Bilim Kurulu Toplantısının ardından Fahrettin Koca’dan son dakika açıklaması..

Bilim Kurulu bir kez daha koronavirüs ile mücadeledeki son dakika gelişmelerini ve yüz yüze eğitimdeki detayları görüşmek üzere toplandı. Herkesin merak ettiği aşızlar için yeni tedbirler gelecek mi? Yeni kısıtlamalar olacak mı? soruları da toplantı sonrası cevap buluyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Erol Özvar önemli açıklamalarda bulunuyor. İşte detaylar…
Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle: Dünyayı etkileyen salgın hastalık sağlık olarak en çok büyüklerimizi, iş gücü olarak orta yaşlılarımızı eğitim öğretim için ise çocuklarımızı etkiledi. Aşının devreye girmesi ile beraber önümüzü görebileceğimiz günlere eriştik. Size daha önceden tünelin ucundaki ışık görüldü demiştim. Bugün tünelin çıkışı görünüyor diyebilirim.
500 bine yakın aktif vakamızın yüzde 81’i tam aşılı olmayan kişilerden oluşmaktadır. Hastaneye yatan vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 90’ı tam aşılı olmayan kişilerdir. Vefat edenlerin yüzde 90’ı ya aşı olmamış veya aşıları eksik kişilerdir. Aşı bizi koruyor. Belli bir süre aşı ile tam koruma sağlanabiliyor. En yüksek sesle size sesleniyorum. Aşınızı olun.
Gençlerimiz okullarına kavuşacak. Gayret ve azmimiz onlara yüz yüze eğitim vermek ve bunun sürekliliğini sağlamaktır. Gençlerimizin eğitiminin eksik kalması son derece üzücüdür. Endişesi olan velilerimiz olabilir. Hep birlikte çaba gösterirken, zil sesinden sonra alarm sesi diyenleri haksız çıkaralım. İnanıyorum ki çıkaracağız. Öğretmenlerimizin motivasyonu hepimizden büyük olacak.
Bilim Kurulu okulların kapanmasını hiçbir şekilde gündemine almak istemiyor. Çünkü elimizde artık aşı var. Vatandaşlarımızın artık sorumluluklarını bilerek, tedbirlere uymalarını, aşılarını bir an önce yaptırmalarını son derece önemsiyoruz.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in açıklamaları
Okullarımızı 5 gün yüz yüze eğitime açmada bize sürekli rehberlik eden Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu üyerlerine şükranlarımı sunuyorum. Hepinizin bildiği gibi uluslararası kuruluşlar eğitimin yüz yüze devam etmesinin hayati önem taşıdığının altını çiziyor. Uzaktan eğitim ne kadar başarılı olsa da yüz yüze eğitimin yerine geçemez.
Yüz yüze eğitime geçilmesi bir tercih olmaktan çıkmış, zorunluluk haline gelmiştir. Yüz yüze eğitim için gerekli adımları attık, atmaya devam ediyoruz. Sağlık Bakanlığımız ile birlikte oluşturduğumuz rehberi, 81 ile gönderdik. Milli Eğitim Bakanlığı olarak okullarımız hijyen ihtiyaçlarını sağlayacak güce de finansmana da sahibiz.
Okul öncesi ve 1. sınıf öğrencilerimiz şu anda 2 gündür okullarına gidiyor. Şunu memnuniyet ile ifade etmek isterim ki bu 2 günlük süreç sorunsuz şekilde tamamlandı. Yavrularımızın gözündeki mutluluk, öğretmenlerin öğrencileri ile buluşma hazzı, her şeye her fedakarlığa değerdi. Okullarımızın bir daha kapanmaması için bakanlık olarak sadece bize sorumluluk düşmüyor, velilere, kantin çalışanlarına, öğretmenlere tüm paydaşlarımıza düşüyor.
Lütfen kurallara harfiyen uyalım. Uyalım ki bir daha okullarımız kapanma sorunu ile karşı karşıya kalmasın. El ele verdiğimiz zaman bu süreçte beraber hareket ettiğimiz zaman, çocuklarımızı okuldan mahrum etmeme imkanımız olacak. İçişleri Bakanlığımızdan çok destek gördük. Özellikle teşekkür etmek istiyorum. Okullarımız ilk açılan ve son kapatılan yerler olmalıdır.
