Site Rengi

HABER ÖZETİ
İBB’nin işlettiği Samandıra-Üsküdar metro hattı 27 saattir bozuk!.
AK Parti’den milletvekillerine “Görgüsüzlük” uyarısı!.
Sözcü Gazetesi’nden kin ve öfke dolu manşet!.
Altın fiyatlarında rüzgâr tersine döndü!.
Kahpe İsrail Gazze’yi ikiye bölmek için operasyon başlattı!.
İsmail Saymaz Adalet Bakanlığı sözcüsünü rezil rüsva etti!.
Türkiye-Irak arasında 20 milyar dolarlık anlaşma..
Son 3 ayda Kamu araçları için ödenen kira 880 milyon 765 bin TL!.
MHP Lideri Bahçeli’den çok sert DEM Parti çıkışı!. Kapatmak Namus Borcudur!.
Müşterisini tehdit eden ukala satıcıya tepkiler çığ gibi!.
Emekliler için 9 maddelik refah düzenlemesinin detayları belli oldu..
TBMM’nin bu haftaki gündemi Fahiş Fiyatlara yaptırım!.
İyi Parti’de istifa depremi devam ediyor!.
Erdoğan-HAMAS zirvesi dünya basınında..
DEM Parti’de yeni bir bayrak krizi daha patlak verdi!.
Kayyum yönetiminin Van Büyükşehir Belediyesi’ne bıraktığı borç dudak uçuklattı!.
Cumhuriyet Başsavcılığı AK Partili Alinur Aktaş’a dava açmaya cesaret edemedi!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl aranın ardından Irak’a gidiyor…
CHP’nin yönettiği İstanbul, İzmir ve Ankara’nın toplam borcu 300 milyar TL!.
Savaşların bitmesini istemeyen ABD’den İsrail ve Ukrayna’ya milyarlarca dolar hibe!.
ABD’den TikTok yasağına onay!.
CHP AK Parti’den devraldığı belediyelerin toplam 100 milyar borçları açıkladı!.
Uğur Dündar hakkında çıkan babalık haberleri ile ilgili yayın yasağı aldırdı!.
Hükümet inkâr etsede IMF ile görüşmelere başladı!.
Merkez Bankası faiz arttırımına gidecek mi?.
Restoran ve kafelerde fahiş fiyat boykotu bugün başlıyor!.
CHP’li Başkandan takdire şayan karar!. Çalışma ruhsatı bulunmayan Suriyelilerin dükkanları kapatılıyor!.
Tipik CHP zihniyeti!. Eş, dost, akraba, ahbap kim varsa yanlarına aldılar!.
Meteoroloji’den 45 il için Sarı Kodlu uyarı geldi!.
Aşırı kazık fiyatlar sonrası restoran ve kafelerde boykot dönemi başlıyor!.
DOLAR 32,5825
EURO 34,8367
ALTIN 2.417,68
BIST 9.645,02

Trump 6 Ocak’ta darbe girişiminde bulunacakmış!.

Trump 6 Ocak’ta darbe girişiminde bulunacakmış!.
01.01.2021
A+
A-

ABD’de yeni başkan ilan edilen Biden’in 20 Ocak’ta ABD Başkanı Donald Trump’tan görevi devralması beklenirken, Trump’ın dün twitter hesabından yaptığı son paylaşımlar ülkedeki siyasi polemikleri yeniden tırmandırdı. Geçtiğimiz gün, sosyal medyadaki paylaşımında ‘6 Ocak’ta görürsünüz’ diyen Trump, son paylaşımında ise şu ifadeleri kullandı; “Birleşik Devletler, insanların oy verdiklerinden çok daha fazla oy aldı. Bu rezilliğin ayakta durmasına izin verilemez. Hileli bir seçimdi. Bu seçim üçüncü dünya ülkeleri için bile kabul edilemez!”

1609361425-8cbe41

Trump’ın son paylaşımları ABD medyasında endişeli yorumları beraberinde getirdi.

ABD medyasında Trump’ın çıkışlarını tartışmaya açan Amerikalı gazetecilerden biri olan Bill Blum, salon.com adlı internet sitesinde Trump’ın darbe hazırlığında olduğunu iddia eden bir yazı kaleme aldı.

1609361384-6b81d3

“Başarısızlığı kabul etmeyen narsist”

“Donald Trump, başkanlığı Joe Biden’e teslim etmeye hazır değil. Görünüşe göre şimdi hiç değil” başlıklı yazısında Blum, Trump hakkında şu ifadeleri kullandı;

“Trump’ı yakından takip eden herkes, bir sonraki hamlesini tahmin etmeyi nispeten kolaylaştıran adam hakkında iki şeyi biliyor. İlki, ideolojik olarak Trump’ın demokrasiye saygısı olmayan bir faşist olmasıdır. İkincisi, psikolojik olarak toksik bir narsisizm, paranoya, antisosyal kişilik bozukluğu ve sadizmden muzdarip kötü huylu bir narsist olmasıdır. Sonuç olarak, başarısızlığı kabul etmesi neredeyse imkânsızdır.”

1609361470-ad5299

“Darbe girişimi olacağı artık spekülasyon konusu değil”

Trump’ın Amerikan seçim yasalarındaki boşluktan hareketle fiili bir durum gerçekleştirme amacında olduğunu ileri süren Blum, şöyle devam ediyor;

“Trump, görevden ayrıldıktan sonra çeşitli eyalet ve federal suçlardan yargılanma ihtimaliyle de karşı karşıya. Federal tehlikeyi, onu bir af ile birlikte önleyebilirsiniz. O zaman bile, Manhattan Bölge Savcısı Cyrus Vance tarafından New York yasalarına göre vergi, iş ve sigorta dolandırıcılığı iddialarına yönelik devam eden soruşturmaya maruz kalacaktı.

