Site Rengi

HABER ÖZETİ
İranlı kadınlar ABD saldırısına karşı nöbette..
ABD Başkanı Trump: İRAN MEDENİYETİ BU GECE YOK OLACAK!.
İstanbul’daki İsrail Başkonsolosluğuna saldıranların kimlikleri belli oldu..
İstanbul’daki İsrail Başkonsolosluğu‘na silahlı saldırı!.
CHP’li Üsküdar Belediyesinde ele geçirilen valizler dolusu rüşvet paraları ifşa oldu..
Üsküdar Belediyesi’ne yolsuzluk operasyonu..
Yunanistan’dan Kahpe İsrail’e 750 milyon dolarlık silah satışı!.
Netenyahu Trump’ı ateşkes yapmaması için Epstein üzerinden tehdit etmeye devam ediyor!.
CHP’nin ara seçim çakallığına Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan veto!.
Trump İran’ın elinden kaçıp kurtulmanın yollarını arıyor..
MHP İstanbul İl Başkanlığı ve 39 ilçe başkanlığını feshetti!.
Bu geçe akaryakıta gelecek olan zamlar iptal edildi..
CHP’deki skandalları eleştiren Yılmaz Özdil Sözcü TV’den kovuldu!.
İsrail medyası enkaz görüntülerini artık saklayamıyor..
İran ile ABD arasında iki aşamalı ateşkes müzakereleri başladı..
İran İsrail’deki binaları direk hedef aldı!. Çok sayıda ölü ve yaralı var!.
Fenerbahçe Beşiktaş’ı 1-0 mağlup ederek zirve yarışına yeniden dahil oldu..
İran İsrail’in kalbi Hayfa’ya füze yağdırdı..
Trump’tan skandal açıklamalar: İran’daki protestoculara ve Kürtlere silah dağıttık!.
İran’a tosladıkça kuduran Trump “S*ktiğmin Boğazını Açın” diyerek küfürler savurdu!.
İran vurduğu ABD uçakları ile helikopterlerinin enkaz görüntülerini paylaştı..
İran ABD’ye ait iki kargo uçağını ve iki helikopterini düşürdüğünü açıkladı..
İran ABD’nin “Pilotumuzu Kurtardık” açıklamasını yalanladı..
Akaryakıta 7,65 kuruşluk dev zam..
İçişleri Bakanlığı CHP’li Mustafa Bozbey’in görevden uzaklaştırıldığını açıkladı..
Trump iti yine İran’a içi boş tehditler savurmaya devam etti..
ABD’nin İran savaşındaki zararı ve kayıpları 2 milyar doları aştı!.
İran’dan hayatının darbesini yiyen Trump cadı avına başladı!.
Hürmüz Boğazı tamamen kilitlendi..
Özkan Yalım’ın Özgür Özel’e rüşvet olarak verdiği makam aracının belgesi ortaya çıktı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Türkiye Boğazları Rus savaş gemilerine kapatılabilir mi?.

Türkiye Boğazları Rus savaş gemilerine kapatılabilir mi?.
25.02.2022
A+
A-

Ukrayna’nın Türkiye’den Boğazların kapatılması talebini değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Boğazların Rusya’ya tamamen kapatılamayacağını Montrö’deki maddeleri hatırlatarak açıkladı!.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temasları çerçevesinde bulunduğu Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan‘da Ukrayna krizini değerlendirdi..

Çavuşoğlu, Rusya’nın ilhakına karşı olduklarını ve bölgede savaş istemediklerini söyledi. Dışişleri Bakanı, “Türkiye’nin başından beri bu konudaki tutumu net. Biz her ikisiyle de iyi ilişkileri olan bir devlet olarak tansiyonun düşmesi için elimizden gelen sağduyulu çabayı gösterdik. Bir ilhaka ya da savaşa karşıyız, tanımaya karşıyız. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Biz savaşın tarafı değiliz. Herhangi bir çatışmanın içinde olacak bir ülke değiliz. Dengeli ama hakkaniyetten yana uluslararası hukuktan yana ilkesel tutumumuzu sürdürmeye devam edeceğiz. Bu askeri harekatın bir an önce bitmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” dedi.

