Site Rengi

HABER ÖZETİ
Şarj edilirken yanan TOGG ile ilgili açıklama!.
AKP’den satılık 5 adet Cami ve az kullanılmış Millet Bahçesi!.
3,8 milyon kişi bankaların yasal takibinde!.
Discort denen pislik yuvasına erişim engeli getirildi!.
Çinliler fazla vergi ödememek için Türkiye’yi şikâyet ettiler!.
Türkiye’den gönderilen mallar İsrail’e mi yoksa Filistin’e mi gidiyor!.
Mezardaki cesedin Cem Garipoğlu’na ait olduğu açıklandı!.
Bakan beyin Aşçıyı Ateşe yapma skandalı büyüyor!.
Türkiye’yi sokak sokak parselleyen BİM banka kuruyor!.
Akp’li Başkanların Filistin ikiyüzlülüğü!.
Yılbaşında yapacakları kazık gibi zamları “Yılbaşına Kadar Zam Yok” müjdesi ile duyurdular!.
Cüneyt Özdemir skandal yargı kararlarına isyan etti!.
Son seçim anketinde AKP yine CHP’nin gerisine düştü!.
Yemeklerinden domuz eti çıkan Akp’liden “VATAN, BAYRAK, DİN, İMAN” savunması!.
Saadet Partili Recai Kutan hayatını kaybetti..
Meşhur Sarıyer Börekçisi ürünlerinde kıyma yerine tavuk taşlığı kullanmış!.
2025’de vergi, harç ve cezalara yüzde 44 zam!.
İsrail’in Gazze’deki katliamının 1. yılı!. 85 bin ton bomba yağdı!.
Yeniden Refah Partili başkanın sahte yağ oyunu!.
3 harfli Zincir Market Çetesi’nde yeni zam furyası başladı!.
Elon Mask Trump’un mitinginde adeta soytarılık yaptı!.
Beyoğlu sapıkları “Sarhoştuk Hatırlamıyoruz” diyerek yırtmaya çalışıyorlar!.
Meğer Türkiye’deki taciz, tecavüz ve cinayetlerin sorumlusu diziler ile oyun videolarıymış!.
Türkiye cinayet ve tacizlerle sarsılırken Bakan Yerlikaya’nın damada destek tweeti ortalığı ayağa kaldırdı!.
Suç makineleri dışarıda gezerken vatandaş adalete isyan ediyor!.
Adaleti yine sosyal medya sağladı!. O sapıklar gözaltında!.
Yine bir yargı skandalı!. Suç makinesi tacizciler serbest bırakıldı!.
Garantili ihaleler alan akp yandaşlarının keyfi yerinde!.
İngiliz gazetesinden dikkat çeken Türkiye analizi!.
DOLAR 34,2635
EURO 37,5933
ALTIN 2.877,40
BIST 8.962,19

Eski Bakan Yardımcısı ve AKP’li eski vekil Fatih Metin’in yanında VIP salonu kullanan eski özel kalem müdürü Morkoç’un valizlerinde 60 kilo kaçak altın yakalandı!. Metin hakkında işlem yapılmadı, VIP’yi kullanan Morkoç hakkında soruşturma başlatıldı!. Aynı yolla altın kaçıran AKP milletvekilleri olduğu iddia ediliyor!.

CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün’ün 20 Eylül 2024 günü Kapıkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan çakarlı aracında kaçak elektronik sigara aparatları ele geçirilmişti. Ediz Ün partisinden istifa etmişti.

Aynı gün İstanbul Havalimanı VIP salonunda büyük bir kaçakçılık skandalı yaşandı. Ankara bu olayla çalkalanırken skandal büyük bir titizlikle kamuoyundan gizlendi.

Dubai’den İstanbul’a gelen uçakta eski Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı, eski AKP milletvekili Fatih Metin ve onun refakatinde VIP geçişi kullanan eski özel kalem müdürü Yunus Emre Morkoç vardı. Yunus Emre Morkoç’un Dubai’ye giderken yanında olmayan büyük valizi dönüş yolunda dikkat çekiyordu. İstanbul Havalimanı’ndaki gümrük memurları, Yunus Emre Morkoç’un valizinde yaptığı aramada 60 kilo kaçak altın ele geçirdi. Piyasa değeri 174 milyon 718 bin TL olan külçe altınlara el konuldu ve tutanak tutuldu. Gaziosmanpaşa Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Fatih Metin

Yunus Emre Morkoç, eski Gümrük Bakan Yardımcısı Fatih Metin ile birlikte Dubai’ye gitmiş ve dönüş yapmıştı. Fatih Metin’in mahiyetinde VIP geçişi kullanmıştı.  Ancak Fatih Metin hakkında tutanak tutulmadı, işlem yapılmadı.

Yunus Emre Morkoç

Fatih Metin, AKP iktidarında uzun yıllar boyunca çok etkili bir isimdi. Avukat olan Fatih Metin, 2007-2011 yılları arasında AKP Bolu Milletvekili’ydi. 2011-2015 yılları arasında 4 yıl Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı. 2015 yılında AKP Merkez Karar Disiplin Kurulu üyeliğine seçildi. 30 Aralık 2015 tarihinde ise Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevine atandı. Tabii ki gümrüğe takılan bir skandalda adının geçmesi son derece çarpıcı. 2019 yerel seçimlerinde AKP’nin Bolu Belediye Başkan adayıydı. 19 Nisan 2019’da ise Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevine getirildi. Akdeniz ve Ege’de tarihin en büyük yangınlarının yaşandığı dönemde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yardımcısıydı. Aynı zamanda at yarışları ve müşterek bahisleri düzenleyen Yüksek Komiserler Kurulu Üyesi’ydi. 2022’de Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı görevinden ayrıldı ve halen avukatlık yapıyor.