Öyleyse, hapse giren bir faşist ve kötü huylu bir narsist, yenilgiyi nasıl atlatır? Hem halk oylamasında hem de daha önemlisi Seçim Kurulunda kaybeden ve Yargıtay da dahil olmak üzere çok sayıda eyalet ve federal mahkeme tarafından azarlandıktan sonra, Trump bir sonraki seçeneğine geçiyor:

Fiili durum, Kongre 6 Ocak’ta başkanlık yarışının galibini onaylamak için ortak bir oturumda toplandığında, 12. Madde değişikliğinin karmaşık hükümlerine başvurarak gerçekleşecek.

Darbe girişimi olacağı artık bir spekülasyon konusu değil. Belki de Trump’ın kıdemli danışmanları arasında en çaresiz ve kötü niyetli Stephen Miller, 14 Aralık’ta “Fox & Friends” programında, yönetimin yaklaşan ortak oturumda seçim sonuçlarını bozma planını açıkça ilan etti,

12. Madde değişikliği kapsamındaki kumar şüphesiz uzun bir şans, ancak Trump’ın ilk kampanyasını duyurmak ve belgesiz Meksikalı göçmenleri “tecavüzcü” ve “uyuşturucu kaçakçıları” olarak damgalamak için Haziran 2015’te Trump Tower’daki yürüyen merdivenden indiğinde ilk başkanlık teklifi geri döndü. Öyleyse, Trump ve Miller’ı ciddiye almak bize düşüyor.”

6 Ocak’ta ne olacak?

Blum, Trump’ın dikkat çektiği 6 Ocak tarihi üzerine yaptığı değerlendirmede ise şunları kaydetti;

“Ortak oturum 6 Ocak’ta toplandığında, Arizona, Nevada, Georgia, Wisconsin, Michigan ve Pennsylvania’nın tartışmalı eyaletlerinde kullanılan seçim oylarına itirazların gerçekten yapılacağı kesin. GOP’un aşırı sağcı fanatik, en çılgınlarından biri olan Alabamalı Cumhuriyetçi Mo Brooks, buna itiraz edeceğini açıkladı. Alabama Cumhuriyetçi Senatör seçilen kalın kafalı eski kolej futbolu koçu Tommy Tuberville, Brooks’a katılacağını söyledi.

Demokrat Samuel Tilden ve Cumhuriyetçi Rutherford B. Hayes (nihai kazanan) adına Senato’ya 1876 seçiminden ve seçmenlerin alternatif listelerinin gönderilmesinden bu yana bu ülkede görülmeyen bir dram başlayacak.

1876’yı hatırlatan ise şu, Cumhuriyetçi seçmenlerin alternatif Trump yanlısı aday listeleri birkaç farklı eyalette bir araya gelmesi, Brooks ve Tuberville tarafından ortaya atılacak itirazları desteklemek için ortak oturumda oylarını zamanında Senato’ya göndermesi planlanıyor.

Hem 12. Değişiklik hem de ECA, ister alternatif seçmenlerin varlığından ister başka nedenlerden dolayı, Seçim Kurulunda hiçbir adayın çoğunluk kazanamadığı bir kıyamet senaryosunu ele alıyor. Bu durumda, bir sonraki başkanın isimlendirilmesi görevi Meclise devredilir. Meclis daha sonra ” koşullu seçim” yapar, ancak her eyalet delegasyonu ve her temsilcinin ayrı ayrı oy kullanması yerine bir oy alır. Cumhuriyetçiler bir sonraki Kongre’de 27 Meclis delegasyonu tutacağından, Trump galip gelecektir.”

“Trump’ın darbesi başarısız olacak”

Neyse ki, Meclis’te olası bir seçim olasılığı çok düşük. Meclis Demokratlar tarafından kontrol edildiğinden ve Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell de dahil olmak üzere birkaç Cumhuriyetçi senatör Biden’ı seçilen başkan olarak tanıdığından, Brooks ve Tuberville’in itirazları alternatif seçmenler tarafından desteklense bile, itirazlar olacağı için başarısız olmaya mahkumdur. Her mecliste olağan çoğunluk oyuna tabidir. Buna ek olarak, bugüne kadar Trump yanlısı hileli seçmenler tarafından kullanılan hiçbir oy, ECA’nın gerektirdiği üzere eyalet valileri veya resmi olarak herhangi bir eyalet yasama organı tarafından onaylanmadı.

Ancak bu bile, Trump’ın darbe girişimini mutlaka sona erdirmez. Basında çıkan haberlere göre, Trump, Michael Flynn’in Trump’a oy veren sallantılı eyaletlerde yeni bir seçime zorlamak için sıkıyönetim ilan etmesi için önerdiği tavsiyeyi düşünüyor. Trump’ın Kasım ayında FBI’a yalan söylediği için affettiği, gözden düşmüş emekli Ordu Korgenerali ve eski ulusal güvenlik danışmanı Flynn, Twitter’da ve sağcı medyada sıkıyönetim fikrini savunuyor.

Başka herhangi bir çağda Flynn, bir “Dr. Strangelove” karikatürü olduğu için reddedilecekti. Sorun şu ki, iktidarda kalmak için çaresiz kalan bir faşist ve kötü huylu bir narsistin egemen olduğu Trump döneminin giderek haince küçülen günlerinde yaşıyoruz.

Trump’ın darbesi başarısız olacak, ancak Amerikan demokrasisi üzerinde kalıcı bir leke bırakmadan olmayacak.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.