Site Rengi

HABER ÖZETİ
Ticaret Bakanlığı’ndan komedi gibi ceza açıklaması!.
Aracını yanlış yere park eden AK Partili vekili şikayet eden vatandaşa hapis cezası!.
Selahattin Demirtaş’ın tahliye talebine ret!.
Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı!.
Vatandaşların linç ettiği Uzman Çavuş cinsel tacizden tutuklandı!.
Ticaret Bakanı Bolat’tan fahiş fiyat açıklaması!.
Erdoğan’ın kıdemli yancısı Gezi Teröristlerine af çağrısı!.
Kahpe ABD’nin ikiyüzlülüğü!. “Gazze’de Soykırım” kelimesi yasaklandı!.
Hastane randevularında yeni döneme giriliyor…
Seçimler bitince açıklamalar netleşti!. Asgari ücrete ara zam yok!.
Hem Metin Akpınar’dan hem Uğur Dündar’dan çocuk yapan skandal kadın!.
Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu görevi bırakıyor…
Dünya Bankası Türkiye’ye 18 milyar doları ne karşılığı vereceğini açıkladı!.
Vatandaşa atılacak yeni kazığı böyle savundu!.
Geçen yıl 820 milyar zarar eden Merkez Bankası’nın hedefi enflasyonu düzeltmekmiş!.
İran-İsrail arasındaki gerilim Avrupa’da doğalgaz fiyatlarını uçurdu!.
Lokanta ve kafelerde KDV’ye zam geliyor!.
Selektörle uyarı yapanlara kesilen cezalar iptal edildi!.
CHP’li Belediyeler Suriyelilere resmen savaş açtı!.
Arap ülkeleri resmen İsrail’in köpeği olmuşlar!.
İsmailağa Cemaati imamı suçüstü yapan polisi İstanbul’dan sürgün ettirdi!.
İsrail tüm hazırlıklarını tamamladı!. İran’a saldırması an meselesi!.
Özgür Özel’in yeni imajı…
Dikkat!. Afrika sıcakları başlıyor!.
Yabancı VAR hakemlerine dudak uçuklatan maaş!.
Süt ve süt ürünlerine yine kazık gibi zam geliyor!.
İsrail Savaş Kabinesi İran saldırısına karşılık verme kararı aldı
Bayramda 11.2 milyon araç tatil trafiğine çıktı..
Kredi faizleri çıldırdı!. 3 milyonluk evin geri ödemesi 11 milyon!.
Apple zirveyi rakibi Samsung’a kaptırdı…
DOLAR 32,5242
EURO 34,8415
ALTIN 2.487,80
BIST 9.545,73

Trump’la ilgili çok konuşulacak iddia! Başkanlığının son gününde bakın ne yapacak?.

Trump’la ilgili çok konuşulacak iddia! Başkanlığının son gününde bakın ne yapacak?.
08.01.2021
A+
A-

ABD’deki Kongre baskınının ardından Başkan Trump’ın görevden alınma ihtimalleri tartışılıyor. ABD medyası, Trump’ın başkanlığının son gününde kendisine yönelik af çıkarmayı planladığını iddia etti.

ABD’deki Kongre baskınının ardından Amerikan kamuoyu, baskının sorumlusu olarak gösterilen Başkan Donald Trump’ın, Anayasa’nın 25. ek maddesinin devreye sokulması ya da Kongrede azledilmesi yoluyla görevden alınmasını tartışıyor.

ABD’de çarşamba günü Joe Biden’ın seçim zaferinin tescilleneceği Kongre oturumu esnasında, Trump yanlısı protestocuların Kongre binasına yaptığı baskın ülke gündemini sarstı. 1814 yılında İngilizlerin işgal etmesinden sonra ilk kez Kongre baskını yaşayan ülkede, olayların başlıca sorumlusu olarak Başkan Donald Trump gösteriliyor.

Trump, başkent Washington’da toplanan 10 binlerce taraftarına yaptığı konuşmada, “Demokrasimizi savunmak için Kongreye gidin, ben de geleceğim.” dedi ve daha sonra Beyaz Saray’a döndü. Trump’ın konuşmasının ardından Kongre binasına yürüyen on binlerce göstericiden yüzlercesi, Mike Pence başkanlığındaki oturumun yapıldığı binanın dışındaki polis barikatlarını aşarak içeri girdi.

– TRUMP OLAYLARIN SORUMLUSU OLARAK GÖRÜLÜYOR

Göstericilerin Kongre binasını basması ve olaylar esnasında 4 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından, tüm eleştiri okları Trump’a yöneldi. Demokrat birçok isim, Pence’e Anayasa’nın 25. ek maddesini kullanarak Trump’ı olanlardan sorumlu tuttukları Trump’ı bir an önce görevden alma çağrısında bulundu. Bu çağrıda bulunan en önemli isimler olarak ise Demokratların Senato lideri Chuck Schumer ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi öne çıktı.