Yunus Emre Morkoç’un kaçak altınlarla nasıl yakalandığı konusunda soru işaretleri var. Havalimanlarındaki VIP salonunu, siyasiler, üst düzey bürokratlar kullanabiliyor. Buradaki dinleme salonları ve uçağa direkt servis aracından faydalanabiliyorlar. Uçuş işlemlerini de görevliler gerçekleştiriyor. Mevzuata göre; güvenlik birimlerinin VIP geçişinde sadece Cumhurbaşkanı ve mahiyetindeki kişileri arama yetkisi yok. Bunun dışındaki herkes VIP bölümünde aranabilir. Ancak fiili durum böyle değil. Bir gümrük memurunun bir bakan, milletvekili ya da üst düzey bürokrat ile refakatindeki kişileri araması cesaret ister. Bu nedenle VIP geçişi kullananlar aranmıyor. Peki, Yunus Emre Morkoç neden arandı?

İDDİA: ÜÇ MİLLETVEKİLİ VAR

Bir iddiaya göre; VIP’deki altın kaçakçılığı istihbarat birimlerinin çalışması sonucu tespit edildi. Bu nedenle gümrük memurları arama yaptı ve kaçak altın yakalandı. İstihbarat birimlerinin Dubai’den Türkiye’ye VIP’yi kullanarak kaçak altın getirildiğine dair tespitler yaptığı, hatta ikisi eski, üçü ise halen TBMM’de olan üç milletvekilinin mercek altına alındığı öne sürülüyor. Cumhur İttifakı’nda yer alan bu milletvekillerinin Dubai’ye çok sık şekilde elleri boş gittikleri ve valizlerle döndükleri iddia ediliyor.

METİN: HİÇBİR İLGİM YOK

İstanbul Havalimanı’nın VIP geçişinde 60 kilo altın yakalanmasıyla ilgili olarak Fatih Metin’e ulaştım. Cevap hakkı çerçevesinde iddiaları kendisine sordum. Soruşturmanın devam ettiğini belirten Fatih Metin, “Evet aynı uçakta beraberdik. Benim refakatimde VIP’yi kullandı. Ancak valizinde olanlarla ilgili benim ilgim yok, bilgim yok, alakam yok. Kendisinin bu alışverişi, ticaretiyle ilgili hiçbir bilgim yoktu. Netice itibarıyla benim yanımda çalışan bir arkadaştı. Sorun benim refakatimde olmasından kaynaklı. Tarım Bakan Yardımcısı olduğum dönemde özel kalemim olan bir kişi. Ben 2,5 yıl önce bakan yardımcılığından ayrıldım ve bu kişi ile 2,5 yıldır resmi bağım yok. Benim sigortalı çalışanım değil” diye konuştu. Dubai’ye avukatlık mesleği nedeniyle işlerini yapmak için gittiğini anlatan Fatih Metin, “Bu kişi de kendi işlerini yaptı ve birlikte döndük. Benim onun ticaretiyle ilgili zerre ilgim yok. Zaten ben VIP’den ayrıldıktan sonra olay yaşanmış. Ben bu olayda bir kaçakçılık olduğunu da düşünmüyorum. Altın ticareti izne bağlı. ‘Ben beyan edecektim’ diyor. Kendisine beyan hakkı tanınmadığını iddia ediyor. Büyük ihtimalle takipsizlik verilir. Savcılık bakacak gümrük kanununa göre karar verecek. Yargı süreci ilerlemeden haber yapmanızı doğru bulmuyorum” dedi. Bu olaydan sonra Ankara ve Saray’dan gümrük müdürlüğü ve savcılığa müdahale geldiği, skandalın gizlenmeye çalışıldığı da iddia ediliyor..

ALTIN KAÇAKÇILIĞI TARİHİ ZİRVEDE

Bu skandallar yaşanırken Türkiye’de bir altın kaçakçılığı fırtınası yaşanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ağustos 2023’te Türkiye’deki cari açığın önemli kısmının işlenmemiş altın ithalatından kaynaklandığını belirterek kota uygulaması getirdi. Cari açığı azaltmak amacıyla aylık 12 ton işlenmemiş altın ithalatı kotası uygulanmaya başladı. İstanbul Altın Borsası’nda bu ithalat yapma yetkisi olan şirketler büyük servetler kazanırken kıymetli madenler piyasası sarsıldı. Türkiye’de altın pahalandı. Dubai’de altının kilosu 84 bin dolarken Türkiye’de 88 bin dolara çıktı. Türkiye’de bir kilo altının yurt dışından 3-5 bin dolar pahalı olması altın kaçakçılığı furyasına neden oldu. Sektördeki isimler “1980’lerin sonunda Türkiye’de altının kilosu 200 dolar pahalıydı ve o dönem altın kaçakçılığı yükselmişti. Şimdi aradaki fark 5 bin dolara kadar çıkıyor. Daha önce görülmemiş düzeyde altın kaçakçılığı yapılıyor. Aslında cari açık düşmüyor, sadece kayıt dışına dönüşüyor. Kota 10-15 kişi veya kuruma servet transferine dönüştü. Kota ayrıcalığı sayesinde 500 milyon dolar kazandılar. Altın kaçakçılığı yapanlar da büyük servetler kazanıyor” diye konuşuyor.  Bazı üst düzey bürokrat ve milletvekillerinin, VIP kaçakçılık yaptığı iddiası durumun vahametini ortaya koyuyor..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.