Site Rengi

HABER ÖZETİ
İran’ın dünyaya rezil ettiği Trump yine içi boş tehditler savurmaya devam etti!.
İran Kahpe İsrail’i füzelemeye devam ediyor!. Şimdi de Hafya’daki petrol rafinerisini vurdu!.
CHP’li başkanın taciz ettiği 16 yaşındaki kızı öldüren sürücü bakım kim çıktı!.
CHP’li Başkanın taciz ettiği kız çocuğunun şüpheli ölümü!.
CHP’li başkan belediye bütçesi ile 4 ayrı sevgilisine dünyayı dolaştırmış!.
İran İsrail ve ABD üslerini füzelerle inletirken Trump aptalca yalanlarına devam ediyor!.
Özlem Gürses 16 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden CHP’li başkanı AK Partili gibi servis etti!.
İran füzesi korkusu İsrailli milletvekillerini fare deliklerine tıkadı!.
Orta Doğu bataklığına saplanan Trump şimdi de “Hürmüz Boğazı’nı ele geçirdik” yalanına sarıldı!.
İsrail ve Amerika İran’ın elektrik santrallerini vurdu!.
İsrail’de Netenyahu hükümeti ile askeri kanat arasıda gerilim tırmanıyor..
ABD’de petrolün galın fiyatı 2 dolardan 5 dolara yükseldi..
Kahpe İsrail alev alev yanıyor!.
CHP’li başkanın taciz mesajlarını ifşa eden 16 yaşındaki kıza araba çarptı!.
CHP’li Çapkın Başkanın ikinci bankamatik sevgilisi Kocaeli’de gözaltına alındı..
Parti hırsızlık ve sapıklık skandalları ile ülkenin gündemindeyken CHP’liler “Kadıköy’e Camii Yaptırmayız” eylemi düzenlediler..
İran Suudi Arabistan’daki ABD üssünü yerle bir etti..
ABD’de Trump karşıtı isyanlar başladı!.
CHP’nin Uşak Belediye Başkanı için kurduğu destek meydanı bomboş kaldı..
CHP’li çapkın başkan yedek telefonunu sevgilisinin iç çamaşırına saklamış!.
Eşel Mobil sistemi devreye alınmasaydı akaryakıt fiyatları 90 TL’yi aşacaktı..
İşte Amerikan köpekliğinin hazin sonucu!. Trump şimdi de Arapları suçladı!.
ABD istihbaratı Trump’ın “İran’ın Füze Stokları Bitti” açıklamasını yalanladı..
İran İsrail’i bomba ve füze manyağı yaptı!.
Başkan otel de 37 yaş küçük çalışanıyla basıldı, CHP’liler belediye önünde demokrasi nöbetine başladı!.
İzzet Ulvi Yönter MHP Genel Başkan Yardımcılığından istifa etti..
Volkswagen İsrail’in demir kubbesi için silah üretecek!.
ABD’nin “Kara Harekâtı” açıklamasına İran’dan cevap: Askerlerini Kendi Üslerinde Otellerde Saklayanlar Bizden Nasıl Koruyacaklar!.
Kendisinden 37 yaş küçük çalışanı ile otelde basılan başkanını savundu!.
Çocuğu suç işleyen anne babalara hapis cezası geliyor..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

1 Eylül’de başlıyor, artık emlakçılık yapamayacaklar!.

1 Eylül’de başlıyor, artık emlakçılık yapamayacaklar!.
21.08.2020
A+
A-

Emlak sektörüne yönelik düzenleme uyarınca 1 Eylül’den itibaren itibaren yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat alamayacak ve bu kişiler emlakçılık yapamayacak.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 5 Haziran 2018’de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile emlak sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin taşıması gereken şartlar belirlenmiş ve yetki belgesi şartı getirilmişti.

Emlak işletmelerinin taşınmaz ticaretiyle iştigal edebilmesi için yetki belgesi alması hükmü getirilmiş ve söz konusu uygulamanın hayata geçmesi için belirlenen tarih son olarak 31 Ağustos 2020’ye kadar uzatılmıştı.

Bu kapsamda uygulamanın hayata geçmesi için 10 günlük süre kaldı. Buna göre, 1 Eylül’den itibaren, işletmenin yetki belgesine sahip olup olmadığı iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce yetkili idareler tarafından kontrol edilecek. Yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyecek.

