Site Rengi

HABER ÖZETİ
İran’daki ABD destekli protestolarda ölü sayısı 216’ya yükseldi!.
Halep PKK/SDG pisliklerinden tamamen temizlendi!.
Süper Kupa Fenerbahçe’nin
Üzerinde uyuşturucu bulunan Can Yaman anında paketlendi!.
Yeniden Refah Partili İl Başkanı gazeteciyi ayağından vurdu!.
Suriye ordusu, Halep’te terör örgütü YPG/SDG işgalindeki son mahallenin de kurtarıldığını duyurdu..
İzmir’de çöp ve susuzluk salgın hastalıkları beraberinde getirdi!.
Kumar borcunu rüşvetle ödeyen CHP’li başkan yardımcısı tutuklandı!.
Sırtımızda kambur olan KKTC’de asgari ücret net 52 bin 738 TL oldu..
İstanbullular Dikkat!. Fırtına 90 KM hızla geliyor!.
İmamoğlu Suç Örgütü davasında karar açıklandı..
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan MİT’e Suriye talimatı..
CHP belediye başkanlarına yurt dışı tatil yasağı getirdi..
En düşük emekli maaşı 20 bin TL oldu..
Sinan Ateş’in annesi isyan etti: Oğlumu Öldürenler Belli!.
ABD Başkanı Trump: Uluslararası hukuka ihtiyacım yok!.
ABD’deki polis cinayeti protestoları büyümeye devam ediyor..
CIA İran’da tüm kahpeliklerini sergiliyor!.
SDG’ye verilen süre doldu, Suriye ordusu vurmaya başladı!.
Gazze’de görev alacak Barış Gücü Askerleri eğitime başladı..
MSB’den Suriye’ye destek açıklaması..
Site sakinlerini isyan ettiren fahiş aidatlara YDO ayarı!.
İstanbul’da beklenen kar hafta sonu geliyor..
Netenyahu’nun yolsuzluk davasına bakan yargıç trafik kazasında öldü!.
YPG ile Suriye Ordusu arasında şiddetli çatışma!.
YPG ile Suriye ordusu arasındaki son durum..
İstifa eden 3 milletvekili daha AK Parti’ye katılıyor..
Kuyumcular da nakit işlem dönemi sona eriyor..
Yurt dışı gümrüksüz alışveriş dönemi sona erdi..
Trump: Ara seçimleri kazanamazsam görevden alacaklar..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Soli Pompeiopolis’te tarih gün ışığına çıkıyor

Mersin’in merkez Mezitli ilçesinde Roma döneminin en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde toprak altındaki binlerce yıllık tarihi mirasın gün yüzüne çıkarılması için bu yılki kazı çalışmaları başladı.

Soli Pompeiopolis’te tarih gün ışığına çıkıyor
20.07.2019
A+
A-

Mersin’in merkez Mezitli ilçesinde Roma döneminin en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde toprak altındaki binlerce yıllık tarihi mirasın gün yüzüne çıkarılması için bu yılki kazı çalışmaları başladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında sürdürülen kazılar günümüzden yaklaşık 3 bin 500 yıl öncesine dayanan sütunlu caddede gerçekleştiriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Mezitli Belediyesi katkılarıyla bu yıl 20’ncisi gerçekleştirilen kazılar 9 Ağustos’a kadar devam edecek.

Orijinalinde 200 sütunluk anıtsal bir cadde olan sütunlu caddede 1999 yılından beri sürdürülen çalışmalarda mimari açıdan son derece önemli yapılar açığa çıktı. M.S. 5’nci yüzyıla tarihlenen erken Hıristiyanlık dönemine ait bir şapel, Roma dükkanları, Roma imparator ya da üst düzey yöneticilerinin büstleri, sağlık tanrısı Asklepios ve tanrıçası Hygeiea, tanrıların kralı Zeus, adalet tanrıçası Nemesis, bereket tanrıçası Demeter, şarap tanrısı Dionysos gün ışığına çıkarıldı.

Pompeiopolis’te yapılan kazılarda yüzeye devrilmiş sütunlarda M.S.525 te yaşanan deprem izlerine rastlandı. Çalışmalarda sütunlu caddenin güney ucundaki karşılıklı 7’şer sütundan 14 sütunu ayağa kaldırıldı.

Neolitik, Helenistik, Roma dönemleri gibi birçok dönemi bünyesinde barındıran ve etkileyici yapısıyla hayranlık uyandırtan Soli’de arkeolojik çalışmaların tamamlanmasından sonra eserlerin korunması ve sergilenmesi açısından bir müze kurulması hedefleniyor. Kurulacak müzeyle, sütunlu cadde karadan ve denizden gezilebilir bir hale gelecek. Bu müze bir açık hava müzesi olacak veya bütün alan bir arkeopark haline getirilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.