Site Rengi

HABER ÖZETİ
Yine İbrahim Tatlıses‘in kızı, yine görgüsüzlük, yine polise hakaret!.
CHP Lideri Özel’den Hakan Fidan’a haddi aşan küstah sözler!.
Devletin yanlış uygulaması yine piyasaları allak bullak etti!.
MHRS’de yeni dönem resmen başladı..
İki askerin susuzluktan şehit olmasına tepkiler çığ gibi büyüyor!.
Endonezya’ya 48 adet Kaan Savaş uçağı satışı için imzalar atıldı..
Covid-19 aşısı ile insanları kandırdıklarını itiraf ettiler!.
PKK’lıların tahliyeleri kısmen başladı!.
Şehit olan 2 askerle ilgili MSB’den açıklama!.
Adam öldüren Kerem Kınık’ın kızı davacıları birer birer satın almaya devam ediyor!.
Her fırsatta Türkiye’yi karıştıran kahpe İngilizler sonunda pes etti!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ahmet Minguzzi talimatı!.
Kahpe İsrail’den Fransa’ya küstah tehdit!. Filistin’i Devlet Olarak Tanırsan Sokaklarını Karıştırırız!.
Fransa Filistin’i resmen devlet olarak tanıyacağını açıkladı..
10 soruda “Gayrimenkul Sertifikası” ile borsadan ev alma süreci…
Merkez Bankası aylar sonra faiz indirimine gitti..
Teröristlerden boşalan mağaralar beton dökülerek kapatılacak!.
Kaşıkla verdiğini kepçeyle alan devletten ilginç zam açıklaması!.
Gözler Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararında..
Eskişehir’deki orman yangınında 10 işçi şehit oldu!.
Türkiye’nin Eurofighter anlaşması İsrail ve Yunanistan’a soğuk duş aldırdı!.
40 derece ile İstanbul en sıcak günü yaşıyor!.
Başkan Trump’dan eski Başkan Obama’ya “Vatan Haini” göndermesi!.
Muharrem İnce’nin Memleket Partisi resmen kapatıldı..
Bakan Fidan’dan Kahpe İsrail’e açık uyarı!. Suriye’den Uzak Dur, Müdahale Ederiz!.
İBB’ye yapılan 8. dalga yolsuzluk operasyonunun perde arkası!.
Öcalan’ın emriyle DEM Parti’nin ismi yeniden değişiyor..
İstanbul’da yapılacak Rusya Ukrayna Zirvesi’nin tarihi belli oldu..
Dev santrali 4 katı borçla böyle batırdılar!.
Tutuklu bulunan 200 PKK’lı serbest bırakıldı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Kronik yorgunluğa ‘egzersiz aşısı’ önerisi

Kronik yorgunluğun daha çok mükemmeliyetçi insanları etkilediğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükerdalı, düzenli egzersiz programının tedavide etkili olduğunu söyledi. Prof. Dr. Küçükerdalı, 6 aydan uzun süre yorgunluk yaşayan kişilere,

Kronik yorgunluğa ‘egzersiz aşısı’ önerisi
30.07.2019
A+
A-

Kronik yorgunluğun daha çok mükemmeliyetçi insanları etkilediğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükerdalı, düzenli egzersiz programının tedavide etkili olduğunu söyledi. Prof. Dr. Küçükerdalı, 6 aydan uzun süre yorgunluk yaşayan kişilere, “Zihninizin masaüstünüzü boşaltın, zihnen ve bedenen kendinize zaman ayırın” tavsiyesinde bulundu. 

Bir işe başlamakta kişinin kendisini yetersiz hissetmesi ve beraberinde ortaya çıkan tükenmişlik hissi 'yorgunluk' olarak tanımlanıyor. Uzmanlar yorgunluğu, fizyolojik, hastalıklara bağlı, akut, subakut ve kronik yorgunluk olarak sınıflandırıyor. 6 aydan uzun süre devam eden yorgunluklara ‘kronik yorgunluk’ adını verdiklerini ifade eden Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükerdalı, kronik yorgunluk ve alınması gereken önlemleri anlattı.

