Site Rengi

HABER ÖZETİ
TSK’dan ihraç ihraç edilen 5 teğmen geri dönmek için harekete geçti..
CHP Lideri Özel’den 2 Nisan’da “Tüketimi Durdurun” çağrısı!.
İmamoğlu’nun sosyal medya hesaplarına erişim engeli talep edildi!.
İmamoğlu’nun tutuklanması CHP’yi zirveye taşıdı..
Kılıçdaoroğlu’ndan yediği kazığın intikamını alacak adaylık açıklaması!.
Kahpe İsrail Filistin’i işgâl etmeden durmayacağını açıkladı!.
Altın fiyatları rekora doğru gidiyor…
Volkan Konak kalp krizi sonucu hayatını kaybetti..
Bayram Tatilinde Yollar Yine Kan Gölüne Döndü: 19 Can Kaybı!.
Kıbrıs’ta Başörtüsü Krizi Büyüyor! Ortaokulda Bone ve Bandana Yasaklandı!.
Saraçhane Krizi Sonrası Mansur Yavaş’ın Maltepe Mitinginde Kontrolü Elden Bırakmaması Dikkat Çekti!.
Mitingde konuşturulmayan Muharrem İnce alanı terk etti!.
Suriye’de yeni kabine açıklandı…
İBB operasyonunun devlete maliyeti 1 trilyon 200 milyon TL!.
Ekrem İmamoğlu’nun Tutuklanması Sonrası İlk Anket Açıklandı: CHP Liderliği Ele Geçirdi..
Bayramdan sonra zam yağmuru başlıyor!.
Ramazan Bayramı Başlıyor! İşte Şehrinizdeki Bayram Namazı Saatleri…
CHP Lideri Özel şimdi de ülkesini Almanlara şikâyet etti!.
Savcılık CHP’nin çağrısı ile sokakları terörize edenler hakkındaki iddianamesini tamamladı!.
İmamoğlu Anketinde Şok Sonuç! Ece Üner’in Dili Tutuldu!
Devlet Bahçeli’den Özgür Özel’e Tarihi Tepki: “Zıvanadan Çıkmıştır!”
Bakanlıklar Anlaştı: 13 Yaş Altı Çocuklara Sosyal Medya Yasağı Kapıda!
MHP Liderinden DEM Parti’ye Tebrik, CHP’ye Eleştiri Yağmuru!
Mansur Yavaş, 100 Dosyayı Açtı! Gökçek’e Ait Şok Belgeler Ortaya Çıktı!
Siyaset Sahnesinde Yeni Kriz! MHP’li Yönter’den Sedat Peker’e Anlamlı Mesaj!.
Hayali İftar Faturası Skandalı! İptal Edilen Yemeğin 973 Bin Lirası Belediye Kasasından Ödendi!
Nuray Başaran’dan Şok Sözler: “Özgür Özel Haricindekileri Vatan Haini Sayıyorlar!”
Ekrem İmamoğlu’ndan Silivri’den Ses Getiren NYT Yazısı: “Erdoğan Sandıkta Mağlup Edemeyince Başka Yollara Başvurdu!”
Bayram Planlarınızı Gözden Geçirin! Şiddetli Yağışlar ve Sel Riski Geliyor!
Myanmar’da Felaket! 7,7’lik Deprem Ülkeyi Sarstı, Acil Durum İlan Edildi..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Amerika ve Çin arasında gerilim tırmanıyor! Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin uçağı, Tayvan’a indi!.

Amerika ve Çin arasında gerilim tırmanıyor! Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin uçağı, Tayvan’a indi!.
02.08.2022
A+
A-
ABD ve Çin arasında büyük gerilime neden olan ve tüm dikkatleri Pasifik kıyılarına çeviren Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti gerçekleşti.

Çin ve ABD arasındaki Tayvan krizi tırmanıyor.

Gerginliğin son nedeni ise ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti.

Uzak Doğu seyahatine çıkan Pelosi, Çin ile sorunlar yaşayan Tayvan’ı da ziyereti kapsamına aldı.

Bu adım Çin tarafında şiddetle kınanarak sert açıklamalar yapıldı.

Dünya panikle izledi

Malezya’dan hareket eden Pelosi’nin uçağının Tayvan’a yönelmesi ile ise gerilim zirveye çıktı.

