Site Rengi

HABER ÖZETİ
Pakistan ile Afganistan arasındaki çatışmalarda ölü sayısı 180’i aştı!.
ABD temsilciler meclisi Trump’un savaş yetkilerini kısıtlamaya hazırlanıyor..
Emekli ikramiyesine yüzde 25 zam..
Şimdi de “Türkiye S-400’leri Somali’ye gönderilecek” yalanını servis ettiler..
Üniversite öğrencilerine af düzenlemesi geliyor..
Irak ve Suriye’den umudunu kesen ABD şimdi de Güney Kıbrıs askerlerine eğitim vermeye başladı..
Netenyahu itinden Osmanlı İmparatorluğu hakkında işgâlci iftirası!.
Galatasaray Juventus’u kendi sahasında da bozguna uğrattı..
Milletin kazıklayan özel okullara jet soruşturma..
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ramazan etkinliklerini eleştirenleri ters köşeye yatırdı!.
Meksika’daki kartel çatışmaları nedeni ile9 bin 500 asker sahaya indi..
Hacılar Külliye’de..
İmralı’dan ikinci aşama mesajı 27 Şubat da gelecek..
Akın Gürlek’e 1 hafta zaman veren Özgür Özel’den tık yok!.
Avrupa Birliği’nden Trump’un ek vergi uygulamasına misilleme..
Mahkeme kurultay davasının İBB dosyası ile birleştirilmesine karar verdi..
Trump İran’ı tehdit etmeye devam ediyor..
Murat Aci’nin katilleri Eylem Tok ve Bülent Cihantimur istenen ceza belli oldu..
Meksika’daki Kartellerin hesaplaşmasında 55 kişi hayatını kaybetti..
ABD yine eşek yerine koyacak sözde Kürt guruplar buldu..
TBMM Başkanı Kurtulmuş CHP Lideri Özel’i ziyaret edecek..
CHP’de Bay Kemâl’i geri getirme operasyonu başladı..
Rusya ile İran arasında 500 milyon euroluk gizli anlaşma..
Gözler yarın Beştepe’deki terör ve emekli ikramiyesi kararında..
İstanbul’da kuduz vakaları patlak verdi..
ABD ile İran arasındaki müzakereler perşembe günü devam edecek..
Özgür Özel’den Abdullah Gül açıklaması..
Gazze’de can kayıpları 72 bini geçti..
Trump küresel vergi oranını yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkardığını açıkladı..
Metrobüsü birbirine katıp “Savcıyım” yalanıyla tehditler savuran köpekperest gözaltına alındı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Amerika’da polis dehşeti! Siyahi şüpheliyi boğarak öldürdü!.

Amerika’da polis dehşeti! Siyahi şüpheliyi boğarak öldürdü!.
26.05.2020
A+
A-

ABD’nin Minneapolis eyaletinde dolandırıcılık suçuyla yakalanan bir kişi, kendisini gözaltına almaya çalışan polisler tarafından boğularak öldürüldü.

ABD’nin Minneapolis eyaletinde, polis tarafından gözaltına alınan George Floyd isimli bir siyahinin ölümü üzerine soruşturma başlatılırken, bu kişinin gözaltına alınma şekli tepkilere neden oldu.

Yoldan geçenlerin çektiği ve sosyal medyada paylaşılan video kaydında, beyaz polisin yere yatırdığı 40 yaşını aşkın Floyd’un boynuna dizini basarak, diğer ekipleri beklediği görülüyor.

Görüntülerde siyahi adamın, yerde defalarca “Lüften, nefes alamıyorum, lütfen” şeklinde dakikalarca yalvardığı, bir süre sonra ise hareketsiz kaldığı yer alıyor.

Etrafta toplanan vatandaşlar, siyahi adamın yalvarmalarına rağmen boynundan dizini çekmeyen polise tepkilerini artırırken, bir süre sonra gelen acil sağlık ekipleri yerde hareketsiz yatan kişiyi ambulansa alarak hastaneye kaldırdı.

George Floyd’un, bir iş yeri sahibinin “sahtecilik” şikayeti üzerine eşkal benzerliği şüphesiyle gözaltına alınmak istendiği ve bu olaydan kısa süre sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği kaydedildi.

“AMERİKA’DA SİYAHİ OLMANIN CEZASI, ÖLÜM OLMAMALI”

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, video görüntüleri üzerine Facebook’tan yaptığı açıklamada, siyahi toplumundan özür dileyerek, “Amerika’da siyahi olmanın cezası, ölüm olmamalı.” ifadesini kullandı.

