Site Rengi

HABER ÖZETİ
Aslan ağır yaralı!.
Kılıçdaoğlu’ndan Aliyev’e başörtüsü tepkisi!.
Bakan Yardımcısı fon meselesinden tutuklandı!.
Balıkçılardan “Vatandaş Ucuza Palamut Yemesin” çağrısı!.
QR kod okutmayana sigara satışı yapılmayacak!.
Özgür Özel Türk askerinin Yemen’e gitmesine karşı olduklarını açıkladı..
Savcılık fon vurguncularına paraları iade etmek için davet gönderdi!.
16 il için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı!.
PKK Kuzey Irak’taki kampları boşaltmaya başladı..
Başörtüsü yasağı başlayan Azerbaycan’da Eski Türkiye görüntüleri!.
Son anket sonuçları açıklandı!.
16 günde vatandaşın 401 milyarını çalan şerefsizler kim!.
AK Parti’de onca torpil skandalı üzerine bir skandal daha!.
İstanbul’da art arda korkutan depremler!.
Katliam gibi kazada ölü sayısı 11’e yükseldi!.
Yabancı menşeili elektrikli araçları Türk Savunma Sanayii tesislerine girişleri yasaklandı!.
Sağlık Bakanlığının duyurduğu uygulamaya ilk itiraz Cumhurbaşkanı Danışmanından geldi!.
Yahşihan’ın tapusunu üzerine geçiren AK Partili Başkan görevden uzaklaştırıldı..
Kahpe İsrail 3 yıl da tam 22 bin çocuk öldürdü!.
Başörtüsü yasağını onaylayan Aliyev gelen tepkiler üzerine Müslüman Lider rollerine büründü!.
Ataşehir Belediyesi AK Parti’ye geçti..
39 bin nüfuslu AK Partili belediyenin imar müdürenden baldızına 68 milyon liralık Porsche!.
MEB Kasım’da 9 günlük ara tatil olacağını duyurdu..
Saraçhane Bülbülü Şaban Sevinç tutuklandı!.
Azerbaycan’da öğrencilerden sonra öğretmenler içinde başörtüsü yasağı geldi!.
A Milli Takım da Montella dönemi sona erdi..
İmamoğlu’nun çöktüğü 480 milyon değerindeki villaların hikâyesi!.
İkinci kez hakim karşısına çıkan Mehmet Akif Ersoy’un tutukluluğun devamına karar verildi!.
Fon vurgunundan 214 kişi 187 milyar 653 milyon tokatlamış!.
Ekrem’in gizli kasası Yunanistan’da yakalandı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Telefon dolandırıcılığı ile mücadele de yeni dönem..

Telefon dolandırıcılığı ile mücadele de yeni dönem..

11. Yargı Paketiyle dolandırıcılıkta kullanılan GSM hatları kesilecek, banka hesapları 48 saate kadar bloke edilecek. Yeni düzenleme, savcılara şüpheli hatların kapatılması için anında talimat yetkisi veriyor..

Teklifle birlikte banka ve finans kuruluşlarının görev kapsamı genişletiliyor. Kendilerini “polis, hâkim veya savcı” olarak tanıtıp vatandaşları bilişim sistemleri üzerinden dolandıran şüphelilere yönelik yeni tedbirler getiriliyor.

Bu düzenlemeye göre:
Suçta kullanıldığı tespit edilen GSM hatları anında kesilecek,
Şüphelilere ait banka hesapları 48 saate kadar askıya alınabilecek,
Suçtan elde edilen menfaatin mağdura ait olduğu tespit edilirse para doğrudan sahibine iade edilecek.

SAVCI TALİMATIYLA HAT KESME YETKİSİ..

Teklif, Türk Ceza Kanunu’nda yer alan nitelikli hırsızlık, dolandırıcılık ile banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması gibi suçlarda kullanılan mobil hatlara özel hükümler getiriyor. Buna göre; soruşturma kapsamında, suçta kullanıldığı belirlenen hattın bağlantısı hâkim kararıyla ya da gecikmesi sakıncalı durumlarda savcının yazılı emriyle işletmeci tarafından kesilecek.

