Site Rengi

HABER ÖZETİ
Trump’ın Hürmüz Boğazı koalisyonuna Avrupa’dan rest!.
Muhittin Böcek 26 ayrı yolsuzluk dosyası ile hakim karşısında..
ABD’nin İran’a açtığı savaşın maliyeti 12 milyar doları geçti..
Günlerdir fare deliklerinde saklanan Netenyahu iti ortaya çıktı..
İran ABD’ye resti çekti!. “Enerji Tesislerimiz Hedef Alınırsa Orta Doğu’daki Şirketlerinizi Vururuz”
Hürmüz Boğazı’nı kapatan İran Avrupa enerji piyasasını alt üst etti..
İran’ın ABD’ye ait hedefleri vurduğu Dubai’den kaçan kaçana!.
Danışmanları İran’dan çekilmesi için Trump’u ikna etmeye çalışıyorlar..
Netenyahu itinin geberdiği iddiası dünya gündeminde!.
İran’da duvara toslayan Trump Avrupa ülkelerinden yardım istedi..
İran’dan ABD’ye ağır darbe!. 5 yakıt tankerini kullanılamaz hale getirdiler!.
Türkiye’nin Milli ve Yerli Kamikaze İHA’ları tüm testleri başarı ile geçti..
Ticari taksilerde Basit Usül’e tabii olup vergi kaçırma dönemi sona eriyor..
Tanju Özcan’ın yasak aşkıyla mesajlaşmaları evlere şenlik!. ASIL SAADETTİN SARAN BENİM, HEPİNİZE YETERİM!.
ABD bombardıman uçakları sivil halkın üzerine ölüm kusuyor..
Savaşı kazanamayan ABD yine klasik kahpeliklerine başvurdu..
ABD Orta Doğu’y ateşe vermek için 5 bin asker gönderiyor!.
Fenerbahçe’ye şampiyonluk yolunda ağır darbe!.
Vatandaşa iftar da yarış atı kavurması yediren CHP’li başkandan komik savunma!.
Trump yalakası Pehlevi’ye İran halkından pankartlı cevap!.
İlber Ortaylı hayatını kaybetti..
Tanju Özcan’ın burs yalanı elinde patladı: Toplanan para 116 milyon, öğrencilere dağıtılan 11 milyon!.
İran’dan ateşlenen üçüncü füze Türk hava sahasında etkisiz hale getirildi..
AK Parti’den ayyaşları üzecek alkol düzenlemesi..
ABD’nin yakıt ikmal uçağı Irak’ta vurularak yere çakıldı!.
CHP’li Kuşadası Belediye Başkanı Rüşvet ve İrtikaptan gözaltına alındı!.
Rusya’dan İran’a savaşı kazandıracak taktikler!.
İran Tel Aviv’in kabini bombalarla havaya uçurdu!.
İran’dan ABD’ye sert mesajlar: Bölgedeki Petrol Kuyularınızı Havaya Uçurana Kadar Savaşa Devam Edeceğiz!.
Ünlü Tarihçi İlber Ortaylı entübe edildi..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

CHP’li İBB ve ABB’den tedirgin eden anlaşma! İstanbul ve Ankara’nın kritik bilgileri ABD’li şirkette..

CHP’li İBB ve ABB’den tedirgin eden anlaşma! İstanbul ve Ankara’nın kritik bilgileri ABD’li şirkette..
02.10.2020
A+
A-

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ABD’li bir şirket ile imzaladıkları anlaşma tedirginliğe neden oldu. İki şehrin en kritik ve mahrem bilgileri bu şirkette olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı (USTDA) ve yazılım şirketi SAS Türkiye ile “İstanbul Ulaşım ve Trafik Mükemmeliyet Merkezi Projesi” nde kullanılmak üzere, 22 Eylül 2020 tarihinde yazılım lisansı hibe desteği ile 5 milyon 117 bin 887 dolarlık hibe anlaşması imzaladı.

Proje ile İstanbul’un karayolu trafiğini değerlendirmek, toplu taşımayı kontrol etmek ve trafik olaylarını yönetmek için yapay zekâ yazılım analiz platformu kurulacak. Kuzey Karolina merkezli SAS tarafından sağlanacak olan projenin veri analizi aracı, diğer sensör ve ağ teknolojileriyle birleştirildiğinde, İstanbul’un trafik koşullarının gerçek zamanlı verisine ulaşılacak.

KRİTİK BİLGİLER ABD’YE VERİLİYOR
Ankara Büyükşehir Belediyesi de 20 Temmuz 2020’da yine aynı şekilde ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı (USTDA) ve yazılım şirketi SAS Türkiye ile “Hat ve İşletme Optimizasyonu Projesi”nde kullanılmak üzere 2,5 milyon dolarlık hibe anlaşması imzaladı. Bu proje ile toplu taşıma rotaları, seferleri, seyahat süreleri, acil durum senaryoları gibi konularda ABD’li şirket ile çalışmalar yapılacağı açıklanmıştı. Akıllı Şehir kapsamında kritik ve stratejik öneme sahip ulaşım, çevre, sağlık, enerji, güvenlik ve yönetim gibi alanlarda birçok veri üreten İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerin verilerinin Türkiye’de kalması, veri gizliliği ve siber saldırılar gibi konular açısından yurtdışı menşeili bir firma ve ajans ile yapılan işbirliği Türkiye açısından kritik seviyede riskleri de beraberinde getiriyor.

AÇIKLAMA YAPILMADI
Tüm tepkilere rağmen İBB ve ABB kamuoyuna, yapılan hibe anlaşmalarının hangi tür maddeleri içerdiği, veri gizliği ve veri paylaşımı ile ilgili şartların neler olduğuna dair bilgi paylaşmadı. Barındırdığı riskler bakımından hibe anlaşmalarının, veri paylaşım ve veri tutma gibi yükümlülüklerin ilgili kurumlarca incelenmesi de engelleniyor.

VERİLERİ KOPYALAMA TALİMATİ VERDİ
31 Mart seçimlerinden sonra İBB Başkanı, ilk icraat olarak hiçbir güvenlik soruşturmasından geçmeyen ve herhangi bir belediye çalışanı olmayan 3 kişiye, İBB’nin tüm mahrem bilgilerini kopyalama yetkisi vermişti. Yetki belgesinde “Belediye müfettişlerinden Emine Sema Ballı ve Kaya Albayrak ile belediye çalışanlarından veya dışarıdan belirlenecek 3 uzman ile belediye ve bağlı kuruluşların elektronik veri tabanı ve altyapılarında her türlü inceleme ve araştırmayı yapmaya ve veri tabanı ve altyapıyı kopyalamaya yetkilendirilmesine” diye karar alınmıştı. Ancak yapılan itirazlar üzerine İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından kararın yürütmesi durdurulmuştu.

 

 

GÖKSU: İBB AÇIKLAMA YAPMALI
ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield’in katılımı ile Saraçhane’de atılan imzaların ardından Esenler Belediye Başkanı ve İBB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı. İstanbullulara açıklama yapılması gerekiyor diyen Göksu, “İBB Başkanı ve ABD Büyükelçisi arasında imzalanan 5 milyon dolarlık hibe anlaşması İstanbul’un trafik sinyalizasyon ve kamera sistemlerinin tüm kritik verilerinin ABD merkezli bir yazılım şirketine verilmesi anlamına mı geliyor?” ifadelerini kullandı.

(takvim)
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.