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamaları
Bildiğiniz üzere 3 yarı yıl Yüksek Öğretim Kurumları eğitim ve öğretimine ara vermeden akademik faaliyetlerine devam etmektedir. Bizler üniversiteler olarak kampüs ve okullarımızı kapatmadık. Fakat salgın sebebi ile biz eğitim ve öğretim faaliyetlerimizi uzaktan yaptık. Üniversitelerimiz yüksek öğretim öğrencilerinin eğitime devam etmek adına yüksek fedakarlıkta bulundular. Yerleşkelerde alınması gereken tüm tedbirler alındı.
YÖK ve olarak üniversite olarak eğitim faaliyetlerini yüz yüze sürdürme kararı almış olduk. Yüz yüze eğitim kararından itibaren her biri kendi üniversitelerinde kendi kurularıyla beraber yüz yüz eğitimin yapılabilmesi ve sürdürülebilmesi için almış oldular. Bu sene de gerek kampüs ortamlarında uygulanacak kurallar, gerekse eğitim öğretim süreçleriyle ilgili bütün üniversitelere yönelik kılavuz çalışması gerçekleştirdik.
SORU – CEVAP
EK TEDBİRLER OLACAK MI?
Bakan Koca: Biz 15 yaş ve üstü için aşılamayı tercihe bıraktık. Bugün gündeme gelen konulardan biri 12 yaşı üzeri zorunlu değil, 15 yaşta olduğu gibi tercihe bırakarak yapılması taraftarıyız. Vaka sayılarında artışın giderek devam ediyor. Bu rakamların yüksek olduğunu düşüyoruz. Varyantların devreye girmesi ile bulaşıcılık arttı. Biz şu dönemde kısıtlamaları gündememize almadı. Hareketliliğin arttığı bu dönemde, maske kullanımının azaldığı görüyoruz. Yeni dönemde vakalarımız artık ağırlıklı genç yaş grubunda. 15-45 yaş arası vakaların en çok olduğu yaş grubu. Biz aşının belli oranda bulaşı da engellediğini biliyoruz. Bizim aşı oranımızı her geçen gün arttırmamız gerekiyor. Yüzde 90’a yakın aşısını tam yaptırmamış olan vatandaşlarımız… Biz bu salgını gündemimizden çıkarmak istiyoruz. Bu da hepimizin bir ve beraber hareket etmesi ile mümkün. Yüzde 10 oranında aşısı olanlar da kaybediliyor ancak ağırlıkla 65 yaş üstü ve ek rahatsızlığı olan insanlar oluyor. Ama yüzde 90 oranında koruduğunu görüyoruz. O nedenle vatandaşımızdan ricamız bu aşıların etkili olduğunu bilsinler.
SPUTNİK V AŞISI
200 bin kişi için doz gelmişti. Burada 2 doz arasında farklılık var. Yeni dönemde hızla daha yoğun hem bir hem de ikinci doz aşının gelmesi için gayret içindeyiz. Testlerle ilgili bir sorun yok. Üretim ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Yerel bir firma ile çalışmalar bir noktaya geldi. Sinovac ile ilgili Çin ile görüştük. Yatırım yapmalarını ifade ettik. Onlar da bununla ilgili planlarının hazır olduğunu söylediler.
VAKALARDA ARTIŞ
Aslında söylemeye çalıştım. Şu an hastane yükümüz, aşısı tamamlanmamış olan kişiler. Dolasıyıla aşısızların salgını olmaya devam ediyor. Olay çok net. Onun için bizim için bir an önce aşılarımızı tamamlıyor olmamız lazım. Hatırlatma dozu biz çalışmalarımız ile görmüş olacağız. İsrail’deki çalışmalarda 8 ay sonra gerekli olduğunu görüldü. İnaktif aşıda 3. doz aşının çok önemli olduğunu söyledim.