Site Rengi

HABER ÖZETİ
İRAN-ABD müzakerelerinde Hürmüz Boğazı krizi patlak verdi!.
Kahpe evladı Netenyahu rahat durmuyor!.
Fenerbahçe Kayserispor’u 4 golle geçti..
İran 42 gün de ABD yalakası Arap ülkelerine 6 bin 657 füze fırlattı!.
6 saat devam eden İRAN-ABD müzakereleri sona erdi..
Iraktaki Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonuçları belli oldu..
“Aleviler PKK’lıdır” diyen CHP Kayseri İl Başkanı istifa etti..
Hüsamettin Cindoruk hayatını kaybetti..
Çok şükür devletimiz yıllar sonra zahmet edip milletin cebine dadananlara operasyon başlatıyor!.
ABD ve İran heyetleri müzakere için Pakistan’da..
İran Hürmüz Boğazı geçiş ücretini resmileştirdi!.
İran ateşkes konusunda iyi niyetli olduklarını ancak ABD’ye güvenmediklerini açıkladı!.
Bolu Belediyesi’nde kurban vurgunu yapan Başkan Yardımcısı da tutuklandı!.
Kahpe İsrail’in Lübnan’daki katliamlarında ölü sayısı 1900’ü geçti!.
Trump yine kuduz köpek gibi havlayıp tehditler savurmaya başladı!.
Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği’ne kayyum atandı!.
5 G’ye geçişlerde abone sayısı 30 milyona yaklaştı..
Özgür Özel CHP’li Başkanların Bankamatik Sevgililerini de savundu!.
Türkiye’de sigara kullanımı 2040 yılında tamamen yasaklanacak..
Zincir Market Çetesi’nin yüzde 400-500 kâr ile sebze meyve satması vatandaşı isyan ettirdi!.
İran’dan İsrail’e Lübnan uyarısı: ZAMAN DARALIYOR!.
Trump ateşkesi bozmak için elinden geleni yapıyor..
Rusya Devlet Başkanı Putin Ukrayna ile geçici ateşkes ilan etti..
İran’dan ateşkes sonrası ilk açıklama: SAVAŞTAN YANA DEĞİLİZ AMA HAKLARIMIZDAN DA VAZGEÇMEYİZ..
Kahpe İsrail’in bomba yağdırdığı Lübnan’dan kaçışlar sürüyor..
Motorine 13 lira indirim geliyor..
Dubai’den İstanbul’a gelecek milyarlarca dolarlık sermaye Almanları rahatsız etti..
Bursa Büyükşehir Belediyesi AK Parti’ye geçti..
Özkan Yalım cezaevinden haber yolladı: Bana sahip çıkmazsanız hepinizi bitiririm!.
Özkan Yalım’ın manitasına bankamatiklik yapan Bornova Belediye Başkanı gözaltında..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Ateşkesi ihlal ettiler! Rus savaş uçakları İdlib’i bombaladı!.

Ateşkesi ihlal ettiler! Rus savaş uçakları İdlib’i bombaladı!.
08.06.2020
A+
A-

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesin’deki ateşkesi ihlal eden Rus savaş uçaklarının hava saldırısında en az 3 sivil öldü.

Askeri muhaliflere ait uçak gözlemevine göre, Rus savaş uçakları, Cebel Zaviye bölgesinde yer alan Movzara Dağı, Şahışbo Dağı, Deyr Sünbül, Movzara Fatatra ve Fattire köyleri ile Hama’nın kuzeybatı kırsalında Tancara ve Deyr Sünbül köylerine toplamda 20’den fazla hava saldırısı düzenledi.

İdlib Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Müdürü Mustafa Hac Yusuf’un aktardığı bilgiye göre, Movzara köyüne düzenlenen saldırıda 2 ve Deyr Sünbül köyünde 1 olmak üzere toplam 3 sivil hayatını kaybetti.

Saldırılarda yaralanan 3 sivili, bölgedeki sağlık merkezilerine sevk eden Sivil Savunma ekipleri, arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

İDLİB’DE DURUM

Türkiye, Rusya ve İran’ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017’deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam’daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 “gerginliği azaltma bölgesi” oluşturuldu. Ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden 3’ünü Rusya’nın hava desteğiyle ele geçirdi ve İdlib’e yoğunlaştı.

Rejim güçlerinin Eylül 2018’de askeri yığınağına hız vermesi üzerine Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018’de ateşkesi güçlendirmek için Soçi’de ek mutabakata vardı. Saldırılarına kısa bir süre ara verdikten sonra yeniden başlayan rejim güçleri, Mayıs 2019’da bölgeyi tümüyle ele geçirmek için kara operasyonu düzenledi.

Rejim ve destekçileri bu çerçevede, İdlib’in önemli ilçelerinin yanı sıra güneyi ve güneydoğusu, Hama’nın kuzey ve doğu kırsalı ile Halep’in güney ve batı kırsalında çok sayıda yerleşimi ele geçirdi.

Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin İdlib’e saldırılarında 1800’den fazla sivil can verdi. Ocak 2019’dan itibaren yaklaşık 2 milyon sivil göç etti.

Türkiye ve Rusya, 12 Ocak’ta ateşkesin başlaması için mutabık kaldı ancak Esed rejimi ve müttefikleri, ateşkesi hiçe sayarak İdlib’deki saldırılarını sürdürdü.

Bunun üzerine Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 5 Mart’ta Rusya’nın başkenti Moskova’da yeni bir mutabakat sağlamış, son ateşkes 6 Mart saat 00.01’den itibaren yürürlüğe girmişti. Rejim güçlerinin zaman zaman ihlallerine rağmen, ateşkese büyük ölçüde riayet ediliyordu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.