HAKİM 24 SAAT İÇİNDE ONAY VERECEK

Savcı emriyle yapılan kesme işlemleri, 24 saat içinde hakimin onayına sunulacak. Hakim, bağlantının kesildiği andan itibaren 48 saat içinde kararını açıklayacak. Onay verilmezse tedbir otomatik olarak kalkacak.

Bu karara rağmen hattın kapatılmaması halinde işletmecilere 50 bin TL ile 300 bin TL arasında idari para cezası uygulanabilecek.

BİLGİ VE BELGE SUNMAYAN İŞLETMECİYE YÜKSEK CEZA

Soruşturma veya kovuşturma kapsamında savcı, hâkim ya da mahkeme tarafından istenen bilgi ve belgelerin işletmeciler tarafından 10 gün içinde sunulması zorunlu olacak. Bilginin hiç gönderilmemesi veya eksik sunulması hâlinde işletmeciye 50 bin TL’den 300 bin TL’ye kadar idari para cezası verilecek.

HESAP AÇILIŞINDA VE HAT ALIMINDA BİYOMETRİK ZORUNLULUK..

Elektronik ödeme kuruluşlarında kimlik doğrulama süreci sıkılaştırılıyor:

Hesap açılışı biyometrik doğrulama (yüz tanıma, fotoğraf veya parmak izi) veya çipli kimlik kartı ile yapılacak.

GSM hat abonelikleri de yalnızca elektronik kimlik doğrulama kabiliyetine sahip kimlik belgeleri ile gerçekleştirilecek.

Çipli olmayan kimlik belgeleri abonelik işleminde geçerli olmayacak.

Abonelik sırasında kişinin kimliği, kimlik belgesi ve ilgili biyometrik veriler üzerinden doğrulanacak.

YABANCILARIN ABONELIK İŞLEMLERİ: BTK ÜZERİNDEN TEYİT

Yabancı uyruklu kişilere ait abonelik işlemlerinde kimlik ile biyometrik verilerin doğrulanması, Göç İdaresi Başkanlığı üzerinden BTK aracılığıyla yapılacak.

KULLANILMAYAN HATLAR KAPATILACAK

İşletmeciler, üç ayda bir tüm abonelerin aktifliğini kontrol edecek. Abonenin vefat ettiği, tüzel kişiliğin sona erdiği veya doğrulamanın yapılamadığı durumlarda hatların şebeke bağlantısı kesilecek.

Ayrıca işletmeciler, BTK’nın belirlediği sınırın üzerinde abonelik kaydı oluşturamayacak.

BTK’DAN 1 MİLYON TL’YE KADAR CEZA YETKİSİ

BTK, ihlalin niteliği, işletmecinin yeni bir şirket olması, ihlalden ekonomik kazanç elde edilip edilmediği ve gönüllü bildirim gibi kriterleri dikkate alarak 1000 TL’den 1 milyon TL’ye kadar idari para cezası verebilecek. Gerekli hâllerde kanunda öngörülen diğer yaptırımlar da uygulanabilecek.

KİŞİLİK HAKLARININ İHLALİNDE HIZLI ERİŞİM ENGELİ

Yargı paketi, çevrim içi içeriklerde kişilik haklarının korunmasına ilişkin yeni düzenlemeler de içeriyor. Buna göre kişi, kendisiyle ilgili içeriğin haklarını ihlal ettiğini düşünürse sulh ceza hâkimliğine başvurabilecek.

Hâkimlik, ihlalin açıkça görülebilir olduğu durumlarda 24 saat içinde içeriğin çıkarılmasına veya erişimin engellenmesine karar verebilecek.

Bu karara uymayan erişim sağlayıcılar ile içerik/yer sağlayıcıların sorumluları hakkında 1000 günden 5 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.