Site Rengi

HABER ÖZETİ
Amerika yine kahpeliğini yaptı!. Filistin’in BM üyeliğini veto ettiler!.
Tanju Özcan’ın eşi Bolu Belediyesi’ni basıp protesto gösterisi yaptı!.
AK Parti’de Istakoz ve Maldivler skandalından sonra şimdi de Rolex krizi patlak verdi!.
CHP’li başkanın kızı Çankaya Belediyesi’ne başkan yardımcısı oldu!.
Ve beklenen oldu!. Kuduz Köpek İsrail İran’a saldırdı!.
Askeri üniforma ile servis yapan soysuz it tutuklandı!.
Tokat depremi sonrası uzman isimden dikkat çeken açıklama!.
Google İsrail’i eleştiren 28 çalışanını kapı önüne koydu!.
Seçimler bitti, zam yağmuru başladı!. Kırmızı ete yüzde 25 zam!.
Tokat’ta korkutan deprem!.
400 bin vergi kaçakçısına kaymaklı devlet kıyağı!.
Denizbank’ta yeni bir Seçil Erzan skandalı!.
Metin Akpınar-Duygu Nebioğlu skandalında ortalık toz duman oldu!.
Ticaret Bakanlığı’ndan komedi gibi ceza açıklaması!.
Aracını yanlış yere park eden AK Partili vekili şikayet eden vatandaşa hapis cezası!.
Selahattin Demirtaş’ın tahliye talebine ret!.
Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı!.
Vatandaşların linç ettiği Uzman Çavuş cinsel tacizden tutuklandı!.
Ticaret Bakanı Bolat’tan fahiş fiyat açıklaması!.
Erdoğan’ın kıdemli yancısı Gezi Teröristlerine af çağrısı!.
Kahpe ABD’nin ikiyüzlülüğü!. “Gazze’de Soykırım” kelimesi yasaklandı!.
Hastane randevularında yeni döneme giriliyor…
Seçimler bitince açıklamalar netleşti!. Asgari ücrete ara zam yok!.
Hem Metin Akpınar’dan hem Uğur Dündar’dan çocuk yapan skandal kadın!.
Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu görevi bırakıyor…
Dünya Bankası Türkiye’ye 18 milyar doları ne karşılığı vereceğini açıkladı!.
Vatandaşa atılacak yeni kazığı böyle savundu!.
Geçen yıl 820 milyar zarar eden Merkez Bankası’nın hedefi enflasyonu düzeltmekmiş!.
İran-İsrail arasındaki gerilim Avrupa’da doğalgaz fiyatlarını uçurdu!.
Lokanta ve kafelerde KDV’ye zam geliyor!.
DOLAR 32,5991
EURO 34,7588
ALTIN 2.499,68
BIST 9.524,59

SGK, SSK ve Bağ-Kur GSS prim borcu olanlar için tanınan süre sona erdi!.

02.01.2020
A+
A-

SGK, SSK ve Bağ-Kur GSS prim borcu sorgulama işlemleri oldukça önem kazandı. Bu bağlamda SGK, SSK ve Bağ-Kur GSS prim borcu olanlar için tanınan süre 31 Aralık 2019 tarihi itibari ile sona erdi. Yeni bir uzatma kararı alınmadığı için prim borcu bulunanlar yıl başından itibaren sağlık hizmeti alamayacaklar. SGK’ya prim borcu bulunanlar sadece Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait hastaneler ile devlet üniversitelerine ait hastanelerden tedavi hizmeti alabiliyorlar. Özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastanelerinden hizmet alamazlar. Peki, SGK Bağ-Kur, GSS prim borcu sorgulama nasıl yapılır?.

SGK, SSK ve Bağ-Kur GSS prim borcu sorgulama nasıl yapılır? Şu sıralarda arama morlarında en fazla aratılanlar arasına girdi. SGK tarafından prim borcu olanlara tanınan sağlık hizmeti hakkı 31 Aralık 2019 itibarıyla sona erdi. Prim borcu olanlar 1 Ocak 2020 günü itibarıyla sağlık hakkından yararlanamıyor. Ancak Prim borcu ödemesini yapılandırarak ödeyenler haklarını koruyacak. GSS sistemi 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle başlatıldı. GSS herhangi bir sağlık güvencesi olmayan vatandaşların ve ailesinin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için düzenlenen bir sistemdir.

GEÇEN YIL SÜRE UZATILMIŞTI

Kanun uyarınca Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) BAĞ-KUR veya genel sağlık sigortası (GSS) prim borcu bulunanlar sağlık hizmetinden yararlanamaz. Ancak, bu kişilerin mağdur olmamaları için bir süredir geçici düzenlemelerle sağlık hizmetinden yararlanma hakkı tanınıyor. En son 29 Mart 2019 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca, prim borcu bulunanların sağlık hizmetlerinden yararlanma süresi 31 Aralık 2019 tarihine kadar uzatılmıştı.