Çavuşoğlu, boğazların Ruslara tamamen kapatılamayacağını söyledi

(Ukrayna’nın Türkiye’den Boğazların kapatılması talebi): “Ukrayna resmi bir talepte bulundu. Montrö Antlaşması’nın maddeleri gayet açık ve net. Bugüne kadar Türkiye Montrö Antlaşması’nı tereddütsüz her seferinde uygulamıştır. Yani Türkiye’nin taraf olmadığı bir savaşta, savaşın tarafı olan ülkelerle ilgili alınabilecek tedbirleri var. Boğazlardan savaş gemilerinin geçişini Türkiye durdurabilir. Ama Montrö Sözleşmesi’nde ayrıca bir şey var. Burada savaşın tarafı olan ülkelerin gemilerinin kendi üslerine dönme talebi olursa, o zaman ona izin verilmesi gerekiyor. Uzmanlarımız bir kere savaş hali var mı onu çalışıyor. Ukrayna bunu ülkenin tamamını işgal yönünde bir askeri harekat olarak tanımlıyor. Savaş halini hukuken kabul edersek bu süreç başlayacak. İkincisi, savaş halini kabul edersek, Montrö bağlamında savaş gemilerinin geçişini yasaklayacağız. Ama yasaklasak da Rusların böyle bir hakkı var. Sözleşme yapılırken, Rusya kendisince madde koydurmuş. 19’uncu, 20’nci, 21’inci madde bunları düzenliyor. En sonunda diyor ki, kıyıdaş ülkenin gemisi kendi üssüne dönme talebiyle geçmek isterse buna izin verilir.”

“Elimizde olmayan şeyler var”

(Rusya nerede durur?): “Biz askeri harekatın hemen durmasını istiyoruz. Dün bu amaçla Cumhurbaşkanı’mız, Putin ile bir görüşme yaptı. Geçtiğimiz günlerde (Rusya Dışişleri Bakanı ) Sergey Lavrov ile görüştük. (Ukrayna Dışişleri Bakanı ) Dmitro Kuleba ile de görüşmüştük. Onları Antalya’da bir araya getirebilir miyiz diye konuşmuştuk. Rusya İkili konuları konuşmak için bir araya geliriz. Kuleba şimdi New York’ta. Biz yardımcısı Emine Hanım ile görüştük. Onlar, sekiz saat içinde Kiev’e gelebileceklerini söylüyorlar. Biz çabalarımızı sürdüreceğiz ama her şeyin bizim elimizde olmadığını da başından beri söylüyoruz.”

Yaptırım etkiler

(Batı’nın Rusya’ya yaptırımlarından Türkiye nasıl etkilenir?): “Her bir yaptırım, herkesi etkiler. Bu muhakkak. Yaptırımlar bazen bazı ülkeler için fırsatlar da ortaya çıkarır fakat biz prensip olarak yaptırımların sorunları çözmediğini eskiden beri söylüyoruz. Gözlemlediğimiz de bu. Rusya’ya yönelik yaptırımlara baktığımız zaman daha çok şahıslara yönelik olduğunu görüyoruz. Bazı ekonomik özellikle finansal yaptırımlar var. Sonuçta yaptırımların bizi ne kadar etkileyeceği yaptırımların ölçüsüne kapsamına bakar. Mesela doğalgazı, petrolü kapsayacak mı? Mutlaka sadece bizi değil, Avrupa’yı da etkiler. Turizmi de mutlaka etkiler. Bu sürecin ne kadar süreceğine bağlı.”

Kapımız açık

(Kırım Tatar Meclisi Türkiye’den sığınma isterse?): “Bizim Kırım Tatarlarına kapımız her zaman açık. Kırım’ın illegal ilhakını tanımadığımızı her vesileyle söylediğimiz gibi bu süreçte de ülkemize gelen Kırım Tatarı kardeşlerimize de kucak açtık. Türk soylulara özel bir statü ile vatandaşlık veriyoruz. Kırım Tatarlarını da bu statüye dahil ettik. İlave gelmek isteyen olursa, biz her türlü yardımı yaparız.”

ABD ve Batı’nın tavrı

“ABD’nin, diğer Batılıların başından beri konuştuğu şey yaptırımlar. Herhangi bir asker göndermeyeceklerini zaten söylediler. Verdikleri silah, askerî ürünler ile ilgili içeriği nedir, ne değildir, o konuda bir şey söylemek istemem.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.