Site Rengi

HABER ÖZETİ
Atı alan Üsküdar’ı geçti, devlet daha yeni fiyat denetimine başladı!.
Mustafa Varank’tan Deniz Zeyrek’e Hodri Meydan!. 2 GÜN GEÇTİ, HAYSİYETİN VARSA AÇIKLA!.
Muhalefeti şaşırtan anket!.
Mehmet Ali Yılmaz’ın ölüm nedeni belli oldu…
Tavuk eti fiyatları son 5 ayda yüzde 200 zamlandı!.
Afrika’dan gelen çöl tozu tüm ülkeyi etkisi altına aldı!.
Meral Akşener’i evine gönderecek kurultay için zaman yaklaşıyor!.
ABD Başkanı Biden TikTok’u resmen yasaklayan imzayı attı!.
TFF’den çok konuşulacak karar!. Hakemler Özelleştiriliyor!.
Fahiş fiyat vurgununa son!. Ambalajlara fiyat etiketi zorunluluğu geliyor!.
CHP’li Başkan Cumhurbaşkanı danışmanı Oktay Saral’ı rezil rüsva etti!.
Süresiz Nafaka zulmünü bitirecek emsal karar!.
Ukala CEO’nun sattığı küflü çikolatalar gerçek Patiswiss değilmiş!.
WhatsApp’ın Gazze’de İsrail’e muhbirlik yaptığı ortaya çıktı!.
İstanbul Valiliğinden Taksim ile ilgili 1 Mayıs kararı..
İBB’nin işlettiği Samandıra-Üsküdar metro hattı 27 saattir bozuk!.
AK Parti’den milletvekillerine “Görgüsüzlük” uyarısı!.
Sözcü Gazetesi’nden kin ve öfke dolu manşet!.
Altın fiyatlarında rüzgâr tersine döndü!.
Kahpe İsrail Gazze’yi ikiye bölmek için operasyon başlattı!.
İsmail Saymaz Adalet Bakanlığı sözcüsünü rezil rüsva etti!.
Türkiye-Irak arasında 20 milyar dolarlık anlaşma..
Son 3 ayda Kamu araçları için ödenen kira 880 milyon 765 bin TL!.
MHP Lideri Bahçeli’den çok sert DEM Parti çıkışı!. Kapatmak Namus Borcudur!.
Müşterisini tehdit eden ukala satıcıya tepkiler çığ gibi!.
Emekliler için 9 maddelik refah düzenlemesinin detayları belli oldu..
TBMM’nin bu haftaki gündemi Fahiş Fiyatlara yaptırım!.
İyi Parti’de istifa depremi devam ediyor!.
Erdoğan-HAMAS zirvesi dünya basınında..
DEM Parti’de yeni bir bayrak krizi daha patlak verdi!.
DOLAR 32,5119
EURO 34,9417
ALTIN 2.434,71
BIST 9.795,47

Trump, gider ayak bombayı patlattı!. Washington’u karıştıracak karar..

Trump, gider ayak bombayı patlattı!. Washington’u karıştıracak karar..
31.12.2020
A+
A-

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Küba’yı terör destekçisi ülke ilan etmeye hazırlanıyor. Obama dönemi Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, muhtemel hamleyi “tamamen saçmalık” diye nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, kendi bakanlığındaki yetkililerden gelen ve Küba’yı terörü destekleyen devlet ilan etmeyi içeren bir planı onaylayıp onaylamama kararını vermesi gerekeceği belirtildi.

Independent Türkçe’nin New York Times’tan aktardığı habere göre, seçilmiş başkan Joe Biden’ın 20 Ocak’ta resmen göreve başlamasından önce Pompeo’nun bu planı onaylayıp onaylamamaya karar vermesi gerektiğini söyledi.

SEÇMENLERE YÖNELİK HAMLE

Yetkililer NYT’ye yaptıkları açıklamada, söz konusu hamlenin kasım ayındaki seçimlerde oyunu Başkan Donald Trump’tan yana kullanan Küba kökenli Amerikalılara ve Florida’daki diğer kişilere teşekkür mahiyetinde olacağını söyledi.

Komünist yönetime sahip devletle ABD arasındaki ilişkiler ilk olarak 2015’te eski Başkan Barack Obama döneminde yumuşama aşamasına girmişti ancak Trump 2017’de göreve gelmesinden bu yana süreci tersine çevirdi.

