Site Rengi

HABER ÖZETİ
İBB’nin işlettiği Samandıra-Üsküdar metro hattı 27 saattir bozuk!.
AK Parti’den milletvekillerine “Görgüsüzlük” uyarısı!.
Sözcü Gazetesi’nden kin ve öfke dolu manşet!.
Altın fiyatlarında rüzgâr tersine döndü!.
Kahpe İsrail Gazze’yi ikiye bölmek için operasyon başlattı!.
İsmail Saymaz Adalet Bakanlığı sözcüsünü rezil rüsva etti!.
Türkiye-Irak arasında 20 milyar dolarlık anlaşma..
Son 3 ayda Kamu araçları için ödenen kira 880 milyon 765 bin TL!.
MHP Lideri Bahçeli’den çok sert DEM Parti çıkışı!. Kapatmak Namus Borcudur!.
Müşterisini tehdit eden ukala satıcıya tepkiler çığ gibi!.
Emekliler için 9 maddelik refah düzenlemesinin detayları belli oldu..
TBMM’nin bu haftaki gündemi Fahiş Fiyatlara yaptırım!.
İyi Parti’de istifa depremi devam ediyor!.
Erdoğan-HAMAS zirvesi dünya basınında..
DEM Parti’de yeni bir bayrak krizi daha patlak verdi!.
Kayyum yönetiminin Van Büyükşehir Belediyesi’ne bıraktığı borç dudak uçuklattı!.
Cumhuriyet Başsavcılığı AK Partili Alinur Aktaş’a dava açmaya cesaret edemedi!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl aranın ardından Irak’a gidiyor…
CHP’nin yönettiği İstanbul, İzmir ve Ankara’nın toplam borcu 300 milyar TL!.
Savaşların bitmesini istemeyen ABD’den İsrail ve Ukrayna’ya milyarlarca dolar hibe!.
ABD’den TikTok yasağına onay!.
CHP AK Parti’den devraldığı belediyelerin toplam 100 milyar borçları açıkladı!.
Uğur Dündar hakkında çıkan babalık haberleri ile ilgili yayın yasağı aldırdı!.
Hükümet inkâr etsede IMF ile görüşmelere başladı!.
Merkez Bankası faiz arttırımına gidecek mi?.
Restoran ve kafelerde fahiş fiyat boykotu bugün başlıyor!.
CHP’li Başkandan takdire şayan karar!. Çalışma ruhsatı bulunmayan Suriyelilerin dükkanları kapatılıyor!.
Tipik CHP zihniyeti!. Eş, dost, akraba, ahbap kim varsa yanlarına aldılar!.
Meteoroloji’den 45 il için Sarı Kodlu uyarı geldi!.
Aşırı kazık fiyatlar sonrası restoran ve kafelerde boykot dönemi başlıyor!.
DOLAR 32,5826
EURO 34,8020
ALTIN 2.413,05
BIST 9.645,02

Türkiye, Almanya ve Rusya’dan Amerika’ya tepki!.

Türkiye, Almanya ve Rusya’dan Amerika’ya tepki!.
21.12.2019
A+
A-

Türkiye ve Almanya, ABD’nin Kuzey Akım 2 (Nord Stream 2) ve Türk Akım projelerini durdurmaya yönelik yaptırım kararlarına sert tepki gösterdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, ‘Türkiye’nin sınırları NATO’nun sınırları. Hep bizim sorumluluklarımızı konuşuyoruz ama NATO ve ABD’nin sorumluluklarını da konuşmak gerekiyor.’ açıklamasında bulunurken, Almanya Hükümet Sözcüsü Ulrike Demmer, yaptırım paketini ‘İçişlerine müdahale olarak’ niteledi. Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova, ‘Yakında nefes almayı da yasaklayacaklar.’ şeklinde tepki gösterdi.

