Site Rengi

HABER ÖZETİ
PKK-SDG için son 15 gün!. 80 bin kişilik ordu emir bekliyor!.
Gram altın 6 bin lirayı test etti..
İşte vergi borçlarını ödemeyen yüzsüzler listesi!.
Mehmet Akif Ersoy hakkındaki iddialar yenilir yutulur cinsten değil!.
AK Parti’den 3 aşamalı Terörsüz Türkiye raporu..
Jeff Bezos da MASAK’a takıldı!.
Gain Medya’ya operasyon: Kayyum atandı..
Mehmet Akif Ersoy’un uyuşturucu testi pozitif çıktı!.
Ekrem İmaoğlu ile Enver Aysever cezaevinde birbirlerine girdi!.
İhraç edilen CHP’li delegeden skandal Gülşah Durbay paylaşımı!.
Trump’a Çin şok uyarı: ÇİN İLE SAVAŞA GİRERSEK KAYBEDERİZ!.
CHP’li Başkan Gülşah Durbay hayatını kaybetti!.
Suriyelilerin dönüşünü hızlandıracak 3 aşamalı plan başladı!.
Kaçarak yurt dışına giden doktorlar tıpış tıpış geri dönmeye başladı!.
Türk baba ve oğlu Monaco prensesinin oğlunu tekme tokat dövdü..
Bakan Fidan’dan PKK’nın uzantısı SDG’ye son çağrı!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin’i Türkiye’ye davet etti..
CHP’li Ahmet Özder’den Devlet Bahçeli’ye sürpriz ziyaret!.
Mehmet Akif Ersoy ifşa olunca Esenler Belediyesi panik oldu!.
Güllü’nün kızı tutuklandı!.
Güllü cinayetinde skandal itiraf geldi!.
ABD Epstein’in albümünden Trump’ın da yer aldığı yeni fotoğrafları konuşuyor!.
İBB davasında ilk duruşma tarihi belli oldu..
Mehmet Akif Ersoy cezaevinden açıklama yaptı..
2026’da emlak vergisi 3 katına çıkıyor..
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası toplumun Filistin’e borcunu ödeme vakti gelmiştir..
Trump Gazze Barış Gücü’nün başına ABD’li generali atayacak..
İSPARK’a yüzde 62 zam!.
Putin’den Trump’ı küplere bindirecek Venezuela açıklaması!.
Sağcılığın ahlaksızlık olduğunu savunan Ahlaksız Enver tutuklandı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Cezayir, Fransa’dan arşivlerini almak için uluslararası tahkime başvurabilir!.

Cezayir, Fransa’dan arşivlerini almak için uluslararası tahkime başvurabilir!.
28.10.2020
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Abdulmecid eş-Şeyhi, devlet radyosunda katıldığı bir programda, Fransa’nın sömürge döneminde Cezayir’den götürdüğü arşivlere ulaşmak için uluslararası tahkime veya yargıya başvurabileceklerini söyledi.

Fransa ile gerçekleştirilen “sömürge dönemi dosyaları” görüşmesinde Cezayir’i temsil eden Şeyhi, arşivlerini geri alma yönündeki taleplerine Paris’in direndiğini ifade etti.

Şeyhi, “İleride Cezayir’in (arşivlerin teslim edilmesi) bu konuyu uluslararası tahkime ya da uluslararası yargıya taşımasında bir engel yok. Cezayir önceden bu yolu tercih etmemişti.” dedi.

– Fransa’daki Cezayir arşivleri

Cezayir makamları, Fransızların 1830-1962 yıllarındaki sömürge dönemi sonunda, Osmanlı dönemini de içeren yüz binlerce tarihi belge, harita ve dökümanı kaçırdığını belirtiyor.

Fransa ise söz konusu belgelerin kendi ülkesinin egemen hakkı olduğunu öne sürüyor.

– Cezayir ile Fransa arasında dört yıldır devam eden müzakereler

Cezayir ve Fransa, yaklaşık dört yıldır Paris’in sömürge dönemine ilişkin dört ayrı başlıkta müzakereler yürütüyor.

Söz konusu başlıklar Cezayir’in Fransa’daki arşivlerinin teslimi, bağımsızlık savaşı sırasında öldürülen Cezayirli liderlerin kemiklerinin iadesi, Sahara Çölü’nde yaptığı nükleer denemeler nedeniyle Fransa’nın Cezayirli mağdurlara tazminat ödemesi ve 1954-1962 yıllarındaki bağımsızlık savaşı sırasında kaybolan 2200 Cezayirlinin durumu olarak sıralanıyor.

Cezayir’in tarihi arşivlerini teslim etmeyi reddeden Fransa, temmuz ayında 24 Cezayirli bağımsızlık savaşçısının kafataslarını Cezayir yönetimine teslim etmişti.

– Fransa’nın Afrika’daki kara lekesi: “Cezayir sömürge dönemi”

Cezayir, Fransa’nın 1830’lara uzanan işgaline karşı 1 Kasım 1954’te bağımsızlık mücadelesine başladı. Fransa’nın kanlı yıldırma çabalarına karşı koyan Cezayir, 8 yıl süren ve 1,5 milyon kişinin hayatını kaybettiği çetin mücadele sonucu, Arap ve İslam coğrafyasında istiklali için en ağır bedel ödeyen ülke olarak öne çıktı.

Paris yönetimi, Cezayir topraklarında 1960-1966 yıllarında 17 nükleer bomba denemesi yaptığını savunurken, Cezayir makamları ise bu sayının 57 olduğunu belirtiyor.

Fransa, Afrika’daki sömürgeci tarihinin en güncel ve en kanlı örneği olan Cezayir’deki suçlarını hala resmen tanımıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.