6 AYDAN UZUN SÜRÜYORSA DİKKAT

Kronik yorgunluk yaşayan kişilerin egzersizden kaçtıklarını anlatan Prof. Dr. Yaşar Küçükerdalı, şunları söyledi:

"Fizyolojik yorgunluk; özellikle eforlu bir iş sonrası ortaya çıkan, dinlenince geçen ve hemen hepimizin karşılaştığı bir durum. Bunun yanında bazı hastalıklara bağlı olarak da yorgunluk ortaya çıkabilir. Tiroit tembelliği, kansızlık, enfeksiyonlar, organ yetmezlikleri, kanserler, kas ve iskelet sistemi hastalıkları, ortopedik problemler bu sorunların başında gelir. Böyle bir durumda altta yatan hastalık teşhis edilip tedavi edildiğinde, kişinin yorgunluk şikayetleri de ortadan kalkar. 6 aydan uzun süre devam eden yorgunluk ise kronik yorgunluk olarak tanımlanır ve bu durum kişinin gündelik hayatını önemli şekilde etkiler. Böyle bir durumda kişi herhangi bir işi sürdürmek için yeterli enerjiyi kendisinde bulamaz."

BU BELİRTİLERİ ÖNEMSEYİN

Kronik yorgunluk yaşayan kişilerin mükemmeliyetçi olduklarını da anlatan Prof. Dr. Yaşar Küçükerdalı, "Daha çok 30-50 yaş arasında görülen kronik yorgunluk sendromu yaşayanların genellikle mükemmelletçi yapıda oldukları dikkat çekiyor. Her şeyin yerinde ve zamanında mükemmel olmasını istiyorlar. Cinsiyete baktığımızda da kadınların daha dezavantajlı olduğunu görüyoruz. Kronik yorgunluk için, uzun süren boğaz ağrıları, lenf bezlerinde hafif şişmeler, uyku düzeninin bozuk olması, karında şişkinlik ve gaz gibi sindirim sistemi probleminin uzun süre devam etmesi de belirtiler arasındadır. Güne zinde ve dinç başlamak yerine, sabah bile yorgun hissetmek hastalığın en önemli belirtilerindendir" diye konuştu.

EGZERSİZ KAPASİTESİ GÜNDEN GÜNE ARTIRILMALI

Hastalığın en etkili tedavisinin olumlu düşünme olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Küçükerdalı, "Bu hastalar için en etkili tedavi yöntemi pozitif olmaları, hayatı sevmeleri olacaktır. Yaşadıkları bu şikayetler karşısında hayatlarını tehdit eden ciddi bir problem olmadığını bilmeleri gerekir. Bunun yanında davranış tedavisi uygulanmalıdır. Yani düşüncelerin iyileştirilmesi gerekir. Zihni meşgul eden gereksiz düşüncelerden olabildiğince sıyrılmak önemlidir. Herkesin kendini analiz etmesi ve hoşlandığı alışkanlıkları hobilerini ön plana çıkarması önemli. Kişinin zihin masaüstünü boşaltması tedavide en etkili yöntemdir. Zihnen ve bedenen kendimize zaman ayırıp dinlenmemiz gerekir. Bununla birlikte adeta bir 'egzersiz aşısı' uygulanmalıdır. Bu kişiler hareket etmeye enerjileri olmamalarına rağmen bunun üzerine gidip egzersiz kapasitelerini günden güne artırmalıdır. Düzenli bir egzersiz programıyla tedavide başarı sağlanacaktır. Kronik yorgunluk sendromunda biyolojik ritim çok önemli. Belli saatlerde yatmak ve kalkmak çok önemli. Bu problem ile mustarip olanların biyolojik ritimlerinin çok farklı olduğu kaliteli uyku düzenlerinin olmadığı görülür" ifadelerini kullandı.

'Yorgunluğa rağmen laboratuvar bulgularında herhangi bir anormallik yoksa korkmayın' diyen İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükerdalı, aralıklı olarak magnezyum desteği almanın da olumlu etkileri olabileceğini belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.