ABD’nin “2020 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası” olarak bilinen 738 milyar dolarlık 2020 savunma bütçesi, Başkan Donald Trump tarafından onaylandı.
Temsilciler Meclisi’nden geçen tasarıya, Rusya-Almanya ‘Nord Stream 2 (Kuzey Akım 2) ve Rusya-Türkiye Türk Akım projesine yaptırım uygulanması da eklemişti.
17 Aralık’ta Senato’dan onay alan tasarı, Trump’ın imzasyla kabul edildi.
TÜRKİYE’DEN İLK AÇIKLAMA
Katıldığı canlı yayın programında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımlar içeren yasaya tepki gösterdi.
Türkiye’nin sınırları NATO’nun sınırları olduğunu belirten Ünal, ”Hep bizim sorumluluklarımızı konuşuyoruz ama NATO ve ABD’nin sorumluluklarını da konuşmak gerekiyor. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ABD ve NATO’nun bundan haberi olmaması mümkün mü? Tüm sınamalara karşı aldığımız önlemler var. Türkiye’ye karşı yaptırım söylemleri ilk kez olmuyor. Türkiye bu sınamaları daha önce de yaşadı. Türkiye son 4 yıldır ağır sınamalardan geçiyor, ve tüm sınamalardan başarıyla çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin bir İskandinav ülkesi olmadığını belirten Ünal, ”Biz ağır sınamaların olduğu bir coğrafyada yer alıyoruz. Türkiye’nin stratejik öneminin ne kadar önemli olduğunu anlamamız gerekiyor.” dedi.
Terö örgütleri FETÖ, PKK ve DEAŞ’ın hangi amaçlarla hareket ettiklerini bildiklerini ifade eden Ünal, DEAŞ’ın kimler tarafından kurulduğunu ve Suriye’nin kuzeyindeki PKK uzantılarının kimler tarafından desteklendiğinin bilindiğini belirtti.
RUSYA: YAKINDA NEFES ALMAYI BIRAKMAMIZI İSTEYECEKLER
Rusy Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, ABD’nin Kuzey Akım 2 ve Türk Akım projelerine yönelik yaptırım kararına ilişkin açıklamasında, ”22 trilyon dolar borcu olan bir devlet, diğer ülkelerin ekonomisini geliştirmesini yasaklıyor.” ifadelerini kullandı.
Amerika’nın hayat felsefesinin küresel rekabete dayanmadığını belirten Zaharova, ”Yakında nefes almayı bırakmamızı isteyecekler ve birçok kişi buna da itaat edecek.” dedi.
ALMANYA: ÜLKELERİN İÇ İŞLERİNE MÜDAHALE
Alman Hükümet sözcüsü Ulrike Demmer da, yaptırım kararlarına sert tepki gösterdi. Demmer, Federal hükümetin Kuzey Akım 2 ve Türk Akım’a yönelik yaptırımları içeren yasaya karşı olduğunu, ABD Başkanı tarafından onaylanan yasanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.
Demmer’ın hükümet adına yaptığı açıklamada, ”Federal hükümet bu tür uluslar arası yaptırımları reddediyor.” ifadelerini kullandı. Yaptırımların Alman ve Avrupalı ​​şirketleri etkilediğini belirten Demmer, ”Bu içişlerimize müdahale.” değerlendirmesinde bulundu.
BAŞKAN ERDOĞAN ”BİZİM DE YAPTIRIMLARIMIZ OLACAK” DEMİŞTİ
Cenevre’den sonra geldiği Kuala Lumpur’da Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed’in girişimiyle düzenlenen Kuala Lumpur Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temasları sonrası dün basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Erdoğan, gazetecilerin onaylanan bütçe ve ABD’nin Türkiye’yi ilgilendiren yaptırımlarına ilişkin soruya, ”Dışişleri Bakanlığımızın yapmış olduğu açıklama bizim açıklamamızdır. S400 olsun, F35’lerle ilgili adımlar olsun, bunlar bitmiş işler. Biz bu işi bitirmişiz. Bunu kaç kere söyledik.” şeklinde cevap verdi.
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
Şimdi bir de utanmadan sıkılmadan Türk Akım ile ilgili “buna yaptırım uygularız” diyorlar. Bu, tam manasıyla haklarımıza tecavüzdür. Bütün bunlara karşı tabi ki bizim de yaptırımlarımız olacaktır. Yani biz eli kolu bağlı duracak bir millet değiliz. Hep söylüyorum “biz kabile devleti değiliz.” Burası Türkiye… Tarihiyle her şeyiyle bizim bir farklılığımız var. Dolayısıyla da bu konu ile ilgili biz de kendi yaptırımlarımızı kesinlikle uygulamaya sokarız.
TÜRKİYE’YE YÖNELİK YAPTIRIM KARARLARI
Yasanın Türkiye ile ilgili kısmında, Ankara’nın S-400 hava savunma sistemlerini alım işlemlerine devam ettiği gerekçesiyle Türkiye’ye F-35 uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor. Aynı zamanda Türkiye’ye ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası kapsamında yaptırım uygulanması gerektiği belirtiliyor.
Bütçenin, “Ulusal Savunma Stratejisi Kapsamında Modernizasyon Programları” kısmında da Türkiye tarafından sipariş edilen uçakların alımı için 440 milyon dolarlık fon ayrılacağı kaydediliyor. Yasada, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması gerektiği de vurgulanıyor.
Yasa, Pentagon’a, F-35 üretim bantları olan Lot 12, 13 ve 14 kapsamında, Türkiye’nin siparişlerini en üst seviyeye çıkararak üretime sokması ve ABD Hava Kuvvetleri için yapılandırılarak satın alması için ek fon sağlıyor.
NORD STREAM – 2
Proje, Rusya kıyılarından Baltık Denizi’nden Almanya’ya kadar yılda toplam 55 milyar metreküp gaz kapasiteli iki gaz boru hattının inşasını içeriyor.
Boru hattı, toprak ve deniz alanlarından Rusya, Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Almanya’nın münhasır ekonomik bölgelerinden geçiyor.
Ukrayna, Rus doğalgaz geçişinden elde edilen gelirleri kaybetme korkusuyla Nord Stream-2’ye aktif olarak karşı çıkıyor. Polonya’ya, Letonya’ya ve Litvanya’ya gibi ülkelerin yanı sıra, Avrupa’ya kendi LNG ihracatının satışını teşvik eden ABD de projeye karşı çıkıyor.
TÜRK AKIM PROJESİ
Türk Akımı projesinde ise, 15.75 milyar metreküp kapasiteli iki hattan oluşan bir gaz boru hattının inşası öngörülüyor. Doğalgaz boru hattının, Güneydoğu Avrupa ülkelerinin gaz tedarikini karşılaması için Rus gazının Türkiye üzerinden taşınmasını öngörüyor.
Rusya’nın Gazprom şirketi, bu hat üzerinden akacak gaz için Yunanistan, İtalya, Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan’ı pazar olarak görüyor.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.