Site Rengi

HABER ÖZETİ
Netenyahu Trump’ı ateşkes yapmaması için Epstein üzerinden tehdit etmeye devam ediyor!.
CHP’nin ara seçim çakallığına Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan veto!.
Trump İran’ın elinden kaçıp kurtulmanın yollarını arıyor..
MHP İstanbul İl Başkanlığı ve 39 ilçe başkanlığını feshetti!.
Bu geçe akaryakıta gelecek olan zamlar iptal edildi..
CHP’deki skandalları eleştiren Yılmaz Özdil Sözcü TV’den kovuldu!.
İsrail medyası enkaz görüntülerini artık saklayamıyor..
İran ile ABD arasında iki aşamalı ateşkes müzakereleri başladı..
İran İsrail’deki binaları direk hedef aldı!. Çok sayıda ölü ve yaralı var!.
Fenerbahçe Beşiktaş’ı 1-0 mağlup ederek zirve yarışına yeniden dahil oldu..
İran İsrail’in kalbi Hayfa’ya füze yağdırdı..
Trump’tan skandal açıklamalar: İran’daki protestoculara ve Kürtlere silah dağıttık!.
İran’a tosladıkça kuduran Trump “S*ktiğmin Boğazını Açın” diyerek küfürler savurdu!.
İran vurduğu ABD uçakları ile helikopterlerinin enkaz görüntülerini paylaştı..
İran ABD’ye ait iki kargo uçağını ve iki helikopterini düşürdüğünü açıkladı..
İran ABD’nin “Pilotumuzu Kurtardık” açıklamasını yalanladı..
Akaryakıta 7,65 kuruşluk dev zam..
İçişleri Bakanlığı CHP’li Mustafa Bozbey’in görevden uzaklaştırıldığını açıkladı..
Trump iti yine İran’a içi boş tehditler savurmaya devam etti..
ABD’nin İran savaşındaki zararı ve kayıpları 2 milyar doları aştı!.
İran’dan hayatının darbesini yiyen Trump cadı avına başladı!.
Hürmüz Boğazı tamamen kilitlendi..
Özkan Yalım’ın Özgür Özel’e rüşvet olarak verdiği makam aracının belgesi ortaya çıktı!.
Mustafa Bozbey tutuklandı!. Bursa Büyükşehir Belediyesi AK Parti’ye geçiyor..
Pentagon ABD halkını kandırmaya devam ediyor!.
Elektrik ve Doğalgaza yüzde 25 zam!.
Adı Yasak Aşk skandalına karışan AK Partili başkan anında ihraç edildi!.
İran düşürdüğü ABD uçaklarının kaybolan pilotlarını getirene ödül vereceğini açıkladı..
Başkanın pavyonunda çalışan elemanları maaşlarını Uşak belediyesinden almışlar!.
Trump’ı “İran’ı Yendik, Batırdık, Bitirdik” yalanlarını ABD istihbarat raporları ortaya çıkardı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Yavuz ve Sancar’la denizin 2 bin metre dibinde insansız operasyon..

Yavuz ve Sancar’la denizin 2 bin metre dibinde insansız operasyon..
10.04.2022
A+
A-

Türkiye için bir milat olacak deniz dibindeki operasyon 200 kişilik bir ekiple başladı. Yavuz Sondaj Gemisi’ne eşlik edecek olan Sancar destek gemisi hafta başında kuyubaşı vanalarını derin denize taşıyacak. Yavuz ve Sancar, insansız robotlarla dev vanaları 2 bin metre derine indirecek. Vanaların testleri 3 günde tamamlanacak.

Türkiye’yi bölgesel ve küresel enerji piyasasında üs konumuna getirecek Milli Enerji ve Maden Politikası’nın sahadaki sonucu olan Karadeniz gazında bir eşik aşıldı.
Ülkemiz için de bir milat olacak operasyonu 200 kişilik mühendis ekibi yürütüyor. İlk defa derin denizin 2 bin metre altında insansız araçlarla vanalar döşenip, kuyular temizlenerek, borular döşenecek.

