Site Rengi

HABER ÖZETİ
CHP Lideri Özel’e Cumhurbaşkanına Hakaretten jet soruşturma!.
Trump’tan sonra Putin’de nükleer silah çalışması talimatı verdi!.
Balıkesir Sındırgı afet bölgesi ilan edildi!.
200 sanığın yargılanacağı Aziz İhsan Aktaş iddianamesi kabul edildi..
Adalet Bakanı Tunç’tan flaş Selahattin Demirtaş açıklaması!.
Davutoğlu ile Özdağ arasında faşist tartışması yeniden alevlendi!.
Mahkeme kayyumun CHP İstanbul İl Başkanlığı’na devam kararı verdi..
Trump’un tehditlerine rağmen Müslüman Başkan kazandı!.
1.8 milyon Hacı adayı için bugün kura çekiliyor..
ABD’de hava sahası krizi!.
İmamoğlu’nun babasına ve oğluna yurt dışı çıkış yasağı..
Venezuela’nın yeraltı kaynaklarına çökmeye kalkan ABD Çin’e tosladı!.
Bahçeli’nin gördüğü lüzum üzerine Demirtaş tahliye ediliyor!.
Selahattin Demirtaş’tan Devlet Bahçeli’ye teşekkür mektubu..
Motosikletler için koruyucu ekipman zorunluluğu getirildi..
CHP’nin şaibeli kurultay davası yine ertelendi..
Bahçeli kurmaylarını İmralı’ya gönderiyor..
MHP Lideri Bahçeli’den Adalet Bakanlığı’na Selahattin Demirtaş talimatı!.
Deprem yardımlarına çöken AK Partili vekile Merkez Bankası’ndan kıyak ihale!.
Trump Veneuzela’nın yeraltı kaynaklarının peşinde!.
Ekrem’in sahte diplomasının detayları belli oldu…
2026 yılı trafik cezaları tarifesi belli oldu..
ChatGPT’ye sağlık ve hukuk konularında danışmanlık dönemi sona erdi!.
Alman Başbakan Erdoğan’dan fırçayı yiyince çantasını açamamış!.
Kahpe İsrail ateşkes anlaşmasını 194 defa ihlal etti!.
Venezuellalı muhalif kahpe darbe yapması için ABD’ye adeta yalvarıyor!.
Yeni hafta soğuk ve yağışlı hava ile başlıyor..
CHP’nin yere göğe sığdıramadığı İngiliz Kemâl’in gerçek yüzü ortaya çıktı!.
Sağlık raporu alamayan Hacı olamayacak..
Reha Muhtar THY’nin kara listesine alındı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Almanya’da akaryakıt fiyatları tavan yaptı!.

Almanya’da akaryakıt fiyatları tavan yaptı!.
13.03.2022
A+
A-

Almanya’da akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artış sonrasında ülkede Polonya modeli tartışılmaya başlandı!.

Almanya’da dizel ve benzin fiyatları hiç bu kadar yüksek olmamıştı. 10 Mart Perşembe günü, Super’in ulusal ortalama fiyatı 2,24 Euro, dizel için 2,38 Euro’ydu. Uzmanlar, fiyatların yakında 3 Euro civarında olabileceğini söylüyor.

Büyük fiyat artışının nedeni ise ham petrol kıtlığı konusundaki endişeleri artıran Ukrayna’daki savaş. Dizel fiyatı sadece bir haftada litre başına 39 cent arttı.

Bir litre E10 için sürücüler bu hafta bir önceki haftaya göre neredeyse 28 cent daha fazla ödemek zorunda kaldı. Fiyatların nereye gideceği belirsiz. Uzmanlara göre, 3 Euro’ya kadar artabilir.

Endişeler ve yükselen benzin fiyatı sonrası hükümetten akaryakıt fiyatlarına müdahale etmesi için beklentiler artmaya başladı. Politikacılar ise benzin fiyatlarındaki artışın önüne geçebilecek olası alternatfileri tartışıyor.

Enerji vergisi adı altında benzinden 65,45 cent ve dizelden ise 47,04 cent alınıyor. Bu vergi ise ulusal bütçenin önemli bir kısmını oluşturuyor. Bu verginin düşürülmesi durumunda sisteme zarar verebileceği düşünülüyor.

CO2 vergisi olarak ise 1,5 cent alınıyor. CO2 vergisi emisyonsuz ve düşük emisyonlu teknolojilerin gelişimini desteklemek amacıyla alınıyor.

Bu iki vergi dışında Almanya’da yakıt KDV’ye tabidir. Diğer tüketim mallarında olduğu gibi KDV oranı yüzde 19’dur.

Polonya modeli tartışılıyor

Polonda akaryakıtta geçerli olanı yüzde 19’luk vergi oranını yüzde 7’ye indirdi. Bu da 23 cent bir indirim sağladı. Haftalar öncesi yapılan bu indirim ile Polonya’daki litre benzin fiyatı Almanya’dakinden yaklaşık 50 ila 60 cent daha ucuz hale geldi.

Almanya’da akaryakıt  fiyatlarının politik bir karar alınmadan tekrar ne zaman düşeceği ancak Ukrayna’daki gelişmelere bağlı görünüyor. Mevcut durumun devamı ve Rusya’ya yönelik yaptırımların daha da artması ile birlikte dizel ve benzin fiyatlarının önümüzdeki haftalarda önemli ölcüde artmaya devam edebilir. Bir çok uzman yakında litre başına 3 Euro’ya kadar artış olabileceği görüşünde.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.