Site Rengi

HABER ÖZETİ
Çiftçiden 5 liraya alıp vatandaşa 100 liraya ürün satan çakallar tutuklandı!.
Yeni Parti Genel Müdürünün Cuma Namazı pozları!.
TOKİ’den borcunu erken kapatana yüzde 25 indirim!.
BAE’den dikkat çekici Türkiye-İsrail karşılaştırması!.
Netenyahu itinin partisi mum gibi erimeye devam ediyor..
Adalet Bakanlığı sapıkların üzerine gittikçe Avrupa kuduz köpek gibi havlıyor..
CHP’ye kayyum olarak atanan Gürsel Tekin’in görevine son verildi..
Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump ile New York’ta görüşecek..
Erdoğan 2028’de son kez Cumhurbaşkanı adayı olacak..
Kaşif Kozinoğlu dosyasını kapatan iki savcıya gözaltı!.
İstanbul Borsası’nı speküle eden şirketler tasfiye ediliyor..
Piyasaların beklediği açıklama geldi..
Cinsel sapkınlara düzenlenen “Ailem Güvende” operasyonuna Silivri Bülbülü’nden tepki!.
Borsa İstanbul’da ne dolaplar dönüyor!.
Türkiye Suriye ile işbirliği yaptıkça İsrail kuduruyor!.
FED’in faiz kararı Trump’u kudurttu!.
Dünyayı Böl-Parçala-Yönet sistemi ile sömüren İngiltere dağılıyor!.
FED beklenen faiz kararını açıkladı..
Kıçını başını açıp keriz silkeleyen hesaplar kapatılmaya devam ediyor..
Serbest bırakılan avukat yine torbacılık yaparken yakalandı!.
Bu gece gelecek zam ile birlikte motorin 100 TL’yi geçecek!.
Husiler ABD ve İsrail’e köpeklik yapan Arapları vurmaya devam ediyor..
Silivri Bülbülü Özgür bugün de Fransızlara sürtündü!.
Yunan basını: Türkiye’ye çok yönlü hamlelerine karşı tek sığınağımız İsrail..
ABD İsrail’e 2,8 milyar dolarlık bomba satıyor!.
Kurtlar Vadisi’nin senaristi Osman Sınav FETÖ tarafından tehdit edilmiş!.
AK Parti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Adaylığının Önünde Bir Engel Olmadığını Açıkladı..
Sapıklara yapılan operasyona ilk tepki yine aynı güruhtan!.
Tırıvırı Haydar’ın altın şovu elinde patladı!.
Tarladan 10 liraya alınan ürünü 100 liraya satan kabzımallar gözaltında!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Türkiye’nin en turistik ilçesinde büyük rezalet! Deniz çöplüğe döndü CHP’li belediye seyrediyor!.

Türkiye’nin en turistik ilçesinde büyük rezalet! Deniz çöplüğe döndü CHP’li belediye seyrediyor!.
19.07.2020
A+
A-

Fethiye’de objektiflere iç parçalayıcı görüntüler yansıdı. Denizin adeta şehir çöplüğüne döndüğünü gösteren görüntüler tepki çekti. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik körfezdeki kirlilik için çözüm önerilerini anlattı.

Fethiye Körfezi’nde deniz kirliliği her geçen gün artıyor. CHP’li belediyenin duyarsızlığı manzarayı her geçen gün kötüleştiriyor. Körfez’de dün çekilen fotoğraflar iç parçaladı. Fotoğraflarda denizin çöplüğe dönüştüğü görülüyor.

Körfez kirliliği yaz aylarıyla beraber artan sıcaklık ve kirlilik artışına paralel olarak, Muğla’nın ve bölgenin turizm geleceği ve yöre halkının sağlığı için büyük risk oluşturuyor. Kamuoyunda oluşan tepkiler sonucu, çözüm bulunabilmesi için yerel yöneticiler başta olmak üzere üst düzey yetkililer onlarca defa yerinde incelemelerde bulundu. Tarım, sulama ve dolayısıyla drenaj sularının oldukça kısıtlı olduğu Fethiye Körfezi’ni besleyen havzada oluşan kirlilik kaynağı, tarımsal faaliyetler, arıtma tesisinin yetersizliği ve üst havzalardan sediment taşınımın önlenmesi dahil bir çok temelde tartışıldı.

Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “250 milyon lira bedelli bir proje hazırladıklarını belirtti. Fethiye Belediye Başkan adayı Alim Karaca ise Körfez 125 milyon Liralık bir yatırımla dış krediyle ve hibe ile sorunu çözeceklerini ifade etti.

PEKİ FETHİYE KÖRFEZİ’NİN YAŞAYABİLMESİ İÇİN ÇÖZÜM NEDİR?

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik çözümü 3 aşamada özetledi.

Özçelik, “Kirleticiler ve kirletici kaynaklar alana ve zamana bağlı değişkenlerdir. Farklı parametreler için farklı noktalarda sürekli ölçümler yapmadan kirleticinin kaynağı hakkında bilimsel bir yorum yapmak mümkün değildir”dedi.

Özçelik şöyle devam etti: “Özellikle, arıtma tesisinin yetkili kurumlar tarafından sürekli olarak izlendiği, tarımsal faaliyetlerin sınırlı olduğu, su kanallarına endüstriyel atık deşarjının hala gözle görüldüğü ve paket arıtmaların görünürde arıtma çamur bertarafı yapmadığı düşünüldüğünde doğru bilgi ve ölçümlere ulaşmanın oldukça sorunlu olduğu aşikar olarak gözükmektedir.”

Özçelik, “Kirletici ve kaynakları tespit edildikten sonra sorun kaynağında çözülmelidir. Kirlilik akışının durdurulduğu anda körfezin taban temizliği kolaylıkla yapılabilecektir. Tüm bunların ayrıntılı bir bilimsel rapor ve rapor sonrasında ortaya çıkabilecek bir yol haritası ile saptanabilir”diye konuştu.

Özçelik, alternatif olarak iç körfezi dış körfeze bağlayan yaklaşık 750m uzunluğunda bir su tünelinin ekonomik bir biçimde projelendirilebileceğini belirtti. Ancak, bu projenin yapılacak 3 boyutlu akıntı modelleri sonrasında körfezin kendini temizleme kapasitesinin uygun olmaması durumunda ve yapılacak Çevresel Etki Değerlendirme çalışmaları sonucunda karar verilebilecek bir husus olduğunu ekledi..

Kanal Fethiye projesinin körfez temizliğine sağlayacağı katkının yanında Fethiye’nin ve Muğla’nın marka değerine önemli katkı sağlayacağını ve turizme teşvik sağlayacak bölgesel bir prestij projesi haline gelebileceğini belirtti.

Fethiye Körfezi’nin geleceği için yol haritasının son adımı olarak değerlendirdiği Kanal Fethiye projesinin bölgedeki canlı hayatını ve ekosistemi etkileyebileceğini bu nedenle tüm aşamaların birlikte düşünüleceği, multidisipliner bir yaklaşımla bilimsel bir rapor neticesinde doğru adımların saptanabileceğini ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.