GSS BORCU SORGULAMA YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

GSS İÇİN İLK ÇAĞRI GELDİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Sağlık güvencesi olmayan ve sağlık primi borcunu zamanında ödeyemeyen herkesin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için verilen süre yeniden uzatılmalıdır.” ifadesini kullandı.

Bu uygulamanın ertelenmesini isteyen Palandöken, prim borcu bulunan esnaf ve sanatkarlar ile yakınlarının genel sağlık sigortasından (GSS) yararlanmaya devam etmesi talep etti.

GSS borç sorgulama nasıl yapılır?

GSS prim borcu sorgulama için turkiye.gov.tr adresinin ana sayfasında sol üst köşedeki düğme ile önce sisteme giriş yapmalısınız.

İki aydan fazla sağlık prim borcu olan Bağ-Kur’luların, sağlık hizmetlerinden yararlanma süresinin 31 Aralık 2019 itibarıyla sona erdiğini hatırlatan Palandöken, şunları kaydetti:

“Sağlık güvencesi olmayan ve sağlık primi borcunu zamanında ödeyemeyen herkesin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için verilen süre yeniden uzatılmalıdır. Sağlık primini ödeyemeyen yaklaşık 5 milyon genel sağlık sigortalılar ile Bağ-Kur’lu vatandaşımızın uğrayacağı mağduriyetin önüne geçilmesi için yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar uygulama ertelenmeli ve sosyal devlet ilkesine uygun olarak herkes sağlık hizmetinden faydalanmalıdır.”

ÖZEL HASTANELERDEN HİZMET ALAMAZLAR

SGK’ya prim borcu bulunanlar sadece Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait hastaneler ile devlet üniversitelerine ait hastanelerden tedavi hizmeti alabiliyorlar. Özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastanelerinden hizmet alamazlar.

YAPILANDIRMASI BOZULANLAR

Kamuoyunda bir süredir, vergi ve prim borçları için yine af beklentisi oluşmaya başladı. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, en son Plan Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmelerinde, 2020-2022 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı (YEP) döneminde bir yapılandırma yasası çıkmayacağını vurguladı.

Bununla birlikte, daha önce çıkartılan yapılandırma kanunlarından yararlanmak için başvuran fakat taksitlerini aksattıkları için yapılandırması bozulanlara yönelik yeni bir hak tanınması bekleniyor.

İŞTEN AYRILANLAR SAĞLIK HİZMETİNDEN NE KADAR SÜREYLE YARARLANABİLİR?

4/a, 4/b ve 4/c kapsamında çalışan herkes, işten ayrıldıkları tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar.

Bu kişilerin işten ayrıldıkları tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 gün çalışmaları varsa, hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları kişiler 90 gün süreyle sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar. İşsizlik maaşı alanlar ise maaş aldıkları dönem boyunca bakmakla yükümlü oldukları kişiler dahil sağlık hizmetlerini almaya devam ederler.

ASKERLİK SONRASI 30 GÜN SAĞLIK GÜVENCESİ

Askerlik görevini tamamlamış olanlar da terhis tarihinden itibaren 30 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar.

MEZUNLARA İKİ YIL SAĞLIK HİZMETİ

Herhangi bir işte çalışmayan kişiler açısından GSS primi yükümlülüğü 18 yaşında başlıyor. Bu süre lise ve dengi okul mezunları için 20, üniversite mezunları için ise 25 yaş olarak uygulanıyor. Öğrenciler, okuldan mezun oldukları tarihten itibaren iki yıl süreyle, prim ödemeden sağlık hizmeti alabiliyorlar. Ancak, bu ilave süreler hiçbir şekilde, öğrenim görenlere tanınan 20 ve 25 yaş sınırını aşamıyor.

Örneğin, 1 Şubat 1995 doğumlu bir genç üniversiteyi 2018 yılı haziran ayında bitirdi ise iki yıllık sürenin dolması beklenmeksizin, 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren sağlık hizmeti alamaz. Bu tarihe kadar bir işe girmemiş ise genel sağlık sigortasına tabi olur. Bu durumda, 2019 yılı rakamlarıyla aylık 76.75 TL tutarında prim öderler.

GSS NEDİR?

GSS sistemi 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle başlatıldı. GSS herhangi bir sağlık güvencesi olmayan vatandaşların ve ailesinin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için düzenlenen bir sistemdir.

GSS olarak bildiğiniz Genel Sağlık Sigortasında borç sorgulama ekranına internet üzerinden ulaşıp borcunuzu sorgulayabilirsiniz. Borcunuzu internetten üzerinden online olarak kredi kartınızla ödeyebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.