Öte yandan ABD basınına konuşan bazı yetkililer de kabine üyelerinin bu maddenin devreye sokulup sokulmayacağına ilişkin görüşmeler yaptığını aktardı.

– ANAYASA’NIN 25. EK MADDESİ NEDİR?

ABD Anayasası’nın 25. ek maddesi, bir ABD başkanının görevini yerine getiremeyeceğine kanaat getirilmesi durumunda, başkanın görevden alınarak yerine başkan yardımcısının geçici olarak görevi devralmasını içeriyor. Maddenin uygulanması için ise Pence’in başkanı görevden alma kararına kabine üyelerinin salt çoğunluğunun destek vermesi gerekiyor. Pence’in böyle bir atması durumunda ise, Trump’ın Kongreye bir mektup göndererek karara itiraz etme hakkı bulunuyor. Pence ve kabine üyelerinin ise bu kararı savunmaları için 4 gün süresi bulunuyor.

4 günlük sürenin sonunda Kongre bir oylama yapıyor ve her iki kanattan da 3’te 2’sinin desteğini alması durumunda Trump, görevden alınabiliyor. Bu da karara 67 Senatör ve 290 Temsilciler Meclisi üyesinin destek vermesi gerektiği anlamına geliyor. Ayrıca, kabine yerine Kongre de başkanın görevini yapıp yapamayacağını değerlendirmek üzere kendi bünyesinde bir ekip de kurabiliyor.

Ancak Amerikan medyasına yansıyan haberlerde Pence’in bu yönde bir adım atmayı düşünmediği bildiriliyor.

– AZİL SEÇENEĞİ İÇİN ZAMAN SIKINTISI VAR

Öte yandan Trump’ın görevden alınması için 25. ek maddenin kullanılması çağrısı yapan isimler, Pence’in böyle bir adım atmaması durumunda, azil soruşturması seçeneğinin de masada olduğunu belirtiyor.

Ancak Trump’ın 20 Ocak’ta görevi Joe Biden’a devredeceği göz önüne alındığında, azil sürecinin 12 gün gibi kısa bir sürede işletilmesi pek mümkün görünmüyor.

– AZİL SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

ABD Anayasasına göre, “vatana ihanet, rüşvet ve diğer büyük suç ile kusurlu davranışları sergileyen” başkan ya da federal hükümetin sivil memurları yargılanabiliyor. Bu süreç için ilk adımda Temsilciler Meclisi Adalet Komitesine başvuru yapılıyor, başvuru komitede kabul edilirse Temsilciler Meclisinde oylamaya sunuluyor. Dava taslağı, Temsilciler Meclisi üyelerinin salt çoğunluğunun kabul oyunu alması durumunda, Senato’ya gidiyor ve söz konusu kişinin yargı süreci başlıyor.

Yüksek Mahkeme Başkanı tarafından denetlenen bu süreçte, Temsilciler Meclisindeki bir grup milletvekili savcılık görevini, Senato ise jüri görevini görüyor. Yargılanan Başkan ya da federal memurun ise bir savunma avukatı bulunuyor.

Yargılama sürecinin sonucunda Senato’da bir oylama yapılıyor. Bu oylamada senatörlerin üçte ikisinin (en az 67) yargılanan ABD başkanını suçlu bulması durumunda başkan görevinden azlediliyor ve yerine başkan yardımcısı görevi devralıyor.

– TRUMP GÖREV SÜRESİ BİTTİKTEN SONRA YARGILANABİLİR Mİ?

Öte yandan Kongre baskınının ardından merak edilen konulardan birisi de, Trump’ın görev süresi bittikten sonra da bu konu hakkında hesap verip vermeyeceği oldu.

ABD yasalarına göre başkanlık görevi süren kişiye karşı dava açılamıyor, ancak görev süresi 20 Ocak’ta bittikten sonra Trump’a karşı Adalet Bakanlığının da onay vermesi durumunda dava açılabilecek. Bu durumda eyaletlerdeki federal mahkemelerin Trump’a karşı kamu davası açma yetkisi olacak.

– TRUMP’IN KENDİSİNE YÖNELİK AF ÇIKARMAYI PLANLADIĞI İDDİASI

Amerikan basınına yansıyan iddialara göre, ABD Başkanı Donald Trump, danışmanlarıyla başkanlığının son gününde kendisi için “özel af” çıkarmayı konuştu.

ABD’li hukuk uzmanları ise daha önce hiçbir ABD başkanının kendisi için “özel af kararnamesi” imzalamadığına dikkati çekerek böyle olası bir uygulamanın sonraki başkanlar ve adalet sistemi için tehlikeli bir emsal teşkil edeceği uyarısında bulunuyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.