Site Rengi

HABER ÖZETİ
İsrailliler Gazze’deki katliamları protesto etmek için meydanlara döküldü!.
Zelensky Putin ile barış görüşmeleri için Türkiye’yi işaret etti..
Trump‘ın büyükelçisi’nden gazetecilere alçakça hakaretler!.
Memurların yeni zam oranları belli oldu..
Tayanç Ayaydın’ın mesajları uygunsuzmuş ama taciz etmemiş
MHP Lideri Bahçeli’den Terörsüz Türkiye vurgusu: BU ALTIN FIRSATI HEBA ETMEYELİM!.
İstanbul’da kiralara yüzde 40 zam!.
Adalet Bakanlığı’ndan emniyete Mücahit Birinci talimatı!.
Dilek İmamoğlu’nun avukatı da gözaltına alındı!.
CHP’den istifa eden bir başkan daha AK Parti’ye geçmeye hazırlanıyor..
Türkiye’nin son hamlesi Kahpe İsrail’e kabusu yaşatıyor!.
Kahpe evladı Netenyahu 20 kişinin ölüm emrini verdiği saldırıyı “Trajik Bir Kaza” diyerek geçiştirdi!.
Dünya bu skandalı konuşuyor!. Türkiye dosyasını havalimanı tuvaletinde unuttular!.
Bugün açıklanan YKS sonuçları yüzbinlerce öğrenciyi isyan ettirdi!.
CHP’nin “Cumhur İttifakı’nda Kriz Var” dedikodusuna en net cevap!.
Altın fiyatları neden düşüşe geçti..
Hatalı deprem bildirimi yürekleri ağızlara getirdi!.
Zorunlu Trafik Sigortası’nda sistem sil baştan değişiyor!.
DEM Parti heyeti İmralı’ya gidiyor..
Ahmet Minguzzi davasını Sedat Peker’in avukatı üstlendi!.
15 bin nüfuslu ilçeye 71 milyonluk hükümet konağı!.
AK Parti’ye geçmek isteyen belediye başkanı sayısı belli oldu..
YKS tercih sonuçları açıklandı…
İrlanda Cumhurbaşkanından Gazze için tarihi çağrı..
İBB yargılamaları Eylül ayında başlıyor…
Eski MKE Başkanı casusluktan gözaltına alındı!.
Türkiye Suriye’de askeri eğitim ve harp okulları kuruyor…
Kemâl Kılıçdaroğlu ile Uğur Dündar birbirlerine girdi!.
Trafik ve düğün magandaları şimdi yandı!.
CHP’li Tanju Özcan yine çark etti!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Evlilikte şiddetin önüne geçilmesi için “Ehliyet” şartı Meclis gündeminde!.

Evlilikte şiddetin önüne geçilmesi için “Ehliyet” şartı Meclis gündeminde!.
14.11.2021
A+
A-

Türkiye’de kadına yönelik şiddetle ilgili tartışmalar tüm hızıyla sürerken, evlilik için ehliyet alınması şartı TBMM’de gündeme getirildi!.

Evlilik öncesi taraflardan kan testi gibi ‘psikolojik rapor, sabıka kaydı, şiddet eğilimi olup olmadığına dair belge istenmesi hukuka uygun mu, kadına şiddeti önler mi? Uzmanlar, konuyu Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu’ya yorumladı.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Arslan, Medeni Kanun’da yer alan ‘akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbî sakınca bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler’ maddesini hatırlattı.

“Bu çerçevede içeriği, kapsamı ve şekli, açık ve ölçülü olacak şekilde kanunla düzenlenmesi koşuluyla, kişinin şiddete eğiliminin akıl hastalığı çerçevesinde evlenme engeli oluşturup oluşturmadığı, evlilik ehliyeti için değerlendirilebilir” diyen Arslan, şunları söyledi:

“Ancak hangi suçtan olursa olsun, sabıka kaydının evlilik engeli oluşturması kanunla dahi öngörülemez. Sabıka kaydına özgü olarak evlenme yasağı getirilmesi temel hak ve özgürlüklerin özüne dokunacağında Anayasa’ya aykırı olur.”

Şiddeti asla çözmez

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, “Toplumsal cinsiyet eşitliği sorunu görmezden gelinerek, bu tip öneriler kadına şiddeti asla çözmez” ifadesini kullandı. Güllü, şöyle konuştu:

“Ülkenizin içinde bulunduğu koşullara gözünüzü kapatıp, arkanızı başka tarafa dönüp İspanya, Fransa gibi gelişmiş ülkelerin uyguladığı modelleri buraya getirme fikrine karşı çıkıyorum. Çünkü, bu ülkede toplumsal cinsiyet eşitliği zayıfın da altında, eksiye düştü.

Şimdi sorunun kaynağını görmezden gelerek, üstünü örterek, evlilik ehliyeti alınması gibi önerilerle, başka kulvarlara kaçmanın hiçbir anlamı yoktur. Evlilik ehliyeti ararken neye bakacaksınız? Hangi kavramları koyacaksınız? Bu raporları kim, nasıl verecek? Para ile mi alınacak?

Sorunu çözmenin yolu en önce TCK’ya kadın cinayetleri ile ilgili maddeyi koymaktır. Kadını yasayla güçlendireceksiniz. TCK’daki maddeye sadece kadın olduğu için öldürmeye ağırlaştırılmış müebbet cezası koyacaksınız. Evlilik ehliyeti önerisi getirmek hiç anlamlı değil; konuyu sulandırıyor.”

Yasal zemine dayanmalı

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Filiz Saraç, şunları kaydetti:

“Şiddet eğiliminin tespitinde gerekli rapor evlilik akdi öncesinde istenen belgeler arasında yer almalıdır. Tıbben detaylı incelemeye dayalı olmalıdır. Yasal bir zemine dayanmalıdır. Kişisel verilerin korunması kapsamında bu verilerle ilgili, sadece ilgilisine bilgi verilmesi yerinde olacaktır.”

Koca cinayet işlerse psikolog mu suçlanacak?

Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı avukat Aslı Koçak Arıhan da “Zaten sorun toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanamamasından kaynaklı. Bu tip öneriler farazi, sorunu ötelemek ve işin odağına inmemek olur”değerlendirmesi yaptı.

Arıhan, “O psikoloğun ‘evlenebilir’ diye rapor verdiği evlenme ehliyeti alan karısını öldürürse, psikoloğu da mı suçlayacaksınız?” diye sordu ve ekledi:

“Kadına şiddeti önlemek için her şeyden önce kadına bakış açısını değiştirmeliyiz. Aile içindeki şiddet toplumsal şiddetin de temeli. Evlilik ehliyeti usulüne uygun nasıl alınacak? Raporu veren psikolog, eşlerden biri şiddet uygularsa sorumlu mu tutulacak? Bu öneri yerine ana sınıfından itibaren çocuklara eğitim verilsin, daha yararlı olur.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.