Trump yönetimi son birkaç ayda, Küba’dan rom ve tütün alımını yasaklarken ABD’den bu ülkeye seyahatlere yeni kısıtlamalar da getirdi.

ABD KÜBA’YI TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDA DESTEK VERMEMEKLE SUÇLUYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı mayıs ayında Küba’nın terörle mücadele çabalarında kendileriyle tam işbirliği yapmayan 4 ülke arasında yer aldığı sonucuna vardı.

Küba, Ronald Reagan yönetimi sırasında 1980’lerde ABD tarafından terörü destekledikleri kabul edilen ülkeler listesine alınmış olsa da 2015’te Obama’nın iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesini duyurmasının ardından bu listeden resmen çıkarılmıştı.

BİDEN KÜBA’YLA İLİŞKİLERİ DÜZELTMEYİ PLANLIYOR

Obama yönetiminde başkan yardımcısı olarak görev yapan Biden’ın ocak ayında başkan olunca ABD’yle Küba arasındaki ilişkiyi yeniden düzeltmeye, ticaret ve seyahat kısıtlamalarını da gevşetmeye çalışacağı düşünülüyor.

Pompeo’nun Küba’yı terör destekçisi ilan etme planını onaylayıp onaylamayacağı henüz bilinmezken, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü NYT’ye yaptığı açıklamada, bakanlığın terör destekçileri ilanına ilişkin “müzakereleri ya da olası müzakereleri” ele almadığını söyledi. The Independent görüş almak için Beyaz Saray’la temasa geçti.

NYT’ye göre Biden yönetimi, Pompeo’nun planı onaylaması halinde Küba’ya verilecek adlandırmayı tersine çevirmeye çalışacak fakat bunu yapmak aylar sürecek.

İran, Suriye ve Kuzey Kore şu anda ABD’nin terörü destekleyen devletler listesinde yer alan üç ülke.

ABD Dışişleri Bakanlığı, bir ülkeyi terör destekçisi ilan etmenin “ABD dış yardımında kısıtlamalar, savunma ihracat ve satışlarının yasaklanması ve çift kullanımlı ürünlerin ihracatı üzerinde belirli denetimlerin getirilmesinin yanı sıra çeşitli mali ve diğer kısıtlamaları” içeren yaptırımları beraberinde getireceğini belirtiyor.

NYT’ye konuşan ABD’li yetkililer, Küba’yı terör destekçisi ilan etme planının, normalde bu hamleyi yapması gereken Terörle Mücadele Bürosu yerine bakanlığın Batı Yarımküre İşleri Bürosu’ndan çıktığını ifade etti.

Obama yönetiminde ulusal güvenlik danışman yardımcılığı yapan Ben Rhodes, NYT’ye verdiği röportajda, standart protokolden sapmanın “Küba’yı kanıtlara dayanarak listeye alamayacaklarını bildiklerinin bir işareti” olduğunu kaydetti.

“23 GÜNDEN AZ ZAMANI KALAN BAŞKAN’IN YENİ BİR NUMARASI”

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin yeni başkanı olan New York Temsilcisi Gregory W. Meeks de salı günü olası adlandırmayı eleştirerek, NYT’ye bu hamlenin “23 günden az zamanı kalan Başkan’ın yeni bir numarası” olduğunu ve Trump’ın “yeni yönetimin ellerini bağlamaya çalıştığını” söyledi.

Bahsi geçen hamleyi eleştiren Rhodes, muhtemel ilanı “tamamen saçmalık” olarak nitelendirerek “Küba terörü destekleyen bir ülke değil” diye ekledi.


Haberin Özeti

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Küba’yı terör destekçisi ülke ilan etmeye hazırlanıyor.

DETAY
• Obama yönetimi, 2015 yılında iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirerek 1980’den beri “terörü destekleyen ülke” statüsünde bulunan Küba’yı bu listeden çıkarmıştı.
• ABD Dışişleri Bakanlığı, Mayıs 2020’de Küba’nın “terörle mücadele çabalarında kendileriyle tam iş birliği yapmayan” 4 ülke arasında yer aldığı sonucuna varmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.