Site Rengi

HABER ÖZETİ
DEM Parti süreci bozmak için her türlü pisliği yapıyor..
Netenyahu kahpesi Türkiye’nin Gazze’deki varlığına izin vermeyeceğini açıkladı..
YPG’li terörist itler kaçarken köprüleri havaya uçurdu!.
Atlas Çağlayan’ın ailesini tehdit eden 3 kişi tutuklandı..
Avrupa Birliği’nden Trump’un Gümrük Vergisi tehdidine rest!.
Ümit Karan’ın kokain testi pozitif çıktı!.
Rakı masasında Selâ okutan MHP’li partiden kovuldu..
Suriye’de son durum..
Terörden temizlenen Afrin’de eve dönüşler başladı..
Mehmet Akif Ersoy’un eski eşi SHOW TV’den kovuldu!.
CHP’nin yönettiği İstanbul’da ulaşım sistemi yine çöktü!.
Yoğun kar yağışı nedeni ile İstanbul’da motorsikletlere trafik yasağı!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Suriye Lideri Şara’ya ateşkes telefonu..
Türkiye ve ABD’den Suriye’deki ateşkes sonrası peş peşe açıklamalar!.
Petrol kuyularının kontrolü artık Suriye Devleti’nde..
Suriye’de ateşkes tamamen sağlandı..
Suriye’nin kaderini Cumhurbaşkanı Erdoğan belirledi!.
MHP Lideri Bahçeli’den Suriye için 8 maddelik yol haritası..
Deyrizor, SDG’den kurtarıldı..
İran’daki protestolarda binlerce kişi hayatını kaybetti!.
Gaziantep beraberliği sonrası Galatasaray’da istifa sesleri..
Meteoroloji’den Marmara ve Ege bölgesi için fırtına uyarısı!.
Trump, ABD’nin Grönland planına karşı çıkan ülkelere ek vergi getirildiğini duyurdu..
2025 yılında trafik kazalarında 3 bin 481 kişi yaşamını yitirdi..
ABD Başkanı Trump’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Gazze daveti..
Hamaney’den İran halkına ABD uyarısı!.
Milli Eğitim Bakanı Tekin’den CHP’nin karne palavrasına cevap!.
Tankların namlusu kalkınca YPG kaçacak delik aramaya başladı..
Kütahya Valisi iş beğenmeyen gençlere isyan etti!.
Ümit Karan Uyuşturucu İmâl Etmek ve Satma suçundan tutuklandı..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

AYM kararı sonrası SGK’dan yeni emeklilik genelgesi..

AYM kararı sonrası SGK’dan yeni emeklilik genelgesi..
25.03.2021
A+
A-

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı sonrası emeklilik dilekçesine ilişkin yeni genelge yayınlayan SGK, 30 Eylül 2008’den önce emeklilik dilekçesi veren ancak dilekçe verdiği tarihte çalışmaya devam ettiği sonradan tespit edilenler hakkında işlem yapılmayacağını ve aylıkların ödenmeye devam edileceğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi’nin 3 Mart tarihli kararıyla, emeklilik dilekçesi vermek için işten ayrılmayı zorunlu kılan hüküm iptal edildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bunun üzerine AYM kararı sonrası uygulamaya açıklık getirmek üzere bir genelge yayımladı.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın aktardığı habere göre; AYM kararı sonrası SGK bir genelge yayınladı. Söz konusu genelge, eski uygulamanın devam ettirilmesi anlamına geliyor.

Genelgede, AYM’nin 62. maddedeki düzenlemeyi iptal ettiği ancak aynı kanunun ‘Yaşlılık aylığından yararlanma şartları’ başlıklı 60. maddesinde yer alan ‘Yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için sigortalının çalıştığı işten ayrılması ve yazılı istekte bulunması şarttır’ maddesi ile ilgili iptal kararı vermediği vurgulandı. 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ise hem 60 hem de 62. maddenin yürürlükten kaldırıldığı belirtildi.

5510 Sayılı Kanun uyarınca yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için 4/A’lı (SSK) sigortalıların çalıştıkları işten ayrıldıktan sonra yazılı talepte bulunması gerektiği kaydedilen genelgede, 5510 Sayılı Kanun’un yürürlük tarihinden (2008 yılından) sonra yaşlılık aylığı talebinde bulunan sigortalılara aylık bağlanabilmesi için çalıştıkları işten ayrıldıktan sonra dilekçe vermeleri gerektiği ifade edildi.

Fiilen bir şey değişmeyecek

SGK’nın 2018/38 Sayılı Genelgesi uyarınca, emeklilik dilekçesi verdiği tarihte işten ayrılmadığı sonradan tespit edilenlere yersiz ödenen aylıklar için borç çıkarıldığı anımsatılan genelgede, AYM’nin kararı doğrultusunda geriye dönük işlemlerde uygulanmak üzere değişiklik yapıldı.

Buna göre, 30 Eylül 2008 tarihinden önce emeklilik dilekçesi veren ancak dilekçe verdiği tarihte çalışmaya devam ettiği sonradan tespit edilenler hakkında işlem yapılmayacak ve aylıkları ödenmeye devam edilecek.

Ancak, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra yaşlılık aylığı talebinde bulunanlara 5510 Sayılı Kanun hükümleri uygulanacak. Özet olarak, AYM’nin iptal kararı uygulamada fiilen hiçbir şeyi değiştirmeyecek.

Öyleyse, 5510 Sayılı Kanun uyarınca yaşlılık aylığı başvurusunun nasıl yapıldığına bakalım. SGK’nın 2018/38 Sayılı Genelgesi’ne göre, yaşlılık sigortasından aylık bağlanabilmesi için 4/A’lı (SSK) sigortalıların çalıştıkları işten ayrıldıktan sonra dilekçe vermeleri gerekiyor. 4/B’liler (BAĞ-KUR) dükkanını kapatmadan, esnaf statüsündeki faaliyetine son vermeden e-Devlet üzerinden emekli aylığı başvurusu yapabilirler.

4/C (Emekli Sandığı) kapsamında çalışanlar görev yaptıkları kuruma, memuriyetten daha önce ayrılıp yaşı doldurunca emekli olmak isteyenler ise e-Devlet üzerinden emekli aylığı talebinde bulunabilirler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.