Site Rengi

HABER ÖZETİ
Kuduz köpek Netenyahu yine İslam ülkelerine saldırmakla tehdit etti!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar’dan Kahpe İsrail’e yaptırım çağrısında bulundu!.
Kurultay mahkemesinden sonra Kılıçdaroğlu’ndan ilk açıklama!.
Edi ile Büdü’nün kurultay kurnazlığı mahkeme kararına tosladı!.
Muvazzaf Binbaşı torbacıları haraca bağlamış!.
CHP kurultay davası ertelendi..
Tarihi kurultay davası başladı!.
Vuslat Doğan Ali Sabancı’dan 120 milyon dolar nafaka talep etti!.
Mahkeme bugün son sözü söyleyecek!.
Fenerbahçe Trabzonspor’u tek golle geçti..
Ahlâksız dizinin ahlâksız senaristinden akla ziyan savunma!.
RTÜK’ten ahlâksız diziye jet soruşturma!.
Yunan itinden skandal Türkiye açıklaması!.
Davayı açan CHP’liler Özgür Özel yönetimini topa tuttu!.
A’dan Z’ye tüm toplu taşıma araçlarına yüzde 30 zam!.
“Yunanı Denize Döktük” ifadesinden rahatsız olan sözde Türk!.
Rusya Türkiye’ye sattığı S-400’ler geri istiyor..
Sezonun nefes kesen derbisi bu akşam!.
Ankara’da 3 belediye daha AK Parti’ye geçiyor..
İmamoğlu’nun mahkeme salonundaki şovuna savcılıktan jet soruşturma!.
Trump’tan NATO ülkelerine “Çine Yaptırım” çağrısı!.
Bakan Yerlikaya’dan Özgür Özel’e zehir zemberek sözler: Kifayetsiz Muhteris!.
Altındaki hızlı yükseliş devam edecek mi?.
Bir yolsuzluk operasyonu da CHP’li Bayrampaşa Belediyesi’ne!.
12 yıllık zorunlu eğitim süresi kısalıyor..
5 ülke Kahpe İsrail’e tepki için Eurovision’a katılmama kararı aldı!.
İstanbul İstanbul’da toplu ulaşıma %30 zam!.
Sözcü’nün “Köprüler Satılıyor” yalanına DMM’den yalanlama!.
Haklarında yakalama kararı çıkarılan HABERTÜRK VE SHOW TV’’nin patronları halâ kayıp!.
Bay Ekrem için 9 yıl hapis ve siyasi yasak talebi!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Vatandaşları dolandıran özel bankalar geçen yılı rekor karlarla kapattı!.

Vatandaşları dolandıran özel bankalar geçen yılı rekor karlarla kapattı!.
01.02.2022
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının belirlediği resmi oranlara rağmen yine kendi faiz politikalarını uygulayarak neredeyse 2 katı faizle kredi kullandırdıkları için eleştirilen bankalar geçen yılı rekor kârla kapattı!. Bankacılık sektörünün 2020’de 58,5 milyar lira olan kârı 2021 yılında yüzde 57 artışla 92,1 milyar liraya çıktı!.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Aralık 2021 dönemine ilişkin ‘Türk Bankacılık Sektörünün Konsolide Olmayan Ana Göstergeleri’ raporu yayımlandı. Rapora göre aralıkta bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 9 trilyon 213 milyar 196 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. Sektörün aktif toplamı 2020 sonuna göre 3 trilyon 106 milyar 754 milyon lira artış kaydederken bunun oransal karşılığı yüzde 50,9 oldu.

92 milyar lira kazandılar
Aralıkta 2020 sonuna kıyasla sektörün en büyük aktif kalemi olan krediler yüzde 37 artarak 4 trilyon 900 milyar 955 milyon liraya, menkul değerler toplamı yüzde 44,4 yükselerek 1 trilyon 476 milyar 598 milyon liraya çıktı. Bu dönemde kredilerin takibe dönüşüm oranı da yüzde 3,15 seviyesinde gerçekleşti. Bankaların kaynakları içinde en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduat aralıkta 2020 sonuna göre yüzde 53,5 artarak 5 trilyon 303 milyar 348 milyon liraya yükseldi.

Aynı dönemde öz kaynak toplamı yüzde 18,6 artışla 710 milyar 965 milyon liraya ulaştı. Sektörün aralık sonu itibarıyla dönem net kârı yüzde 57 artışla 92 milyar 83 milyon liraya çıktı. Bankaların 2020 kârı ise 58,5 milyar liraydı. Sermaye yeterliliği standart oranı ise yüzde 18,34 seviyesinde gerçekleşti.

Düşük faizle alıp yükseğe satıyorlar
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun, “Yüksek faizi indirin” çağrılarına kulak asmayan bankacılık sektörü belirlenen yüzde 14 faiz oranıyla kaynak kullanımıyla yüzde 30’lara varan oranla kredi olarak müşterilerine satıyor. Yüksek karın kaynağı olarak görülen bu yönteme karşı çıkan ticari ve bireysel kredi kullanıcıları ihtiyaçlarını gidermek için yeterli finansmana ulaşamıyor. İş dünyasının çağrılarında ise “Bankalar faizi makul seviyeye çekmeli” söylemi sık sık dile getiriliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.