Site Rengi

HABER ÖZETİ
Valilik İstanbul’da okulların 1 gün daha tatil edildiğini duyurdu..
Aston Villa Fenerbahçe’yi sahaya gömdü!.
İstanbul sele teslim!.
İstanbul’da eğitime şiddetli yağış ve fırtına engeli!.
Azerbaycan’dan başötüsü yasağından sonra Türkiye’ye ikinci kazık!.
Kılıçdaroğlu ile HALK TV arasında kavga büyüyor!.
Piyasaların gözü kulağı ABD’den gelecek kritik verilerde..
Özgür Özel’den HALK TV’ye kayyum atanmasına sert tepki!.
HALK TV patronunun tüm şirketlerine el konuldu..
HALK TV’ye kayyum atandı..
Aslan ağır yaralı!.
Kılıçdaoğlu’ndan Aliyev’e başörtüsü tepkisi!.
Bakan Yardımcısı fon meselesinden tutuklandı!.
Balıkçılardan “Vatandaş Ucuza Palamut Yemesin” çağrısı!.
QR kod okutmayana sigara satışı yapılmayacak!.
Özgür Özel Türk askerinin Yemen’e gitmesine karşı olduklarını açıkladı..
Savcılık fon vurguncularına paraları iade etmek için davet gönderdi!.
16 il için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı!.
PKK Kuzey Irak’taki kampları boşaltmaya başladı..
Başörtüsü yasağı başlayan Azerbaycan’da Eski Türkiye görüntüleri!.
Son anket sonuçları açıklandı!.
16 günde vatandaşın 401 milyarını çalan şerefsizler kim!.
AK Parti’de onca torpil skandalı üzerine bir skandal daha!.
İstanbul’da art arda korkutan depremler!.
Katliam gibi kazada ölü sayısı 11’e yükseldi!.
Yabancı menşeili elektrikli araçları Türk Savunma Sanayii tesislerine girişleri yasaklandı!.
Sağlık Bakanlığının duyurduğu uygulamaya ilk itiraz Cumhurbaşkanı Danışmanından geldi!.
Yahşihan’ın tapusunu üzerine geçiren AK Partili Başkan görevden uzaklaştırıldı..
Kahpe İsrail 3 yıl da tam 22 bin çocuk öldürdü!.
Başörtüsü yasağını onaylayan Aliyev gelen tepkiler üzerine Müslüman Lider rollerine büründü!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Tarihçiler itiraf etti! Fransa soykırım yaptı!.

Tarihçiler itiraf etti! Fransa soykırım yaptı!.
26.03.2021
A+
A-

Fransa’da 1994 yılındaki Ruanda soykırımına dair hazırlanan rapor açıklandı. Fransız tarihçilerin raporuna göre, Fransa’nın Ruanda’daki soykırımın hazırlıklarına kör kaldığı belirlendi.

Fransız tarihçilerden oluşan bir komisyon tarafından hazırlanan rapora göre, Fransa’nın 1994 tarihli Ruanda soykırımında, “hazırlıklara kör” kalarak “ağır ve ezici sorumluluğu” bulunuyor.

“Paris, Ruanda’daki soykırımın hazırlıklarına kör kaldı”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından 2 yıl önce Fransa’nın 1994 tarihli Ruanda soykırımındaki rolünü incelemek üzere bir araya getirilen araştırmacı grubunun hazırladığı rapor açıklandı. Fransa’nın Ruanda’da “ağır ve ezici sorumluluğu” olduğunu belirtilen raporda, “Paris, Ruanda’daki soykırımın hazırlıklarına kör kaldı” ifadeleri yer aldı.

Yaklaşık 10 bin Fransız arşivini gözden geçiren Komisyon tarafında hazırlanan raporda, “Fransa, ırkçı katliamları teşvik eden bir rejime uzun zaman yatırım yaptı” denildi.

“Fransa ırkçı rejimine ayak uydurdu”

Komisyon Başkanı Vincent Duclert, “Fransa, o dönem Cumhurbaşkanı Juvenal Habyarimana’nın ırkçı rejimine ayak uydurdu” dedi.

“O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil”

Tarihçiler, dönemin Fransa Başkanı Habyarimana ile “güçlü, kişisel ve doğrudan bir ilişkisi” bulunan o dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın, 1990-1994 yılları arasında Ruanda’da Fransız politikasında merkezi bir rol oynadığını söyledi. Rapor, Mitterrand tarafından kararlaştırılan bir politikanın uygulanmasında “düzensiz idari uygulamaların, paralel iletişim zincirlerinin, emir komuta ve yasal prosedürlerin atlatıldığını, gözdağı eylemlerinin” olduğunu savundu.

Mitterrand, Le Figaro gazetesine 1998’de verdiği röportajda, “O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil” demişti.

Öte yandan raporda, Fransa’nın Nisan ve Temmuz 1994 arasında gerçekleştirilen soykırımda “suç ortağı olduğuna dair bir gösterge olmadığını” vurgulandı.

800 binden fazla Tutsi öldü

Ruanda’da 1994’te Hutular, Tutsilere karşı soykırım başlatmıştı. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, 100 gün süren katliamda 800 binden fazla Tutsi hayatını kaybetmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.