Site Rengi

HABER ÖZETİ
Libya Genelkurmay Başkanının jeti Ankara’da düştü!.
Asgari Ücret 28 bin 75 TL oldu..
Ve Özgür Ekrem’i sattı!.
Aşiret reisi Ankara’nın göbeğinde oğlunu vurdu!.
Trump Maduro’yu açık açık ölümle tehdit etti!.
Yeni yılda köprü ve otoyollara ne kadar zam gelecek..
Altın güne tüm rekorları alt üst ederek başladı!.
SDG itleri sivillere saldırdı!.
Uyuşturucu partilerinin düzenlendiği Kütüphane’nin sahibi gözaltında!.
Hakan Fidan’ı hedef alıp fırçayı yiyen Galip Ensarioğlu’ndan jet hızında çark!.
Uyuşturucu soruşturması kapsamında gazeteci Emrullah Erdinç gözaltına alındı!.
Okan Buruk palavrası elinde parlayan Sevilay Yılman’ı kapı önüne koydular!.
Türkiye’nin görev süresini iki yıl daha uzatan Libya Tezkeresi Meclis’ten geçti..
Sadettin Saran’ın Ela Rümeysa Cebeci ile olan skandal yazışmaları!.
İBB’deki Taşeron Dalaveresi ile belediyeyi inek gibi sağmışlar!.
Altın ve gümüş haftaya rekor kırarak başladı!.
Hafta da 4 Gün Mesai tasarısı Meclis gündeminde..
AK Partili vekilden Hakan Fidan hakkında zehir zemberek sözler!.
Kasım Garipoğlu’nun uyuşturucu partilerindeki özel konuğu Derin Talu’ymuş!.
Ali Koç’tan Sadettin Saran hakkında ilk yorum..
CHP’nin çıplak arama palavrasına jet yalanlama!.
Sadettin Saran’ın ifadesinde dikkat çeken Elâ Rümeysa Cebeci ayrıntıları!.
Yüz Yılın Konut Projesi’ne 8 milyon 840 kişi başvurdu..
Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran serbest bırakıldı!.
Başörtüsü ile alçakça dalga geçen Murat Övünç tutuklandı!.
Mehmet Akif Ersoy’un eski eşi Pınar Erbaş da ekranlara veda etti!.
İzmir’den sonra yabancı bir İHA’da Balıkesir’de düştü!.
Sadettin Saran kan testi için Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi..
DEM Partili Sırrı Sakık’tan emekli vekil maaşlarına isyan!.
Çok çocuklu ailelere askerlik müjdesi..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Coronavirüs neden öldürüyor?. Sonuç otopsi bulgularında ortaya çıktı!.

Coronavirüs neden öldürüyor?. Sonuç otopsi bulgularında ortaya çıktı!.
06.12.2020
A+
A-

Hayatını kaybeden hastalara yapılan otopsiler koronavirüsün neden ölümcül olduğunu ortaya koyuyor. Virüsün etkileri sadece akciğerle sınır değil, bütün organlara zarar veriyor. Yeni tip coronavirüsün organların doğru çalışmasını olumsuz etkilenmesinin sebebi kanda oluşan pıhtı. Damarlardaki pıhtı ve tıkanmalar doku kaybına neden oluyor. Organlar, oksijen yoksunluğu yüzünden zarar görüyor. En son bulgular tiroitlere bile zarar verdiğini ortaya koydu.

Koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı Türkiye’de 14 bini, dünya genelinde ise bir buçuk milyonu geçti. Kronik rahatsızlıkları bulunanlar için risk çok daha fazla.

EN ÇOK ÖLÜM AKCİĞER İLTİHABINDAN

TRT Haber’in özel metninde, hayatını kaybedenlerin otopsi bulguları virüsün vücutta neden olduğu tahribatı ortaya koyuyor. Yeni tip koronavirüs vücudumuza girdiğinde önce boğazda enfeksiyon oluşuyor. Bağışıklık sistemi yetersiz kalınca akciğere iniyor. Ardından zatürre oluşturuyor.

Hastalar çoğu zaman solunum yetmezliğinden dolayı yaşamını yitiriyor.

Ölümle sonuçlanan vakalardan en çok görünen bulgu akciğer iltihabı.

“TİROİTLERDE BİLE ZARARI ORTAYA ÇIKTI”

Ancak virüsün etkileri sadece akciğerle sınır değil. Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan, otopsi bulgularına göre; beyin, böbrekler, karaciğer, kalp gibi birçok organda hasar oluştuğunu söyledi:

“En büyük hasar akciğerlerde oluştu ve insanlar nefes alıp verme zorluğu çektiler ama en son geçen hafta tiroitlerde bile zararı ortaya çıktı. Bütün organlar az ya da çok etkilendi.”

KANDAKİ PIHTI ORGANLARIN ÇALIŞMASINI ENGELLİYOR

Yeni tip koronavirüsün organların doğru çalışmasını olumsuz etkilenmesinin sebebi kanda oluşan pıhtı.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Selen Yurdakul, hayatını kaybedenlerin yüzde 40’ının ölüm sebebinin kalp kaynaklı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Damarlarda damarların iç tabakasında endetol dediğimiz hücrelerden oluşan bir tabaka var, en iç yüzeyi. Yeni tip koronavirüs dediğimiz virüs, endetol tabakasına oturuyor, orada kalıyor ve damarlarda ciddi hasar yapıyor. Hatta bu hasar sebebiyle COVID-19 enfeksiyonu sırasında özellikle hastanede yatarak ağır geçiren hastalarda damar tıkanmaları, ani enfarktüsler, kalp krizi ortaya çıktı. Hastanede yatan hastaların yüzde 40’ı neredeyse kalp kaynaklı sebeplerden vefat etti COVID-19 enfeksiyonu sırasında.”

Damarlardaki pıhtı ve tıkanmalar doku kaybına neden oluyor. Organlar, oksijen yoksunluğu yüzünden zarar görüyor.

HASTA KORONAVİRÜSÜ YENSE BİLE RİSK DEVAM EDİYOR

Kardiyoloji Uzmanı Yurdakul, akciğer dışında en çok zarar gören organın kalp olduğunu anlattı:

“Kritik yerlerde olduğu zaman bu doku ölümleri geri dönüşümsüz hasar şeklinde oluyor. Örneğin bir kalp kasında ölüm olduğu zaman; örneğin COVID-19 nedeniyle bir koroner damarda tıkanma, pıhtı oluşumu yani kalp krizi enfaktüs olduğu zaman kalpte o damarın beslediği kas ölüyor. Eğer çok çabuk müdahale edilemez ise bu geri dönüşümsüz ölüm oluyor yani bu bölge kasılmıyor ya da ters yönde kasılıyor bu da uzun dönemde kalp yetersizliğine neden oluyor.”

Yurdakul, hastalık atlatılsa bile virüsün vücutta bıraktığı izlerin risk oluşturmaya devam ettiğini şöyle anlattı:

“Hasta negatifleşip enfeksiyonu atlattıktan yani iyileştikten sonra da bazı şikayetler olmaya başladı. 2 ay 3 ay sonra bile ani rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başladı. Özellikle kalp ile ilgili rahatsızlıklar bunlar. Kalp yetmezliği ortaya çıkabiliyor, ani damar tıkanmalarına yol açabiliyor.”

En etkili kural: Maske, mesafe ve temizlik

Virüsün zararlı etkilerinden korunmanın en iyi yolu maske-mesafe-temizlik kuralına ve alınan tedbirlere uymak.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.