Türkiye için bir milat! Denizin 2 bin metre dibinde insansız operasyon

3 GÜNDE BİTECEK
Önceki gün 4 tıra denk 65 tonluk ağırlığa, 5 metre yüksekliğe ve 6 metre genişliğe sahip dev kuyubaşı vanalarının indirilmesi görevini üstlenecek Yavuz Sondaj Gemisi Sakarya Gaz Sahası’na doğru yola çıktı. Kuyubaşı vanalarını taşıyacak destek gemisi Sancar’ın da hafta başında yola çıkması bekleniyor. Yavuz ve Sancar, derin denizde gaz sahasına geldikten sonra büyük operasyon başlayacak.

Türkiye için bir milat! Denizin 2 bin metre dibinde insansız operasyon

Yavuz’un vinci Sancar’ın güvertesindeki kuyubaşı vanasını 10 metre kaldırıp, denize indirmeye başlayacak. İnsansız robotlar (ROV) suya daldırılarak, yük deniz tabanından 15 metre yüksekliğe kadar kamera ile takip edilecek. Daha sonra Sancar gemisindeki insansız robot devreye girecek. Sancar’dan gelen robot Yavuz’un vinçindeki asılı kuyu vanasını istenen yöne çevirebilecek.

Kuyu başına vinç ile kontrollü bir şekilde oturtulacak. Vanaların yerleştirilmesinden sonra test süreçleri başlayacak. Bu operasyonun üç gün sürmesi bekleniyor. Daha sonra da Karadeniz’in dibinde doğalgaz keşfi yapılan kuyulara girilecek. Taramalar yapılıp, kuyular boşaltılacak. İçlerine kuyu içi vanaları yerleştirilecek. Kuyuların tamamı hazır hale getirildikten sonra ortalarına dağıtım haznesi yerleştirilecek. Dağıtım hazneleri eylül ayından itibaren denizin altına yerleştirilmeye başlanacak.

Türkiye için bir milat! Denizin 2 bin metre dibinde insansız operasyon

BORULARIN % 75’İ GELDİ
Karadeniz gazını Filyos’a kadar 160 kilometrelik deniz altı boru hattı taşıyacak. Boruları döşeyecek gemi İtalyan petrol ve doğalgaz saha hizmetleri şirketi Saipem’den kiralandı. Sahadaki gazı deniz altından karaya taşıyacak boruların birleştirilerek 2 bin metre derinliğe indirilip kurulması işlerini yapacak Castorone gemisinin haziranda gelmesi bekleniyor.

Doğalgazı taşıyan borular da İtalya’dan geliyor. Yüzde 75’i Türkiye’ye getirildi. Yüzde 25’i de en kısa sürede gelecek. Boruların döşenmesi takriben 3 ay sürecek.

İLK ÇEYREKTE GAZ FİLYOS’A ULAŞACAK
Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Proje Direktörü Tolga Demir, Karadeniz gazının işleneceği Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’nde şu an için altyapı çalışmalarını büyük anlamda bitirdiklerini belirterek, ‘Üstyapı inşaat işlemlerine geçtik. Boru köprülerimiz başladı. Onun yanında da ana kontrol binalarını ve değişik tankların olduğu binaları yapmaya başladık.

Türkiye için bir milat! Denizin 2 bin metre dibinde insansız operasyon

İlerleyen aylar içerisinde tesisimizin yurtdışından gelecek malzemeleri de ayağa kaldırarak tamamını hazır hale getireceğiz. Planladığımız gibi devam ediyor bütün inşaatlar’ dedi. ilk fazda 10 milyon metreküplük hacme sahip olacağını belirttiği tesisin, ilerleyen fazlarda büyüyerek tüm Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak bir tesis haline dönüştüreceklerini dile getiren Demir, şu an yaptıkları işlemin, deniz tabanında kuyuların hazırlanırken aynı zamanda boru rotasını hazırlamak olduğu bilgisini vererek, ‘Rota için de deniz tabanında yaklaşık 2 bin metreden başlayan ve yüzeye kadar gelen bir inşaat işimiz var.

O da büyük ölçüde haziran başında tamamlanacak. Haziran başında artık boruları sermeye başlayacağız. Yıl sonuna doğru da bütün dağıtım haznelerine bağlayıp yine ilk çeyrekte Karadeniz gazını bu tesise ulaştırmış olacağız’ ifadelerini kullandı. Demir, projenin çok zor olduğunu belirtmesine karşın dünya standartlarına göre oldukça hızlı gittiğini belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.