Site Rengi

HABER ÖZETİ
Netenyahu itine BM kürsüsünde büyük şok!. Neye uğradığını şaşırdı!.
Erdoğan’ı övdüğü için linçlenen karşı mahalle gazetecisinden açıklama..
2015’ten sonra doğanlara sigara satışı ömür boyu yasaklanıyor!.
Özgür Özel’den teşkilatlara “Partiyi Akraba Çiftliğine Çevirmeyin” uyarısı!.
Fon vurguncusu çakalın 750 milyonluk teknesine lüks araçlarına el konuldu!.
Ermanistan’ın kucağından kurtardığımız Aliyev okullara başörtüsü yasağı getirdi!.
MHP Lideri Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a BM teşekkürü..
Zelensky Rusya ile Türkiye’de barış masası kurmaya hazır olduklarını açıkladı..
Mekke İttifakı’nın ilk Genel Sekreteri belli oldu..
Çin devlet başkanı Şi 11 yıl aradan sonra ABD’de..
Fon soruşturmasında 14 kişi daha tutklandı!.
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan BM kürsüsünden İsrail’i sert sözlerle eleştirdi!.
Yavaş’tan sonra 7 belediye başkanı daha CHP’den istifa etti!.
Mansur Yavaş’tan sonra iki belediye başkanı daha CHP’den istifa etti!.
CHP’den istifa eden Mansur Yavaş bağımsız kalacağını açıkladı..
Mansur Yavaş CHP’den istifa etti..
Adalar Belediyesi’de CHP’den AK Parti’ye geçti..
Meteoroloji’den 14 il için sarı kodlu uyarı!.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron BM kürsüsünden İsrail’i yerden yere vurdu!.
Karşı mahalle Yeni Parti’yi beğenmedi!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan BM kürsüsüne çıkınca kancık İsrailliler apar topar kaçtı!.
Kaşif Kozinoğlu cinayetinin azmettiricisi Enver Altaylı tutuklandı!.
Son anket seçimlerinde AK Parti farkı açtı..
Manisa’da okula silahlı saldırı!. Yaralı öğrenciler var!.
Milletin soyan çalan Fon hırsızları milyon dolarları İsviçre’ye kaçırmış!.
Fon vurguncuları 2025 yılında da savcılık tarafından incelemeye alınmış!.
Yunan iti haddini aştı: TEK ÇÖZÜM TÜRKLERİN ÖLDÜRÜLMESİ!.
850 milyarlık fon vurgununun ayrıntıları ortaya çıktı!.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına usülsüz geçiş yapan 6 bin 134 kişinin vatandaşlığı iptal edildi!.
Bitcoin sert yükselişlerle 85 bin dolara çıktı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

İttifaklara kademeli seçim barajı geliyor!.

İttifaklara kademeli seçim barajı geliyor!.
16.07.2021
A+
A-

MHP’nin ittifak içi barajın yüzde 2 olması teklifine sıcak bakan AK Parti, ittifak yapacak parti sayısına göre barajın belirlenmesine yönelik kademeli bir formülü de gündemine aldı.

AK Parti, MHP’nin, ittifak yapacak partilere Türkiye genelinde yüzde 2 veya yüzde 3 seçim barajı uygulanması teklifini değerlendirmeye aldı. AK Parti yönetimi, ittifak yapacak partilere tek bir baraj yerine kademeli bir baraj sistemi uygulanması formülü üzerinde duruyor.

AK Parti, ülke seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 5’e indirilmesi, partilerin seçime girme şartlarının değiştirilmesi ve daraltılmış bölge seçim sistemine geçilmesini içeren taslağını geçtiğimiz günlerde MHP’ye sunmuştu. MHP ise genel barajın yüzde 5’e indirilmesine destek vermiş, ancak ittifak yapacak partilere, ittifak içinde de ayrı bir baraj uygulanmasını gündeme getirmişti.

Edinilen bilgilere göre AK Parti yönetimi MHP’den gelen öneriler doğrultusunda seçim mevzuatında yapılacak değişiklikler üzerinde yeniden çalışmaya başladı. MHP’nin ittifak içi barajın yüzde 2 olması teklifine sıcak bakan AK Parti, ittifak yapacak parti sayısına göre barajın belirlenmesine yönelik kademeli bir formülü de gündemine aldı. Buna göre, iki parti ittifak yapacaksa barajın yüzde 5, üç partinin ittifakı olursa yüzde 8, dört parti ittifakla seçime girerse barajın yüzde 10 olması şeklinde bir öneri tartışmaya açıldı. Bu önerinin taslakta yer alıp almayacağı MHP ile yapılacak görüşmelerden sonra belirlenecek. AK Parti kaynakları, MHP’nin bu öneriye destek vermemesi durumunda, ittifak barajının yüzde 2 olarak belirlenmesinin yüksek ihtimal olduğunu dile getirdi.

Ortak liste formülü

MHP, AK Parti’nin gündeme getirdiği daraltılmış bölge seçim sistemi önerisine ise sıcak bakmamıştı. Ancak AK Parti, daraltılmış bölgeye benzer şekilde seçim çevresi sayısının artırılmasının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne daha uygun olacağını düşünüyor. AK Parti kaynakları “Başkanlık sisteminin özünde bu var. Gerekirse Cumhur İttifakı’nın ortağı olan iki partinin hangisi güçlüyse o seçim çevresinde tek liste ile seçime girebilir. Belli yerlerde bu formül kullanılabilir” değerlendirmesini yaptı.

2019 yerel seçimlerinde de Cumhur İttifakı ortak aday formülünü işletmiş, AK Parti’nin güçlü olduğu yerlerde MHP aday çıkarmamış, MHP’nin güçlü olduğu yerlerde ise AK Parti aday çıkarmamıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.