Yetki belgesi için gereken belgelerle birlikte internet üzerinden Ticaret Bakanlığı’na başvuran ve kriterleri karşılayan işletmeler, belgeleri aldı. Geçerlilik süresi 5 yıl olan yetki belgesinin, işletmenin herkes tarafından kolaylıkla görülebilen bir yerine asılması gerekiyor.

– “Mesleki yeterlilik belgesi tek başına yeterli olmayacak”

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ticaret Bakanlığı’nın Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) üzerinden yapılan başvurular neticesinde Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’nin alındığını söyledi.

Burada söz konusu belgenin alınması için bazı şartlar gerektiğini dile getiren Aşa, daha önce bu alanda herhangi bir kurs almamış emlakçılardan mesleki yeterlilik belgesi istendiğini bildirdi.

Aşa, “Bazı emlakçılar bu belgenin yeterli olduğunu düşünüyor ancak mesleki yeterlilik belgesi emlakçılık yapmak için tek başına yeterli olmuyor. Bu kriter, yeterlilik belgesi alabilmek için şartlardan bir tanesi.” dedi.

– “Mağduriyetin ve kayıt dışılığın önüne geçilmesi hedefleniyor”

Nizameddin Aşa, uzun süredir bu uygulamanın hayata geçmesini beklediklerini kaydederek, “Bu uygulama, sektörde mağduriyetlerin ve kayıt dışılığın önüne geçilmesini hedefliyor. Uygulama sayesinde sektöre kalite ve disiplin gelecek. Bakanlığın belirlediği kriterleri karşılayabilenler bu işi yapacağı için takibi kolay olacak. Yetki belgesi olmayanlar emlakçılık yapamayacak.” diye konuştu.

Kayıt dışı emlakçılık yapanların önlenmesi sayesinde vergi gelirlerinin de artacağını dile getiren Aşa, şu bilgileri verdi:

“Ancak daha da önemlisi bugüne kadar sürekli gündemde olan sözde emlakçıların tüketicileri mağdur etmesinin önüne geçilecek. Fakat burada önemli olan vatandaşlarımızın dikkatli olması. Tüketicilerimiz mutlaka yetki belgeli emlakçılarla çalışmalı. Ofise gittiğinde bu belgeyi sormalı. Yetkisiz emlakçılarla kesinlikle iş görmesinler. Yoksa bugüne kadar karşılaşılan sıkıntılar sürecektir.”

– “İnternetteki sahte ilanlar kaldırılacak, belgesiz işletmeler ilan veremeyecek”

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Aşa, uygulamanın, bugüne kadar mağduriyetlere kapı aralayan sahte ilanları da gündeme aldığını söyledi.

Aşa, bugüne kadar kendilerinin de en çok şikayetçi oldukları sahte ilanlar konusunda adım atılmasının çok önemli olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Online ilan platformlarında yer alan ve büyük oranda dolandırıcılık amacı taşıyan sahte ilanları defalarca gündemde tuttuk ancak bu platformlar bugüne kadar radikal bir karar alamadı. Uygulama sayesinde artık internetteki sahte ilanlar kaldırılacak ve belgesiz işletmeler bu platformlara ilan veremeyecek. Bir taşınmaz için birden fazla ilan verilemeyecek. Bu platformlar mevcut ilanları da kontrol etmeli.. Sahibinden olan ilanlarda vekaletname ya da tapu kaydı istenecek.”

Aşa, yetki belgesi olmayan ve kayıt dışı çalışan kişilerle iş yapan, komisyon paylaşan emlakçıya 10 katına kadar ceza kesilebileceğini ve yetki belgesinin de iptal edilebileceğini vurguladı.

– “Uygulamanın amacına ulaşması için etkin denetim şart”

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, düzenlemenin kendisine emlakçı süsü vererek tüketiciyi dolandıranların önüne geçmesi için aktif denetimin şart olduğunu söyledi.

Dolandırıcıların bugüne kadar her geçen gün farklı bir yöntem bulabildiğini, belgenin de sahtesini çıkartabileceklerini dile getiren Koçal, burada etkin denetimin yanı sıra tüketiciye de büyük görev düştüğünü vurguladı.

Koçal, “Tüketici özellikle sosyal medyadaki ve internetteki ilanlara dikkat etmeli. Ofisi olan emlakçılarla çalışmalı. Özellikle kiralamayı veya satın almayı düşündükleri gayrimenkulün bulunduğu bölgedeki emlakçılar tercih edilmeli.” diye konuştu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.