Site Rengi

HABER ÖZETİ
İstanbul Cumhuriyet Savcısı boğazı kesilerek öldürüldü!.
CHP kayyum olarak atanan Gürsel Tekin’e ihraç etti!.
Kayyum olarak aranan Gürsel Tekin’den bomba gibi açıklamalar!.
Görevden alınan CHP İstanbul İl Başkanı Çelik’ten açıklama!.
MHP Lideri Bahçeli’den CHP’ye atanan kayyum ile ilgili flaş açıklama!.
Kayyum kararının arsından CHP’nin ağır topları acil toplantıya çağırıldı!.
CHP İstanbul İl Başkanlığı’na kayyum atandı!.
9 ayda 5 bin 832 yangın çıktı!.
CHP’nin sözde ilahiyatçısına göre başörtüsü Allah’ın emri değilmiş!.
Kahpe İsrail Gazze işgâli için 60 bin yedek askeri silah altına alıyor!.
Tepkiler çığ gibi büyüyünce hükümet emlak vergisini geri adım attı!.
Jandarmaya hakaretler yağdıran AK Partili Başkan istifa etti!.
Bakan Yılmaz Tunç’tan af açıklaması..
30 yaş üstü öğrencilere indirim müjdesi!.
Afganistan’daki deprem felaketinde ölenlerin sayısı 800’e ulaştı!.
İBB’nin hafriyat vurguncusu hakkında Kırmızı Bülten kararı!.
Öyle bir zam geliyor ki vatandaş isyan edip sokaklara dökülecek!.
Afganistan’daki 6 büyüklüğündeki depremde 250 kişinin öldüğü açıklandı..
Çeteler yine aynı yöntemi kullandı!. Başkanın öldüren tetikçi çocuk çıktı!.
Netenyahu itinin Gazze katliamının arkasından Trump çıktı!.
Altın tüm zamanların rekorunu kırdı!.
DEM Parti Öcalan’ın Umut Hakkı’nın tanınmasını talep etti!.
Muhalefetin vizyonuna bak!. Füze testi yapmayalım, balıklar korkuyor!.
Yapay zeka ile polisi askere üst araması yaptırıp ortalığı karıştırdılar!.
Türkiye’nin 5 G’ye geçiş tarihi belli oldu..
Askeri casusluk davasında 2 tutuklama!.
Cezaevindeyken bile devlete dondurma satıp paraya para demiyorlar!.
Venezuela’dan ABD’ye rest: Kâbusunuz Oluruz!.
Kahpe İsrail hava saldırısı ile Husi Başbakanı öldürdü!.
Avrupa İsrail’e yaptırım konusunda ikiye bölündü!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Afrikalı siyasetçi ve aktivistlerden Macron’un sözlerine tepki…

Afrikalı siyasetçi ve aktivistlerden Macron’un sözlerine tepki…
13.12.2019
A+
A-

Afrikalı siyasetçi ve aktivistler Macron’un sözlerine tepki gösterdi. Senegal’de ana muhalefet lideri Ousman Sonko ‘Macron, ‘Afrika’da Fransa karşıtlığı bir tutum var’ diyor. Sayın Macron, Fransa karşıtlığı değil, Afrika öncelikli bir tutum var.’ dedi. Nijer Pan-Afrikanizm Derneği Başkanı Ömer Abdurrahman, Macron’un egemen ülke liderleriyle değil de kendi valileriyle konuşur gibi üslup kullandığını belirtti.

Afrikalı liderler, politikacılar ve aktivistler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Fransız askerlerinin bulunduğu Afrika ülkelerinde yükselen bir Fransa karşıtlığı gördüğü ve bu ülkelerin liderlerinden buna ilişkin izahat beklediği yönündeki sözlerine tepki gösterdi.
Senegal’in ana muhalefetteki Çalışma, Etik ve Kardeşlik için Senegal Yurtseverliği Partisi (PASTEF) lideri Ousman Sonko, Mecliste yapılan bütçe oylamasındaki konuşmada, “Macron, ‘Afrika’da Fransa karşıtlığı bir tutum var’ diyor. Sayın Macron, Fransa karşıtlığı değil, Afrika öncelikli bir tutum var.” ifadesiyle tepkisini dile getirdi.
Sonko, sömürge parası CFA frangının Fransız şirketlerini ve ülkenin para rezervlerinin bir kısmına el koymak amacıyla var olduğunu, Senegal’in bu para birimini kullanmayı bırakması gerektiğini kaydetti.
Muhalif lider, “Aşırı değerli bir para birimi ve ithalatta hiçbir zaman rekabetçi olmamıza izin vermeyecek. Bu para biriminden çıkarak daha somut bir şeye geçmemiz zorunlu.” dedi.
“MACRON’UN ÜSLUBU EGEMEN ÜLKE LİDERLERİYLE DEĞİL KENDİ VALİLERİYLE KONUŞUR GİBİ”
Nijer Pan-Afrikanizm Derneği Başkanı Ömer Abdurrahman, Macron’un egemen ülke liderleriyle değil de kendi valileriyle konuşur gibi üslup kullandığını belirtti.
Sahel ülkelerindeki yabancı üslerin çözümden ziyade sorun ürettiğini ifade eden Abdurrahman, “Biz yabancı ya da Fransız karşıtı değiliz. Fransa’nın Afrika’ya yönelik politikasını ve tutumunu eleştiriyoruz.” diye konuştu.
Abdurrahman, Afrika gençlerinin Fransa’nın empoze ettiği her şeyi kabul eden değil, kendi halkının taleplerini önceleyen liderler istediğini vurguladı.
“MACRON, ÖZGÜRLÜK, ADALET GİBİ DEĞERLERİN AFRİKALILAR İÇİN ÖNEMLİ OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYOR”
Eski Fildişi Sahili Meclis Başkanı ve muhalefetteki Cumhuriyet için Özgürlük ve Demokrasi Partisi (LIDER) Genel Başkanı Mamadou Koulibaly, Afrika ülkelerinde milyonlarca insanın Fransızca konuştuğunu, okuduğunu, düşündüğünü, kıtada çok sayıda Fransız şirketin faaliyet gösterdiğini hatırlattı.
“Nasıl Fransa’da yabancılara karşı bir düşmanlık yoksa Afrika’da da Fransız düşmanlığı yok. Biz Fransa’nın ekonomimiz ve liderlerimiz üzerinde hakimiyet kurma çabasına karşı çıkıyoruz.” diyen Koulibaly, Macron’un Afrika liderlerinden halklarını incitecek tutumlar takınmasını istediğini vurguladı.
Koulibaly, “Macron, Fransızlar için önemsenen özgürlük, adalet, hukuk, demokrasi gibi hak ve değerlerin Afrika halkı için önemli olmadığını düşünüyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Emmanuel Macron, 4 Aralık’taki NATO toplantısı sırasında yaptığı bir açıklamada, bölgede artan Fransız karşıtlığına ilişkin belirsizliği liderlere soracağını, Fransız askerlerinin bulunduğu bu ülkelerin yöneticilerinin kendisine açıklama borçlu olduğunu söylemişti.
Malili eski büyükelçi ve konsoloslar, yayımladıkları açık mektupta, Macron’un sözlerine “egemen devletlerin başkanları arasında bulunması gereken nezaket ve karşılıklı saygı ilişkilerine aykırı olduğu”nu belirterek, tepki göstermişti.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.