Site Rengi

HABER ÖZETİ
MHP Lideri Bahçeli 2 ay sonra siyaset sahnesine geri döndü..
Katar Türkiye’yi satıp Yunanistan tarafına geçti!.
Çarşı pazar yangın yeriyken TÜİK yine aklımızla alay ediyor!.
Boykot çağrısı soruşturmasında 11 gözaltı!.
Trump’un haraç gibi ek vergilerinden Türkiye’de nasibini aldı!.
CHP’de Kemâl Kılıçdaroğlu paniği!.
ABD Başkanı Trump dünyaya vergi yağdırıyor!.
Master Şef Somer’de boykota destek vermek için restoranını kapattı!.
Devlete parmak sallayanlar kıçlarına tekmeyi yedi!.
Yukardakilerin siyasi ikbâl kavgası yine vatandaşa patladı!. Benzine zam!.
CHP’nin yerli ve milli markalar için yaptığı boykot çağrısına tepkiler büyüyor!.
TSK’dan ihraç ihraç edilen 5 teğmen geri dönmek için harekete geçti..
CHP Lideri Özel’den 2 Nisan’da “Tüketimi Durdurun” çağrısı!.
İmamoğlu’nun sosyal medya hesaplarına erişim engeli talep edildi!.
İmamoğlu’nun tutuklanması CHP’yi zirveye taşıdı..
Kılıçdaoroğlu’ndan yediği kazığın intikamını alacak adaylık açıklaması!.
Kahpe İsrail Filistin’i işgâl etmeden durmayacağını açıkladı!.
Altın fiyatları rekora doğru gidiyor…
Volkan Konak kalp krizi sonucu hayatını kaybetti..
Bayram Tatilinde Yollar Yine Kan Gölüne Döndü: 19 Can Kaybı!.
Kıbrıs’ta Başörtüsü Krizi Büyüyor! Ortaokulda Bone ve Bandana Yasaklandı!.
Saraçhane Krizi Sonrası Mansur Yavaş’ın Maltepe Mitinginde Kontrolü Elden Bırakmaması Dikkat Çekti!.
Mitingde konuşturulmayan Muharrem İnce alanı terk etti!.
Suriye’de yeni kabine açıklandı…
İBB operasyonunun devlete maliyeti 1 trilyon 200 milyon TL!.
Ekrem İmamoğlu’nun Tutuklanması Sonrası İlk Anket Açıklandı: CHP Liderliği Ele Geçirdi..
Bayramdan sonra zam yağmuru başlıyor!.
Ramazan Bayramı Başlıyor! İşte Şehrinizdeki Bayram Namazı Saatleri…
CHP Lideri Özel şimdi de ülkesini Almanlara şikâyet etti!.
Savcılık CHP’nin çağrısı ile sokakları terörize edenler hakkındaki iddianamesini tamamladı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Afganistan’da insanlık dramı! Yoksulluktan organlarını satıyorlar!.

Afganistan’da insanlık dramı! Yoksulluktan organlarını satıyorlar!.
09.02.2021
A+
A-

Afganistan’da yerel halkın şiddetli yoksulluk sebebiyle organlarını sattığı ortaya çıktı.

Ülkenin batısında İran sınırındaki Herat ilinde bulunan Lokman Hekim Hastanesi yetkilileri, hastanede son 5 yıl içerisinde binden fazla böbrek nakli gerçekleştirdiklerini açıkladı.

“SORU SORMAK İŞİMİZ DEĞİL”

Yetkililer ülkenin birçok farklı bölgesinden çok sayıda kişinin hastaneye geldiğini ve böbrek nakil ameliyatı olduğunu kaydetti. Hastane yetkililerine göre ülkede organ nakline dair sıkı kanuni düzenlemeler olmadığından, doktorlar da nereden geldiğine bakmaksızın nakil ameliyatlarını gerçekleştiriyor. New York Times’a konuşan hastane yetkililerinden Dr. Ferid Ahmed İcaz, soru sormaksızın organ nakini yaptıklarını söylüyor ve ekliyor: “Soru sormak bizim işimiz değil.”

Bir diğer doktor Mehdi Hadid ise şunları söylüyor: “Afganistan’da her şeyin bir değeri vardır, insan hayatı hariç.”

Mepa News’in haberine göre, Afganistan’da da dünyanın geri kalanında olduğu gibi organların para karşılığı satılması yasak olsa da, bunu önleyebilecek hukuki ve adli bir mekanizma bulunmuyor. Bu sebeple organların satılması uygulamasına yaygın olarak rastlanıyor. Böbreklerin 3 bin ila 4 bin 500 dolar arası bir fiyatla satıldığı ve aracılara da belirli bir miktar para ödendiği ifade ediliyor.

HALK YOKSULLUK SEBEBİYLE ORGANLARINI SATIYOR

Yoksulluğun oldukça yaygın olduğu ülkede, yoksul olarak nitelenen insanların oranının yüzde 70’i aştığı biliniyor. Her ne kadar 2001 yılında başlayan ABD işgalinden bu yana ülkeye yabancı yardımlar gönderiliyor olsa da, bu yardımlar Kabil hükümetinin rüşvet ve yolsuzluk uygulamaları dolayısıyla halka ulaşamıyor.

İnsanların bu sebeple organlarını satmak gibi yöntemlere başvurduğu ifade ediliyor. Birçok kişinin geçimini sağlayacak ve temel ihtiyaç maddelerini temin edecek imkanı dahi bulunmayan Afganistan’da halk açısından son çare bu ve benzeri uygulamalar.

Borçları sebebiyle böbreğini satmak zorunda kalan Afganlardan biri şunları söylüyor:

Bu çok zordu fakat başka bir seçeneğim yoktu. Hiç kimse bedeninin bir parçasını başkasına vermek istemez ki. Bu benim için çok utanç verici bir durum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.