Site Rengi

HABER ÖZETİ
Google İsrail’i eleştiren 28 çalışanını kapı önüne koydu!.
Seçimler bitti, zam yağmuru başladı!. Kırmızı ete yüzde 25 zam!.
Tokat’ta korkutan deprem!.
400 bin vergi kaçakçısına kaymaklı devlet kıyağı!.
Denizbank’ta yeni bir Seçil Erzan skandalı!.
Metin Akpınar-Duygu Nebioğlu skandalında ortalık toz duman oldu!.
Ticaret Bakanlığı’ndan komedi gibi ceza açıklaması!.
Aracını yanlış yere park eden AK Partili vekili şikayet eden vatandaşa hapis cezası!.
Selahattin Demirtaş’ın tahliye talebine ret!.
Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı!.
Vatandaşların linç ettiği Uzman Çavuş cinsel tacizden tutuklandı!.
Ticaret Bakanı Bolat’tan fahiş fiyat açıklaması!.
Erdoğan’ın kıdemli yancısı Gezi Teröristlerine af çağrısı!.
Kahpe ABD’nin ikiyüzlülüğü!. “Gazze’de Soykırım” kelimesi yasaklandı!.
Hastane randevularında yeni döneme giriliyor…
Seçimler bitince açıklamalar netleşti!. Asgari ücrete ara zam yok!.
Hem Metin Akpınar’dan hem Uğur Dündar’dan çocuk yapan skandal kadın!.
Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu görevi bırakıyor…
Dünya Bankası Türkiye’ye 18 milyar doları ne karşılığı vereceğini açıkladı!.
Vatandaşa atılacak yeni kazığı böyle savundu!.
Geçen yıl 820 milyar zarar eden Merkez Bankası’nın hedefi enflasyonu düzeltmekmiş!.
İran-İsrail arasındaki gerilim Avrupa’da doğalgaz fiyatlarını uçurdu!.
Lokanta ve kafelerde KDV’ye zam geliyor!.
Selektörle uyarı yapanlara kesilen cezalar iptal edildi!.
CHP’li Belediyeler Suriyelilere resmen savaş açtı!.
Arap ülkeleri resmen İsrail’in köpeği olmuşlar!.
İsmailağa Cemaati imamı suçüstü yapan polisi İstanbul’dan sürgün ettirdi!.
İsrail tüm hazırlıklarını tamamladı!. İran’a saldırması an meselesi!.
Özgür Özel’in yeni imajı…
Dikkat!. Afrika sıcakları başlıyor!.
DOLAR 32,5209
EURO 34,7451
ALTIN 2.493,83
BIST 9.524,59

Türkmen: Radyasyon günlük hayatımızın bir parçası

Yüksek Nükleer Mühendisi Gülçin Sarıcı Türkmen, bir insanın doğal ve yapay kaynaklar nedeniyle yılda 2 ila 7 milisievertlik (mSv) radyasyon aldığını belirterek,

Türkmen: Radyasyon günlük hayatımızın bir parçası
22.07.2019
A+
A-

Yüksek Nükleer Mühendisi Gülçin Sarıcı Türkmen, bir insanın doğal ve yapay kaynaklar nedeniyle yılda 2 ila 7 milisievertlik (mSv) radyasyon aldığını belirterek, “Akkuyu Nukleer Güç Santrali’nin (NGS) normal çalışma koşullarında çevreye yaydığı radyasyon miktarını incelediğimizde doğal radyasyon seviyelerinin altında kaldığını görebiliriz” dedi.

Türkmen, radyasyonun insan hayatındaki yeri ve Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS'nin güvenlik sistemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. NGS civarında yaşayan bir insanın yılda ortalama yaklaşık 0.0001 mSv etkin doza maruz kaldığını belirten Türkmen, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından açıklanan doğal radyasyon miktarının yıllık ortalama 2.4-2.8 mSv arasında olduğunu dile getirerek, NGS'lerden kaynaklı radyasyona maruz kalmanın düşük bir ihtimal olduğunu kaydetti. İnsanların doğa ve binalar nedeni ile doğal radyasyona maruz kaldığını aktaran Türkmen, "Doğal radyasyon dozları şöyledir; yeryüzünden 0.6, besin maddelerinden 0.3, vücudumuzdaki uranyum ve toryum nedeni ile 0.2, atmosferdeki silah denemelerinden 0.005 ve binalardaki radon gazlarından 1.5 mSv. Diğer doğal kaynakları da kattığımızda toplamda yılda aldığımız doğal radyasyon dozu dünyanın neresinde yaşadığımıza bağlı olarak 2 ila 7 mSv arasındadır. Doğal ve yapay bütün radyasyon kaynakları hesaba katıldığında bir insan yılda ortalama 10 mSv'e kadar radyasyon dozuna maruz kalmaktadır. Yapılan çalışmalar kesin olarak göstermiştir ki, radyasyonda ancak 100 mSv'den sonra kanser de dahil olmak üzere canlı üzerinde çeşitli semptomlar görülmektedir. Gerek doğal radyasyon gerekse tıbbi uygulamalarda kullanımı ile günlük hayatımızın bir parçası durumundadır. NGS'nin normal çalışma koşullarında çevreye yaydığı radyasyon miktarlarını incelediğimizde doğal radyasyon seviyelerinin altında kaldığını görebiliriz" diye konuştu.

'AKKUYU'DA 5 KATMANLI GÜVENLİK'

Mersin'de yapımı sürdürülen Akkuyu NGS'de 5 katmanlı güvenlik sisteminin uygulandığını kaydeden Türkmen, sistemle ilgili olarak da şöyle konuştu:

"NGS tasarımlarının temelinde, 'Derinliğine Savunma İlkesi' yer almaktadır. Amaç, radyasyon ile kamu ya da çevre arasına kademeli bir yapıda yerleştirilen fiziksel engellerin normal işletimde ve olası kaza durumlarında etkinliğini sağlamaktır. Derinliğine savunma genellikle 4 seviyede yapılandırılmaktadır. Bir seviye başarısız olursa, sonraki seviye devreye girer. Birinci koruma seviyesinin amacı, anormal işlemlerin ve sistem arızalarının önlenmesidir. İlk seviye başarısız olursa, anormal işlem kontrol edilir veya ikinci koruma seviyesi ile arızalar tespit edilir. İkinci seviye başarısız olursa, üçüncü seviye güvenlik fonksiyonlarının belirli güvenlik sistemlerini ve diğer güvenlik özelliklerini etkinleştirerek daha da bariyerlerin bütünlüğünün korunmasını sağlar. Üçüncü seviye başarısız olursa, dördüncü seviye, dış radyasyon salınımlarıyla ciddi kaza koşullarını önlemek veya azaltmak için kaza yönetimi ile kazanın ilerlemesini sınırlar. Beşinci koruma seviyesi, tesis dışı acil durum müdahalesi yoluyla önemli dış salınımların radyolojik sonuçlarının azaltılmasıdır. Fukuşima kazasından sonra NGS'lerde güvenlik teknolojileri daha da geliştirildi. Akkuyu NGS de Fukuşima sonrasında çıkarılan derslere uygun şekilde tasarlanmıştır."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.