın taşması sonucu bütün iş yerlerinin ve çok sayıda evin su ve balçık altında kaldığı, binaların yıkıldığı ilçede arama kurtarma çalışmaları yoğun şekilde sürüyor.

Ekipler, selde kaybolanlara ulaşmak için geniş çaplı çalışma yürütüyor. Çalışmalara çeşitli kurumlara ait arama kurtarma ve kadavra köpekleri de katılıyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi itfaiye Daire Başkanlığı Arama Kurtarma Köpekleri Eğitim Uzmanı Mustafa Teltik, AA muhabirine, köpeği “Maya” ile bölgede çalışmalara katıldığını söyledi.

Bölgede önemli hasar oluştuğuna işaret eden Teltik, “Bizle birlikte jandarma, AFAD, diğer itfaiye ekipleri ve bazı kurumların arama kurtarma köpekleri de bölgede görev alıyor. Burada gece gündüz canla başla çalışıyoruz.” dedi.

Çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü söyleyen Teltik, “Sel altında kalmış insanların yerini tespit etmek için yoğun çaba sarf etmekteyiz. Buradaki binaların altına giren çamur ve kilin içinde olan insanların yerlerini tespit etmeye çalışıyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla köpeklerimizin burunlarını kullanıp bir an önce bekleyenlere, yakınlarını bulup teslim etmek istiyoruz.” diye konuştu.

AB VE BAZI ÜLKELER BATI KARADENİZ’DEKİ SEL NEDENİYLE TAZİYE VE DAYANIŞMA MESAJLARI GÖNDERDİ

Avrupa Birliği (AB), İran, Belçika, İrlanda ve Pakistan, Batı Karadeniz bölgesinde etkili olan aşırı yağışlar sonucu oluşan sel ve su baskınları nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlar için taziye ve Türkiye ile dayanışma mesajı gönderdi.

AB Türkiye Delegasyonunun Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Türkiye’de üst üste yaşanan felaketler, AB Türkiye Delegasyonu olarak bizleri derinden üzmektedir. En son Karadeniz Bölgesi’nde 40 vatandaşın yaşamını yitirdiği sel felaketi nedeniyle yaşanan acıları en samimi duygularımızla paylaşıyor, tüm Türkiye’ye başsağlığı diliyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Bu zorlu günlerin bir an önce son bulması temennisinde bulunan AB Türkiye Delegasyonu, “Geçmiş olsun Türkiye!” mesajını paylaştı.

İran’ın Ankara Büyükelçiliği de Twitter’dan yaptığı açıklamada, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileyerek, Türkiye’nin ve Türk halkının acısını paylaştığını bildirdi.

Twitter hesabından “Düşüncelerimiz Karadeniz bölgesinde yaşanan şiddetli sel felaketinde hayatını kaybedenlerin aileleriyle birlikte.” mesajını paylaşan Belçika’nın Ankara Büyükelçiliği ise Sinop, Samsun, Bartın, Karabük ve Kastamonu halkıyla dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

İrlanda’nın Ankara Büyükelçiliğince Twitter’dan yapılan açıklamada, Türkiye’de yaşanan sel felaketlerinden dolayı derin üzüntü duyulduğu kaydedilirken, sel nedeniyle yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dileğinde bulunuldu.

Pakistan’ın Ankara Büyükelçiliğince Twitter’dan paylaşılan mesajda da, Pakistan halkı ve hükümetinin Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan sellerdeki can ve mal kayıpları için Türk halkına başsağlığı ve dayanışma dilekleri iletildi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) ise Twitter’dan “Ev sahibi ülkemiz #Türkiye’nin Batı Karadeniz bölgesinde aşırı yağışın ardından gelen sel ve heyelan felaketinden duyduğumuz derin üzüntüyü ifade ederken, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, kardeş Türk halkına başsağlığı, bölge halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.” mesajını paylaştı.

SELDE EVDE MAHSUR KALAN KOMŞULARINI SIRTINDA TAŞIYARAK KURTARAN HALİL ÖZDEMİR, YAŞADIKLARINI ANLATTI

Bartın’ın Ulus ilçesinde sel afetini yaşayan orman işçisi Halil Özdemir, evde mahsur kalan yaşlı komşularını sırtında taşıyarak afetten kurtardı.

Kumluca beldesine bağlı Zafer köyünde yaşayan Özdemir, AA muhabirine, sel afetinin yaşandığı gece korku dolu zaman geçirdiklerini söyledi.

Selin gelmesiyle evden çıkmaya çalıştıklarını, hayvanlarının su içinde kaldığını, ahır ve samanlığın gittiğini vurgulayan Özdemir, “Afeti zor şekilde atlattık. Sayın Cumhurbaşkanımıza haber ulaştığı zaman bütün yetkililer bize yardımcı oldular ve en iyi şekilde eksiklerimizi gidermeye çalıştılar.” dedi.

Gece elektriklerin gittiğini, sel sularının gelmesiyle komşularının çığlık seslerini duyduğunu anlatan Özdemir, telefonlarının ışıklarıyla komşularına ulaşmak için beline kadar suya girdiğini ifade etti.

Özdemir, telefon ışığında ilerleyerek komşusuna ulaşmayı başardığını belirterek, şunları kaydetti:

“Yaşlı olan karşı komşumun evine kadar geldim. Onu camdan çıkardım. Evin içini olduğu gibi su götürdü, 1,5 metrenin üzerinde su vardı. Evdeki suyu tahliye etmek için duvarı kırdım. Daha sonra hayvanları ahırdan çıkardık. Diğer komşuyu da evinden çıkardık. Sabah 5 sularında 85 yaşında bir teyzemizi daha sırtımıza alarak camiye taşıdık. Orası da tehlikeli olmaya başlayınca daha güvenli eve taşıdık. Önce yaşlılarımıza yardımcı olduk, daha sonra kendi başımızın çaresine baktık. Irmak boyunda 2 metrenin üzerinde su vardı. Kaçacak yer yoktu, Rabb’imiz korudu.”

– “ANNEMİ CAMDAN ALARAK KURTARMIŞLAR”

Özdemir’in sırtına alarak kurtardığı Hürrem Başol’un (65) oğlu İsmail Başol da o gece eşi, annesi, ağabeyi ve çocuklarının evde olduğunu, kendisinin de Tekirdağ’da bulunduğunu anlattı.

Köye ulaştığında her yeri perişan halde gördüğüne değinen Başol, “Komşular o gece yardım etmiş, annemi camdan alarak kurtarmışlar, duvarı delerek suyun evden tahliyesini sağlamışlar. Eşyaların hepsi su altında kalmış. Alt kattaki evin mutfağı, salonu, çocukların uyuduğu odadaki eşyalar kullanılamaz, çamur içinde. Sel getirdiği yığıntıları evin içine doldurdu.” diye konuştu.

Köy sakinlerinden Ayşe Ünal da gece saatlerinde selin geleceğini anlayınca uyumadığını dile getirdi.

Suyun yükselmeye başladığını görünce oğlunu uyandırdığını belirten Ünal, “(Oğlum kalk gidelim, sel gelecek.) dedim. Çok korktuk. Oğlum hemen kalktı, ahırın suyunu boşalttı, inekleri çıkardı. Sonra oğlumla daha güvenli olan komşumuzun evine sığındık. Çok sel geldi. Evimizin her yerinde hasar var. Evin temeli gitmiş.” ifadesini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.