Uçuş takip sitesi Flight Radar-24’ün verilerine göre, Pelosi ve beraberindekileri taşıyan “Boeing C-40” tipi askeri uçak, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’daki Sultan Abdülaziz Şah Havalimanı’ndan ayrıldıktan sonra kuzey istikametinde Güney Çin Denizi’ne ilerlemek yerine Endonezya’nın Borneo Adası üzerinden doğuya, ardından Filipinlerin doğu kıyısını takip ederek kuzeye hareket etti.

ABD ve Çin tarafı bölgedeki askeri varlıklarını alarma geçiridi.

Her iki taraf da olası tehlikelere karşı askeri güçlerine ateş etme serbestisi verdiklerini duyurdu.

Nancy Pelosi nin uçağı, Tayvan a indi #1

Pelosi Tayvan’da

Binlerce kişiyi uçağın rotasını izlemeye kilitleyen gelişmenin sonunda karşılıklı sert ve tehditkar açıklamalar eşliğinde Pelosi’nin bulunduğu uçak Taipei’deki Songşan Havaalanı’na indi.

Nancy Pelosi nin uçağı, Tayvan a indi #2

Çin’den ilk açıklama: Ateşle oynayan kendini yakar

Pelosi’nin ülkeye gelişinin ardından ilk açıklama Çin’den geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada,“Bu davranış, ateşle oynamak gibi, son derece tehlikeli. Ateşle oynayan kendini yakar” ifadelerine yer verildi.

Pelosi’nin Uzak Doğu gezisi

Meclis Başkanı’nın resmi internet sitesinde ziyaret programına ilişkin yayımlanan açıklamada, Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya’yı kapsayan gezinin durakları arasında Tayvan’a yer verilmemişti.

ABD’den 29 Temmuz’da ayrılarak Hawaii’de mola veren Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik Kongre heyeti, dün Singapur’da, bugün de Malezya’da temaslarda bulunmuştu.

Ziyarette Pelosi’ye, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Gregory Meeks, Gazi İşleri Komitesi Başkanı Mark Takano, Yollar ve Araçlar Komitesi Başkan Yardımcısı Suzan DelBene, İstihbarat Daimi Özel Komitesi üyesi Raja Krishnamoorthi ve Silahlı Kuvvetler Komitesi ile Dış İlişkiler Komitesi üyesi Andy Kim eşlik ediyor.

Tayvan’ı ziyaret edeceği iddiası gerilime sebep olmuştu

Pelosi’nin gezi kapsamında Tayvan’ı ziyaret edeceğine ilişkin söylentiler, ABD-Çin ilişkilerinde gerilime sebep olmuştu.

Çin Savunma Bakanlığı, geçen hafta içinde yaptığı açıklamada, Pelosi’nin ziyaretinin gerçekleşmesi halinde askeri karşılık verebileceği uyarısında bulunmuş ve “Pelosi Tayvan’ı ziyaret ederse, Çin ordusu boş durmayacak.” ifadesini kullanmıştı.

Nancy Pelosi nin uçağı, Tayvan a indi #3

Karşılıklı sert açıklamalar

Çin Dışişleri Bakanlığı da olası ziyaretle ilgili, “Her tür olasılığa hazırlıklıyız. Eğer ABD tarafı ziyarette ısrar ederse egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü korumak için güçlü ve kararlı tedbirler alacağız.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Olası ziyaret nedeniyle ABD ve Çin ordularının Tayvan yakınlarındaki askeri hareketliliği artmıştı.

ABD donanmasının Pasifik’teki 7. filosuna bağlı görev yapan Ronald Reagan savaş gemisi, hafta başında harp filosuyla Singapur’dan ayrılarak kuzeydoğu yönünde Güney Çin Denizi’ne doğru hareket etmişti.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu donanması da hafta sonunda Tayvan Adası’nın karşı kıyısındaki Fucien ve Güney Çin Denizi kıyısındaki Guangdong eyaletlerinde tatbikatlar düzenlerken, bölgeler gemi trafiğine kapatılmıştı.

Nisanda planlanan ziyaret iptal edilmişti

82 yaşındaki Pelosi’nin nisanda Tayvan’a yapmayı planladığı ziyaret, Kovid-19’a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, o günlerde Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaretinin “tek Çin” ilkesinin tanımladığı “kırmızı çizginin aşılması” anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.

Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada’yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı oldu. Daha önce 1997’de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan’ı ziyaret etmişti.

Nancy Pelosi nin uçağı, Tayvan a indi #5
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.