Frey, “5 dakika boyunca beyaz bir polisin dizini, bir siyahi adamın boynuna bastırdığını izledik. 5 dakika. Birinin yardım istediğini duyduğunuzda yardım etmeniz gerekir. Bu polis, en temel insani konuda başarısız oldu.” değerlendirmesini paylaştı.

Minneapolis Emniyet Müdürü Medaria Arradondo da olaya karışan polislerin açığa alındığını aktararak, olayın Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) da katılımıyla incelendiğini kaydetti.

ERİC GARNER OLAYI

Minneapolis’te yaşanan bu olay, New York’un Staten Island bölgesinde 17 Temmuz 2014’te meydana gelen benzeri Eric Garner olayını hatırlattı.

6 çocuk babası 43 yaşındaki siyahi Amerikalı Garner, sokakta kaçak sigara sattığı gerekçesiyle, New York polisi (NYPD) tarafından boğazı sıkılarak gözaltına alınmaya çalışılmıştı.

Defalarca “Nefes alamıyorum” diye yalvaran ve yere yatırıldıktan sonra fenalaşan Garner, ambulansla hastaneye kaldırılırken yolda hayatını kaybetmişti.

Olayı soruşturan jüri, Aralık 2014’te Garner’ın boğazını sıkarak ölümüne neden olduğu iddia edilen 33 yaşındaki Daniel Pantaleo’nun yargılanmasına gerek olmadığı yönünde karar vermişti.

Aynı dönemde Missouri Ferguson’da siyahi genç Michael Brown’ı silahla öldüren polise, jüri tarafından takipsizlik kararı verilmesi üzerine sosyal medyada, “Siyahilerin Yaşamları Değerlidir” (BlackLivesMatter) etiketiyle başlatılan paylaşımların ardından ülke genelinde geniş çaplı gösteriler düzenlenmişti.

Eric Garner’ın son sözü “Nefes alamıyorum” (I can’t breath) ifadesi, protesto gösterilerinde siyahilere karşı polis şiddetini sembolize eden en önemli sloganlardan biri haline gelmişti.

NEW YORK’TAKİ OLAY IRÇILIK TARTIŞMASINI ALEVLENDİRDİ

ABD’nin New York kentindeki Central Park’ta, köpeğini gezdiren beyaz bir kadın ile kuş gözlemcisi siyahi adam arasında yaşanan tartışma, ülkedeki ırkçılık tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Sosyal medyada paylaşılan ve kısa zamanda hızla yayılan video görüntüsünde, parkta kuşları izleyen Christian Cooper adlı siyahi adam ile köpeğini çayıra bırakan Amy Cooper arasında çıkan tartışma yer aldı.

Soyadları aynı olan ancak birbirini tanımayan bu iki kişi arasında yaşanan tartışmaya göre, siyahi adam, beyaz kadından park kuralları gereği köpeğinin tasmasını takmasını rica ediyor.

Siyahi adam, kadının itiraz etmesi üzerine çıkan tartışmayı cep telefonuyla kayda almaya başlıyor. Bunun üzerine kadın, polisi aramakla tehdit ederek, “Onlara Afroamerikan adamın, hayatımı tehdit ettiğini söyleyeceğim.” şeklinde ifadeler kullanıyor.

Kadın, daha sonra polisi arayarak, “parkta siyahi bir adamın kendisini tehdit ettiği” şikayetinde bulunuyor. Kadının, arama sırasında birkaç defa “siyahi adam” ifadesine vurgu yapması ve de saldırı altındaymış gibi nefes nefese konuşması dikkati çekiyor.

 “BU OLAY IRKÇILIKTIR, BU KADAR BASİT”

Video kaydının daha sonra sosyal medyada paylaşılması üzerine, ülkede siyahilere yönelik ırkçı yaklaşımlar tekrar alevlenirken, köpek sahibi Amy Cooper’a da basit bir tartışmada “ırkçılık” kartını oynadığı için tepki yağdı.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Twitter hesabından, video kaydını bir ırkçılık ve nefret örneği olarak niteleyerek, “Central Park’ta yaşanan olay bir ırkçılıktır, bu kadar basit.” ifadesini paylaştı.

De Blasio, “O kadın, polisi, sadece o adam siyahi olduğu için aradı. Parkta kuralları kendisi ihlal ettiği halde, bildiğimiz sebepten dolayı, suçlunun siyahi adam olduğuna karar verdi.” yorumunu yaptı.

Köpek sahibi Cooper, davranışından dolayı daha sonra siyahi adamdan ve halktan özür dilemek zorunda kalırken, çalıştığı yatırımcı şirketi Franklin Templeton ise olay üzerine başlattığı inceleme sonuçlanana kadar kendisini açığa aldığını duyurdu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.